Τα γερμανικά τανκς.


Όποιος νομίζει ακόμα ότι η Γερμανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης, μπορεί να ξυπνήσει. Η επιβεβαίωση ότι συγκατασκευάζει 6 υποβρύχια για την Τουρκία με την Άγκυρα και μια ακόμα έκθεση για τα 280 δις που έχει κερδίσει από τα μέτρα που επέβαλε και στην Ελλάδα αρκούν για να συνέλθουν οι αιθεροβάμονες.

Η είδηση για τα 6 υποβρύχια που κατασκευάζονται στη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία βγήκε από ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke και την αντίστοιχη απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης. Η οποία επιβεβαίωσε ότι τα υποβρύχια τελευταίας γενιάς έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται το 2015 και θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2025, ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας, όπως δήλωσε το αριστερό γερμανικό κόμμα.

Τα υποβρύχια είναι ίδιου τύπου με το ελληνικό Παπανικολής, με πιθανότητα να είναι πιο σύγχρονα σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και πυραύλους. Τίποτε από αυτά τα δύο δεν είναι ακόμα φερέγγυα γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι μετά την παράδοσή τους η Ελλάδα θα έχει 11 παλιάς και νέα γενιάς, ενώ η Τουρκία 12, από τα οποία 6 σύγχρονα.

Η αναπληρωτίς κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Die Linke Σεβίμ Ντάγκντελεν δήλωσε ότι «τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο»! Και συμπλήρωσε ότι αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο με τη μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία.

Όταν μιλάμε για επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο επικεντρώνουμε στους δύο μοναδικούς θαλάσσιους στόχους της Τουρκίας στη Μεσόγειο: Την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Τουρκία συνορεύει με μια αποδυναμωμένη και μη ναυτική Συρία στο νότο. Αυτό είναι όλο. Στη Μαύρη θάλασσα, με τη Γεωργία και βλέπει από κάτω τη Ρωσία και το στόλο της Οδυσσού.

Έτσι, η Γερμανία, από τη μία πλευρά εναντιώνεται στη ρητορική του Έρντοαν και τον αποθαρρύνει να εξαγάγει αυτή τη ρητορική στη Γερμανία, μέσω των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, αλλά από την άλλη τον ενθαρρύνει στην εδραίωση της δικτατορίας του και στην αύξηση της επιθετικότητάς του σε βάρος των γειτόνων του και μελών της ΕΕ και του ευρώ, ενισχύοντάς τον οικονομικά και εξοπλιστικά.

Οικονομικά, με εκατομμύρια ευρώ σε έργα τουριστικής υποδομής σε όλο το μήκος των Μικρασιατικών παραλίων από γερμανικών συμφερόντων ομίλους και σε ηλεκτρονική και στρατιωτική τεχνογνωσία σε πλήθος τομέων της οικονομίας. Στρατιωτικά, με την προμήθεια αρμάτων μάχης Λέοπαρντ, με τον εξοπλισμό τους, βαρύ και ελαφρύ εξοπλισμό για στρατό, ναυτικό αεροπορία, καθώς και με την προμήθεια των καταδρομικών υποβρυχίων.

Ήδη, μετά από τη χρήση Λέοπαρντ για την εισβολή στη Συρία και εναντίον των Κούρδων, το Βερολίνο σε μια απολύτως υποκριτική κίνηση ο υπουργός εξωτερικών Γκάμπριελ απέσυρε την … προσφορά για αναβάθμισή αυτών των αρμάτων μάχης!

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι ο βραχίονας της Γερμανίας στην Ανατολή ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, την εξοπλίζει διαρκώς, εκπαιδεύει το στρατό της και την κρατάει σε αόρατη συμμαχία, που επιβεβαιώθηκε έμπρακτα από τη φιλογερμανική στάση της Τουρκίας και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους.

Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1896 και στους δύο Βαλκανικούς και στον Πρώτο Παγκόσμιο και στη Μικρασιατική καταστροφή. Όταν όχι μόνο εξοπλισμός, αλλά Γερμανοί αξιωματικοί και εμπειρογνώμονες υπηρετούσαν στα τουρκικά στρατεύματα.

Η Γερμανία δεν μπορεί σήμερα να επικαλεστεί ότι δεν ξέρει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας. Μιας υποτιθέμενης συμμάχου και εταίρου χώρας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Ούτε μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ξέρει πως η χώρα κυβερνιέται από έναν φανατικό ισλαμιστή δικτάτορα, αντίθετο σε κάθε τι ευρωπαϊκό.

Η Γερμανία δεν μπορεί να επικαλεστεί σήμερα ότι δεν άκουσε τις δηλώσεις του Έρντοαν, που ακόμα και χτες δήλωσε ότι είναι στο χέρι του να αφήσει πάνω από 50.000 πρόσφυγες να πλημμυρίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη κάθε μήνα. Ομολογώντας ότι χρησιμοποιεί και εμπορεύεται ανθρώπους για τη βρώμικη πολιτική του. Η Δύση βομβάρδισε τον Σαντάμ, τον Μιλόσεβιτς, τον Καντάφι και τον Άσσαντ με πολύ ελαφρύτερες αιτιάσεις. Και εδώ δεν μιλάμε για αιτιάσεις. Μιλάμε για πραγματικότητες.

Η Γερμανία, από τη μία πλευρά καμώνεται ότι βοηθάει στην αποτροπή ανεξέλεγκτου προσφυγικού κύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ενώ στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται μόνο να μη φτάσουν οι πρόσφυγες στη χώρα της. Ταυτόχρονα, δεν ασκεί καμιά πίεση στις όμορες συγγενείς χώρες της που κλείνουν τα σύνορά τους και ουσιαστικά εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ξέρει, όμως, το Βερολίνο να κουνάει δασκαλίστικα το δαχτυλάκι στην Ελλάδα και για τους πρόσφυγες και για την «ένταση στο Αιγαίο»! Εξοπλίζοντας και αποθρασύνοντας την Τουρκία. Αδιαφορώντας για Έλληνες και πρόσφυγες, με ένα και μοναδικό ενδιαφέρον: Την τσέπη του γερμανικού κράτους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας CER και τον Γερμανό Οικονομολόγο Βλαντίμιρο Γκιάτσε, από τη λιτότητα στο Νότο η Γερμανία εξασφάλισε τόκους από κρατικά ομόλογα ύψους 280 δις ευρώ, η Γαλλία 230 δις και η Ιταλία 140 δις. Όσο τα ομόλογα του Νότου μετατρέπονταν σε σκουπίδια τόσο τα ομόλογα της Γερμανίας συγκέντρωναν τις αποταμιεύσεις του Νότου και των άλλων χωρών ως «ασφαλές καταφύγιο». Όσο η Γερμανία φώναζε ότι αυτή είναι η υγεία και οι άλλοι η αρρώστια, τόσο τα λεφτά συσσωρεύονταν εκεί.

Το σημαντικότερο: Τα κέρδη αυτά της Γερμανίας δεν τα έχει δει ακόμα ο Γερμανός πολίτης. Που εξακολουθεί να υφίσταται την πολιτική του μισθολογικού αποπληθωρισμού.

Όποιος νομίζει ότι τα κράτη αλλάζουν νοοτροπία σε λίγες γενιές δεν έχουν παρά να δουν γύρω τους. Και να στήσουν αυτί. Θ’ ακούσουν από βορειοδυτικά, μαζί με τους ήχους των γερμανικών εργοστασίων όπλων να αντηχεί ένα Deutschland
uber alles. Το Τέταρτο Ράιχ είναι εδώ.  Και τα τανκς του είναι σήμερα οικονομικά..

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης


9/5/2018


       ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        




 Υποβρύχια κλάσης 214 (Φωτογραφία: ΑΡ) 

 1.
ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ARD ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Η Μέρκελ στέλνει στον Ερντογάν 6 επιθετικά υποβρύχια 
-Σχεδόν τέλεια όπλα

Έξι υποβρύχια ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (ΤΚΜS) όπως αποκαλύπτει το ARD, εκφράζοντας την έκπληξή του για τη χρονική συγκυρία της κίνησης αυτής.

«Τον Φεβρουάριο ένα περιστατικό στη Μεσόγειο κατέστησε γι’ άλλη μια φορά σαφές πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση εκεί: ένα πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό σκάφος», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, προσθέτοντας: «Σε αυτή την περιοχή της έντασης παραδίδει η γερμανική επιχείρηση TKMS υποβρύχια στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Έξι υποβρύχια συμπαραγωγής με τουρκική επιχείρηση».

Επικαλούμενο την απάντηση σε επερώτηση της ΚΟ του Αριστερού Κόμματος (die Linke) το ARD αναφέρει ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είχε δώσει την έγκρισή της για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων κλάσης 214 και ότι το 2011 το γερμανικό κράτος έλαβε εγγυήσεις εξαγωγής ύψους σχεδόν 2,5 δισ ευρώ.

Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα (τύπου «Παπανικολής»), 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, τα έτη 2015, 2016 και 2017 -δηλαδή και μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος- ξεκίνησε η ναυπήγηση τριών υποβρυχίων.

«Τα υποβρύχια που εξάγονται από τη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία είναι σχεδόν τέλεια επιθετικά όπλα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», επισημαίνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος Σεβίμ Ντάγκντελεν, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή συνδέεται και με μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard το οποίο «πάγωσε» όταν ήρθαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα γερμανικής κατασκευής άρματα να χρησιμοποιούνται κατά την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ  η TKMS σχεδιάζει την ναυπήγηση υποβρυχίων μαζί με τουρκική επιχείρηση για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας. H ThyssenKrupp Marine Systems δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία τονίζοντας διά εκπροσώπου της ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Ινδονησία.

Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει μακροπρόθεσμα μια «αυτονομία στην εξοπλιστική τεχνολογία». Εδώ και δεκαετίες η στρατηγική της Τουρκίας στις διεθνείς συνεργασίες είναι να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Εκπρόσωπός του είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τους δύο Νατοϊκούς εταίρους, Ελλάδα και Τουρκία, να διατηρήσουν μια εποικοδομητική συνεργασία στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.


8/5/2018





 Η Τουρκία πήρε ίδια υποβρύχια με αυτά που έχει η Ελλάδα από το 2010 /
 Φωτογραφία: Eurokinissi (αρχείο) 

2.
Ποια υποβρύχια θα πάρει η Τουρκία από τη Γερμανία 
-Τα ίδια έχει η Ελλάδα από το 2010 [εικόνες] 

ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Τα υποβρύχια που παίρνει η Τουρκία από τη Γερμανία είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής».

Το γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 από τη Γερμανία είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, η συμφωνία Βερολίνου-Αγκυρας είχε κλείσει από το 2009. 

Στη λεπτομερή συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή το 2010 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφερθεί κατ' επανάληψη στο ζήτημα αυτό και στην ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Γίνεται κατά τον τρόπο αυτό αντιληπτή η κομβική σημασία που είχε η απόκτηση της ιδιοκτησίας και η ένταξη στο στόλο  των τεσσάρων σύγχρονων υποβρυχίων 214 ( τύπου «Παπανικολής») για τα  οποία η Ελλάδα είχε καταβάλει μέχρι το 2009 2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει παραλάβει κανένα υποβρύχιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό με επανειλημμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου θεωρεί αναγκαία την απόκτηση δυο ακόμη τέτοιων υποβρυχίων η ναυπήγηση  των οποίων καθυστερεί λόγω των νομικών εμπλοκών σχέση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά υποβρύχια έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο, διαθέτουν πλέον έμπειρα πληρώματα  και διαπρέπουν σε εθνικές και διεθνείς  ασκήσεις και επιχειρήσεις, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον «υποβρύχιο πόλεμο» στο Αιγαίο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά 

Χαρακτηριστικά υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»

Τα Υ/Β τ.«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία κατασκευάζονται από την Γερμανική εταιρεία HDW είναι Υποβρύχια κλάσης 214.

Tο πρώτο στη σειρά των 4 Υ/Β κλάσεως 214 κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, έλαβε το ιστορικό όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το οποίο θα δώσει και το όνομα σε αυτού του τύπου τα Υ/Β. Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κατέπλευσε στην Ελλάδα το 2010.

Τα υπόλοιπα 3 Υ/Β του ιδίου τύπου (S-121 Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ / S-122 Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ / S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών αποδοχής και επιχειρησιακής ένταξης στο Στόλο.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά του σκάφους 

Μέγιστο μήκος: 65,30m
Μέγιστο πλάτος : 6,3m
Υψος (άνευ ιστών): 13m 
Εκτόπισμα στην επιφάνεια: 1688tn
Εκτόπισμα στην κατάδυση: 1858tn
Μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια: 10,5kns
Μέγιστη ταχύτητα σε κατάσυση: 21kns

Πρόωση

Η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Συνεννόηση

Τα Υ/Β κλάσεως 214 θα είναι πλήρως εφοδιασμένα με τις κεραίες, πομπούς και δέκτες που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους.

Ναυτιλία 

Τα Υ/Β κλάσεως 214 του Πολεμικού Ναυτικού θα φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ. Φυσικά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ιστοί OPTRONIC με πολλές δυνατότητες απεικόνισης θα αποτελούν σημαντικά ναυτιλιακά αλλά και επιχειρησιακά βοηθήματα.

Οπλισμός

Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

Sonar

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

Προσωπικό-Πλήρωμα

Το προσωπικό Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

Υποστήριξη 

Το Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα - λιπαντικά.


 8/5/2018




3.
Βλήματα IDAS για τα τουρκικά υποβρύχια 214.

Έχουν αντιαεροπορική δυνατότητα μόνο κατά ελικοπτέρων.

Πολύ μεγάλος θόρυβος έχει γίνει για την είδηση της εξαγωγής των 6 γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 ΤN AIP στην Τουρκία. Πολύ δε περισσότερο γιατί η τουρκική προπαγάνδα διαρρέει στον τουρκικό τύπο, πως αυτά τα υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με τα κατευθυνόμενα βλήματα IDAS ως αντιαεροπορική ασπίδα, την ώρα που τα δικά μας κλάσης «Παπανικολής» δεν διαθέτουν την αντίστοιχη δυνατότητα. Ο προφανής στόχος της τουρκικής προπαγάνδας είναι να προσδώσουν έναν «αέρα ανωτερότητας» στα έξι τουρκικά, έναντι των τεσσάρων ελληνικών υποβρυχίων. 

Το βλήμα IDAS (Interactive Defence and Attack System for Submarines: διαδραστικό σύστημα άμυνας και κρούσης υποβρυχίων) έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε υποβρύχια σε κατάδυση δυνατότητες αυτοάμυνας και εμπλοκής μη συμβατικών, ασύμμετρων, απειλών από αέρος, στην επιφάνεια της θάλασσας και στα παράκτια εδάφη.  

Η εκτόξευση του βλήματος γίνεται από ειδικό κάνιστρο το οποίο φορτώνεται ως τυπικό όπλο (τορπίλη) στον τορπιλοσωλήνα. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωσή του και σε υπάρχουσες σχεδιάσεις, δηλαδή τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214.

Η μεγαλύτερη απειλή ενός υποβρυχίου είναι ο εντοπισμός του από το ποντιζόμενο σόναρ των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Όταν η παρουσία του ελικοπτέρου γίνει αντιληπτή, ένα εξοπλισμένο με το βλήμα IDAS υποβρύχιο, έχει τη δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης του αντιαεροπορικού βλήμματος το οποίο, όμως, μπορεί να πλήξει ελικόπτερα αλλά όχι και αεροσκάφη, που έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή οροφή.

Με τη βοήθεια οπτικής ίνας ο έλεγχος του βλήματος είναι δυνατός από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του υποβρυχίου καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας την αλλαγή στόχου, τη διόρθωση της πορείας, την αλλαγή του σημείου προσβολής ή ακόμα και την ακύρωση της προσβολής. 

Προάγγελος για την «ενσωμάτωση» στα υποβρύχια Type 214 του βλήματος IDAS ήταν η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Η γερμανοτουρκική συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη και παραγωγή του εκτοξευόμενου από υποβρύχιο κατευθυνόμενου βλήματος IDAS .

Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 9 Μαΐου 2013 μεταξύ της τουρκικής εταιρίας Roketsan και της γερμανικής κοινοπραξίας IDAS, των ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), την Diehl BGT Defence και την νορβηγική Nammo η οποία αναπτύσσει τον πυραυλοκινητήρα του βλήματος. 

Ειδικοί εμπειρογνώμονες, πάντως, διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν τελικώς θα ενσωματωθούν στα οπλικά συστήματα των τουρκικών υποβρυχίων τα βλήματα IDAS. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να τα κατασκευάσει, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα χρειαστεί... 


  09/05/2018  





    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ