Χάος στη G7 λόγω Τραμπ: Απέρριψε το ανακοινωθέν, επιτέθηκε στον Τριντό.


Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε την G7 ανάστατη, καθώς απέσυρε τις ΗΠΑ από το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, στο οποίο είχε νωρίτερα συμφωνήσει, κατηγορώντας τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον οποίο αποκάλεσε ανέντιμο και αδύναμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε φτάσει καθυστερημένα στον Καναδά για τη Σύνοδο και έφυγε νωρίς με προορισμό τη Σιγκαπούρη προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, αιφνιδίασε τους άλλους ηγέτες της ομάδας των 7 πιο ισχυρών κρατών, με τις επιθετικές δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, όταν επιτέθηκε στις άλλες χώρες για τις πολιτικές τους στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε να συμφωνεί στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος για επίμαχα ζητήματα, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών.

Ομως, αφότου αναχώρησε για τη Σιγκαπούρη, μέσω Twitter ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Τριντό και ανέφερε πως είπε στους εκπροσώπους του να μην υπογράψουν το ανακοινωθέν της Συνόδου, μετατρέποντας σε φιάσκο την ούτως ή άλλως τεταμένη Σύνοδο της G7.

«Ο Τζάστιν Τριντό ενήργησε τόσο ήπια και ήρεμα. Μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφότου έφυγα λέγοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι κάπως προσβλητικοί και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στη συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς σε Αμερικανούς αγρότες, εργάτες και εταιρείες, έδωσα οδηγίες στους Αμερικανούς εκπροσώπους να μην υιοθετήσουν το ανακοινωθέν», έγραψε σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter ο Τραμπ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι του ταξίδευαν με το Air Force One προς τη Σιγκαπούρη, με τον Τραμπ, είχαν ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να είναι μέρος του κοινού ανακοινωθέντος, που έδινε μία μικρή εικόνα ενότητας εν μέσω πολλών διαφωνιών μεταξύ του Τραμπ και των άλλων έξι ηγετών για το εμπόριο. Τελικά, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι ο πρόεδρος είχε αλλάξει γνώμη όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κρήτη για ανεφοδιασμό!

Η εξέλιξη αυτή, ακόμη και για έναν ηγέτη τόσο παρορμητικό όσο ο Τραμπ, σηματοδοτεί νέα σύγχυση ανάμεσα στα προσωπικά του συναισθήματα για άλλους ηγέτες και την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ, σχολιάζει ο Guardian. Επίσης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί πολύ πιο σκληρή γλώσσα για δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες συμμαχικών χωρών, παρά για ισχυρούς ηγέτες εχθρικών χωρών.

Λίγα λεπτά μετά τις εμπρηστικές αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου, ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, φαινόταν ότι τις περίμενε, γράφοντας και ο ίδιος ένα tweet χλευάζοντας τη Σύνοδο G7 στην οποία είχε μόλις μετάσχει. «Απλά άλλη μία G7 στην οποία άλλες χώρες περιμένουν ότι η Αμερική θα είναι πάντα η τράπεζά τους. Ο πρόεδρος το ξεκαθάρισε σήμερα. Οχι πια», έγραψε.

Επιπλέον, οι αναρτήσεις αυτές αποτελούν ένα πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, που πίστευαν ότι είχαν πετύχει μια συμφωνία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις για το εμπόριο ΗΠΑ- Ευρώπης. Το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας συμφώνησαν στην ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο» και τη σημασία να καταπολεμηθεί ο προστατευτισμός. Οπως και πέρυσι, το ανακοινωθέν ξεκαθάριζε τη διαφορετική άποψη των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμησή της.

Οι υπόλοιπες πλευρές επέμειναν στη διατύπωση που συμφωνήθηκε. «Είμαστε συγκεντρωμένοι σε όσα πετύχαμε εδώ στη Σύνοδο G7. Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι που δεν έχει ξαναπεί, τόσο δημόσια, όσο και σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις με τον πρόεδρο», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος του Τριντό.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της Βρετανίας ανέφερε ότι το Λονδίνο στηρίζει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το ανακοινωθέν, ενώ αξιωματούχος της ΕΕ στη Σύνοδο είπε ότι θα εμμείνει στις δεσμεύσεις που έκαναν όλοι οι μετέχοντες.

Πηγή: Guardian


10/6/18




   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:   



3.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ.
G7, το τελικό ανακοινωθέν -Τι λένε για εμπόριο, Ρωσία
 -Διαφωνία για το κλίμα με ΗΠΑ. 

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συνυπέγραψαν χθες ένα ένα συμβιβαστικό κείμενο για το εμπόριο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν επιλύει την τρέχουσα διαφωνία των ΗΠΑ και των έξι εταίρων της για τους δασμούς.

«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».

«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.

Η εξάλειψη αυτών των εμποδίων στο εμπόριο ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Εντούτοις, μια ένδειξη ότι οι τωρινές εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν υποχώρησαν, ήταν ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οικοδεσπότης της συνόδου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Αυτοί οι παράνομοι δασμοί θα πρέπει να έχουν μια ισοδύναμη απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά τα αντίποινα θα επιβληθούν «χωρίς δισταγμό».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις ΗΠΑ θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο. «Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αλλαγή, θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος ο Τραμπ, αποχωρώντας από τη σύνοδο το Σάββατο το πρωί, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη σύνοδο, δήλωσε ότι: «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επιβάλλουν μαζικούς δασμούς και δασμούς στους αγρότες τους, στους εργαζομένους τους και τις επιχειρήσεις τους».

http://www.iefimerida.gr/news/422576/g7-teliko-anakoinothen-ti-lene-gia-emporio-rosia-diafonia-gia-klima-me-ipa

 10|06|2018  




 4.
Δεν ήταν και οι επτά …υπέροχοι.

Τελικά οι ηγέτες των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) κατάφεραν, στην Σύνοδο του Καναδά,  να τσακωθούν πριν, κατά και μετά την συνάντησή τους. Βασική πηγή έντασης για άλλη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο εναντιώθηκαν σχεδόν όλοι, οι υπόλοιποι έξι. Η Σύνοδος κατέληξε με το ζόρι σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο, πριν στεγνώσουν οι υπογραφές, έπαψε να είναι κοινό, αφού ο Τραμπ απέσυρε την στήριξή του και μάλιστα ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες είχαν αναχωρήσει από την Λα Μαλμπέ του Καναδά.

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών ήταν γνωστές πριν την Σύνοδο και η πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών έριξε λάδι στην φωτιά. Ο Τραμπ βρέθηκε στον Καναδά αντιμέτωπος με ένα «μπλοκ των έξι», το οποίο μπορεί να μην διαθέτει τεράστια συνοχή, αποτελεί όμως ένα μπλοκ, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ελεύθερο εμπόριο.

Στην διάρκεια της Συνόδου ζητήθηκαν εξηγήσεις και ασκήθηκαν πιέσεις για το θέμα του προστατευτισμού που επιβάλλει ο Τραμπ στον τομέα του χάλυβα, ο οποίος έχει άμεσες επιπτώσεις στην βαριά βιομηχανία των υπόλοιπων έξι μελών της ομάδας. Λογικό ήταν να ανοίξει η κουβέντα στα ζητήματα του ελεύθερου εμπορίου και αναμενόμενο ήταν να οξυνθούν οι διαφορές. Παρόλα αυτά, το βράδυ του Σαββάτου(ώρα Ελλάδος), πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, έγιναν κάποιες συμβιβαστικές κινήσεις με αποτέλεσμα η γαλλική προεδρία αρχικά και η Άγγελα Μέρκελ στην συνέχεια, να δηλώσουν ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν παρά τις διαφορές μεταξύ των μελών της ομάδας.

Ο Τραμπ αναχώρησε νωρίτερα, επικαλούμενος το ταξίδι στην Σιγκαπούρη για την συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, και στις δηλώσεις του πριν μπει στο αεροπλάνο καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη Σύνοδο, θίγοντας και αυτός τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ηγετών. «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επιβάλλουν μαζικούς δασμούς και δασμούς στους αγρότες τους, στους εργαζομένους τους και τις επιχειρήσεις τους», είπε αναφερόμενος στα αντίμετρα που επιβάλλουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, μετά τους περιορισμούς που ο ίδιος επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Και ενώ αναχωρούσε για την Σιγκαπούρη ήρθαν τα πάνω κάτω.

Πρώτα αστεία, μετά οργή

Το κοινό ανακοινωθέν παρουσίασε ο οικοδεσπότης της Συνάντησης Τζάστιν Τριντό. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρας που πλήττεται όπως και η Ευρώπη, από τις αποφάσεις του Τραμπ για τον χάλυβα,  επανέλαβε ότι οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικοί» για την ιστορία των δύο χωρών, ενώ και η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα. «Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν», είπε ο Τριντό, αφού είχε πλέξει προηγουμένως το εγκώμιο του συμβιβασμού των επτά ηγετών. Το ανακοινωθέν άλλωστε, αν και δεν διευθετούσε την διένεξη με τις ΗΠΑ, είχε χαιρετισθεί από τους επτά, ως ένα βήμα για αποκλιμάκωση και συνέχιση του διαλόγου.

Οι δηλώσεις Τριντό ενόχλησαν ωστόσο τον Τραμπ, ο οποίος ενώ πετούσε για την Σούδα έγραψε στο Twitter, μέσα από το Air Force One, ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των ΗΠΑ να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το κείμενο. Χαρακτήρισε μάλιστα  «ανέντιμο και αδύναμο» τον Τριντό, ξεχνώντας ότι λίγες ώρες πριν είχε πει ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ- Καναδά δεν ήταν ποτέ τόσο καλή όσο τώρα.

Ο Τραμπ αιφνιδίασε για άλλη μία φορά τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 και κυρίως τον Τριντό, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν αστειευτεί μεταξύ τους και μοίραζαν χαμόγελα στις κάμερες. Όσο για την ουσία, το γραφείο του Τριντό υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά δεν είπε κάτι καινούργιο, απλώς επανέλαβε όσα προηγούμενες και σταθερές θέσεις του. Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως απείλησε εκ νέου με βαρείς τελωνειακούς δασμούς.

Τα γερμανικά αυτοκίνητα

Αυτή η νέα απειλή του Τραμπ αφορά κυρίως τα γερμανικά αυτοκίνητα, ένα θέμα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θίξει από την προηγούμενη Σύνοδο του G7 στην Ιταλία, όταν είχε βγάλει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Αν προχωρήσει τελικά σε αυτό το μέτρο, τότε οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επιφέρουν οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για την ευρωπαϊκή παραγωγή και το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, όπως επισημαίνει η  γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (VDA. Οι εξαγωγές αυτοκινήτου άλλωστε αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη όμως φορολογεί τις εισαγωγές οχημάτων από χώρες εκτός της ΕΕ με 10%, ενώ στις ΗΠΑ, όλα τα εισαγόμενα οχήματα φορολογούνται με 2,5%.

Το θέμα έθιξε πρόσφατα με άρθρο του στους New York Times και ο σύμβουλος του Τραμπ για εμπορικά θέματα Πίτερ Ναβάρο, σημειώνοντας ότι «δεν προξενεί εντύπωση το ότι η Γερμανία μας πουλάει τρεις φορές περισσότερα αυτοκίνητα απ’ όσα εξάγουμε εμείς σ’ αυτήν». Από την άλλη είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μόνο ένα κριτήριο για τις εμπορικές ανταλλαγές με άλλες χώρες: αν είναι πλεονασματικές ή ελλειμματικές για τις ΗΠΑ. Την λογική αυτή του Τραμπ έθιξε στην Σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας ότι η Γαλλία εφαρμόζει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με τη Γερμανία, παρότι έχει εμπορικό έλλειμμα μαζί της.

Το πλαστικό και η προστασία των Ωκεανών

Οι διαφορές για το ελεύθερο εμπόριο δεν ήταν όμως οι μοναδικές που εκφράστηκαν στην Σύνοδο, καθώς ο Τραμπ ήταν αρνητικός και στα μέτρα για την προστασία των Ωκεανών. Σε αυτό το θέμα βρήκε όμως και έναν σύμμαχο, την νησιωτική Ιαπωνία, με την οποία μαζί αρνήθηκαν να υπογράψουν νέες δεσμεύσεις κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό.

Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν πάντως έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ο οποίος σύμφωνα με την Μέρκελ και τον Μακρόν προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται το 100% των πλαστικών. Ο ίδιος χάρτης προβλέπει παραλλήλως την ανάπτυξη περισσότερων εναλλακτικών επιλογών στις πλαστικές συσκευασίες.

Σχολιάζοντας μάλιστα την αμερικανική άρνηση, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους. Δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά για την στάση που κράτησε στο θέμα η Ιαπωνία.

Συμφώνησαν μόνο για την Ρωσία

Διαφωνίες υπήρξαν και για την πρόταση του Τραμπ να επιστρέψει η Ρωσία στην ομάδα των G7, η οποία αποκλείσθηκε το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Η πρόταση απορρίφθηκε, καθώς θετικά προς αυτήν εκφράστηκε μόνο ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ ο Μακρόν επέλεξε μια μέση οδό. Θα καλωσορίσω τον Ρώσο ομόλογό μου Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενο σύνοδο της G7 που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στη Γαλλία, αλλά μόνο αν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του Μινσκ, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν ωστόσο ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες και διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμοι, αν κριθεί αναγκαίο, να εντείνουν τις κυρώσεις. «Επαναδιατυπώνουμε την καταδίκη μας για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και επανεπιβεβαιώνουμε τη διαρκή μας στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν της G7.

Η σκληρή γλώσσα προς την Μόσχα ικανοποίησε ιδιαίτερα την Άγγελα Μέρκελ, η οποία ήταν η πρώτη που αντέδρασε στην επανεισδοχή της Μόσχας στην ομάδα, η  πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι όμως είχε και έναν δεύτερο λόγο για να χαρεί. Η Σύνοδος καταδίκασε την  επίθεση στο Σάλσμπερι, στην γνωστή υπόθεση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σκριπάλ, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ευθύνη της Μόσχας. Στο θέμα των δασμών ωστόσο, η Μέι αρκέστηκε να επαναλάβει  την απογοήτευση του Λονδίνου.

Η Σύνοδος του Καναδά βαθαίνει τελικά το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο στην Ιταλία, εκτός και αν μετά την Σιγκαπούρη αλλάξει γνώμη ο Τραμπ. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, που είναι και το πιθανότερο, τότε ένας …θεός ξέρει τι έχουμε να περιμενούμε στην επόμενη Σύνοδο της ομάδας στην Γαλλία.

Βαγγέλης Σαρακινός 

Ο Βαγγέλης Σαρακινός είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος
 με μακρά θητεία στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα.

https://slpress.gr/oikonomia/den-itan-kai-oi-epta-yperoxoi/

10 Ιουνίου 2018



US President Donald J. Trump (L) arrives to attend the G7 and Gender Equality Advisory Council Breakfast at the G7 . Summit in Charlevoix in Canada. EPA, LUDOVIC MARIN 

5.
Ο “χαλύβδινος” πόλεμος του Τραμπ στο Βερολίνο “ξυπνά” το αντιγερμανικό μέτωπο στην Ευρώπη. 

Στο άκουσμα των εμπορικών δασμών που επέβαλλε ο Τράμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υλοποιώντας προεκλογικές του δεσμεύσεις, πετάχτηκαν και οι γνωστές φωνούλες στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν: «Αίσχος! Δασμοί μεταξύ συμμάχων που ακούστηκε; Είναι τρελός ο πρόεδρος της Αμερικής, οδηγεί σε εμπορικό πόλεμο, σε αντίποινα, σε…ολοκαύτωμα, σε πυρηνικό όλεθρο κλπ,κλπ». 

Βεβαίως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να είναι ιδιόρρυθμος, ακόμη και εκκεντρικός, αλλά τρελός δεν είναι. Επί του προκειμένου υπηρετεί με άριστο τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και προστατεύει την βαριά του βιομηχανία που στενάζει από τον επιθετικό εμπορικό ανταγωνισμό της Γερμανίας 

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δασμοί στρέφονται εναντίον της Γερμανίας που είναι μακράν η πρώτη χώρα σε εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων χάλυβα προς τις ΗΠΑ. Και τη χτυπούν προειδοποιητικά στο μαλακό της υπογάστριο: Την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Τράμπ το είπε χωρίς περιστροφές σε ένα «τούιτ» που ανέβασε προ ημερών:
 «Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα από τις συναλλαγές τους με την Γερμανία που πληρώνει λιγότερα κι από όσα θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ και θα αλλάξει!».

 Μόνο και μόνο η κατηγορηματικότητα της διατύπωσης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αλλά η κόντρα της Αμερικής με την Γερμανία δεν έχει μόνο χαρακτήρα εμπορικού πολέμου. Έχει και αμιγώς πολιτική διάσταση. 

  • Σηματοδοτεί την μάχη επικράτησης στον δυτικό κόσμο μεταξύ των νεοφιλελεύθερων απολογητών της παγκοσμιοποίησης που ενώνονται κάτω από την ομπρέλα του Βερολίνου και των δυνάμεων της άρτι αφυπνισθείσας αντισυστημικής και εθνοκεντρικής δεξιάς που έβγαλε πρόεδρο τον Τράμπ και σήμερα σαρώνει στην Ευρώπη. 

Προ ημερών ο Αμερικανός πρέσβης, στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ εξαιρετικά έμπειρος και από τους λιγοστούς πολύ κοντά στο προεδρικό περιβάλλον χαιρέτισε με δηλώσεις του την άνοδο των αντισυστημικών συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δηλαδή της νέας λαϊκής δεξιάς που αντιμάχεται το προοδευτικό πολιτικό κατεστημένο και τις οικονομικές/τραπεζικές ελίτ.

 Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν…μίνι εγκεφαλικό στην Καγκελαρία η οποία απάντησε με διάβημα(!) ισχυριζόμενη ότι αυτή η γενικότερη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί ανάμιξη στο εσωτερικό της Γερμανίας. 

Ουσιαστικά το σοκ οφειλόταν στο ότι οι δηλώσεις έγιναν προς τον συντηρητικό ιστότοπο Breitbart, που με τον ιδρυτή του Στήβεν Μπάνον στην ουσία εξέλεξαν τον Τραμπ θεμελιώνοντας την θεωρία της αντισυστημικής δεξιάς(Alt Right). Ο Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ που έχει τυπικά απομακρυνθεί θεωρείται ότι εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική του σκέψη σε αρκετούς τομείς παρότι το βαθύ αμερικανικό κράτος εξακολουθεί να επεμβαίνει στην άσκηση πολιτικής του Αμερικανού προέδρου κάνοντας την να φαίνεται αλλοπρόσαλλη. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχέσεις με την Ρωσία που προεκλογικά ο Τραμπ υποσχέθηκε να βελτιώσει, αλλά κάτω από την πίεση των δήθεν αποκαλύψεων ρωσικής διείσδυσης στο περιβάλλον του, αναγκάστηκε να επαναφέρει σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

 Ο “βρώμικος ρόλος” της Γερμανίας 

Σήμερα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τράμπ εξακολουθεί να συμμερίζεται τις απόψεις Μπάνον ως προς την παγκοσμιοποίηση, τον βρώμικο ρόλο της Γερμανίας, την ανάγκη να περιοριστεί η τραπεζική ασυδοσία και ασφαλώς την ανάγκη να αναχαιτισθεί δυναμικά το ρεύμα λαθρομετανάστευσης. Απόψεις που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη με την θριαμβευτική άνοδο της δεξιάς σε κράτη όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Αυστρία και εσχάτως η Ιταλία. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε στην παρθενική του ομιλία προς την Ιταλική βουλή, χαιρέτισε στην ουσία τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας…φρασεολογία Μπάνον!

  •  Δήλωσε δηλαδή ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιοι ονομάζουν τις νέες δυνάμεις που κέρδισαν τις εκλογές στην Ιταλία «λαϊκιστικές» ή «αντισυστημικές». Αντιθέτως θεωρεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς τίτλους τιμής. 

Ακριβώς τις ίδιες διατυπώσεις είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάνον πριν μερικούς μήνες όταν προσκλήθηκε ως ομιλητής έκπληξη στο συνέδριο του Κόμματος της Μαρίν Λεπέν(φωτό) Απευθυνόμενος σε ένα ενθουσιώδες πλήθος Γάλλων συντηρητικών ο ουσιαστικός θεμελιωτής της νέας αντισυστημικής δεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε προφητικά: 

«Θα σας πουν πατριδοκάπηλους, εθνικιστές, ρατσιστές! Πάρτε το σαν παράσημο! Γιατί κάθε μέρα γινόμαστε δυνατότεροι και αυτοί πιο αδύναμοι. Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος. Που είναι πολύ μεγαλύτερο από την Γαλλία, την Ιταλία ή την Ουγγαρία. Και η ιστορία είναι με το μέρος μας! Μέσα από τις εκλογικές νίκες θα οδηγηθούμε στην τελική επικράτηση!» 

Υ.Γ. Μόνο μη με ρωτήσετε πώς διάκειται η ελληνική φερόμενη ως δεξιά, Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις. Απευθυνθείτε στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Πιο συστημικός…πεθαίνεις. Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

 Του Γιώργου Χαρβαλιά 

  https://hellasjournal.com/2018/06/o-chalyvdinos-polemos-tou-trab-sto-verolino-xypna-to-antigermaniko-metopo-stin-evropi/

10/6/2018


 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.

 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.