Βόμβα στα χέρια του επόμενου και των πολιτών.
'' Για να μη θεωρήσει κάποιος ότι πέφτουμε στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι μακάρι κάθε χρόνο να δίνονται αυξήσεις στο Δημόσιο. Όμως να δοθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Να μην «πληρώνει» μόνο ένας. Αν τα φάμε και πάλι, καλό θα είναι να τα φάμε όλοι μαζί και ας χρεοκοπήσουμε μια ακόμη φορά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όχι όμως να χρεοκοπήσουν οι μισοί για να στείλουν τον «λογαριασμό» στους άλλους μισούς. Δεν μπορεί να δίδονται αυξήσεις και να μην έχουν γίνει ακόμη επιστροφές φόρων 770 εκατ. ευρώ, ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να είναι μείον πάνω από 600 εκατ. ευρώ στερώντας θέσεις εργασίας, ή τα φέσια του Δημοσίου στην αγορά να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Είμαστε και πάλι πολύ κοντά στο να πάρουμε τον λάθος δρόμο. Να βάλουμε στο περιθώριο την αγορά, την πραγματική οικονομία, να απομακρύνουμε επενδύσεις και κεφάλαια, να βάλουμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, για «χάρη» του δημοσίου… συμφέροντος και όχι μόνο.''
Σκίτσο του Π. ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Εγώ από τον προϋπολογισμό, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που όλα μαζί είναι το κράτος, κατάλαβα ένα πράγμα: Ότι πριν περάσουν δύο χρόνια η χώρα θα πτωχεύσει με πάταγο και θα την πληρώσει όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Μαζί με το λαό.
Και η μεν κυβέρνηση θα την πληρώσει πολιτικά. Οικονομικά θα την πληρώσει ο κόσμος, και μάλιστα οι πιο αδύναμοι από τους πολίτες. Γιατί οι ισχυροί έχουν τον τρόπο τους να αντέχουν με τις καβάτζες που διατηρούν.
Καταλήγω σ αυτό το ασφαλές συμπέρασμα γιατί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι πλεονασματικός και απλόχερος για ομάδες πολιτών, αλλά δεν είναι καθόλου αναπτυξιακός. Δεν έχει προβλέψεις για νέα κεφάλαια που θα πέσουν στην αγορά ή για κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα. Δεν προβλέπει πουθενά νέο πλούτο, εκτός από τους φόρους.
Οι προβλέψεις από τον τουρισμό και τις εξαγωγές είναι ευχολόγια, που δεν παίρνουν υπ όψιν ότι με κατεστραμμένες τράπεζες δεν υπάρχει χρηματοδότηση των μονάδων για να συνεχίσουν τις εξαγωγές και δεν παίρνουν υπ όψιν ότι από τα έσοδα του τουρισμού τη μερίδα του λέοντος τη νέμονται τα μεγάλα ξένα τουριστικά πρακτορεία και οι εταιρίες που έχουν φτιάξει στην Κύπρο τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα!
Και οι μεν φόροι είναι πλούτος για τις κυβερνήσεις, για το κράτος, αλλά δεν είναι πλούτος για τους πολίτες αν δεν αξιοποιείται έτσι ώστε να μοιράζεται στους πολίτες. Να καταλήγει σ αυτούς. Οι φόροι, που συλλέγει το κράτος είναι πολλαπλάσιοι και επιστρέφει στους πολίτες ένα μικρό ποσοστό υπό μορφή θριαμβευτικής ελεημοσύνης, που την ονομάζει κοινωνική πολιτική υπέρ των πολιτών. Σου κλέβω πέντε, σου δίνω πίσω ένα και να μού έχεις και ευγνωμοσύνη!
Πού στηρίζει η κυβέρνηση τις προσδοκίες της για ανάπτυξη και παραγωγή πλούτου; Στην κατανάλωση! Όσο πιο πολλά εισοδήματα έχουν οι πολίτες τόσο πιο πολλά θα καταναλώνουν και θα τροφοδοτούν την αγορά, άρα και τις επιχειρήσεις! Γι αυτό, δώσε αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους και στους πραιτωριανούς, βάλε κι άλλο κόσμο να σιτίζεται στα γραφεία των δήμων και των βουλευτών και του κάθε πολιτικάντη ως μετακλητός, να χει να ξοδεύει, να δουλεύει ο κύκλος της κατανάλωσης!
Το σύστημα πέρα από ατελέσφορο είναι και γελοίο. Γατί, αν έσκυβε η κυβέρνηση να δει ποιος ωφελείται από την κατανάλωση θα διαπίστωνε ότι το 80% των προϊόντων που αγοράζονται είναι αλλοδαπά! Κοινώς, ταΐζουμε τις ξένες επιχειρήσεις και όχι τις δικές μας. Ακόμα χειρότερα, ταΐζουμε τους ανταγωνιστές μας.
Μπουκώνουμε με μισθούς και με επιδόματα ένα κομμάτι των πολιτών για να κάνουμε ρουσφετολογική πολιτική και μετά πουλάμε την εξαγορά ψήφων στον προϋπολογισμό ως αναπτυξιακή πολιτική! Η οποία θα στείλει τη χώρα στα βράχια σύντομα και με βεβαιότητα.
Τα δημόσια έργα κόβονται και παράγουν πολύ λιγότερο πλούτο. Μεγάλες επενδύσεις δεν έρχονται και οι δύο που υπάρχουν στη χώρα καρκινοβατούν. Ο τουρισμός δίνει λιγότερα από όσα εισπράττει, γιατί τα πολλά λεφτά μένουν έξω. Οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες μεταφέρουν τις έδρες τους έξω από τη χώρα για να μπορούν να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο αφού τα εδώ επιτόκια είναι απαγορευτικά. Επομένως, από πού θα παραχθεί ανάπτυξη;
Η κυβέρνηση δεν ξέρει, αλλά και δεν ενδιαφέρεται να μάθει. Γιατί ο νους της δεν είναι εκεί. Ο νους της είναι στις εκλογές και πώς θα τις κερδίσει. Και προσπαθώντας να τις κερδίσει κάνει ό,τι ακριβώς έκαναν και οι κυβερνήσεις πριν το 2009: Διορίζει αφειδώς κόσμο και δίνει αυξήσεις στην αγαπημένη της δημοσιοϋπαλληλία. Επιβαρύνοντας τον δημόσιο κορβανά. Ο δημόσιος τομέας από 600.000 υπαλλήλους το 2015 τώρα έχει 700.000. Χωρίς να υπολογίσουμε τις ΔΕΚΟ. Και όλο διογκώνεται. Το κυριότερο, χωρίς να παράγει για να τους πληρώνει.
Ήδη, οι συμβασιούχοι από 40.000 πριν το 2015 φτάνουν σήμερα περίπου τους 100.000. Οι μετακλητοί από 1900 περνάνε τις 3.000! Πάνω σ αυτό το νοσηρό σκηνικό οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις 16,7% κατά μέσο όρο από το 2015, ενώ οι ιδιωτικοί είδαν (νέες) μειώσεις πάνω από 3%! Πόσα παίρνουν οι κατά πλειοψηφία κηφήνες μετακλητοί, αλλά και οι συμβασιούχοι; Κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ το μήνα! Οι δημόσιοι υπάλληλοι; Κατά μέσο όρο 1400 ευρώ το μήνα! Πόσο παίρνουν οι ιδιωτικοί, που παράγουν τον πλούτο από τον οποίο ζουν όλοι; Κατά μέσο όρο 980 ευρώ το μήνα. Ογδόντα ευρώ παραπάνω από τον νεοδιοριζόμενο δημόσιο υπάλληλο! Και, ήδη, τον Οκτώβριο οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα πέρασαν πάλι και επίσημα το ένα εκατομμύριο!
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση έχει ρουφήξει το αίμα των πολιτών για να βγάλει τα πλεονάσματα, από τα οποία πληρώνει την απλόχερη πολιτική της μόνο στους εκλεκτούς, συνεχίζοντας να καταστρέφει τον ιδιωτικό τομέα που παράγει, όπως έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, δε μας λέει από πού θα βρει τα λεφτά στο επόμενο μέλλον για να πληρώσει όλο αυτό το στρατό που πληρώνει χωρίς να παράγει. Γιατί, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών στέρεψε.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια, που είχαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Καραμανλή να δανείζονται από τις αγορές για να πληρώνουν τους διορισμένους. Δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν προβλέπεται να έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί οι αγορές δεν είναι πολιτικά μαγαζιά σαν την ΕΕ και τα όργανά της, που χαϊδεύουν το «παιδί τους» μη και το χάσουν τέτοιο πρόθυμο που είναι να πουλάει την Ελλάδα όσο- όσο. Οι αγορές μετράνε οικονομική ικανότητα και τίποτε άλλο. Είναι ψυχροί μηχανισμοί κέρδους. Και δεν κάνουν χατιράκια.
Από πού, λοιπόν, θα τα βρει τα λεφτά η επόμενη ελληνική κυβέρνηση και η μεθεπόμενη για να συντηρεί στρατό μη παραγωγικών διορισμένων και να πληρώνει χρέη και υποχρεώσεις χωρίς να παράγει τον αντίστοιχο πλούτο;
Όποιος ονειρεύεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές πρέπει να πάρει υπ όψιν του ότι το χέρι του προκατόχου του στη χειραψία παράδοσης- παραλαβής θα έχει και μια νάρκη μεγάλης ισχύος. Την οποία θα πάρει θέλει- δε θέλει. Κι αν ο επόμενος είναι ό ίδιος ο κ Τσίπρας όλο και κάποια τερατολόγημα θα σκαρφιστεί για να παραμυθιάσει το λαό για την έκρηξη. Θα φταίνε οι κακοί ξένοι, οι ανάλγητες αγορές οι ακροδεξιοί του Κιέβου. Όρεξη να’χεις να ακούς παραμύθια. Αν δεν είναι ο κ Τσίπρας, όμως, ο επόμενος πρέπει να έχει υπ όψιν του ότι θα πληρώσει για όλες τις εγκληματικές επιπολαιότητες του κ Τσίπρα. Γιατί είναι ο ίδιος λαός που πίστευε ότι λεφτά υπάρχουν.
Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
23/11/2018
Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1)Αύξηση 17% στους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων έκανε η κυβέρνηση.
(2) Αυξήθηκαν οι μετακλητοί -Από 1.900 το 2014, έγιναν 3.000 το 2017
(3) Μετακλητή… τσίπα υπάρχει;
(4) FT: Η κρίση δεν έπληξε το πελατειακό κράτος - 30.000 διορισμοί
στο Δημόσιο
(5) Από το «παράθυρο» 21.924 προσλήψεις στο Δημόσιο.
Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία 2,5 έτη, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο θέμα του πρωτοσέλιδού της, σύμφωνα με το οποίο παρά τους περιορισμούς στις προσλήψεις που έθετε το μνημονιακό πρόγραμμα, η κυβέρνηση κατόρθωσε και χιλιάδες προσλήψεις να κάνει και τη μισθολογική δαπάνη να αυξήσει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, παρά τον κανόνα μία πρόσληψης για κάθε τρεις ή τέσσερις συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα δεν μειώθηκε, αλλά παρέμεινε σταθερά έως σήμερα, στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, την ίδια περίοδο έκανε προσλήψεις συμβασιούχων στον στενό δημόσιο τομέα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από 65.547 σε 78.297 άτομα.
Στα κάθε είδους νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι μόνιμοι αυξήθηκαν από 26.047 σε 33.571 και το έκτακτο προσωπικό υπερδιπλασιάστηκε, σε 21.514 από 10.772.
Συνολικά, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό σε στενό και ευρύτερο δημόσιο αυξήθηκε κατά 21.924 άτομα.
Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η μισθολογική δαπάνη. Το 2015 το μισθολογικό κόστος για το κράτος, τα νομικά πρόσωπα, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία ανερχόταν στα 15,9 δισ. ευρώ. Το 2017 η δαπάνη είχε φτάσει στα 16,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2018, αν και είχε προϋπολογισθεί σε 16,974 δισ. ευρώ, θα ανέλθει στα 17,9 δισ. ευρώ, λόγω και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/kathimerini
-apo-to-parathyro-21-924-proslipseis-sto-dimosio/
24/11/2018
(2) Αυξήθηκαν οι μετακλητοί -Από 1.900 το 2014, έγιναν 3.000 το 2017
(3) Μετακλητή… τσίπα υπάρχει;
(4) FT: Η κρίση δεν έπληξε το πελατειακό κράτος - 30.000 διορισμοί
στο Δημόσιο
(5) Από το «παράθυρο» 21.924 προσλήψεις στο Δημόσιο.
Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία 2,5 έτη, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο θέμα του πρωτοσέλιδού της, σύμφωνα με το οποίο παρά τους περιορισμούς στις προσλήψεις που έθετε το μνημονιακό πρόγραμμα, η κυβέρνηση κατόρθωσε και χιλιάδες προσλήψεις να κάνει και τη μισθολογική δαπάνη να αυξήσει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, παρά τον κανόνα μία πρόσληψης για κάθε τρεις ή τέσσερις συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα δεν μειώθηκε, αλλά παρέμεινε σταθερά έως σήμερα, στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, την ίδια περίοδο έκανε προσλήψεις συμβασιούχων στον στενό δημόσιο τομέα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από 65.547 σε 78.297 άτομα.
Στα κάθε είδους νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι μόνιμοι αυξήθηκαν από 26.047 σε 33.571 και το έκτακτο προσωπικό υπερδιπλασιάστηκε, σε 21.514 από 10.772.
Συνολικά, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό σε στενό και ευρύτερο δημόσιο αυξήθηκε κατά 21.924 άτομα.
Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η μισθολογική δαπάνη. Το 2015 το μισθολογικό κόστος για το κράτος, τα νομικά πρόσωπα, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία ανερχόταν στα 15,9 δισ. ευρώ. Το 2017 η δαπάνη είχε φτάσει στα 16,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2018, αν και είχε προϋπολογισθεί σε 16,974 δισ. ευρώ, θα ανέλθει στα 17,9 δισ. ευρώ, λόγω και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/kathimerini
-apo-to-parathyro-21-924-proslipseis-sto-dimosio/
24/11/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ποτέ δεν κερδίσαμε ξένες ατζέντες…
Μονοψήφιο ποσοστό εξτρά απέκτησε η κυβέρνηση που δεν έκοψε τις συντάξεις. Εννοείται, πάνω από αυτό που της δίδουν οι δημοσκοπήσεις. Βέβαια, η μη περικοπή δεν οφείλεται σε κανένα θαύμα, αλλά στα φανταχτερά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσίασε στους ελεγκτές της. Και τώρα που έμαθε πώς δένεται το ατσάλι, θα αυξήσει κι άλλο τα πλεονάσματα.
Φυσικά, οι συντάξεις δεν επαρκούν για να καλύψει όλα τα κενά. Η άλλη μάκινα είναι να μας τρελάνει στις προσλήψεις. Εκτός τις τριάντα χιλιάδες που υποσχέθηκε με προοπτική τριετίας, νομίζω πως βρήκε το κουμπί. Αυτό που ακροθιγώς περιέγραψα ως υποψία πρίν λίγες μέρες. Οι υποψίες ενισχύθηκαν με τις σημαδιακές αλλαγές γραμματέων, όπως της κυρίας Εξερτζόγλου μετά την παραίτηση του κυρίου Φλώρου, που είχε οριστεί την εποχή που «έχτιζαν» το σχέδιο Κ.ΑΛ.Ο, κι αφού το γέμισαν με ποθητούς αλληλέγγυους,κλείνοντας η δεύτερη συνδιάσκεψή τους, η κυρία Φωτίου δεν μίλησε πλέον για λεφτουδάκια,αλλά παρουσίασε τον λογαριασμό. Ως εξής, κατά ομιλία της, όπου υπόσχεται «κοινωνικό επιχειρειν»:
«Προκηρύξαμε τα 89 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ μόνο για φορείς Κ.ΑΛ.Ο. Η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα, έχετε στα χέρια σας την προδημοσίευση και δεύτερης μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων φορέων από 25.000-200.000 ευρώ, για 18 μήνες, ύψους 27 εκατ. ευρώ.
Επεξεργαζόμαστε πρόσκληση 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση αποκλειστικά θέσεων εργασίας στις υφιστάμενες Κ.ΑΛ.Ο.
Επιδοτούμε με 2 εκατ. ευρώ κοινωνικές επιχειρήσεις με άτομα με αναπηρία.
Επιπλέον, αυτό το μήνα, θα καλέσουμε τις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν τις νέες Κ.ΑΛ.Ο με κονδύλια από τα Π.Ε.Π. ύψους 82 εκατ. ευρώ»
Η κυρία Αχτσιόγλου μίλησε για 1200 νεοπαγείς φορείς της Κ.ΑΛ.Ο ενώ η κυρία Φωτίου ετοιμάζει 89 «κέντρα στήριξης» που εκτός από τα 11 εκ. που θα χαρτζηλικώσουν μερικούς από τους φορείς, ετοιμάζει άλλα 27 «από 25-200 χιλιάδες για 18 μήνες». Επιπλέον οι Περιφέρειες έχουν ΠΕΠ και θέλει άλλα 82 από αυτό το πρόγραμμα.Για την κυβέρνηση, δεν θα ενισχυθούν οι σπάταλοι και κωλοτούμπηδες ιδιώτες , γνωστοί μιζαδόροι, αλλά οι συλλογικότητες που έχουν ετοιμαστεί μετά τον νόμο περί Κ.ΑΛ.Ο του 2016 αφανώς, αλλά αποτελεσματικά.
Η ειδική γραμματεία της Κ.ΑΛ.Ο δεν έχει λεφτά, αλλά το ταμείο Κοινοτικών και άλλων πόρων, έχει και παραέχει. Γι’ αυτό τοποθετούν εκεί την κυρία Κατερίνα Εξερτζόγλου, ώστε να ανοίξει το πουγκί. Αχτσιόγλου και Φωτίου συνεργάζονται μια χαρά, καθώς αλληλοϋποστηρίζουν το πρόγραμμα.
Δεν είναι μάγοι, οργανωμένοι είναι. Διαθέτουν εισαγόμενη τεχνολογία, ενώ η τεκμηρίωση των θεωριών τους, είναι από τα Μάταλα, για να σταθώ με σεμνότητα. Ο Πάιατ καλύτερα τα λέει απ’ όλους τους. Αυτός είναι ο βραχίων ο κινών την τσιγκολελέτα.
Όσο για εσάς τους ετεροβαρείς δεξιούς- οραματικούς που νομίζετε πως κερδάτε, η μόνη σας ελπίδα είναι μήπως και οι φίλοι και σύμμαχοι ζήτησαν από τον «έξυπνο» και τον υβριστή, να χάσουν ελαφρώς στις εκλογές, όχι πολύ, για να ελέγξουν τα γράδα σας για κανα εξάμηνο, μήπως και ησυχάσουν από τα «ελεύθερα πνεύματα» στην Ελλάδα. Ένα πείραμα: δείτε πόσα «κομμάτια και αποσπάσματα» της δεξιάς φιλοξενούνται σε παράγκες και καταυλισμούς, από την πλατεία Κυβερνήσεως έως τους Ελλανορώσσους και από τα ρείθρα του Ποδονίφτη στο κανάλι με τα απόβλητα στον Αλιάκμονα.
Πετεφρής
Πετεφρής
16/11/2018