Η λύκαινα κραυγάζει!

Η Τουρκία, δυστυχώς για την πλευρά μας, σχεδιάζει με σοβαρότητα. Μελετά με μεγάλη υπευθυνότητα. Για χρόνια εξετάζει τις επεκτατικές κινήσεις της και οργανώνει τις στρατιωτικές δομές της. Είναι πειστική με τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να ηγείται. Ξέρει την αξία της συνέπειας λόγων και έργων. Διακήρυξε ότι θα είναι πάντοτε βήματα μπροστά στις πολιτικές άλλων. Και το πράττει. 

Τι θέλει η Τουρκία; Να είναι Κυρίαρχη Δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς επιδιώκει την υλοποίηση του στόχου της; Βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιεί απειλητικές δηλώσεις και στρατιωτική παρουσία. Μακροπρόθεσμα δεν αφήνει αμφιβολίες ότι θα εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο διαλύοντας τις σχηματισθείσες συνεργασίες στην περιοχή και εγκαθιδρύοντας αναμφισβήτητη τη δική της κυριαρχία.

Η Ελλάδα, με το γνωστό τουρκικό casus belli, είναι φοβισμένη. Δεν μπορεί ν’ αντισταθεί τολμηρά. Η Τουρκία αξιοποιεί την ελλαδική φοβία και την εντεύθεν αμήχανη κατευναστική της πολιτική. Μια πολιτική, που εκφράζεται με την καταγέλαστη συμπεριφορά τού «δεν θέλουμε ένταση, θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε την Τουρκία».  Είναι επικίνδυνα γελοία αυτή η συμπεριφορά, επειδή η Τουρκία γνωρίζει ότι είναι προϊόν αδυναμίας. Δεν είναι προϊόν ισχυρής πολιτικής. Τα ίδια ισχύουν και με την (εντελώς αδύναμη) Κύπρο. Αυταπατώνται και πάλιν ότι την κρίσιμη ώρα οι «συνεργάτες» τους θα τους σώσουν. Θα παρακολουθούν και πάλιν κυνικά και αδιάφορα τη νέα καταστροφή μας, οι συνεργάτες…

Η Τουρκία, δυστυχώς για την πλευρά μας, σχεδιάζει με σοβαρότητα. Μελετά με μεγάλη υπευθυνότητα. Για χρόνια εξετάζει τις επεκτατικές κινήσεις της και οργανώνει τις στρατιωτικές δομές της. Είναι πειστική με τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να ηγείται. Ξέρει την αξία της συνέπειας λόγων και έργων. Διακήρυξε ότι θα είναι πάντοτε βήματα μπροστά στις πολιτικές άλλων. Και το πράττει. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει και τον πολιτικό του λόγο και την Τουρκία σε παγκόσμια επικαιρότητα...

Πώς Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα Μακροπρόθεσμα Σχέδια της Τουρκίας εναντίον της Κυριαρχίας και της ύπαρξής τους; Η υλοποίηση αυτών των επεκτατικών Τουρκικών Σχεδίων τελεί υπό Αναβλητική Αίρεση. Δηλαδή είναι βέβαιο το ΑΝ θα γίνουν και αβέβαιο το ΠΟΤΕ και ΠΩΣ θα γίνουν. Αβέβαιο είναι ακόμα το αν η Τουρκία θα κινήσει τα Σχέδιά της μέσω Αιγαίου, μέσω Μεσογείου, μέσω Βαλκανίων ή άλλως πως. Πώς λοιπόν προετοιμάζονται Ελλάς και Κύπρος; Με κατευναστικές πολιτικές, με σιωπές, με υποχωρήσεις; Αυτή η πολιτική στρατηγική όχι μόνο δεν αποτρέπει τα Τουρκικά Σχέδια, αλλά τα ερεθίζει. Γιατί οι Τούρκοι βλέπουν απέναντί τους ΚΕΝΟ! Τώρα η Τουρκία θέλει να μπει στο Ενεργειακό Πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου πάση θυσία. Και θέλει, πλέον, η λύση του Κυπριακού να συναρτηθεί με την ενεργειακή προοπτική της περιοχής. Και δεν θέλει απλώς. Δεν το αναγγέλλει απλώς. Το επιχειρεί. Το ΠΡΑΤΤΕΙ καθημερινά. Ελλάς και Κύπρος δεν φαίνονται και πάλιν να εκτιμούν σωστά την Τουρκική Επεκτατικότητα…

Υπάρχει η ανευθυνοϋπεύθυνη εκτίμηση σχετικώς, ότι η Τουρκία (1) θα καταρρεύσει οικονομικώς, (2) έχει το Κουρδικό, το οποίο θα τη… διαλύσει, (3) έχει εναντίον της τους  Αμερικανούς και τους Εβραίους κ.λπ. Όλα αυτά είναι πλάνες. Είναι αυταπάτες. Είναι επιπόλαιες εκτιμήσεις. Είναι επικίνδυνοι ευσεβοποθισμοί. Η Τουρκία μόνο τη ΔΥΝΑΜΗ σέβεται. Αυτήν τη δύναμη πρέπει να αναζητήσουν Ελλάς και Κύπρος. Όχι ΑΥΡΙΟ. ΧΘΕΣ! Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν έχει συνέπειες, δεν έχει στρατιωτική αντίδραση στις Στρατιωτικές απειλές ή κινήσεις της… «Η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει τουρκική», κραυγάζει η τουρκική λύκαινα (Μεράλ Ακσενέρ). Αυτό που λέγει δεν είναι μικροπολιτική ρητορική. Είναι η επίσημη σχεδιασμένη τουρκική πολιτική, όπως εκδηλώθηκε το 1974 και όπως συνεχίζεται το 2018.

Μ’ αυτήν την ατμόσφαιρα και σ’ αυτήν την εκβιαστική και εκφοβιστική πολιτική της Τουρκίας, Ελλάς και Κύπρος πρέπει να αντιδράσουν έμπρακτα. Με τη φοβισμένη κατευναστική συμπεριφορά τους επιταχύνουν τα νέα εις βάρος τους Ιστορικά Τετελεσμένα…

Κώστας Ν. Χατζηκωστής,
  αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή".
 Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”

25/11/2018








               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              



 A Turkish riot police cordon blocks a road to stop a female protesters' demonstration on the occasion of the International Day for the Elimination of Violence Against Women in Istanbul, Turkey, 25 November 2018. EPA, ERDEM SAHIN

1.
 Εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας. 
Η Άγκυρα αιμορραγεί οικονομικά, τα δίνει όμως όλα στην άμυνα.

Ο λαός στην Τουρκία δυσκολεύεται πολύ: 
Όμως ο Ταγίπ βρίσκει χρήματα να πετά σε εξοπλισμούς! 

 Η Άγκυρα είναι γεγονός ότι εχει απομονωθεί -επί του παρόντος- απο τις ραγδαίες και μελλοντικά πλουσιοπάροχες εξελίξεις στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 Αυτό ήταν απόφαση των δυνάμεων της ενεργειακής συμμαχίας, η οποία όμως δεν παρθηκε επειδή ήθελαν να βγει knock out η Τουρκία. Η ίδια κατάφερε, ίσως το ακατόρθωτο, να περάσει μόνη της σε μια άκρη κι απο εκεί να φωνάζει για ένα “δίκαιο” το οποίο πιστεύει ότι εχει, κατα τα καλά και συμφέροντα, χωρίς να παραδέχεται την καθημερινή παραβατικότητα που πράττει έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Η Άγκυρα αιμορραγεί οικονομικά, τα δίνει όμως όλα στην άμυνα.

 Όμως εκείνο που προβληματίζει στο Ελληνικό πεντάγωνο, όσο κι αν δεν αρέσει αυτή η λέξη, είναι η διαρκής επιχειρησιακή αναβάθμιση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με πληθώρα νέων τεχνολογικά όπλων, τα περισσότερα μάλιστα δια χειρός, Τουρκίας. 

Παράλληλα εκείνο που φροντίζει η Άγκυρα να διαφημίζει είναι ότι αποτελεί μια απο τις κύριες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όμως η εξοπλιστική της κούρσα εδώ και καιρό φέρνει δεδομένα που αντικειμενικά, αλλάζουν δραματικά την ισορροπία στο Αιγαίο, αλλα και στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

 Αυτό το υπολογίζουν στο ελληνικό πεντάγωνο κι έχουν ενημερώσει εκείνους που πρέπει να γνωρίζουν και τα δεδομένα αλλα και τις μελλοντικές προθέσεις τις οποίες κανείς δεν ξέρει, μπορεί όμως με τα όσα συμβαίνουν να εικάζει. 

Η Τουρκία της οικονομικής δυσπραγίας, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για το που βρίσκονται οι μισθοί των υπαλλήλων ή για το αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας εχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, με πιο απλά λόγια, δεν ενδιαφέρει κανέναν αν ο απλός πολίτης θα εχει φαγητό να δώσει στα παιδιά του. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως εχει δείξει τον δρόμο μέσω της αμυντικής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία κι αυτό είναι σημαντικό πως στα δύσκολα χρόνια μιας χώρας, η αμυντική βιομηχανία στηρίζεται απο το κράτος. Οι δε Τούρκοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την άμυνα εργάζονται για τις ΕΔ της χώρας τους και διαφημίζονται μέσα απο τα συστήματά που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός στρατός, τα οποία είναι σύγχρονα κι όχι αστείες πατέντες. 

Μαζική παραγωγή επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία μάλιστα εχει πουλήσει και στο  Πακιστάν. Παρόμοια παραγωγή για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης άρματος μάχης. 


Μια απο τις τελευταίες εμφανίσεις των Τούρκων Αξιωματούχων με τον κο. Ερντογάν κατα την ομιλία του, να εξαπολύει απειλές, ήταν η πρώτη επίσημη μέρα στο νερό της τεταρτης τουρκικής κορβέτες, που κατασκευάστηκε απο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Άγκυρας, με προοπτική να κατασκευαστούν δώδεκα του ιδίου τύπου. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η σχεδίαση του εθνικού πολεμικού πλοίου της Τουρκίας, πρόκειται για φρεγάτα με stealth χαρακτηριστηκά και οι ελπίδες των γειτόνων είναι να φτάσουν τις 10-12 φρεγάτες. 


Στα ναυπηγεία της χώρας βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση και ένα απο τα δυο ελικοπτεροφορα (αντιγραφή του Γαλλικού Mistral της Αιγύπτου) που κατασκευάζεται με σχέδια Ισπανών ναυπηγών.


 Η εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας συνεχίστηκε πριν απο λίγα εικοσιτετράωρα με την υπογραφή συμβολαίου ανάμεσα στο υπουργείο άμυνας της Τουρκίας και την εταιρία Aselsan, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία εχει να κάνει με προμήθεια συστημάτων εντοπισμού όπλων του πυροβολικού. 


Το Serhat, είναι ικανό να εντοπίσει τα πυροβόλα, τ´αντιαεροπορικά όπλα και τους όλμους, ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά και πίσω απο ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο που βοηθά στην κάλυψη απόκρυψη.


 Όσα απο αυτά τα συστήματα έχουν παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μεταφερθεί για να χρησιμοποιηθούν απο την 1η Στρατιά. 


Η Άγκυρα εχει παραγγείλει επίσης 27 τεθωρακισμένα αμφίβια Zaha, για τις ανάγκες των πεζοναυτών απο την τουρκική εταιρία FNSS. 


Αυτά είναι ορισμένα απο τα εξοπλιστικά προγράμματα που θέτουν την Τουρκία ως μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, αλλα κι έναν επικίνδυνο γείτονα με μια ρητορική που σίγουρα δείχνει ότι επιθυμεί διαρκώς την ένταση στην περιοχή.


 Τις προκλητικές ενεργείες, αλλα και το εξοπλιστικό show Ερντογάν, παρατηρούν και οι σύμμαχες προς την Ελλάδα χώρες, διατηρώντας ψύχραιμη και σιωπηρή στάση. Παράλληλα η Αθήνα με τα μέσα που διαθέτει, το προσωπικό κάνει ότι περνά απο το χέρι του ώστε να διατηρήσει το αξιόμαχο, το οποίο ωστόσο πολλές φορές απαιτεί εκσυγχρονισμούς που δεν πρέπει να μείνουν πίσω. 

Οι οποίες προσπάθειες για εξισορρόπηση της κατάστασης, απο την Αθήνα, στην παρούσα φάση μπαίνουν -σε ορισμένες περιπτώσεις -στον “ίσιο δρόμο”, ο οποίος όμως πρέπει να μην είναι μακρύς και με μεγάλη “κίνηση”, ώστε να προλάβει η χώρα να ανταποκριθεί και στις προσδοκίες των φίλων σύμμαχων χωρών, που την θέλουν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. 

Η Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, μπορεί να βγαίνει απο τη μνημονιακή κατάσταση και να πρεπει να μπει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτα καθυστερούν, δεν θα δει κανείς για παράδειγμα, σε δυο μήνες πλοία που χρειαζεται εδώ και τώρα η Ελλαδα ή ένα επιπλέον μεταγωγικό αεροσκάφος κ.ο.κ  

Εδώ, σχολιάζουν έμπειροι αναλυτές, πριν απ αυτή την δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ποιος ήταν εκείνος που είχε ενδιαφερθεί σοβαρά για την ισχυρή αμυντική μελλοντική θωράκιση της χώρας; Την ώρα που η Άγκυρα, τη δεκαετία του 2000,  έκανε άλματα με παραγγελίες εξοπλιστικών αλλά και ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στην Ελλάδα σίγουρα δεν υπήρξαν οι ανάλογες όχι κινήσεις, ούτε καν μελέτες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ενώ και οι οποίες αναφορές, έμεναν σε ερμητικά κλειστούς φακέλους.

 https://hellasjournal.com/2018/11/o-laos-stin-toyrkia-dyskoleyetai-poly-omos-o-tagip-vriskei-chrimata-na-peta-se-exoplismoys/
26/11/2018


2.
Οι όροι της Τουρκίας για να επιτρέψει την γεώτρηση της Exxon Mobil: Ακριβοδίκαιη μοιρασιά. 

Η Τουρκία δια του Προέδρου  Ερντογάν έχει ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση , ότι η EXXON MOBIL αν βρει αξιόλογο κοίτασμα υδρογονανθράκων κατά τις έρευνες της στο τεμάχιο 10 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, θα υποχρεωθεί από την Άγκυρα να σταματήσει πάραυτα τις περαιτέρω έρευνες ,έως ότου συμφωνηθεί με τη Λευκωσία ( συμβόλαιο) για την κατανομή μισά- μισά του πλούτου αυτού μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου.

Το ίδιο θα συμβεί  και στις υπόλοιπες αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές της κυπριακής υφαλοκρηπίδας , όπου βρίσκονται τα τεμάχια 4,5,7. Η τουρκική αυτή απαίτηση εκφράστηκε προφορικώς και σε ανώτατο επίπεδο προς την Ουάσιγκτων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και φυσικά αυτή δεν ήταν  η πρώτη, αφού έχει προηγηθεί και άλλη παρόμοιου περιεχομένου συζήτηση Ερντογάν–Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική απάντηση δόθηκε «αμέσως» με την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενεργείας κ Φάννον στη Λευκωσία, η οποία «δικαιολογήθηκε» ως περιοδεία του και στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ Φάννον μετέφερε επακριβώς στη Λευκωσία την τουρκική απαίτηση, χωρίς να εκφραστεί επισήμως, τουλάχιστον,  κάποιας μορφής αρνητική αμερικανική αντίδραση στην τουρκική θέση για μοιρασιά μισά- μισά του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αν και όταν αυτός πιστοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογο του κ Πομπέο τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτων, έφερε προς συζήτηση το θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ Προς τούτο επέδειξε και συγκεκριμένους τουρκικούς χάρτες, με επικάλυψη από την Τουρκία τμημάτων της κυπριακής ΑΟΖ αλλά  της περιοχής Ρόδου- Καστελορίζου ως τουρκικής AOZ.

Επισήμως η Ουάσιγκτων δεν ασπάζεται φωναχτά για την ώρα τις τουρκικές θέσεις. 

Στις ανακοινώσεις της μένει σταθερά ένα βήμα πίσω. 

Αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ , αλλά θεωρεί ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να μοιράζονται «equitably» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πονηρός όρος equitably, (δηλαδή ακριβοδίκαια, σε συγγενέστερη μετάφραση), όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία απάντηση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών τηλεοπτικών μέσων βαφτίστηκε  «ισομερώς» ( δηλαδή μισά- μισά) και μάλιστα με ενθουσιώδη σχόλια για την «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο»!!!

Η Λευκωσία βεβαίως δεν ακολουθεί τους fake  και εκ του προχείρου ελληνικούς τηλεοπτικούς πανηγυρισμούς και φαίνεται ότι αυτή την στιγμή τουλάχιστον κινείται μακριά από τα φώτα τηςδημοσιότητας.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη -από τη συνάντηση Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη- καλέσει την Τουρκία να συζητήσουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου –Τουρκίας, χωρίς η Άγκυρα να τολμά ένα τόσο μεγάλο βήμα..Επιπροσθέτως, μόλις χθές το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δείπνησε  στο σπίτι του στην Άγκυρα μαζί με τον γ γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, χωρίς να διαρρεύσει τίποτα από καμμία πλευρά, έως ότου ενημερωθεί ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης

Κύρα Αδάμ

23/11/2018  


3.
Times of Israel: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ 
συμφώνησαν στην κατασκευή του EastMed.

Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα του φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάτε ότι θα κοστίσει πάνω 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στη συμφωνία, τονίζεται, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο αγωγός θα ξεκινήσει  περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ως το 2030.

Σύμφωνα με το Hadashot TV, οι εργασίες για τον EastMed θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια, όπως μεταδίδει και το cyprustimes.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγωγός θα μπορούσε να μειώσει κατά κάποιον βαθμό την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία για κατασκευή του East Meg. Εξήγησε δε ότι από την ημέρα της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες ώστε το περιεχόμενο της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 25 Νοεμβρίου 2018