Μεταμνημονιακός κορσές-Πώς θα γίνεται η σφιχτή επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

«Ειδική» αντιμετώπιση περιμένει την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο.
Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ένταση της ρητορικής για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές κορυφώνεται λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Σε πείσμα, δε, των όσων διατρανώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι -όχι όλοι- και κυβερνητικά στελέχη για «επιστροφή στην κανονικότητα» και «ισότιμη μεταχείριση» με τις άλλες χώρες, που βίωσαν την περιπέτεια του Μνημονίου, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα θα «απολαύσει» ειδική αντιμετώπιση.

Πέρα από τις αξιολογήσεις ανά 3μηνο, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που καλείται να καλύψει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι απλώς να τηρεί τους γενικούς κανόνες για τα δημοσιονομικά, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχουν, πλέον, οι κλασσικές δόσεις, ωστόσο αυτές οι αυστηρές αξιολογήσεις συνδέονται με την ανά 6μηνο επιστροφή 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος λόγω της διακράτησης ελληνικών ομολόγων. Όλη αυτή η διαδικασία επιτόπιων αξιολογήσεων, από τους ίδιους Θεσμούς, θα διαρκέσει, μάλιστα, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Προαναγγελία φοροελαφρύνσεων αλλά τσιμουδιά για τις συντάξεις

Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από το μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που εκδίδει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Γ. Χουλιαράκη κι απευθύνεται αποκλειστικά στους «έξω», η κυβέρνηση δηλώνει σε επενδυτές και δανειστές αποφασισμένη να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του προσδοκώμενου υπερπλεονάσματος σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Αν και σαφής εικόνα για τις φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις δεν αναμένεται πριν από το Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν καταβληθούν οι πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το πλεόνασμα θα είναι 868 εκατ. Ευρώ υψηλότερο από το στόχο, επιτρέποντας ελαφρύνσεις- περί τα 700 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο- το 2019 και μετά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από ένα ακόμα επίσημο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης απουσιάζει και η παραμικρή νύξη στο θέμα των συντάξεων, παρά τα όσα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την αναστολή του μέτρου, απευθυνόμενοι στο εσωτερικό ακροατήριο.

Θα κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση, όπως έπραξε στο θέμα της παράτασης του ΦΠΑ στα νησιά δοκιμάζοντας τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους; Επί του παρόντος τέτοια πρόθεση ή διάθεση δεν έχει εκδηλωθεί, ενώ και ο Ε. Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει συζητήσεις επί του θέματος με τους δανειστές στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα ετοιμάζεται το Προσχέδιο του επόμενου Προϋπολογισμού. Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη προειδοποιητική βολή από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος «συμβούλευσε» την Αθήνα να μην κάνει αλλαγές στο Πρόγραμμά της, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «συνετό».

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

 11/7/2018


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ          


Στιγμιότυπο από την οδό Ερμού/Φωτογραφία: AP/Thanassis Stavrakis

 Στο 2% η ανάπτυξη το 2018.
ΙΟΒΕ: Το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας προσεγγίζει πια αυτό
των Βαλκανίων.

Το βιοτικό επίπεδο της χώρας πριν την κρίση προσέγγιζε το βιοτικό επίπεδο των Σκανδιναβικών χωρών, σήμερα προσεγγίζει αυτό των υπολοίπων βαλκανικών χωρών»  σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Η ζημιά που έχει πραγματοποιηθεί στην οικονομία και τη χώρα είναι πολύ μεγάλη συμπλήρωσε ο κ. Αθανασόπουλος. Οι προσπάθειες δραστικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που θα συνέβαλαν στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου που είχε επιτύχει η χώρα μας κατά την προηγούμενη δεκαετία, δεν έτυχαν της απαιτούμενης κοινωνικής υποστήριξης υπογράμμισε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. «Ωστόσο δεν έχουν χαθεί όλα» τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και είναι στο χέρι μας η χώρα να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα». «Υπάρχει ακόμη χρόνος για ανασύνταξη και ανάκτηση του χαμένου βιοτικού επιπέδου.

Στο μεταξύ ανάπτυξη στα επίπεδα του 2% προβλέπει για το 2018 το ΙΟΒΕ ενώ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Βέττα οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται στο τρέχον διάστημα δεν είναι αυτοί που θα αναμένονταν για μία οικονομία που βγαίνει απο την κρίση με δυναμικό τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκαν σήμερα η οικονομία αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά 2,3%, έναντι 2% στο τέταρτο τρίμηνο 2017 και οριακής ανάπτυξης 0,3% στο πρώτο τρίμηνο 2017.

Η ανάπτυξη προήλθε από τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω διεύρυνσης των εξαγωγών (+7,6%) και πτώσης των εισαγωγών (-2,8%). Οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 12,1%, εξέλιξη η οποία, όπως και η μεταβολή στις εισαγωγές, οφείλεται σε μάλλον πρόσκαιρο παράγοντα, την έντονη πτώση των εισαγωγών πλοίων.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για τρίτο τρίμηνο (-0,4%), ενώ αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση ενισχύθηκε οριακά (+0,3%).

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η δημιουργία κουλτούρας συναίνεσης, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των χωρών που ευημερούν. Πλείστα τα παραδείγματα χωρών που κατάφεραν να ανακάμψει η οικονομία τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Το επέτυχαν με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες σε περιόδους οικονομικής κρίσης που λειτούργησαν και ως προστατευτική δικλίδα για τις επερχόμενες γενιές από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της γενιάς που λαμβάνει τώρα τις αποφάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Στα κύρια σημεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018, στην περιοχή του 2,0%. Τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από συνέχιση ανόδου των εξαγωγών (+7,0%). Αναμενόμενη σημαντική συμβολή και των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+13%), σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό, μεταφορές) και σε αποκρατικοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις. Υποτονική συμβολή του ΠΔΕ για δεύτερο έτος. Ηπιότερη της αρχικά προβλεπόμενης ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (+0,7%), παρά την κάμψη της ανεργίας, λόγω περιοριστικών πιέσεων από τα δημοσιονομικά μέτρα του 2018. Διεύρυνση δημόσιας κατανάλωσης (+1,5%), από συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής κυρίως μέσω αύξησης των εσόδων.
  • Επίτευξη ταμειακών στόχων Προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, κυρίως από υψηλότερα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Οφείλεται κυρίως στα μεγαλύτερα των αναμενόμενων έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά €462 εκατ., αλλά και στα περισσότερα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, κατά €372 εκατ. Υπέρβαση στόχου και στην πλευρά των δαπανών, αποκλειστικά από την υποϋλοποίηση του ΠΔΕ.
  • Νέα κάμψη της ανεργίας στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου φέτος έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, στο 21,2% από 23,3%. Αύξηση της απασχόλησης κυρίως στον τομέα της Υγείας, στη Γεωργία – δασοκομία - αλιεία και το Χονδρικό - Λιανικό Εμπόριο. Επισημαίνεται ότι το 43,2% της μείωσης προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Συνέχιση υποχώρησης το τρέχον έτος, από την ενίσχυση της απασχόλησης σε εξωστρεφείς τομείς (Μεταποίηση, Τουρισμός, Μεταφορές). Μεγαλύτερη από πέρυσι συμβολή στην απασχόληση από τον Κατασκευαστικό τομέα (ιδιωτικοποιήσεις, νέες οικοδομές). Διεύρυνση απασχόλησης, μόνιμης και προσωρινής, στο δημόσιο τομέα. Ακολούθως, στην περιοχή του 19,8% η ανεργία στο σύνολο του 2018.
  • Ο ρυθμός μεταβολής τιμών επανάκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η ανερχόμενη, προς το παρόν ήπια, πληθωριστική πίεση λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, αντιστάθμισε την εξασθένιση της αυξητικής επίδρασης στις τιμές των έμμεσων φόρων, και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. Παρά ταύτα, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 ήταν οριακός, 0,1%, έναντι 1,4% πριν ένα έτος. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, αλλά με ταχύτητα χαμηλότερη από την περυσινή, κοντά στο 0,5%, ίσως και ελαφρά υψηλότερα.
  • Επανακάμπτει με σταθερό, αν και αργό ρυθμό η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα. Σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων του stress test των τραπεζών (Μάιος 2018), συνεχίζεται η αργή επιστροφή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, πληρώντας τους σχετικούς στόχους, και η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ELA. Μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, όπως ο «ανθεκτικά» αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες και το υψηλότερο κόστος νέου δανεισμού των επιχειρήσεων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι, αν και με μεγάλη χρονική διαφορά, το τελευταίο που ολοκληρώνεται στα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη που συνολικά πυροδότησε η διεθνής κρίση το 2008.

Με την ολοκλήρωση των τριών διαδοχικών προγραμμάτων, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δημοσιονομική εξισορρόπηση, δεν παράγει πλέον δημοσιονομικά ελλείμματα. Στο εξωτερικό ισοζύγιο επίσης παρατηρείται εξισορρόπηση, με τη σημαντική μείωση των εισαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία να ακολουθείται από την σταδιακή αύξηση των εξαγωγών. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει επίσης βελτιωθεί, κυρίως μέσω προσαρμογών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η εξισορρόπηση, της οικονομίας έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω ύφεσης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων είναι διατηρήσιμη και συμβατή με μια πορεία συστηματικής και εύρωστης μεγέθυνσης. Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξής που καταγράφονται στο τρέχον διάστημα δεν είναι αυτοί που θα αναμένονταν για μια οικονομία που βγαίνει από την κρίση με δυναμικό τρόπο και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το θετικό εξωτερικό περιβάλλον της οικονομίας.

11/7/2018


«Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα» ... 

 Αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο ...τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής είναι η  ΣΚΛΗΡΑ ΕΙΡΩΝΙΚΗ (μας δουλεύουν ωμά, δηλαδή) γελοιογραφία στο περιοδικό «Der Spiegel». Στο σκίτσο  ένας σκελετωμένος άνδρας  κάθεται μπροστά από το γραφείο ενός «γιατρού» με την επιγραφή «EU» (E.E.). Στην καρέκλα του πρώτου είναι κρεμασμένη μια μπλούζα με την επιγραφή «Griechenland» (Ελλάδα) και την ελληνική σημαία. «Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα», λέει ο «γιατρός» στον αποκαμωμένο άνδρα.