Μία δολοφονία που δεν θέλουν να εξιχνιαστεί: Τα δολάρια του Ερντογάν, η σιωπή του Πρίγκιπα.

Some of Turkish forensic police officers leave after the investigation at the residence of the Saudi consul Mohammed al-Otaibi for investigation in Istanbul, Turkey, early 18 October 2018. According to local media reports, al-Otaibi has left Turkey on 16 October. EPA, SEDAT SUNA

Είδα μιαν φωτογραφία. Μιαν φωτογραφία τρομερή, ανατριχιαστική. Δεν μπορεί να δημοσιευθεί στην εφημερίδα. Είναι αδύνατο να την δημοσιεύσουμε. Μια θηριωδία και μια φρικαλεότητα που δεν θα μπορούσε να την αντιληφθεί, να την συλλάβει ο νους.

Ένα ματωμένο κομμένο κεφάλι γδαρμένο. Το γδαρμένο δέρμα του προσώπου στέκεται μπροστά του σαν μάσκα. Και κάτω από αυτό ένα ανδρικό όργανο με κομμένους όρχεις. Ποιος είναι αυτός; Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Τζεμάλ Κασικτσί! Είδα πολλές φωτογραφίες φρικαλέες αλλά πρώτη φορά βλέπω τέτοια. Μήπως μπορεί πράγματι να είναι ο Κασικτσί αυτός;
  • Στις τελευταίες πληροφορίες λεγόταν ότι είχαν κοπεί τα χέρια του και χωρίστηκε το κεφάλι του από το κορμί του. Στην φωτογραφία υπάρχουν και εικόνες που μοιάζουν με μαύρη σακούλα. Σαν να επιβεβαιώνει όσα λέγονται. Το κορμί του κομματιάστηκε σε 15 κομμάτια, τοποθετήθηκε σε σακούλες, σε κουτιά και μεταφέρθηκε εκτός του προξενείου, λένε.

Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο κανείς δεν θέλει να διαλευκάνει. Γιατί; Διότι ο πρωταγωνιστής του είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες είναι μηχανές του χρήματος. Ποιος θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του μαζί τους; Όταν πεθάνουν οι Σαουδάραβες βασιλιάδες πενθεί και η Αμερική και η Αγγλία. Είναι το πιο αντιδραστικό, το πιο σκοτεινό καθεστώς στον κόσμο, αλλά κανείς δεν λέει κουβέντα γι’ αυτό.

Ο βασιλιάς τυγχάνει σεβασμού παντού. Όταν κάποτε είχε έρθει στην Τουρκία έκλεισε το ξενοδοχείο και ο Πρόεδρος Αμντουλλάχ Γκιουλ με τον Πρωθυπουργό Ταγγίπ Έρντογαν πήγαν στα πόδια του στο ξενοδοχείο. Ο αγαπητός φίλος μου Σύρος δημοσιογράφος Χουσνού Μαχαλλί, ο καλύτερος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και άριστος γνώστης της περιοχής, λέει ότι η Σαουδική Αραβία είναι η κεφαλή της συνωμοσίας στην Μέση Ανατολή.
  • Είναι ο κύριος χρηματοδότης και υποστηρικτής της αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Και σκεφτείτε, ένα κράτος στο οποίο επικρατεί ο ισλαμικός νόμος και δεν υπάρχει ίχνος δημοκρατίας, έτρεξε να φέρει δημοκρατία στην Συρία. Και μάλιστα μαζί με τα δυτικά κράτη. Τα ΜΜΕ κόλακες ανά τον κόσμο έκαναν μπόλικη προπαγάνδα γι’ αυτό. Και κανείς δεν ρώτησε.

Οι Σαουδάραβες διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την Τουρκία στην μετατροπή της Συρίας σε λίμνη αίματος. Και η Λιβύη δεν μπόρεσε να σωθεί από τα χέρια τους. Και τελικά ιδού και η Υεμένη. Οι Υεμενέζοι, οι οποίοι έχουν τσακίσει από τον πόλεμο, την πείνα και τις αρρώστιες και δεν τους νοιάζεται κανείς στον κόσμο. Καθημερινά βομβαρδίζονται εκ μέρους των Σαουδαράβων και κανείς δεν λέει τίποτα. Σάμπως και δεν είναι άνθρωποι που ζουν εκεί.
  • Σύμφωνα με κάποιες ειδήσεις, η Σαουδική Αραβία κάνει χρήση βομβών νετρονίου στην Υεμένη. Και ο Τζεμάλ Κασικτσί είχε στα χέρια του στοιχεία γι’ αυτό, λέει. Γι’ αυτό δολοφονήθηκε, λέει. Αλλά δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις επειδή κανείς δεν θέλει να διαλευκάνει αυτή την δολοφονία.

Ο Τζεμάλ Κασικτσί δεν ήταν δημοσιογράφος με προοδευτικές απόψεις. Μάλιστα, το μητρώο του ήταν πολύ κακό. Ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές του σφαγέα Ισλαμικού Κράτους. Και μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν στο πλευρό της Σαουδαραβικής Βασιλείας. Μέσα στον τελευταίο χρόνο διασαλεύθηκαν οι σχέσεις τους. Έφυγε από την χώρα του και εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα “Washington Post”.

Φυσικά, ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η δολοφονία κάποιου με αυτό τον τρόπο, όποιος και αν είναι αυτός. Δεν μπορεί να γίνει δεχτή, ακόμα και αν ο ίδιος ενέκρινε το κόψιμο κεφαλιών από το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, μια άλλη σημαντική πτυχή αυτής της δολοφονίας είναι ότι έχει διαπραχθεί σε προξενείο σε μια ξένη χώρα. Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία.

Αν οι Σαουδάραβες είχαν αποφασίσει να βγάλουν από την μέση τον Κασικτσί, γιατί επέλεξαν να το κάνουν αυτό στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να το κάνουν αλλού; Μήπως ήθελαν να εκφοβίσουν τον Ταγγίπ Έρντογαν; Δεν είναι ευχαριστημένοι από τις σχέσεις του Έρντογαν με το Κατάρ.
  • Επιπλέον, δεν είναι ευχαριστημένοι και από το γεγονός ότι ο Έρντογαν εναντιώνεται στην κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο, την οποία στηρίζουν οι ίδιοι, και στέκεται στο πλευρό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν στην Συρία; Δεν είναι ευχαριστημένοι και γι’ αυτές. Kαλά, τι θέλουν να κάνουν; Μήπως να ανατρέψουν τον Έρντογαν ή να τον συνετίσουν τρομάζοντάς τον; Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη.

Αλλά βλέπετε, κανείς δεν θέλει να διαλευκάνει αυτή την δολοφονία που διαπράχθηκε σε ένα προξενείο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Ο Τραμπ ξεροκαταπίνει. Ο Έρντογαν μασάει τα λόγια του. Λέγεται ότι απέσπασε πολλά εκατομμύρια δολάρια από τους Σαουδάραβες για να σιωπήσει.
  • Καταβάλλεται προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός όπως το αεροπλάνο από την Μαλαισία που εξαφανίστηκε. Είπαμε. Οι άνθρωποι είναι μηχανή του χρήματος. Μπορούν να καλύψουν τα πάντα με χρήματα. Ακριβώς όπως κάποτε τα κάλυψε στην χώρα μας ένας έμπορος χρυσού.

Στο τραπέζι έγραψαν ότι ο άνθρωπος ήταν «πούστης». Και εκείνος έβγαλε πεντόλιρα, που ήταν το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα εκείνης της περιόδου, και κάλυψε την γραφή! Τι λέτε; Θα διαλευκανθεί η δολοφονία Κασικτσί;

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

19/10/2018


Jamal Khashoggi


      ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ -  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    

Ποιος είναι ο Σαουδάραβας γιατρός
 που φέρεται να διαμέλισε ζωντανό τον Κασόγκι

Υπόθεση Κασόγκι:To δείπνο στο σπίτι του πρόξενου μετά τη δολοφονία και η αναφορά πως ένας από τους «εκτελεστές» είναι νεκρός

Υπόθεση Κασόγκι: Ηχητικό «ντοκουμέντο» υποστηρίζει την εκδοχή της δολοφονίας και του τεμαχισμού της σορού. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν μέσα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα με μουσική υπόκρουση...


Στροφή Τραμπ: Ο Κασόγκι είναι νεκρός
 και οι συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ σοβαρές

In Shift on Khashoggi Killing,
 Trump Edges Closer to Acknowledging a Saudi Role

Η Washington Post δημοσίευσε το τελευταίο άρθρο του Κασόγκι
 και ίσως εξηγεί γιατί τον ήθελαν νεκρό


 Turkish President Recep Tayyip Erdoğan and Saudi King Salman bin Abdulaziz 

 Ο ευφυής χειρισμός της υπόθεσης Κασόγκι από τον Ερντογάν.
  
Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια επικείμενη οικονομική καταστροφή σε μια εποχή που οι σχέσεις της  με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε κρίση.  Εκτός από το πρόβλημα του χρέους, ο Ερντογάν έχει δει τις φιλοδοξίες του να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη να εξανεμίζονται από μια σειρά εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Για τον Τούρκο πρόεδρο, η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αντιπροσωπεύει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άσκηση πίεσης και αναβάθμισης του ρόλου της Άγκυρας στη περιοχή.

Μπορεί η Τουρκία να απελευθέρωσε τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ωστόσο μια σειρά από άλλα προβλήματα ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ επίσης είναι τεταμένες, από τη στιγμή που ο Ερντογάν τάχθηκε στο πλευρό του Κατάρ στη πρόσφατη διπλωματική κρίση.

Ο Ερντογάν επιστράτευσε έναν ευφυέστατο τρόπο χειρισμού της δολοφονίας Κασόγκι, δεδομένου πως όλες οι μέχρι σήμερα πληροφορίες για τον θάνατό του, προέρχονται απο ανώνυμες αστυνομικές «διαρροές» στον ελεγχόμενο από τον ίδιο τουρκικό τύπο. Επισήμως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα, αν και η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, μέσα στο προξενείο της χώρας του, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Ο Ερντογάν, με τις υπηρεσίες ασφαλείας του να κατέχουν αποδεικτικά στοιχεία που φαίνεται να συνδέουν τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Mohammed bin Salman με το έγκλημα, βρίσκεται σε θέση ισχύος και μπορεί να εξάγει ανταλλάγματα όχι μόνο από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από τις ΗΠΑ που διατηρούν στενότατη συνεργασία με το Ριάντ.

Παρά το γεγονός πως όλες οι πληροφορίες για την τύχη του Κασόγκι προέρχονται από «διαρροές» σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν φρόντισε να τείνει χείρα βοηθείας προς τη Σαουδική Αραβία, προσφέροντας τη δυνατότητα από κοινού έρευνας του περιστατικού. Η στάση του Τούρκου προέδρου μπορεί να «μεταφραστεί» στο προσεχές μέλλον σε αύξηση των επενδύσεων του Ριάντ στη χώρα, ακόμη και σε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους της Άγκυρας, μεγάλο μέρος του οποίου «ωριμάζει» το προσεχές διάστημα.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να κρατήσουν τα προσχήματα απέναντι σε έναν πολύτιμο σύμμαχο όπως η Σαουδική Αραβία. Εάν ο Ερντογάν δώσει στη δημοσιότητα τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας Κασόγκι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης που θα καλεί σε αντίποινα.

Επομένως ο τρόπος χειρισμού της δολοφονίας Κασόγκι από τον Ερντογάν, κρύβει ένα ευφυές σχέδιο εκμετάλλευσής της για την αποκομιδή οφελών. Η Τουρκία -θεωρητικά- αυτή τη στιγμή «κρατά στο χέρι» τόσο τη Σαουδική Αραβία, όσο και τις ΗΠΑ. Οι πομφόλυγες του Τουρκου προέδρου για «πλήρη διερεύνηση» και «απονομή δικαιοσύνης» -σε μια χώρα που διώκει συστηματικά δημοσιογράφους- δεν είναι τίποτα περισσότερο μια πανέξυπνη τακτική σε μια εποχή που η Τουρκία πνέει τα λοίσθια σε πολλούς τομείς.

Από Thanos S. Epachtitis - Οκτώβριος 19, 2018 

https://www.ptisidiastima.com/erdogans-manipulation-of-khasoggi-case/