Ο Τραμπ ακύρωσε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.


Η προειλημμένη απόφαση του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν απειλεί με επιπλέον αποσταθεροποίηση την ήδη πολύπαθη Μέση Ανατολή και εντείνει τη διεθνή απομόνωσή του, όπως μαρτυρά η σχεδόν συνομωσιολογική επιχειρηματολογία αλλά και οι αντιδράσεις από τους παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την Τεχεράνη. 

Η συμφωνία για την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος ήταν αποτέλεσμα επίπονης διπλωματικής προσπάθειας επί προεδρείας Ομπάμα το 2015 και αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Δύσης με θετικές πολιτικές και ενεργειακές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς.

Ερωτηματικό αποτελεί αν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν ή σε βάρος όσων συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία, όπως απείλησε ο Τραμπ, ειδικα όταν πρόκειται για την Ε.Ε. και τη Ρωσία... Στο εσωτερικό του Ιράν, η απόσυρση των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις, θα ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς ανατροφοδοτώντας την κρίση. Μόλις ο Τραμπ φάνηκε να κλείνει ένα μέτωπο στη Βόρεια Κορέα, ανοίγει ένα άλλο ενώ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η προσχηματική απόσυρση από τη συμφωνία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ανάληψης πολεμικής δράσης και υπενθυμίζει ότι η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή. Ο απρόβλεπτος κάου-μπόυ παίζει στα ζάρια τη σταθερότητα του πλανήτη και τον θέτει σε πυρηνική τροχιά. Όσοι μιλούν για την πιθανότητα να προταθεί ο Τραμπ για νόμπελ ειρήνης, διαθέτουν το "μαύρο χιούμορ" όσων το έδωσαν κάποτε στο Χένρυ Κίσινγκερ...


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Πιο κοντινή η απειλή του πολέμου κατά του Ιράν.
Το “σπίρτο” έτοιμο ν΄ ανάψει;
(2) Τι σημαίνει η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά! 
Ποιες εταιρείες πλήττει.
 (3) Τα κρίσιμα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη. 
 (4) Ρωσία - ΕΕ δεσμεύονται για τη συμφωνία με το Ιράν 
- Ανόητη η ανακοίνωση Τραμπ λέει ο Χαμενεΐ. 






Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε πολλάκις σχολιάσει αρνητικά την ιστορική συμφωνία την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη, έκανε λόγο για μια «ελαττωματική» συμφωνία και μια «μεγάλη ντροπή». Όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η συμφωνία με το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες». Επιπλέον, τόνισε ότι το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμά του και επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας».

«Δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ αυτή η συμφωνία» σημείωσε, και ανακοίνωσε πως «θα υπογράψει άμεσα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής αμερικανικών κυρώσεων έναντι του ιρανικού καθεστώτος». «Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε οποιαδήποτε χώρα βοηθάει το Ιράν στην αναζήτησή του για την απόκτηση πυρηνικών. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι όμηρος πυρηνικού εκβιασμού», τόνισε, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος αν υλοποιήσει αυτή του την απειλή θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και στην ΕΕ αλλά και στη Ρωσία που έχουν υπογραμμίσει ότι θα διατηρήσουν τη συμφωνία και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν.

«Την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν το “πάνω χέρι” η καταστροφική αυτή συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς -και είναι ένα τρομακτικό καθεστώς- δισεκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα μέρος του ποσού αυτού σε μετρητά, κάτι που εμένα ως πολίτη με ντρόπιασε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να είχε γίνει μια εποικοδομητική συμφωνία. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Στην “καρδιά” της συμφωνίας για το Ιράν ήταν η φαντασίωση ότι ένα δολοφονικό καθεστώς επιθυμεί να έχει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν η χώρα «είναι έτοιμη». Ισχυρίστηκε δε, ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην «πυρηνική απειλή του Ιράν».

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε αποτελέσει για χρόνια βασικό σημείο έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, καθώς οι Δυτικοί υποστήριζαν πως επιδίωξη του Ιράν ήταν η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Για τον λόγο αυτό είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Ωστόσο το 2015, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και της Γερμανίας, επετεύχθη η ιστορική συμφωνία για άρση των εν λόγω κυρώσεων, ανοίγοντας μια νέα εποχή στις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. 

Η Δύση έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε ώστε να διασφαλιστεί πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για ενεργειακούς λόγους. Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 98% τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου για 15 χρόνια και να κρατήσει το επίπεδο του εμπλουτισμού έως το 5%, ενώ για πυρηνική βόμβα απαιτείται εμπλουτισμός στο 90%. Επιπλέον οι επιθεωρητές της Δύσης αποφασίστηκε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ώστε να πραγματοποιούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς τους απαραίτητους ελέγχους για να επιβεβαιώνουν την τήρηση της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Δύση ανέστηλε τις κυρώσεις που είχαν πλήξει σημαντικά την ιρανική οικονομία και ξεπάγωσαν λογαριασμοί με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Τεχεράνη μπόρεσε να πουλήσει το πετρέλαιό της στις διεθνείς αγορές.

Και ενώ το Ιράν έχει αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρήκε μια νέα «απειλή»: Το βαλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόκειται όμως για μια «απειλή» που αντιλαμβάνεται μόνο ο ίδιος και ο στενός του σύμμαχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ΕΕ, Ρωσία και Κίνα έχουν επισημάνει την ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν ταχθεί σε όλους τους τόνους κατά της ακύρωσής της. Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τεχεράνη με τη σαφή προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί. «Σε περίπτωση που ο Τραμπ καταγγείλει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους», έχει δηλώσει.

Απομονωμένος ο Τραμπ

Ο Τραμπ, με την αλλοπρόσαλη και άκρως επικίνδυνη απόφασή του, προκάλεσε νέες αντιδράσεις στους εταίρους των ΗΠΑ στη Δύση, που για άλλη μια φορά τον οδηγούν σε απομόνωση. «Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Παράλληλα, η Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκφράζοντας την ανησυχία της από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων». 

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση» για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας. Επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.
«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε σε tweet λίγο μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ειδικότερα σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας αναφερόταν πως «ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο σύνολο των ζητημάτων , ώστε να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή» και πως «οι πρόεδροι συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού σ’ αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Του έμεινε ο Νετανιάχου... 

Μόνο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, πριν από λίγες ημέρες, ως «λαγός» του αμερικανού Προέδρου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ «έχει στην κατοχή του και μπορεί να αποκαλύψει νέες και καθοριστικές αποδείξεις» ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Πάντως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο πλέον αρμόδιος φορέας σε παγκόσμιο επίπεδο, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου και επισήμανε πως «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη υπάρχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009». 

Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βρεί την αφορμή που ζητούσε για να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε πως οι «πληροφορίες» που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέρουν «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων». «Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση. 

Μετά την επισημοποίηση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για μια «θαρραλέα» και «σωστή» απόφαση. Το Ισραήλ «εκτιμά βαθιά» την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη. Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.


8/5/2018

                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              




 1.
Πιο κοντινή η απειλή του πολέμου κατά του Ιράν.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο δικαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η αντικατάσταση του μετριοπαθούς Ρεξ Τίλερσον από τον μέχρι χθες διευθυντή της CIA θα σηματοδοτούσε περαιτέρω σκλήρυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Μετά μια σύντομη στάση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου διεμήνυσε ότι η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας θα διατηρηθεί, ο Πομπέο βρέθηκε το Σάββατο, 28 Απριλίου, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου συνάντησε τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ. Λίγες ώρες αργότερα, σαουδαραβικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Υεμένης, όπου συσκέπτονταν οι ηγέτες των σιιτών ανταρτών Χούθι, συμμάχων του Ιράν. Την κρίσιμη πληροφορία διαβίβασε στο Ριάντ η CIA, σύμφωνα με αραβικά μίντια.

Το Παλαιστινιακό

Βασικός στόχος της τριήμερης περιοδείας Πομπέο στη Μέση Ανατολή ήταν να στερεώσει την επωαζόμενη «ανίερη συμμαχία» Σαουδικής Αραβίας -Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Προ ημερών, ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε δηλώσει ότι Ριάντ και Τελ Αβίβ έχουν κοινό εχθρό την Τεχεράνη και ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ εφόσον υπάρξει κάποιου είδους λύση του Παλαιστινιακού. Αξιόπιστες αραβικές πηγές λένε ότι ο πρίγκιπας πιέζει την παλαιστινιακή ηγεσία να αποδεχθεί σχέδιο «λύσης» που έχει επεξεργαστεί ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και το οποίο ούτε ο Μαχμούντ Αμπάς ούτε οποιοσδήποτε άλλος Παλαιστίνιος ηγέτης θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί χωρίς να κατηγορηθεί για εθνική προδοσία. Εξάλλου, στις 29 Μαρτίου ο μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει στη Wall Street Journal ότι η χώρα του μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν αν η διεθνής κοινότητα δεν επιβάλει κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ανησυχητικοί οιωνοί πύκνωσαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο Πομπέο μεταφέρθηκε από το Ριάντ στο Τελ Αβίβ. Οι απειλές εναντίον του Ιράν ήταν το βασικό περιεχόμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγες ώρες αργότερα, δύο συριακές βάσεις στη Χάμα και στο Χαλέπι δέχθηκαν πυραύλους, πιθανότατα ισραηλινής προέλευσης, που σκότωσαν 18 Ιρανούς και σιίτες στρατιωτικούς. Την ίδια περίπου ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο τρεις ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστήριζε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για «μεγάλο πόλεμο» με το Ιράν και επιδιώκει τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η συνέχεια ήρθε το βράδυ της Δευτέρας. Την ώρα της πιο υψηλής τηλεθέασης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε, σε ζωντανή σύνδεση με το υπουργείο Αμυνας, στο Τελ Αβίβ, για να δώσει μια προσεκτικά σκηνοθετημένη παράσταση. Μιλώντας στα αγγλικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόβαλε οθόνες power point με κοφτά, απλοϊκά μηνύματα του τύπου «το Ιράν ψεύδεται» και αφαιρούσε κουρτίνες από φωριαμούς, που αποκάλυπταν ντοσιέ και cd-πειστήρια, κατά δήλωσή του, μυστικού ιρανικού προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες Νετανιάχου δεν περιείχαν τίποτα το καινούργιο. Τον Δεκέμβριο του 2015, στην τελική της έκθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η ΙΑΕΑ εκτιμούσε ότι υπήρχαν όντως ενδείξεις για μυστικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με στρατιωτικές εφαρμογές την περίοδο 1999-2003, οι οποίες όμως σταμάτησαν στη συνέχεια. Από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τον περιορισμό του προγράμματος επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούλιο του 2015, το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία το 97% του εμπλουτισμένου ουρανίου, μείωσε δραστικά τις συσκευές φυγοκέντρησης και δέχθηκε την πιο αυστηρή, διαρκή επίβλεψη από διεθνείς επιθεωρητές και κάμερες παρακολούθησης.

Ολα αυτά τα γνώριζε, βεβαίως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά ποσώς τον ενδιέφερε. Το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν ήταν μονομελές και άκουγε στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ – από εδώ η επιλογή της αγγλικής γλώσσας και των σύντομων, κατά προτίμηση οπτικών μηνυμάτων, που μπορούν να αφομοιώσουν και άτομα με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να αποφασίσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως έχει απειλήσει. Προφανώς, ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει παρελθόν ανάλογων οπτικοποιημένων σόου, ακόμη και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σπρώξει τον Τραμπ προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι συνέπειες

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσει το Ιράν σε μια τέτοια εξέλιξη. Μιλώντας στο περιοδικό New Yorker, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: από την επιστροφή ή και επιτάχυνση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, μέχρι και την απόσυρση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων – κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Το δεύτερο και σοβαρότερο ερώτημα είναι σε τι θα μεταφράζεται πρακτικά η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Στην ηπιότερη εκδοχή του πράγματος, ο Τραμπ μπορεί να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους να πιέσουν το Ιράν για υποχωρήσεις σε θέματα που τον ενδιαφέρουν, κυρίως αναφορικά με τον ρόλο του στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς διευθέτησης προστριβών που προβλέπει η ίδια η συμφωνία του 2015, κρατώντας ανοιχτό το παράθυρο του συμβιβασμού. Με την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που περιβάλλει, ωστόσο, την ευρύτερη Μέση Ανατολή εύλογος είναι ο φόβος ότι η υπονόμευση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μετατρέψει τους πολέμους χαμηλής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Συρία και μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, σε ανοιχτή σύρραξη.

Πίεση στην Ευρώπη

Στο σύνολό τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής, υποδέχθηκαν πολύ ψυχρά το σόου Νετανιάχου και δεν έδειξαν καμία προθυμία να ακολουθήσουν τον Τραμπ σε έναν νέο τυχοδιωκτισμό. Αλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Αγκελα Μέρκελ είχαν προσπαθήσει με τις διαδοχικές επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα νωρίτερα, να μεταπείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και τίποτα δεν δείχνει ότι τα κατάφεραν. Οι Ευρωπαίοι είδαν με πολύ καλό μάτι την εκλογή του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί και τη συμφωνία του 2015. Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών προσβλέπουν σε μεγάλες επενδύσεις σε αυτή τη δυναμική αγορά μιας χώρας με 80 εκατομμύρια κατοίκους και με εργατική δύναμη υψηλής κατάρτισης. Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύονται να βρουν τράπεζες να στηρίξουν τις επενδύσεις τους. Το 2015, η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 9 δισ. δολ. για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η όποια απόφαση Τραμπ για το Ιρανικό μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά την απειλή ενός ανοιχτού εμπορικού πολέμου με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

 ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


7/5/2018

http://www.kathimerini.gr/962755/article/epikairothta/kosmos/pio-kontinh-h-apeilh-toy-polemoy-kata-toy-iran




 2.
Τι σημαίνει η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά! 
Ποιες εταιρείες πλήττει

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αναμένει μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αγορές μόλις οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν εκ νέου, πλήξουν το ιρανικό αργό, καθώς ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην προσφορά.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μνούτσιν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που περιμένει να αυξήσουν την παραγωγή τους, περιοριζόμενος να δηλώσει πως έχουν γίνει συζητήσεις με «διάφορα μέρη που θα ήταν διατεθειμένα να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου για να αντισταθμιστεί αυτό. Έτσι, η προσδοκία μου δεν είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πάνε πιο ψηλά».

Ακόμη ο Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα ανακληθούν οι άδειες που είχαν δοθεί στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus να πουλήσουν επιβατικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά στο Ιράν, συνεπεία της εκ νέου επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.«Οι υπάρχουσες άδειες θα ανακληθούν», ξεκαθάρισε ο Μνούτσιν.Η ανάκλησή τους θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 90 ημερών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συμφωνίας του 2015 θα επιβληθούν ξανά.

Η συμφωνία, την οποία είχαν διαπραγματευθεί οι ΗΠΑ, άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σκοπός της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η εταιρεία IranAir είχε παραγγείλει 200 επιβατικά αεροσκάφη: 100 από την Airbus, 80 από την Boeing, 20 από τη γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR. Και οι τρεις συμφωνίες αυτές προϋπέθεταν άδειες εξαγωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω του ότι πολλά από τα τμήματα των αεροσκαφών τους κατασκευάζονται στις ΗΠΑΗ Μπόινγκ είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016 συμφωνία πώλησης 80 αεροσκαφών 777-300ER αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στην IranAir. Η συμφωνία είχε τυπικά διάρκεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Ερμπάς ανακοίνωσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Μνούτσιν ότι θα μελετήσει την απόφαση του Τραμπ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο.

Από Π. Καρβουνόπουλος - 09/05/2018  


https://www.militaire.gr/ti-simainei-i-aposyrsi-ton-ipa-apo-ti-symfonia
-gia-ta-pyrinika-poies-etaireies-plittei/



Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΤ

3.
Το “σπίρτο” έτοιμο ν΄ ανάψει;
 Τα κρίσιμα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Peter Korzun, Zero Hedge, Strategic Culture

[Το κατωτέρω άρθρο απαριθμεί διεξοδικά και περιγράφει «τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στην Συρία», για τα οποία η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη -επικεντρωμένη σε οικεία τυραννικά προβλήματα- έχει σποραδική, συγκεχυμένη ή συστηματικά στρεβλωμένη εικόνα και επομένως τελεί σε σχεδόν πλήρη άγνοια για το ότι γύρω της εξελίσσεται μια κατάσταση όπου «και ένας σπινθήρας αρκεί για την ανάφλεξη σύρραξης στην Ευρώπη». Σε συμπλήρωση των απόλυτα πειστικών στοιχείων που παραθέτει ο συντάκτης του άρθρου, ήρθαν χθες οι δηλώσεις, από την Σόφια, της Μαργαρίτας Μογκερίνι, αρμόδιας επί των Εξωτερικών της Κομισιόν, ότι συζήτησαν επέκταση του Σένκεν (κατάργηση των συνόρων) για τις στρατιωτικές δυνάμεις και βελτιώσεις υποδομών (διεύρυνση οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και γεφυρών), για την γοργή μετακίνηση τανκς και βαρέων στρατιωτικών οχημάτων, όπως το είχε ζητήσει ο Αμερικανός Διοικητής του ΝΑΤΟ προ μηνός.]

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Μάιος από πολλά χρόνια συνδέεται με την Ημέρα της Νίκης. Τα αισθήματα του «ποτέ ξανά» ήταν πανίσχυρα πριν 73 χρόνια, το 1945, όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Από τότε η Ευρώπη κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία ενός μοναδικού συστήματος ασφάλειας για την αποτροπή ενόπλων συρράξεων. Δεν ήταν ποτέ τέλειο, αλλά λίγο-πολύ λειτούργησε. Άλλες ήπειροι συνήθιζαν να το κοιτούν με φθόνο και προσπαθούσαν να συγκροτήσουν και αυτές το δικό τους σύστημα ασφάλειας.

Πολλαπλές συμφωνίες ισχύουν ακόμη και λειτουργούν για την αποτροπή των χειρότερων ενδεχομένων, αλλά σήμερα μοιάζουν να είναι λησμονημένες και να αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τον αντικειμενικό στόχο τους. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μάιος 2018 θα ήταν ένας μήνας τρικλίσματος στο χείλος του πολέμου, με τους εμπειρογνώμονες να προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα αναφλεγεί, πόσο θα επεκταθεί και πόσα κράτη θα εμπλακούν. Η εικόνα τρομάζει, αλλά εκεί βρισκόμαστε. Από τις χειρότερες μέρες του Ψυχρού Πολέμου ποτέ η κατάσταση δεν ήταν τόσο τεταμένη .

Στις 2 Μαΐου άρχισαν στην Εσθονία και στην Λεττονία τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στις Βαλτικές Χώρες από το 1991, με συμμετοχή 3000 ανδρών από 16 χώρες. Θα διαρκέσουν έως τις 14 Μαΐου. Η Εσθονία και η Λεττονία συνορεύουν με την Ρωσική Ομοσπονδία. Στην Λεττονία θα διεξαχθούν πέντε στρατιωτικά γυμνάσια τον Μάιο και Ιούνιο. ΄Ολη αυτή η δραστηριότητα είναι αρκετά εντατική για να ερμηνεύεται σαν προετοιμασία πολέμου από την Μόσχα.

Tον Ιούνιο θα διεξαχθούν δυο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια BALTOPS και Sabre Strike 2018 (χτύπημα σπάθης) στις Βαλτικές Χώρες. Η Ευρώπη θα φιλοξενήσει μιαν αμερικανική ταξιαρχία τεθωρακισμένων –μια δύναμη τουλάχιστον 4.000 ανδρών, 90 τανκς Abrams, οχήματα μάχης Bradley, 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα Paladin και άλλα οχήματα.

Στην Πολωνία θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι τα μεγαλύτερα ποτέ γυμνάσια του ΝΑΤΟ Anakonda 2018. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που οργανώνει η συμμαχία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και θα συγκεντρώσει περί τους 100.000 στρατιώτες, 5.000 οχήματα, 150 αεροπλάνα και ελικόπτερα και 45 πολεμικά σκάφη. Τόσο τεράστια δύναμη ασφαλώς θα θορυβήσει την Ρωσία. Το ΝΑΤΟ εντατικοποίησε τον περασμένο μήνα την αεροπορική αστυνόμευση. Η Δυτική Συμμαχία θα πραγματοποιήσει εφέτος στην Ευρώπη 80 μικτές ασκήσεις προετοιμασίας ενός πολέμου με την Ρωσία.

Αυτή η εντατικοποίηση των γυμνασίων συμβαίνει σε περίοδο όπου η σύγκρουση στο Ντομπάς της Ουκρανίας αναζωπυρώνεται. Η κλιμάκωση των εντάσεων ακολουθεί τις αμερικανικές παραδόσεις αντιαρματικών πυραύλων Javelin στον ουκρανικό στρατό. Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί τον εφοδιάζουν με φονικά όπλα.

Την 1η Μαΐου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία περνά σε νέα φάση. Θα συμμετάσχουν ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός δυνάμεων SDF και οι μυστηριώδεις «τοπικοί εταίροι». Αναφέρει ότι θα έχουν ρόλο επίσης η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος. Οι Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δεν υπήρξαν ουσιαστικό πρόβλημα για την Βυρηττό, αλλά τώρα είναι πολύ πιθανό ο Λίβανος να καταστεί νέο πεδίο μάχης, όπου θα εμπλακούν πολλοί δρώντες και ειδικότερα το Ισραήλ και το Ιράν.

Επίσημα η αποστολή είναι να σαρωθούν τα υπολείμματα των Τζιχαντιστών του Ι.Κ., αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν πρέπει να παίρνεται στα σοβαρά. Τα απομεινάρια του Ι.Κ. είναι ασήμαντα και μπορούν να εξουδετερωθούν χωρίς την βοήθεια του αμερικανικού συνασπισμού. Η κατάσταση στη Συρία είναι πλέον πολύ εκρηκτική και οι ΗΠΑ έχουν κορυφώσει τις εντάσεις, αντί να αποσυρθούν από την Συρία, όπως έλεγε πως ήθελε ο πρόεδρος Τραμπ. Μια ευρύτερη σύρραξη φαίνεται να περιμένει στην γωνία. Ο αμερικανικός συνασπισμόςSDF και οι συριακές δυνάμεις ήρθαν πρόσφατα σε άμεση σύγκρουση – εξέλιξη πολύ ανησυχητική που συνέπεσε με ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον συριακών και ιρανικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Αυτές οι πολεμικές προετοιμασίες συμπίπτουν με τις κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου κατά του Ιράν, ότι δήθεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία. ( Σημ: Διαψεύστηκαν από τον αρμόδιο οργανισμό του ΟΗΕ). Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ισχυριστούν ότι τα στοιχεία (που παρουσίασε ο Νετανιάχου) «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να κηρύξει πόλεμο ή να διατάξει μείζονα στρατιωτική επιχείρηση χωρίς προηγούμενη έγκριση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

O Πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε την αμερικανική υπογραφή στην πολυμερή συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν και στις 14 του μηνός θα πραγματοποιήσει μιαν θεαματική επίσκεψη στο Ισραήλ για την μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η τελετή των εγκαινίων μοιάζει σαν ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον του Ιράν –μιας χώρας που συνεργάζεται στενά με την Ρωσία, στην Συρία και αλλού.

Όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στην Συρία έχουν ευθείς αντικτύπους στην ρωσική ασφάλεια και ένας σπινθήρας αρκεί για την ανάφλεξη σύρραξης στην Ευρώπη.Τα χωρίς τέλος γυμνάσια του ΝΑΤΟ και άλλες επιχειρήσεις που διεξάγονται δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας αποτελούν ακραία πρόκληση. ΄Ενας πόλεμος κατά του Ιράν στην Συρία φαίνεται σχεδόν βέβαιος. Και δοθέντος ότι ρωσικές δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες κοντά στις ιρανικές, είναι σχεδόν αδύνατο να χτυπηθούν ιρανικές ή συριακές θέσεις χωρίς να εξαναγκαστούν οι Ρώσοι στρατιωτικοί να πάρουν μέτρα αυτοάμυνας. ΄Ένα πλήγμα κατά των ιρανικών δυνάμεων μπορεί να περιοριστεί, αλλά μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον τους θα θέσει αναπόφευκτα σε κίνδυνο το ρωσικό προσωπικό. Οι Ρωσία διαθέτει μερικές πολύ ισχυρές δυνάμεις στην Συρία και αυτός θα πρέπει να είναι ένας πολύ σοβαρός συντελεστής σε οποιοδήποτε σχέδιο πολέμου.

Οι εντάσεις έχουν επιταθεί στην Ευρώπη και μια ευρύτερη σύρραξη μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή την Συρία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι η Ρωσία εκείνη που θα έχει προκαλέσει τις καταστάσεις που απειλούν να οδηγήσουν σε γενική σύρραξη.

Από Π. Καρβουνόπουλος - 09/05/2018 

https://www.militaire.gr/to-spirto-etoimo-n%CE%84-anapsei
-ta-krisima-gegonota-poy-mporei-na-prokalesoyn-anaflexi/



4
Ρωσία - ΕΕ δεσμεύονται για τη συμφωνία με το Ιράν 
- Ανόητη η ανακοίνωση Τραμπ λέει ο Χαμενεΐ.
  
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα (...) η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας ... Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Σ. Λαβρόφ: Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη
 στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από αυτή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Ιράν: Η ανακοίνωση του Τραμπ ήταν ανόητη και επιπόλαιη

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν «ανόητη και επιπόλαιη», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Ακούσατε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος της Αμερικής έκανε κάποιες ανόητες και επιπόλαιες δηλώσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ. «Είπε ίσως και περισσότερα από 10 ψέματα στις δηλώσεις του. Απείλησε την κυβέρνηση και τον λαό (του Ιράν), λέγοντας ότι θα κάνω αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας απαντώ εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος».

Το ιρανικό κοινοβούλιο κατέθεσε σήμερα μια πρόταση η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία.

Γερμανία: Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν εναλλακτική

Η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η συμφωνία λειτουργεί. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τους κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.liberal.gr/arthro/203344/epikairotita/2018/ee-paramenoume-desmeumenoi-sti-sumfonia-gia-to-iraniko-puriniko-programma.html


9 Μαΐου 2018