Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..


Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες; ... 

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας; Ζούμε ημέρες μεγάλης αναταραχής σε όλες τις αγορές. Πριν από την ασταθή αντίδραση της Παρασκευής, η Wall Street βίωσε τη χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου 7μήνου, σημειώνοντας πτώση επί πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, ενισχύοντας την πτώση των χρηματιστηρίων σε Ασία και Ευρώπη με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες να πέσουν σε χαμηλό 8 μηνών. Προφανής αιτία, η αντίδραση των κεφαλαίων στην προοπτική περαιτέρω ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων και η προσπάθεια προσαρμογής τους στο νέο περιβάλλον, που ώθησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλό 7ετίας, στο 3,26%.

Ο πρόεδρος Τραμπ πίσω από όλα αυτά είδε ότι η διοίκηση της Fed «έχει τρελαθεί», ως γνωστόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ο εύκολος στόχος πολλών κυβερνήσεων. Οι διαχειριστές των κεφαλαίων, με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ρεαλισμό, διείδαν ότι ο ανοδικός κύκλος της αμερικανικής οικονομίας μπαίνει στην τελική φάση του και ότι η μεγέθυνσή της θα επιβραδυνθεί. Τα διεθνή κεφάλαια αναρωτήθηκαν γιατί να μένουν στις αναδυόμενες αγορές και επέλεξαν να δεχτούν το σίγουρο, σεβαστό κέρδος που τους προσφέρουν τα αμερικανικά ομόλογα. Πολλώ δε μάλλον, που η συνακόλουθη άνοδος του δολαρίου εκτροχιάζει ή απειλεί να εκτροχιάσει αναδυόμενες οικονομίες υπερδανεισμένες σε δολάριο – Αργεντινή και Πακιστάν προσέφυγαν στο ΔΝΤ, το οποίο τελεί εν αναμονή της Τουρκίας.

Αυτά εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον όπου ο καιρός επιδεινώνεται λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – μιας σύγκρουσης με συνέπειες που γνωρίζουμε, άλλες που γνωρίζουμε ότι δεν τις γνωρίζουμε και, ίσως, άλλες που δεν γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε. Διότι, αυτή η σύγκρουση επεκτείνεται σε όλες τις σφαίρες, όχι μόνο ή κύρια στην οικονομία, και το «δίλημμα του Θουκυδίδη» υπάρχει κίνδυνος σύντομα να πάψει να είναι επίκαιρο, αν οι αρνητικές εξελίξεις αυτού του ανταγωνισμού το απαντήσουν με επώδυνο τρόπο, στην πράξη.

Η Ευρώπη βιώνει τις δικές της περιπέτειες. Μία είναι η ιταλική παρτίδα, μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν για την οποία (να, ένα ακόμη σημείο αλλαγής παλιών συνηθειών!) η Αθήνα τηρεί αιδήμονα σιωπή. Οταν ο κ. Σαλβίνι χαριεντιζόταν με την κ. Λεπέν, η Ιταλία δανειζόταν 6,5 δισ. ευρώ πληρώνοντας τους δανειστές πανάκριβα – έως 2πλάσια από την προηγούμενη δημοπρασία. Αλλά το πιο καυτό θέμα είναι το Brexit, που εισέρχεται στο πιο κρίσιμο στάδιο: Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, που θα ορίζει τους όρους της αποχώρησης, μεταβατική περίοδο 21 μηνών και επίλυση του γρίφου της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν δεν υπάρξει κατάληξη, με βεβαιότητα προβλέπονται νέες ισχυρές αναταράξεις στις αγορές, εντός των επόμενων ημερών. Εν μέσω αυτών, θα ήταν πραγματικό θαύμα, αν το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικότερα οι μετοχές των ζόμπι τραπεζών έμεναν ακλόνητα. Θα ήταν κάτι που θα άξιζε και θα έπρεπε να τύχει ειδικής και ενδελεχούς διερεύνησης. Αντιθέτως, αυτός καθαυτός ο κλονισμός τους δεν χρήζει καμίας διερεύνησης. Μα, καμίας!



14/10/2018


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             



Τα funds που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο λόγος για το Lansdowne Partners, το Marshall Wace και το Oceanwood Capital Management, τα οποία έχουν κεφάλαια υπό διαχείριση στα 23 δισ. δολ., 40 δισ. δολ. και 4 δισ. δολ., αντίστοιχα, και διατηρούν γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ.

Εχοντας κάνει αισθητή την παρουσία τους από το 2013 και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τα short funds, τα funds δηλαδή που τηρούν αρνητικές καθαρές θέσεις στις αγορές, βρίσκονται –ιδίως τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια– στο επίκεντρο της ελληνικής αγοράς και ειδικά σε περιόδους ισχυρών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε. Το τελευταίο διάστημα, τρία ισχυρά βρετανικά funds έχουν βρεθεί στο προσκήνιο αφού επιμένουν short στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δεν αποχωρούν από αυτές τους τις θέσεις ακόμα και όταν σημειώνεται ράλι, όπως αυτό του περασμένου Απριλίου όταν ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο άνω του 30%. Ο λόγος για το Lansdowne Partners, το Marshall Wace και το Oceanwood Capital Management, τα οποία έχουν κεφάλαια υπό διαχείριση στα 23 δισ. δολ., 40 δισ. δολ. και 4 δισ. δολ., αντίστοιχα, και διατηρούν γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ.

Οπως σημειώνει στην «Κ» χρηματιστηριακός παράγοντας, «αν κοιτάξει κανείς τα πράγματα από απόσταση θα δει ότι αυτά τα funds, από πέρυσι για παράδειγμα, έχουν επικεντρωθεί στις μετοχές που έχουν βρεθεί στην καρδιά των πιέσεων. Αυτές δεν είναι άλλες από τις τέσσερις τράπεζες, τη ΔΕΗ και τη Folli Follie». Και προσθέτει, «είναι ξεκάθαρο πως παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά και ποντάρουν όπου –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους– υπάρχει πηγή ανησυχίας και αδυναμία».

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο το Marshall Wace όσο και το Oceanwood Capital Management ήταν μεταξύ των 25 funds και επενδυτικών τραπεζών που συμμετείχαν στις συναντήσεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο του roadshow στο Λονδίνο, στα τέλη Ιουνίου, ενώ συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις ελληνικών εισηγμένων όπου παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους καθώς και στα roadshows του ελληνικού Χρηματιστηρίου στη βρετανική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Lansdowne Partners δίνει ισχυρό «παρών» στα της ελληνικής αγοράς εδώ και χρόνια αφού έχει αποκτήσει σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, που αν και προς 10ετίας διαμορφωνόταν στο 9,67%, σήμερα φτάνει στο 5%.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν στην «Κ» πως οι shorts έχουν γίνει... θαμώνες στο ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικά από το καλοκαίρι του 2017, την περίοδο που το ΔΝΤ άρχισε να απαιτεί 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες, συστήνοντας την ολοκλήρωση νέων ελέγχων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review ΑQR), ένα ζήτημα το οποίο προκάλεσε νέες ανησυχίες για τις τράπεζες οδηγώντας σε πτώση της τάξης του 30% στην κεφαλαιοποίησή τους μέσα σε δύο μήνες (τέλη Ιουλίου - Σεπτέμβριος 2017). Ακόμη και μετά τον «συμβιβασμό» του ΔΝΤ και την υποχώρηση από την απαίτησή του για AQR το φθινόπωρο, τα τρία βρετανικά funds συνέχισαν... απτόητα να «σορτάρουν» τις μετοχές των συστημικών τραπεζών ποντάροντας στην αβεβαιότητα που υπήρχε σχετικά με την έκβαση των stress tests (τα οποία θα ολοκληρώνονταν επτά μήνες μετά) καθώς και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9, σε συνδυασμό με τη μη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το καθεστώς της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα.

Οι θέσεις των τριών βρετανικών funds, οι οποίες διατηρoύνται και έχουν ενταθεί από το φετινό καλοκαίρι, «εξηγούν» σε σημαντικό βαθμό την πορεία των τραπεζικών μετοχών και τη συνεχή πίεση στην οποία βρίσκονται. Αν και η «Κ» απευθύνθηκε και στα τρία funds σχετικά με τους λόγους που τους κάνουν να διατηρούν αυτές τις θέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι εκπρόσωποί τους αρνήθηκαν να τους σχολιάσουν. Οι κλυδωνισμοί που «μετέφερε» η ιταλική κρίση από τον Μάιο, οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, η αδύναμη κερδοφορία τους, η αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το τελευταίο πεντάμηνο που οδηγεί και σε αντίστοιχο «αποκλεισμό» για τις τράπεζες, αποτελούν ωστόσο, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, λόγους για να επιμείνουν «επιθετικά». Το τραπεζικό κραχ της 3ης Οκτωβρίου, το οποίο οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεκινήσει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα, έστω και αν τα συγκεκριμένα funds ακολουθούν μια νόμιμη πρακτική και μάλιστα αναγγέλλουν τις θέσεις τους (μόνο τις σημαντικές short θέσεις άνω του 0,50%) στην ΕΚΤ.

To Lansdowne Partners από τον Αύγουστο αυξάνει συνεχώς (σχεδόν) τις short θέσεις του στην Eurobank, μία κίνηση που εντάθηκε από τις αρχές αυτού του μήνα και που συνεχίστηκε και μετά το μεγάλο τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο (τη Μαύρη Τετάρτη) με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνουν το 1,28% επί των μετοχών της. Παράλληλα, άνοιξε short θέσεις στην Alpha Bank (0,51%) την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου ενώ εμμένει από τον Σεπτέμβριο του 2017 στις short θέσεις του στην Πειραιώς (φτάνουν το 2,60% σήμερα). Το Oceanwood έχει προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο σε αρκετές «ανακατατάξεις» της στρατηγικής του, πότε αυξάνοντας και πότε υποχωρώντας από τις θέσεις του σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters, το Oceanwood έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη από τη βουτιά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών φέτος, και συγκεκριμένα κέρδισε 135 μονάδες βάσης από την πτώση της Alpha Bank και 160 μ.β. από την πτώση της Εθνικής. Το Marshall Wace δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τις θέσεις του στην Πειραιώς (0,90%) από τον Ιούλιο, τις οποίες συνεχώς αυξάνει από το φθινόπωρο του 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα συγκεκριμένα funds διατηρούν short θέσεις σε πολλές ιταλικές τράπεζες (Monte dei Pashi, Banco BPM, BPER Banca κ.ά.), σε πορτογαλικές (Banco Comercial Portugues) καθώς και ισπανικές (Bankia, Banco Sabadell, Bankinter κ.ά.).


14/10/2018