Απίστευτοι αριθμοί: ΜΟΝΟ στη Λέσβο 114 ΜΚΟ με 7.356 εθελοντές !





Απάντηση σε ερώτηση του  βουλευτή Νομού Λέσβου Χ. Αθανασίου

Σε απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε τα εξής:

«[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γενκής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία συστάθηκε με την ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 4151.4183/166/20-01-2016 (114 Β΄), στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές . Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς».

«Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων.

Σήμερα,  λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό;

Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων. 

Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας; 

Είναι ζητήματα τα οποία θα θέσω κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

lesvosnews


17/5/2018





   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ   

 Προσφυγική Κρίση.


Η σημερινή  εικόνα των δομών και υπηρεσιών υγειονομικής  φροντίδας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Παρέμβαση Υπουργού Υγείας, Α.Ξανθού, στην ημερίδα της UNHCR για το προσφυγικό.
Ο Νότης Μαριάς αποκαλύπτει το πάρτυ των ΜΚΟ με τα κονδύλια 
για το προσφυγικό. Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ευρωβουλευτή, καθηγητή Νότη Μαριά στις 26/2/2018 στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ Κομοτηνής 98,1 FM.


1.
2.

3.

4.

5.

6.
ΜΚΟ αυτή η ντροπή – Η μπίζνα του προσφυγικού.

7.
Απευθείας χρηματοδότηση των δήμων από την Ε.Ε. για το προσφυγικό 
ζήτησε ο Καμίνης

8.
Λήξη της χρηματοδότησης των ΜΚΟ στα νησιά- Έρχεται το πρόγραμμα ESTIA για την υποστήριξη των προσφύγων




9.
Κομισιόν: Νέα χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα 
για το προσφυγικό. 

Νέα χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του "προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση" (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

"Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια πιο ασφαλή, κανονική και αξιοπρεπή ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και τους δημάρχους, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα", δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Έξι άλλες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ Μετάδραση και το Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

http://www.capital.gr/epikairotita/3283581/komision-nea-xrimatodotisi-180-ekat-euro-stin-ellada-gia-to-prosfugiko


2/4/2018


10.
Διπλό παιχνίδι από τη Μέρκελ στο Αιγαίο.

Διπλό παιχνίδι παίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Αιγαίο: Από τη μία ενισχύει σε πρωτόγνωρο βαθμό τη Frontex, ώστε αυτή να λειτουργεί ως τείχος απέναντι στις προσφυγικές ροές, και, από την άλλη, εξοπλίζει την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τα σύνορά μας, με τελευταίας τεχνολογίας όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες σε βάρος μας.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, οι λόγοι που η καγκελάριος ξεδιπλώνει ένα σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού από τη Frontex ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές εξ Ανατολών είναι εσωτερικοί.

Μετά την είσοδο του ξενοφοβικού AfD στο γερμανικό Κοινοβούλιο, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και στην κοινή γνώμη, καθώς το προσφυγικό κυριαρχεί με αρνητικό πρόσημο.

Για τον ίδιο λόγο, πάντως, οι Γερμανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην τα σπάσουν επ’ ουδενί με την Τουρκία και έτσι όχι μόνον υποβαθμίζουν τον κίνδυνο από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα αυτή. Μάλιστα, η προγραμματισμένη παράδοση των υποβρυχίων τύπου 214 απειλεί να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ίσως οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή το Βερολίνο και η υπόλοιπη Ευρώπη και για τον λόγο αυτό προετοιμάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τα πάντα στο θέμα αυτό.

Για να διαβάσετε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ''Realnews'' πατήστε ΕΔΩ