Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ευρώπη – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.



Xωρίς καμία εξέλιξη για το Ελληνικό χρέος 
oλοκληρώθηκε το Washington Group.
  
Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε στον Καναδά η σημερινή συνάντηση του Washington Groupστην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Και αυτό ενώ το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα και οι διαφωνίες μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας παραμένουν.

Οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία παραμένουν δύο και έχουν να κάνουν με τον χρόνο παράτασης στις αποπληρωμή των Ελληνικών χρεών με το ταμείο να μιλά για 15 έτη και την Γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών αλλά και τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ να ζητά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό και την Γερμανία να συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πλευρά της στρέφει το βλέμμα για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο «Προ των πυλών η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα», ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι. «Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» σημειώνεται.

Το ερώτημα που παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες, αναφέρεται.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτό προσκρούει στη θέση του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι αυτή η ημερομηνία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του. Εάν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ εμμείνει στη θέση του, τότε θα αποσύρει την οικονομική συμμετοχή του, επισημαίνεται από την εφημερίδα.


2/6/2018


        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        



1.
 Αντίστροφη μέτρηση για χρέος και ρόλο ΔΝΤ.

Aντίστροφη μέτρηση 48 ωρών για τη συμφωνία ως προς την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ ξεκινά σήμερα στον Καναδά, και στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7. H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας Ολαφ Σολτς και Μπρουνό ΛεΜερ και οι εκπρόσωποι του Eurogroup και του ESM θα κληθούν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της συνάντησης του Washington Club – μιας συνάντησης, που γίνεται εν μέσω κλιμακούμενων διαρροών που φέρουν το Βερολίνο να προκρίνει οριστικά το «διαζύγιο» με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, μέσω του άτυπου «τελεσιγράφου» Τόμσεν, έχει διαμηνύσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους έως τη Δευτέρα τότε το ΔΝΤ δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει τη γραμμή των 1,6 δις ευρώ για τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Αύγουστο.

Οι τελευταίες πληροφορίες όμως, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, φέρουν την απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης να παραμένει αγεφύρωτη και όλες τις «ασκήσεις προσομοίωσης» που γίνονται από το Ταμείο να εμφανίζουν το χρέος ως μη βιώσιμο.

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να εμπλακεί χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η πίεση μετατοπίζεται προς τη γερμανική πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί πιο ριζικά μέτρα ελάφρυνσης. Πρόκειται για μια προοπτική που δείχνει δύσκολη, εάν όχι αδύνατη, υπό το κράτος των πολιτικών πιέσεων που δέχονται στο εσωτερικό μέτωπο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς αλλά και στη σκιά των νέων δεδομένων που διαμορφώνει στην ευρωζώνη το ιταλικό σοκ.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή διαρροή στους Financial Times σύμφωνα με την οποία το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ (CDU) δεν επιμένει πλέον στη συμμετοχή του ΔΝΤ – χρηματοδοτικά τουλάχιστον – στο ελληνικό πρόγραμμα. «Με την επιμονή του ΔΝΤ για ευρείας κλίμακας ελάφρυνση για την Ελλάδα -μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά στους FT ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για την πολιτική προϋπολογισμού Εκχαρντ Ρέχμπεργκ, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι: μήπως είναι πολύ υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;»

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση και με γνώση των σεναρίων που εξετάζονται η απόσταση που χωρίζει Γερμανία και Ταμείο είναι 50 δις: Η τελική απομείωση του ελληνικού χρέους με βάση τα μέτρα και το μοντέλο που ζητά το ΔΝΤ (επιμηκύνσεις δεκαετίας και εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης με αυτόματο μηχανισμό) φέρεται να φθάνει στα 100 δις ευρώ. Στην άλλη όχθη, η Γερμανία εμφανίζεται να αποδέχεται επιμήκυνση δανείων από τρία έως το πολύ πέντε έτη και παράλληλα θέτει βέτο στον αυτοποιημένο μηχανισμό ζητώντας έγκριση του Eurogroup και του γερμανικού κοινοβουλίου κάθε φορά που θα εφαρμόζεται ένα πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης. Με αυτό το μοντέλο – το οποίο έχει σαφή χαρακτήρα αιρεσιμότητας – η τελική απομείωση δεν ξεπερνά τα 50 δις ευρώ.

Εν ολίγοις, «οι γερμανοί θεωρούν ότι η συμφωνία που προτείνει το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβή και δεν την «αγοράζουν», λέει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Το ερώτημα είναι εάν οι διαρροές αυτές σηματοδοτούν και το προοίμιο του οριστικού «διαζυγίου» Βερολίνου και ΔΝΤ, ή εντάσσονται στην τελευταία, και πιο σκληρή, παρτίδα του διαπραγματευτικού πόκερ πριν επέλθει ο μεγάλος συμβιβασμός. Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα φαίνονται να κλίνουν περισσότερο πλέον προς την πρώτη εκδοχή, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και ουδείς αποκλείει την ανατροπή και τον συμβιβασμό στο «και πέντε».

Το γεγονός, άλλωστε, ότι στη σημερινή συνάντηση του Washington Club στον Καναδά θα είναι παρούσα η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά του ΔΝΤ και όχι ο Πολ Τόμσεν, δείχνει πως πρόθεση είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού. Την ίδια ώρα και οι πληροφορίες από το Βερολίνο φέρουν τον – σοσιαλδημοκράτη - Ολαφ Σολτς να μην συμφωνεί με τη θέση του CDU και να τάσσεται υπέρ της πλήρους εμπλοκής του Ταμείου στο πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι θα αποτελέσει τον «εγγυητή» της ομαλής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πολιτικές δυνατότητες του Ολαφ Σολτς να υπερβεί τη συντηρητική προσέγγιση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένες…


 2/6/2018


 2.
Τα κλειδιά της συμφωνίας Βερολίνου - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος, υπό τη χρονική πίεση που ασκεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αλλά και η κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία / Ισπανία). Επιχειρείται σήμερα στον Καναδά στο περιθώριο του G7 να λάβει χώρα ένα ακόμη Washington Group. Στόχος μία πρώτη πολιτική σύγκλιση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία δεν κατέστη ωστόσο εφικτή ούτε στις προηγούμενης απόπειρα της 24ης Μαΐου ούτε στις ζυμώσεις που μεσολάβησαν.

Η Γερμανία δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει βήματα σύγκλισης προς έναν πιο... αυτόματο ή σχεδόν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ. Αντιθέτως εισέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με πρόταση για μία μικρή μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Και αναζητείται ένας ρόλος κατ’ ελάχιστον συμβούλου για το ΔΝΤ.

Η θέση της Γερμανίας φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου ότι δεν διατίθεται να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις αναφορικά με το χρέος. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU για τη δημοσιονομική πολιτική, Eckhardt Rehberg, δήλωσε στους FT ότι το κόμμα της Angela Merkel δεν επιμένει πλέον στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε συγκεκριμένα ότι "με το ΔΝΤ να επιμένει σε μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα –μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα. Το ερώτημα είναι: είναι τόσο υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;"

Παράλληλα, παραμένει η σκιά της αυστηρής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) που ζητά η ΕΚΤ και η ΤτΕ. Ωστόσο με αυτή αντιτίθεται οι Βρυξέλλες ενώ δεν είναι επιθυμητή από την Αθήνα.

Στο σενάριο που υπάρξει μία πρώτη πολιτική σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ (σ.σ. ο Όλαφ Σολτς έχει διαμηνύσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πλευρά του στο τέλος του μήνα ), το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα πρέπει να εξειδικευτεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το EWG και έως τότε αναμένεται να ετοιμαστούν και οι 3 εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους: της Κομισιόν και της ΕΚΤ (που επιχειρείται να παρουσιαστούν με ενιαία γραμμή) αλλά και του ΔΝΤ (το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα σενάρια δείχνει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο διαφωνώντας όμως με την ΕΕ  στις παραδοχές όχι μόνο σ το πεδίο του χρέους αλλά και αναφορικά με το ΑΕΠ).

Τελικός στόχος είναι, όπως έγινε ξεκάθαρο και την Πέμπτη από τους ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατό μία λύση: μία συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επόμενη ημέρα να ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Της Δήμητρας Καδδά


2/6/2018


 Σκίτσο του  Β. ΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ