Γιατί βάζει λουκέτο ένα μικρό καφενείο σε ένα ελληνικό χωριό.
Υπήρχε κάποτε ένα μικρό καφενείο σε ένα ελληνικό χωριό της νότιας Πελοποννήσου που άκμαζε - και υπήρχαν πολλοί λόγοι που συνέβαινε αυτό. Κατ' αρχάς όλο το χωριό άκμαζε. Οι νέοι άνθρωποι έρχονταν από τις μεγαλουπόλεις στο χωριό, όπου έχτιζαν τα σπίτια τους και έκαναν τις οικογένειές τους. Επίσης υπήρχαν πολλές πηγές εισοδημάτων. Οι άνθρωποι μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα αμπέλια ή να γίνουν κτηνοτρόφοι. Ο τρίτος λόγος ήταν η οικονομική ελευθερία. Τότε, υπήρχαν πολύ λίγοι περιορισμοί που εμπόδιζαν την έναρξη και τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
Το μικρό καφενείο δεν τα πηγαίνει καλά πλέον. Ούτε όμως και το χωριό. Πλέον οι νέοι άνθρωποι δεν έρχονται σε αυτό για να χτίσουν τα σπίτια τους, ενώ οι άνθρωποι που παραμένουν δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για να βγάλουν χρήματα.
Τι έγινε; Η Ευρωπαϊκή Ένωση τους είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν την καλλιέργεια των αμπελιών. Ακολούθησαν οι επιδοτήσεις, για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα σταματούσαν τις εργασίες τους. Μετά ήρθαν οι επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των ελαιόδεντρων - χωρίς προφανώς να υπολογίζουν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι εποχική και η ποσότητα των ελαιόδεντρων μεταβάλλεται από έτος σε έτος.
Κατόπιν, οι ρυθμίσεις των Βρυξελλών περιόρισαν την οικονομική ελευθερία και αύξησαν τα κόστη έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Μεταξύ άλλων, έπρεπε ακόμη και τα μικρά καταστήματα, όπως το καφενείο της ιστορίας μας, να αποκτήσουν συσκευές POS για τη χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Ειπώθηκε μάλιστα ότι τέτοιες λύσεις θα οδηγούσαν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν κάρτες, ενώ ορισμένοι αγνοούν την ύπαρξή τους.
Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες δεν απασχόλησαν τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της Αθήνας, καθώς είχαν ως στόχο να κάνουν όλους τους Έλληνες ίσους - ίσους στη φτώχεια.
Το δυσκολότερο μέρος είναι ότι αυτές οι επιβαρύνσεις ήρθαν στη δυσκολότερη οικονομικά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο για την Ελλάδα. Το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και ακόμη και ο καφές έχει γίνει πολυτέλεια που πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Εν τω μεταξύ, στο μικρό καφενείο οι λιγοστοί εναπομείναντες πελάτες πίνουν τον καφέ τους.
Αυτό είναι λυπηρό για το χωριό και για την Ελλάδα ως σύνολο. Είναι ένα σημάδι του πόνου που επέφεραν οι πολιτικές ρυθμίσεις στις μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ήρθαν στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Αυτό είναι λυπηρό και για εμένα, γιατί εγώ ήμουν αυτός που δούλευε αυτό το μικρό καφενείο τις παλιές καλές μέρες.
Του Panos Mourdoukoutas
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ορισμένες από τις πιο καινοτόμες startups αγροτικής τεχνολογίας
του 2018.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί αγρότες το 2018 είναι ποικίλα και αφορούν, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε προσωπικό, την υγεία του εδάφους, την αλλοίωση τροφίμων, τους εμπορικούς πολέμους και την απουσία πρόσβασης σε στοιχεία για την τιμολόγηση των σπόρων. Ποια είναι τα καλά νέα; Υπάρχει ένας "στρατός" τεχνολόγων και επιχειρηματιών που εργάζονται σκληρά για να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα -και ένας "στρατός" επενδυτών που θέλει να τους χρηματοδοτήσει. Μόνο το 2017, η χρηματοδότηση εταιρειών αγροτικής τεχνολογίας (ag-tech) μέσω επενδύσεων ή εξαγορών αυξήθηκε 32% στα 2,6 δισ. δολ.
Το Forbes ξεχώρισε τις πιο καινοτόμες ag-tech startups,
ορισμένες από τις οποίες είναι:
AgCode: Αυτή η εταιρεία διαχείρισης αμπελώνων ιδρύθηκε το 2002 και βοηθάει τους αμπελουργούς να παρακολουθούν τη σοδειά, της συνθήκες στα χωράφια και την ωρίμανση των σταφυλιών προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την απόδοση και να διαχειριστούν την εργασία. Επίσης εξορθολογίζει μισθοδοσία, δαπάνες και χρεώσεις.
California Safe Soil: Η startup με χρηματοδότηση 14,8 εκατ. δολ. μετατρέπει απορρίμματα φαγητού από σούπερ μάρκετ σε ένα χαμηλού κόστους λίπασμα, που πουλάει στους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή είναι είναι 720 φορές πιο αποτελεσματική από την κομποστοποίηση, που συνήθως παίρνει περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.
Clear Labs: Πρώην μηχανικοί λογισμικού και επιστήμονες γονιδιωματικής ίδρυσαν αυτή τη startup, που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο να βοηθήσουν τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι οι προμηθευτές τους τους πουλάνε αυτό που διαφήμισαν, ενώ παράλληλα ελέγχουν για αλλεργιογόνα και επιμολύνσεις.
Farmers Edge: Αυτή η startup hardware και software startup, με έδρα το Οντάριο, χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες και τεχνολογία ακριβείας, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να αναγνωρίσουν, να καταγράψουν και να διαχειριστούν τη ποικιλομορφία στα χωράφια.
Produce Pay: Η εταιρεία, με χρηματοδότηση 12,5 εκατ. δολ. συνδέει τους αγοραστές χονδρικής με τους πωλητές παραγωγούς. Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακών ροών, με την πληρωμή του προϊόντος να γίνεται την επομένη της αποστολής του, και όχι μετά από 30 με 45 μέρες όπως συνηθίζεται.
Understory: Κατασκευάζει αισθητήρες καιρού για χωράφια, που συγκεντρώνουν υπερτοπικά στοιχεία για τον καιρό και συγκεκριμένα για το χαλάζι, τον αέρα και τη θερμοκρασία. Οι αισθητήρες της εταιρείας δεν έχουν κομμάτια που μετακινούνται και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Η startup παρέχει ακόμη μια πλατφόρμα real-time στοιχείων μια λύση API.
Trace Genomics: Αυτή η startup χρησιμοποιεί γονιδιωματική τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να αναγνωρίσουν παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να κρύβονται στο χώμα τους, δίνοντάς τους πλεονέκτημα ως προς τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και στην αποτροπή ασθενειών στις καλλιέργειες.
Soft Robotics: Κάνει ακριβώς αυτό που λέει: Κατασκευάζει ρομποτικά χέρια με μαλακές λαβές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον λεπτό χειρισμό ευαίσθητων προϊόντων όπως φρούτων και λαχανικών στα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων.
Maggie McGrath
http://www.capital.gr/forbes/3301700/orismenes-apo-tis-pio-kainotomes-startups-agrotikis-texnologias-tou-2018
27/6/2018