Τι εξηγεί την ένταση στη Θάλασσα της Αζοφικής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Τύμπανα πολέμου στην Μαύρη Θάλασσα.
(2) Οι 5 λόγοι πίσω από το επεισόδιο στη Θάλασσα του Αζόφ
μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
(3) Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
4) «Να σταματήσει η ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία».
4) «Να σταματήσει η ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία».
Θα διεξαχθεί σε ομαλό κλίμα η προγραμματισμένη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στα τέλη της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες; Η κρίση που ξέσπασε χθες Κυριακή στα στενά του Κερτς, τα οποία συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, ενδέχεται να εκτροχιάσει τον προγραμματισμό των δύο προέδρων, μολονότι οι πρώτες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. παραπέμπουν σε επιθυμία "αποκλιμάκωσης".
Το Κίεβο έχει πολλούς λόγους να επενδύει στην ένταση, προκειμένου να μην παρακαμφθεί στην όποια ρωσο-αμερικανική συνεννόηση. Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διανύει μία μακρά και δύσκολη προεκλογική περίοδο: η προβολή του "ρωσικού κινδύνου" και η δρομολόγηση της δημιουργίας αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας αποτελούν τα κύρια όπλα του.
Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Ουκρανίας στην θάλασσα της Αζοφικής, στην προοπτική δημιουργίας ακόμη και μιας ουκρανικής ναυτικής βάσης, ενώ στο χερσαίο μέτωπο εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κινήσεις προώθησης των ουκρανικών μονάδων στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το ελεγχόμενο από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές Ντονμπάς.
Ήδη στις 23 Σεπτεμβρίου, διήλθαν τα στενά του Κερτς δύο ουκρανικά πολεμικά σκάφη και η Μόσχα διαμήνυσε εκ των υστέρων ότι δεν θα ανεχθεί παρόμοια νέα κίνηση.
Ούτως ή άλλως, η ρωσο-ουκρανική συμφωνία του 2003 προβλέπει ότι είσοδος πολεμικών σκαφών στην Αζοφική Θάλασσα είναι επιτρεπτή μόνο με τη συναίνεση και των δύο μερών. Και η πρόβλεψη αυτή αποκτά διαφορετικές δυνατότητες υλοποίησης αφότου, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο και των δύο ακτών στενών του Κέρτς.
Εξ ού και ρωσικές δυνάμεις της ακτοφυλακής της FSB του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αρχικά παρεμπόδισαν και σε δεύτερη προσπάθεια αιχμαλώτισαν τα τρία ουκρανικά σκάφη (παραχωρημένα από την αμερικανική Ακτοφυλακή) που επιχείρησαν χωρίς ειδοποίηση να εισέλθουν την Κυριακή στην Αζοφική.
Μάλιστα η ρωσική πλευρά, απέκλεισε πλήρως τα στενά, τοποθετώντας κάθετα ένα δεξαμενόπλοιο κάτω από τη γέφυρα που εγκαινιάστηκε προ ολίγων μηνών και επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία της προσαρτημένης (και αποκλεισμένης από ουκρανικής πλευράς) Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία.
Η ενέργεια αυτή σήμαινε μεταξύ άλλων και αποκλεισμό της Μαριούπολης, δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της Ουκρανίας μετά από αυτόν της Οδησσού. Πάντως, όπως ανακοίνωσε στο πρακτορείο TASS, ο διευθυντής της υπηρεσίας λιμένων της Κριμαίας, η ναυσιπλοΐα είχε αποκατασταθεί από το πρωί της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση του Κιέβου προχώρησε στην κήρυξη για 60 ημέρες κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο εντός της ημέρας, ενώ το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία εν πολλοίς συμβολική κίνηση.
Οι εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα προς όλες τις πλευρές για "αυτοσυγκράτηση", δεν προδιαθέτουν για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, πέραν της αναμενόμενης ρητορικής όξυνσης. Δεν λείπουν, όμως, στη Ουάσιγκτον και οι θερμοκέφαλοι, που ζητούν ακόμη και την αποστολή αμερικανικών σκαφών στην περιοχή. (Η μορφολογία της αβαθούς Αζοφικής δεν επιτρέπει ωστόσο κάτι τέτοιο).
Σε κάθε περίπτωση, το "καλάθι" τον ρώσο-αμερικανικών συνομιλιών επιβαρύνεται.
Κώστας Ράπτης
Τύμπανα πολέμου στην Μαύρη Θάλασσα.
Κόκκινο χτύπησε η ένταση στην Μαύρη Θάλασσα με την Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για το επεισόδιο της Κυριακής, με χρήση όπλων, που οδήγησε στην σύλληψη τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων. Η Ουκρανία έχει τεθεί σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και αποφάσισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ η Ρωσία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ΝΑΤΟ και ΕΕ απαιτούν αποκλιμάκωση και πολλές δυτικές χώρες ανοίγουν έναν νέο κύκλο επικρίσεων κατά της Μόσχας.
Την Κυριακή η Ρωσία απέκοψε την πρόσβαση στην Θάλασσα του Αζόφ από την Μαύρη Θάλασσα, εμποδίζοντας την διέλευση τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού από τα στενά του Κερτς. Τα στενά αυτά αποτελούν το μοναδικό σημείο διέλευσης από την Μαύρη Θάλασσα προς την Αζοφική, η οποία βρέχει στα βόρεια την Ουκρανία, στα δυτικά την Κριμαία και στα ανατολικά την Ρωσία.
Είχε προηγηθεί ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, καθώς και η αποτυχημένη προσπάθεια Ρώσων συνοριακών φρουρών να σταματήσουν ουκρανικά πλοία που προσπαθούσαν να κάνουν τον γύρο της Κριμαίας.
Τελικά οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τα πλοία, δύο μικρά πολεμικά και ένα ρυμουλκό, με την κατηγορία ότι βρίσκονταν στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κρατούνται στο λιμάνι του Κερτς, ενώ η Μόσχα έδωσε και πάλι στην ναυσιπλοΐα τα στενά, μετά τον πολύωρο γενικό αποκλεισμό τους.
Θάλαττα-θάλαττα
Το στενό του Κερτς αποτελεί σημείο τεράστιας στρατηγικής σημασίας τόσο για την Μόσχα όσο και για το Κίεβο, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε μόνιμη ένταση λόγω της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία. Στην διένεξη των δύο χωρών προστέθηκε πρόσφατα και η εκκλησιαστική διαμάχη, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία.
Η αναμέτρηση της Κυριακής, από την οποία κατά την Μόσχα τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες (το Κίεβο κάνει λόγο για έξι), έριξε νέο λάδι στην φωτιά αυτής της αντιπαράθεσης. Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον τους» και οι Ρώσοι κάνουν λόγο για «γκανγκστερικές μεθοδεύσεις» εκ μέρους του Κιέβου.
Η Μόσχα επιβεβαιώνει την σύλληψη των τριών ουκρανικών πολεμικών, καθώς και την χρήση όπλων, επισημαίνοντας ότι το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό έκανε «παράνομες ενέργειες» και ότι τα πλοία επιδίδονταν σε «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Ουκρανία ενορχήστρωσε αυτήν την πρόκληση.
Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να συγκληθεί το στρατιωτικό συμβούλιο και εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, τουλάχιστον για 60 ημέρες. Η πρόταση Ποροσένκο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και αυτό που απομένει είναι η επικύρωσή της και από το ουκρανικό κοινοβούλιο.Τελικά ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου για έναν μήνα. Παραλλήλως, με εισήγησή του και διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, τέθηκαν σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα όλες οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η κρίση του Κερτς αξιοποιήθηκε από Ουκρανούς εξτρεμιστές, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, οι οποίοι διαδήλωσαν βίαια μπροστά στο κτίριο του ρωσικού προξενείου στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Η απόπειρά τους, ωστόσο, να το κάψουν με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων που κύλησαν ως τον φράχτη, αποτράπηκε από την αστυνομία. Το ίδιο συνέβη και στη συγκέντρωση εθνικιστών μπροστά στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο.
Καταδικάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ζήτησαν την αποκλιμάκωση της κατάστασης, απαιτώντας από την Ρωσία να ανοίξει τα στενά του Κερτς, κάτι που η Μόσχα ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στις ανακοινώσεις τους, τόσο η Ατλαντική Συμμαχία όσο και η ΕΕ επικρίνουν την Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Καταδικάζουν δηλαδή για άλλη μία φορά την προσάρτηση της Κριμαίας, την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη.
Η Κομισιόν μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω, καλώντας την Μόσχα να αφήσει ελεύθερα τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία που «αιχμαλώτισε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου». Παραλλήλως υψηλόβαθμοι κομματικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η Ευρώπη «θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προτρέποντας την Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η κατάσχεση των τριών πλοίων είναι νόμιμη και αρνείται τις κατηγορίες του Κιέβου για στρατιωτική επιθετικότητα.
Άγκυρα και Βερολίνο
Οι σοβαρότερες ανησυχίες πάντως, μέσα στην ΕΕ, εκφράζονται από το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι υπάρχει επαφή και με τις δύο πλευρές, αλλά η Μέρκελ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε άλλωστε επισήμως, στις αρχές του μήνα, το Κίεβο, απ’ όπου υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης των κυρώσεων στην Ρωσία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η αντίδραση της Τουρκίας. Η νέα ένταση στην Μαύρη Θάλασσα εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική τελετή της ολοκλήρωσης του τουρκικού αγωγού στην περιοχή, στην οποία παρέστησαν ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία της Άγκυρας για το συμβάν και υπογράμμισε ότι «η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί». Κατά τα λοιπά αρκέστηκε σε μία γενική έκκληση για την αποφυγή κινήσεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.
Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική αντίδραση. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τραμπ, σε tweet που ανάρτησε σχετικά με το περιστατικό, επέκρινε για άλλη μία φορά την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «καταβάλει το δίκαιό μερίδιο της για στρατιωτική προστασία». Αργά το βράδυ πάντως, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε ως «παράνομη» την ενέργεια της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσινγκτον- Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε η Μόσχα για «Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας» τελείωσε σύντομα. Στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας, η διεξαγωγή της συνεδρίασης απορρίφθηκε με επτά ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) από τα 15 μέλη του. Την Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν, ενώ οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.
Σύνταξη SLpress.gr
https://slpress.gr/diethni/
tympana-polemou-stin-mavri-thalassa/
26 Νοεμβρίου 2018
Η Γέφυρα του Κερτς-ASSOCIATED PRESS
2.
Οι 5 λόγοι πίσω από το επεισόδιο στη Θάλασσα του Αζόφ
μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Έχουν σχεδόν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, μετά την ανατροπή του Προέδρου Γιανουκόβιτς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την de facto αυτονόμηση των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ.
Η κατάσταση γύρω από την Κριμαία, και ιδιαίτερα στην Θάλασσα του Αζόφ παραμένουν τεταμένες ήδη από τον Μάιο, μετά δηλαδή από τα εγκαίνια της γέφυρας του Κερτς από την Ρωσία. Η γέφυρα αυτή αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ένωσης της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ρωσία. Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές συστηματικά παρακωλύουν την διέλευση όλων των μη ρωσικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα, πραγματοποιώντας νηοψίες. Η πρακτική αυτή της Ρωσίας έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθυστερήσεων στα δρομολόγια αυτών των πλοίων, με άμεσο συνεπακόλουθο την πρόκληση σημαντικών οικονομικών ζημιών τόσο στις εταιρίες των πλοίων, αλλά και στα ουκρανικά λιμάνια γύρω από την Αζοφική Θάλασσα.
Με βάση τα παραπάνω, το προχθεσινό περιστατικό αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους ασχολούνται και μελετούν την Ουκρανική κρίση.
Μάλιστα, το περιστατικό, λίγο πολύ, μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενο, καθώς τις τελευταίες μέρες στην περιοχή είχε συγκεντρωθεί ολόκληρος ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων και από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς πλοία από τους στόλους του Ειρηνικού, της Βαλτικής και του Βορρά κατέπλεαν στην περιοχή.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε, φανερά τουλάχιστον, εμπλοκή μεταξύ των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Ουκρανικές.
Το σημαντικό όμως είναι να δούμε και να καταλάβουμε γιατί έγινε αυτή η κλιμάκωση και μάλιστα αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κανείς μπορεί να εντοπίσει πέντε κυρίους λόγους.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πάγια θέση της Ρωσίας, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στους Δυτικούς θεσμούς. Το εν λόγω επεισόδιο δείχνει την βούληση της Ρωσίας να δράσει αποφασιστικά και ανά πάσα στιγμή για να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη, γεγονός πού σίγουρα θα προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στους Δυτικούς.
Μάλιστα, η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μόλις την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση από την Ουκρανική Βουλή των συνταγματικών αλλαγών που ετοιμάζονται, στις οποίες υπάρχει ρητή και δεσμευτική αναφορά για τον δυτικό και ΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό της χώρας, ενώ σε ξεχωριστό άρθρο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι υποχρεωμένος να δρα με γνώμονα και με σκοπό την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές της Ουκρανίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του Μαρτίου του 2019, καθώς εκτιμάται ότι η Μόσχα θέλει να ασκήσει πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο, αναμένεται να δώσει μια σκληρή μάχη για να παραμείνει στην εξουσία.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου των G20 που θα πραγματοποιηθεί σε μερικές ημέρες. Στην συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται οι δύο πρόεδροι να συζητήσουν όλα τα καυτά θέματα, όπως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουκρανία και η Συρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το περιστατικό αυτό συμβαίνει τώρα, μερικές ημέρες πριν την συγκεκριμένη συνάντηση, ούτε ότι συνέπεσε με την επίθεση κατά Σύριων ανταρτών που κατηγορήθηκαν από τη Μόσχα ότι προέβησαν σε χρήση χημικών, αλλά και ούτε με την συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανοιχτά της Συρίας.
Ο τέταρτος λόγος αφορά την διαμάχη που υπάρχει σχετικά με τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κριμαίας.
Η Ρωσία με την κατάληψη των τριών ουκρανικών πλοίων, επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, το οποίο ήδη έχει απωλέσει σχεδόν το 75% των πολεμικών του πλοίων από το 2014, όταν έχασε 12 από τα 17 πολεμικά πλοία του στόλου του.
Η αποδυνάμωση του Ουκρανικού στόλου μειώνει δραματικά την ικανότητα της Ουκρανίας να διεκδικήσει την εκμετάλλευση των πιθανών υπεράκτιων ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο το σενάριο επιστροφής των καταληφθέντων πλοίων από την Ρωσία πίσω στην Ουκρανία.
Ο πέμπτος λόγος έχει να κάνει με την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία που έχει για την Ρωσία η γέφυρα του Κερτς, η οποία αποτελεί την μοναδική οδική διασύνδεση της Ρωσικής ενδοχώρας με την Κριμαία και την μεγαλύτερη ναυτική βάση της στο Νότο. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο η Μόσχα να ανεχθεί την παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, ικανών να απειλήσουν την ακεραιότητα της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται σχετικά δύσκολο να κλιμακωθεί περεταίρω η κατάσταση στην περιοχή αφού ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία θα έχουν κάποιο όφελος από αυτό. Η Μόσχα φαίνεται να έχει επιτύχει τους στόχους της και το Κίεβο δεν θα επαναλάβει το μοιραίο λάθος που έκανε η Γεωργία το 2008 κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Ρωσία.
Ιδιαίτερα πιθανό, όμως, θεωρείται ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, με απώτερο σκοπό την χειραγώγηση της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας.
Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος
Ο Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος γεννήθηκε το 1991. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2011 είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και ειδικεύεται σε θέματα γεωπολιτικής, διεθνούς ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στις περιοχές του μετα-Σοβιετικού χώρου και της Μ. Ανατολής. Συγκεκριμένα είναι Συντονιστής Ερευνητικής Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας & Ασφάλειας, Τομέας Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-5-loyoi-piso-apo-to-epeisodio-ste-thalassa-toe-azof-metaxe-rosias-kai-oekranias_gr_5bfc00bce4b03b230fa481a8
27/11/18
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα μετά το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς, που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική. Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ο πρόεδρος Ποροσένκο, ενώ συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη φωτογραφία, σκάφος της ρωσικής ακτοφυλακής εμβολίζει πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
3.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ρωσικές δυνάμεις της ακτοφυλακής αναχαίτισαν και κατάσχεσαν τρία ουκρανικά πλοία ανοιχτά της Κριμαίας.
Οι λόγοι της επίθεσης
• Γιατί συνέβη αυτό;
Η ρωσική FSB ισχυρίζεται ότι ο στολίσκος παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα, αφότου η FSB έκλεισε προσωρινά τη θαλάσσια περιοχή για τη ναυσιπλοΐα. Η Ουκρανία κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επειδή το περιστατικό σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα που είναι ελεύθερη για τη ναυτιλία και θεωρεί ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα, της ανήκει. Το Κίεβο επικαλείται, άλλωστε, τη ρωσοουκρανική συνθήκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση στο στενό του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ.
Επικινδυνότητα
• Πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο;
Είναι η σοβαρότερη σύγκρουση στη θάλασσα ανοιχτά της Κριμαίας από το 2014, οπότε η Ουκρανική Χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος Μόσχας και Κιέβου.
Κλιμάκωση
• Πώς επηρεάζει η σύγκρουση;
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία είναι μεγάλος. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές εκεί έχουν ρωσικό βαρύ οπλισμό, ενώ η Ουκρανία έχει λάβει βοήθεια από τη Δύση. Πολεμούν μεταξύ τους από τον Απρίλιο του 2014. Φέτος η Ρωσία άνοιξε τη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς, που συνδέει την ενδοχώρα με την Κριμαία, προκειμένου να ενισχύσει τον έλεγχο πάνω στη χερσόνησο. Η Ρωσία επιθεωρεί συστηματικά τα ουκρανικά πλοία στη Θάλασσα του Αζόφ, επιβάλλοντας πρόσθετες επιβαρύνσεις στην Ουκρανία. Η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ουκρανική οικονομία, χάλυβας, σιτηρά και άλλα προϊόντα περνούν μέσω αυτής. Η σύγκρουση υπογραμμίζει τον κίνδυνο στα διαφιλονικούμενα ύδατα ανοιχτά της Κριμαίας, τα οποία διεθνώς αναγνωρίζονται ως ουκρανικά.
Η αιτία του κακού
• Ποιες είναι οι ρίζες της τρέχουσας κρίσης;
Χρονολογούνται από το φθινόπωρο του 2013, όταν η ουκρανική κυβέρνηση επρόκειτο να υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. και να τη βάλει σε τροχιά ένταξης. Η εξέλιξη αυτή έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, τον στενότερο σύμμαχο της χώρας και μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όταν ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μη υπογράψει τη συμφωνία. Ο Γιανουκόβιτς υποχρεώθηκε σε φυγή στην Κριμαία και στη συνέχεια στη νότια Ρωσία.
Οι δύο Εκκλησίες
• Πώς συνδέεται το σχίσμα των δύο Εκκλησιών με την κρίση;
Η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να αποσχιστεί από τη Ρωσία για πάντα αποδείχθηκε όταν το Κίεβο διεμήνυσε ότι επιζητεί την ανεξαρτησία του από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Εκκλησία της Ουκρανίας είχε δεσμούς εκατοντάδων ετών με το Πατριαρχείο της Μόσχας, τις δύο τελευταίες δεκαετίες όμως οι σχέσεις είχαν διαρραγεί. Μετά την πρόσφατη σύγκρουση, εντάθηκαν οι φωνές που ζητούσαν ανεξαρτησία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε τον Οκτώβριο το πρώτο βήμα, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρά τις ηχηρές διαμαρτυρίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κρεμλίνου.
Τι μέλλει γενέσθαι
• Kαι τώρα τι;
Ενώ το επεισόδιο της Κυριακής εγείρει το φάσμα μετωπικής σύγκρουσης, είναι απίθανο κάποια από τις δύο πλευρές να το επιθυμεί. Ανοίγοντας πυρ εναντίον των ουκρανικών πλοιαρίων, η Μόσχα ενίσχυσε το μήνυμά της ότι η Κριμαία είναι ρωσική και πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Στην Ουκρανία ο Ποροσένκο θα κερδίσει από τον στρατιωτικό νόμο, καθώς η δημοτικότητά του πέφτει και η ρωσική απειλή θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί.
http://www.kathimerini.gr/997182/article/epikairothta/kosmos/erwthseis-kai-apanthseis-gia-thn-krish-meta3y-rwsias-oykranias
27/11/2018
Ukraine Marineschiffe (Reuters/V. Yevgeny)
4.
«Να σταματήσει η ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία».
Ο Αλεξάντερ Νόι, από το κόμμα «Η Αριστερά», προειδοποιεί τη Δύση να μη συμβάλλει στην αναζωπύρωση της διένεξης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. «Με τη στάση της η Δύση έγινε τμήμα της αντιπαράθεσης».
H κήρυξη του στρατιωτικού νόμου σε περιοχές της Ουκρανίας που συνορεύουν με τη Ρωσία ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση, όπως τουλάχιστον προειδοποίησε το πρωί ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όλοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από τις στρατιωτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ασφαλώς δεν γνώριζαν ότι την αρχή έκανε η ουκρανική πλευρά.
Ο Αλεξάντερ Νόι καταλογίζει ευθύνες στην ουκρανική πλευρά
Η διπλή ανάγνωση του διεθνούς δικαίου.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά Αλεξάντερ Νόι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, αποκάλυψε ότι ήδη στις αρχές του χρόνου η Ουκρανία συνέλαβε ένα ρωσικό αλιευτικό και ένα ρωσικό πλωτό βυτιοφόρο μαζί με τα πληρώματά τους, τα οποία και δέσμευσε για άγνωστο χρονικό διάστημα. «Έτσι και οι Ρώσοι από την πλευρά τους εντατικοποίησαν τις επιθεωρήσεις των συνόρων και η κατάσταση κλιμακώθηκε όλο το καλοκαίρι με αποκορύφωμα αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνει ο Νόι, ρίχνοντας σαφώς την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά. Ο γερμανός βουλευτής δηλώνει ότι η αξιολόγηση της ευθύνης δεν μπορεί να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Και το Κοσσυφοπέδιο ήταν υπό σερβική κυριαρχία», υπενθυμίζει, «όλη η βαλκανική πολιτική της Δύσης κατέστησε το διεθνές δίκαιο περιττό. Στη Γιουγκοσλαβία ή στο Σουδάν καταπατήθηκε μαζικά το διεθνές δίκαιο και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα… Εδώ και 20 χρόνια επικρατεί η πολιτική του δίκαιου του ισχυρού. Πρέπει να γίνει συνολική αλλαγή σκέψης για να αναπτυχθεί και πάλι κοινή βάση συναίνεσης».
Νόι: «Η στρατιωτική ισχύς ως μέσο έκφρασης της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής έχει αγγίξει μια ποιότητα που φτάνει αυτήν της δυτικής πολιτικής ισχύος»
Ρωσική εξωτερική πολιτική με στρατιωτικά μέσα.
Ο Αλεξάντερ Νόι δεν φείδεται κριτικής και προς τη ρωσική πλευρά. «Νομίζω ότι η στρατιωτική ισχύς ως μέσο έκφρασης της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής έχει αγγίξει μια ποιότητα που φτάνει αυτήν της δυτικής πολιτικής ισχύος» τονίζει. «Το παρακολουθήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια με τον πόλεμο στη Γεωργία και την αναδιοργάνωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Που σημαίνει με άλλα λόγια, ότι ο ρωσικός στρατός έχει μετατραπεί σε εργαλείο προβολής εξωτερικής ισχύος, ακριβώς όπως και το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον». Σε σχέση με τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση Δύσης-Ανατολής ο γερμανός βουλευτής τις καταδικάζει γιατί, όπως ισχυρίζεται, δίδεται η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι υπεράνω της διένεξης.
«Είναι λάθος οι δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η ΕΕ να αποτελούν σταθερό κομμάτι της διένεξης» υποστηρίζει. Την άποψη αυτή εδράζει ο Αλεξάντερ Νόι στο ότι η Ουκρανία ως πολυεθνικό κράτος θα έπρεπε να έπαιρνε τη θέση μιας χώρας- γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και όχι όπως έκαναν οι Δυτικοί να την σύρουν στο δικό τους στρατόπεδο, με τα αποτελέσματα που προκύπτουν σήμερα. «Προειδοποιώ επειγόντως τη Δύση να σταματήσει να αναμειγνύεται. Έγινε κομμάτι της διένεξης. Δεν είναι υπεράνω της διένεξης», κάνει έκκληση ο Αλεξάντερ Νόι. «Με τη στάση της συμβάλλει στη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του προβλήματος, θα ήταν απερισκεψία να αναζωπυρώνει τη διένεξη μια διάφορα μέσα».
DLF/Κρίστοφ Χάινεμαν/Ειρήνη Αναστασοπούλου
https://www.dw.com/el/%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/a-46467645
27/11/2018
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
About the latest Ukronazi provocation in the Kerch strait (UPDATED).
http://thesaker.is/
about-the-latest-ukronazi-provocation-in-the-kerch-strait/
Υψηλή στρατηγική στο παρασκήνιο της Ρωσοουκρανικής κρίσης.
https://ellinikoforoum.blogspot.com/2018/11/blog-post_258.html