Ελληνοτουρκικά: Μεταξύ κατευνασμού και άμεσης ανταπόδοσης.

Το ψήφισμα για τους δύο ομήρους και η 5η Φάλαγγα στη Θράκη.


Ελληνοτουρκικά: 
Μεταξύ κατευνασμού και άμεσης ανταπόδοσης.

Στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από το 1973, όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σύγχρονη φάση του τουρκικού επεκτατισμού, έχουν διαμορφωθεί δύο σχολές σκέψεως για το πως πρέπει να χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά. Η πρώτη υποστηρίζει ότι χρειάζεται κατευνασμός και αυτοσυγκράτηση, επειδή δεν συμφέρει την Ελλάδα να αντιπαρατεθεί και να οδηγηθεί σε σύρραξη με την Τουρκία. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η κλιμάκωση.

Ο κατευνασμός ως προσωρινή τακτική είναι θεμιτός. Ως μόνιμη στρατηγική επιλογή, όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι να αγοράζει χρόνο μέχρι τον πόλεμο. Και η Τουρκία των κεμαλιστών και η Τουρκία του Ερντογάν, με τον τρόπο της η καθεμία, επιχειρούν να εγγράψουν επεκτατικές υποθήκες στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, ζητάει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει και με διεθνή συνθήκη τις ηγεμονικές βλέψεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Κρίνοντας από τη ρητορική, αλλά κυρίως από τις πράξεις, είναι βάσιμο να εκτιμήσουμε πως η τουρκική ηγεσία θα ανεβάζει την ένταση μέχρι να επιτύχει τον στόχο της.

Η δεύτερη σχολή σκέψεως υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος ανασχέσεως του τουρκικού επεκτατισμού είναι η στρατηγική της άμεσης ανταποδόσεως, του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Με άλλα λόγια, μόνο εάν η Άγκυρα πεισθεί πως θα έχει και η ίδια κόστος θα αυτοσυγκρατηθεί. Η στρατηγική αυτή έχει αποδειχθεί πως διεθνώς έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ενέχει πρόβλημα.

Η άμεση ανταπόδοση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη κλιμάκωση μιας κρίσεως. Για να συρρικνωθούν οι πιθανότητες μίας τέτοιας εξέλιξης είναι απαραίτητο να λειτουργούν δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο, οι οποίοι σε περίπτωση ενός επεισοδίου, μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι υπάρχει η αναγκαία βούληση και στις δύο πλευρές, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει πάντα.

Το κακό προηγούμενο

Ο τρόπος που οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιδρούν για πολλά χρόνια στις τουρκικές προκλήσεις έχουν εμπεδώσει στην Άγκυρα την εντύπωση ότι ορισμένες παράνομες πρακτικές της είναι κεκτημένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Όλα τα κράτη, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας, θεωρούν αυτονόητο πως όταν ένα μαχητικό παραβιάζει εσκεμμένα τον εθνικό εναέριο χώρο και δεν υπακούει σε εντολή άμεσης αποχώρησης, καταρρίπτεται. Όπως είναι γνωστό, στο Αιγαίο οι παραβιάζεις αντιμετωπίζονται με αναχαιτίσεις, οι οποίες οδηγούν σε εικονικές αερομαχίες. Εάν η Αθήνα ξαφνικά άλλαζε τακτική και υιοθετούσε την τακτική της κατάρριψης, η Άγκυρα θα το εκλάμβανε ως κλιμάκωση.

Το ζήτημα δεν είναι υποθετικό. Εγείρεται με νέα μορφή, λόγω της νέας μορφής παραβιάσεων τουελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εάν η αναχαίτιση μαχητικών που παραβιάζουν έχει κάποιο νόημα, δεν ισχύει το ίδιο με τα μη επανδρωμένα. Η αναχαίτιση μη επανδρωμένων από ελληνικά μαχητικά θα συνιστούσε μία οικονομική αιμορραγία και μία άνευ προηγουμένου καταπόνηση πιλότων και αεροσκαφών. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων εγείρεται ένα ζήτημα, το οποίο και το Γενικό Επιτελείο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα καλείται να απαντήσει.

Κρίνοντας τις δύο σχολές σκέψεως αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η πολιτική εθνικής ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μία θεωρητική άσκηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση συνολικής εθνικής στρατηγικής. Διανύουμε, άλλωστε, περίοδο ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό και με άλλες εξελίξεις, τείνουν να διαμορφώσουν ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο ασκεί πίεση στην Τουρκία. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο ειδικά την τρέχουσα περίοδο, η Ελλάδα να υιοθετήσει μία ευέλικτη τακτική αποφυγής εμπλοκών, στέλνοντας ταυτοχρόνως το σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως θα αντιδράσει με όλα τα μέσα εάν απειληθεί άμεσα η εδαφική ακεραιότητά της.

 Ο Άγγελος Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα από θέσεις ευθύνης.


16 Μάϊου 2018 


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            



 Τον βουλευτή Μουχαρέμ Ιντζέ  όρισε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.«Με την άδεια του Θεού και τη βούληση του έθνους, στις 24 Ιουνίου θα εκλεγώ πρόεδρος», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα ο Ιντζέ, σημαντικό στέλεχος του CHP και δεινός ρήτορας ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.Ο υποψήφιος των Κεμαλιστών γεννήθηκε το 1964 στη Γιάλοβα, ενώ οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη.Από την στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητά του, άρχισε να κάνει τον γύρο των social media ένα βίντεο, στο οποίο χόρευε με πολίτες, σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας.



1,
Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμέτωπες με τον πιο άγριο εθνικισμό:
 Οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα.

Θέλουν το Αιγαίο «γκρίζο» και αμφισβητούμενο. Την Κύπρο διχοτομημένη και «τουρκική». Τους Κούρδους ηττημένους, τους Αρμένιους πειθήνιους, και την Τουρκία μεγάλη και «αυτοκρατορική».

 Όχι, δεν είναι μόνο ο ισλαμιστής Ερντογάν, ο εθνικιστής Μπαχτσελί και οι υποστηρικτές τους που κομίζουν οράματα νεοοθωμανικού επεκτατισμού. Είναι, δυστυχώς, και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την τουρκική προεδρία στο δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. 

Από τους συνολικά έξι προεδρικούς υποψηφίους της χώρας, οι… πέντε (του Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου) κινούνται στις πολιτικά γκρίζες ζώνες μεταξύ δεξιάς, ακροδεξιάς, (παν)ισλαμισμού, νεοοθωμανισμού και εθνικισμού.

Το κείμενο συνεχίζεται εδώ: https://hellasjournal.com/2018/05/i-ellada-ke-i-kypros-antimetopes-me-ton-pio-agrio-ethnikismo-i-tourki-apetoun-ta-panta/



2,
Το ψήφισμα για τους δύο ομήρους και η 5η Φάλαγγα στη Θράκη.

Μία τεράστια προσβολή δέχθηκε η τοπική ελληνική κοινωνία στις 9 Μαΐου του 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Οι δέκα μουσουλμάνοι σύμβουλοι των δύο μεγάλων κομματικών παρατάξεων απουσίασαν (για δεύτερη φορά!) επιδεικτικά από την συνεδρίαση. Αποφεύγοντας έτσι και πάλι να τοποθετηθούν επί του ψηφίσματος υπέρ των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Τουρκία.

Αδιανόητο κι όμως αληθινό: για ένα θέμα τόσο απλό και αυτονόητο δεν τόλμησαν να πουν έστω μια κουβέντα από ανθρωπιστική σκοπιά! Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι για το επίμαχο ζήτημα έχουν ήδη τοποθετηθεί σωστά δύο τουλάχιστον από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας έχουν, προς τιμήν τους. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι που φοβήθηκαν ότι αν διατυπώσουν μιαν ευχή για την απελευθέρωση των ομήρων θα θιγόταν κάποιος; Είναι οι Κατραντζή Μουσταφά, Ιμπράμ Αχμέτ, Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ, Χατζηγκενέ Ιρφάν, Μουσταφά Μετίν, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ (παράταξη Μέτιου – ΝΔ), Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, Μεχμέτ Ουστά Χουσεΐν (παράταξη Καραλίδη – ΠΑΣΟΚ) και Μουμίν Οντέρ (ανεξαρτητοποιημένος).

Όλοι λοιπόν αυτοί οι «Έλληνες μουσουλμάνοι» – εκτός ίσως κάποιου δικαιολογημένα απόντος – τι δηλώνουν με την επιλήψιμη στάση τους; Ότι είναι έτοιμοι να πουλήσουν τον τόπο με ένα νεύμα του Τούρκου Προξένου; Κι επειδή δεν είμαστε από άλλον πλανήτη, ας δούμε λίγα από όσα έχει καταγράψει η μοναδική στο είδος της ιστοσελίδα tourkikanea.gr σχετικά με την πολιτική πρακτική των πιο προβεβλημένων εξ αυτών.

Οι ύποπτοι τέσσερις της Θράκης


Μουσταφά Κατραντζή

Ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζή είναι γραμματέας στην ΠΕΚΕΜ, στον φορέα που έστησε το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για τον συστηματικό εκτουρκισμό στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και η οποία είναι πάντα παρούσα για συκοφαντίες κατά της Ελλάδος στα διεθνή φόρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και βεβαίως στα χρόνια που ο Μουσταφά Κατραντζή ήταν πρόεδρος στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, η λειτουργία των παράνομων νηπιαγωγείων από τον σύλλογο πήγαινε σύννεφο.


Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά

Ο Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά είχε φωτογραφηθεί πριν έναν χρόνο να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Όταν κλήθηκε να το δικαιολογήσει, μίλησε για «ειρωνεία» και «αστείο». Εφόσον όμως στο διαδικτυακό προφίλ του ανεβάζει φωτογραφίες του με τον Μπαχτσελί (!) και φράσεις του ιστορικού ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Αρπασλάν Τουρκές, αυτό μάλλον δείχνει πως αστείοι είναι όσοι τον πιστεύουν.

Οντέρ Μουμίν

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οντέρ Μουμίν, ως νέος σχετικά πολιτικός, ακολουθεί προσεκτικά κάθε προξενική γραμμή και εκδήλωση, μιλά πάντα για την τουρκική μειονότητα, παρεμβαίνει συχνά όπου χρειάζεται τον λόγο του η Άγκυρα και ταυτοχρόνως φιγουράρει ως πολύφερνος υποψήφιος βουλευτής της …ΝΔ.


Χατζηγκενέ Ιρφάν

Ο Χατζηγκενέ Ιρφάν, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, μετέχει από χρόνια στα κοινά, πάνω στη γνωστή γραμμή. Μία τουλάχιστον φορά, τον Δεκέμβριο του 2012, συνόδευσε τον τότε βουλευτή (ΠαΣοΚ) Αχμέτ Χατζηοσμάν στην Προύσσα, όπου όλοι ευτυχείς φωτογραφήθηκαν κάτω από την σημαία της «Ανεξάρτητης Δ. Θράκης» και τα πορτραίτα του θανόντος φασίστα Σαδίκ.


 Ιδίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δεν χρειάζονται μάλλον περισσότερα παραδείγματα. Η ευθύνη ανήκει στο λεγόμενο πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας, το οποίο οφείλει επιτέλους να επανακαθορίσει τους όρους του παιχνιδιού στη Θράκη. Από χρόνια επισημαίνουμε ότι κάθε πολιτευτής πρέπει να ξεκαθαρίζει προεκλογικά και με τρόπο δεσμευτικό ότι θα υπηρετεί την κοινή μας πατρίδα, τη χώρα όπου ζούμε και τις κοινές ανθρώπινες αξίες, διαφορετικά δεν θα έχει θέση σε κανένα ψηφοδέλτιο.

Ιδίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να συνεχίζουν να παριστάνουν τις/τους απατημένους συζύγους που πέφτουν από τα σύννεφα, όταν όλη η κοινωνία γνωρίζει τα ελαφρά ήθη της/του εκάστοτε συμβίας/ου τους. Η Τουρκία δεν θέλει να ακουστεί ειδικά από τη Θράκη μια ενιαία φωνή υπέρ των ελληνικών δικαίων σε οποιοδήποτε θέμα, είναι σαφές. Στην πολιτική εκπροσώπηση της μειονοτικής κοινωνίας βρίσκει ευήκοα ώτα, κι αυτό -για άλλη μια φορά- ξεκαθάρισε. Όσον δε αφορά εμάς, που βρισκόμαστε ίσως στο παρά πέντε μιας σύγκρουσης με την εχθρική, πειρατική γείτονα, τα χάδια στην 5η Φάλαγγα δεν μπορούμε παρά να τα αντιμετωπίσουμε ως εγκληματική ενέργεια.

Κώστας Καραΐσκος 

 Ο Κώστας Καραΐσκος ζει στην Κομοτηνή και εργάζεται ως μαθηματικός στη δημόσια εκπαίδευση. Υπεύθυνος του εντύπου «Αντιφωνητής» που κυκλοφορεί από το 1998. Είναι επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών «Σπάρτακος» στον Δήμο Κομοτηνής.


12 Μάϊου 2018