Οι Κινέζοι εργάτες που κάνουν τις μηχανές να σκέφτονται πιο έξυπνα.
Αίθουσα στην οποία εργάζονται νεαροί Κινέζοι γνωστοί ως «τάγκερς».
Ένα παλιό εργοστάσιο τσιμέντου στην ενδοχώρα της Κίνας, μακριά από τα τεχνολογικά κέντρα της χώρας, αποτελεί την «καρδιά» των ερευνών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.
Μέσα στο εργοστάσιο, στο οποίο υπάρχουν ακόμη μηχανήματα από την προηγούμενη «ζωή» του, η εταιρία της Χου Ξιαμένγκ, βοηθά τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνη να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο.
Νεαροί Κινέζοι κοιτούν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο, ονομάζοντας όλα τα αντικείμενα που παρατηρούν. Τα αυτοκίνητα, τα φανάρια, το ψωμί, το γάλα, τη σοκολάτα, ακόμη και το πώς μοιάζει το περπάτημα ενός ανθρώπου.
«Πίστευα ότι οι μηχανές είναι πανέξυπνες», δήλωσε η Χού, στους New York Times. «Τώρα ξέρω ότι η ευφυΐα τους προέρχεται από εμάς», πρόσθεσε.
Η Χου Ξιαμένγκ.
Στη Κίνα, μία νέα γενιά χαμηλόμισθων εργαζόμενων, οι οποίοι ονομάζονται «τάγκερς» (taggers), θέτει τις βάσεις για το μέλλον. Συνεχώς, «ξεπηδούν» startup επιχειρήσεις σε μικρές πόλεις της χώρας, με σκοπό να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο από εικόνες και βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης της χώρας.
Αν η Κίνα είναι η «Σαουδική Αραβία των δεδομένων», όπως την αποκαλεί ένας ειδικός, τότε αυτές οι επιχειρήσεις είναι τα «διυλιστήρια», που επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων, μετατρέποντας τα σε «καύσιμο» ικανό να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται, όπως αναφέρει το άρθρο των New York Times, για την κυριαρχία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα να έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τις εταιρίες που κινούνται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κινεζικές startups αποτελούσαν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών το 2017, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κινέζικες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία συχνότερα από οποιαδήποτε άλλης χώρας. Σε ανακοίνωση της πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει η χώρα ηγείται παγκοσμίως στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2030.
Οι κινεζικές εταιρίες έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, χάρη στους χαλαρούς νόμους προστασίας προσωπικών δεδομένων που έχει η χώρα. Πέρα από τα δεδομένα που συσσωρεύουν από το Facebook, το Amazon και την Google, οι κινεζικές εταιρίες έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να πληρώσουν για τα απο τα ψώνια μέχρι το φαγητό τους.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας δεδομένων της Χου Ξιαμένγκ.
Βέβαια, η κούρσα για την ηγεσία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, στο οποίο ο νικητής τα «παίρνει όλα». Τα δεδομένα είναι άχρηστα αν δεν υπάρχει το δυναμικό να τα επεξεργαστεί.
Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο η Κίνα υπερτερεί των ΗΠΑ. Στην Κίνα, μία νέα βιομηχανία αναδύεται, προσφέροντας το μέλλον που η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό: μία οικονομία βασισμένη στην τεχνολογία και όχι στη βιομηχανία.
«Είμαστε οι οικοδόμοι της ψηφιακής εποχής. Η δουλειά μας είναι να τοποθετούμε το ένα τούβλο πάνω από το άλλο», δήλωσε o Γί Γέικ, συν-ιδρύτης του εργοστασίου επεξεργασίας δεδομένων στην Ζιάξιαν. «Ο ρόλος μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Χωρίς εμάς δεν μπορούν να χτίσουν ουρανοξύστες», πρόσθεσε.
Παρόλο, που οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης καταφέρνουν να λύνουν δύσκολα υπολογιστικά προβλήματα αρκετά καλά, η νοητική τους ικανότητα δεν ξεπερνά ακόμη αυτή ενός 5χρονου παιδιού. Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι ένα κόκερ σπάνιελ και ένα μαύρο λυκόσκυλο είναι και τα δύο σκυλιά. Μπορούν να ξεχωρίσουν ότι ένα τζιπ από ένα μικρό αμάξι, γνωρίζουν όμως ότι και τα δύο είναι αμάξια.
Οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να το μάθουν. Πρέπει να επεξεργαστούν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο πριν κατανοήσουν ότι μία άσπρη και μία μαύρη γάτα είναι και οι δύο γάτες. Σε αυτήν την διαδικασία βοηθούν οι εταιρίες επεξεργασίας δεδομένων.
Το εσωτερικό του «εργοστασίου» της Χου.
Μία τέτοια εταιρία, η AInnovation, βοήθησε μία αλυσίδα φούρνων να αυτοματοποιήσει το ταμείο της. Οι καταναλωτές «σκανάροντας» το προϊόν που ήθελαν να αγοράσουν, μπορούσαν να πληρώσουν χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιου ταμία. Ενώ, αρχικά το σύστημα δεν μπορούσε να ξεχωρίσει αρκετά προϊόντα μεταξύ τους, μέσα από τη βοήθεια της εταιρίας το σύστημα αύξησε την αποτελεσματικότητα του στο 99%, δήλωσε ο Λιάνγκ Ρούι, στέλεχος της AInnovation.
«Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στην ανθρώπινη εργασία», τόνισε ο Λιάνγκ.
Ο Γι Γέικ.
Σε αντίθεση με αρκετές επιχειρήσεις, ο Γi Γέικ δεν φοβάται ότι οι υπολογιστές
θα του πάρουν την δουλειά.
θα του πάρουν την δουλειά.
«Οι μηχανές δεν είναι αρκετά έξυπνες, ώστε να διδάξουν τον ευατό τους», δήλωσε στους New York Times ο Γί.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Γί είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να βρει εργαζόμενους για την εταιρία του. Η αυτοματοποιημένη φύση της δουλειάς αυτής και η «κακή σχέση» πολλών ανειδίκευτων εργατών με την τεχνολογία, καθιστούν δύσκολο για τις εταιρίες να βρουν εργαζόμενους.
Τις περισσότερες φορές οι πελάτες δεν μοιράζονται πληροφορίες με τις εταιρίες για το πρότζεκτ το οποίο τους αναθέτουν.
Η Χού, όπως και ο Γί, δεν αναλώνονται σε σκέψεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η δουλειά τους. Συνεισφέρουν σε ένα κράτος παρακολούθησης και σε ένα μέλλον, στο οποίο οι μηχανές θα ελέγχουν την ανθρωπότητα, διερωτούνται οι New York Times.
«Οι κάμερες με κάνουν να νιώθω ασφάλεια», δήλωσε η Γί. «Προς το παρόν εμείς ελέγχουμε τις μηχανές», συμπλήρωσε.
27/11/2018