Eurobank:O Prem Watsa με 32,9% αναδεικνύεται βασικός μέτοχος στη νέα τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 (1) Η Eurobank και το νέο μεγάλο στοίχημα του Πρεμ Γουάτσα.
  (2) Prem Watsa: Η Eurobank είναι μια πολύ καλή τράπεζα.
 (3) Πρεμ Γουάτσα: Η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα για την Ελλάδα
(4) Γ. Προκοπάκης: Θέλουμε κι άλλους 
να πάρουν το «στοίχημα Ελλάδα».
 (5) Ποιος είναι ο Καναδός κροίσος που επενδύει στην Ελλάδα.
  (6) Πως ο κροίσος της Fairfax έφτιαξε περιουσία 36 δισ. 
ξεκινώντας με 8 δολάρια!
 (7)  Κ. Κόλμερ Η «μαγική ράβδος» για τις τράπεζες.


 Prem Watsa με 32,9% αναδεικνύεται βασικός μέτοχος 
στη νέα τράπεζα.

Με την κίνηση αυτή, ο κ.  Prem Watsa (Πρεμ Γουάτσαενίσχυσε τη θέση του στον όμιλο της Eurobank, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο απομείωσης της μετοχικής του θέσης σε περίπτωση που θα χρειαζόταν κρατική στήριξη.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank, με ποσοστό κοντά στο 33%, αναδεικνύεται η Fairfax (Financial Holdings Limited - FFH), του Καναδού επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα, που εμφανίζεται ως φανατικός υποστηρικτής της Ελλάδας. Σήμερα η Fairfax κατέχει το 18,23% και το 51,43% του μετοχικού κεφαλαίου των Eurobank και Grivalia, αντίστοιχα, και μετά τη συγχώνευση των δύο ομίλων το ποσοστό συμμετοχής της στη νέα τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 32,93% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Γουάτσα ενίσχυσε τη θέση του στον όμιλο της Eurobank, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο απομείωσης της μετοχικής του θέσης σε περίπτωση που θα χρειαζόταν κρατική στήριξη.

Η πρωτοβουλία του είναι, επίσης, συνεπής με την άποψη που έχει διατυπώσει παλαιότερα σε συνέντευξη στην «Κ», (31/1/2016) όπου είχε επισημάνει ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες. Καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία, θα ανακάμπτουν επίσης και οι τράπεζες», είχε τονίσει ο κ. Γουάτσα, συμπληρώνοντας ότι «ένας από τους τομείς της οικονομίας που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες είναι ο τομέας των ακινήτων». Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες για την Ελλάδα, αρκεί να είναι ανοιχτή προς τους επενδυτές, ώστε αυτοί να έρθουν και να προσφέρουν απασχόληση και ευκαιρίες στους Ελληνες».

Στην άποψη αυτή επέμεινε και χθες σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή τη συγχώνευση των δύο ομίλων, στους οποίους ο Καναδός επενδυτής, που θεωρείται γκουρού των επενδύσεων, απέκτησε μεγάλα μερίδια τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι ζημίες που έχει υποστεί από τις επενδύσεις του στον τραπεζικό κλάδο από το 2014 ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ο κ. Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έρθει σύντομα. «Εχουμε τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα. Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, τοποθετούμε κεφάλαια τώρα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή τράπεζα», δήλωσε ο κ. Γουάτσα, σημειώνοντας ότι μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων η τράπεζα θα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και σε εξαιρετική θέση να εξυπηρετήσει τους Ελληνες πελάτες της και την ελληνική οικονομία. «Αυτά που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Οταν μια χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ της είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να πάει καλά. Χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Ομως όλα αυτά είναι παρελθόν», τόνισε ο Καναδός επενδυτής.

O κ. Πρεμ Γουάτσα έγινε γνωστός όταν επένδυσε αρχικά το 2013 στη Eurobank. Λίγο αργότερα συμφώνησε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της τότε Eurobank Properties, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Eurobank, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Grivalia Properties. Παράλληλα, η Fairfax αύξησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Μυτιληναίου από περίπου 1% σε 5,02% και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου. Το 2014 η Fairfax αγόρασε την Praktiker Hellas. H Fairfax συμμετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, το 2015, αυξάνοντας το ποσοστό της στην τράπεζα στο 17%. Το 2016 αγόρασε το 80% της εταιρείας ασφάλισης Eurolife

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

27/11/2018



        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           



 Η Eurobank και το νέο μεγάλο στοίχημα του Πρεμ Γουάτσα.

Nέο τοπίο στο «ναρκοπέδιο» του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, και κυρίως στο δύσκολο εγχείρημα απεγκλωβισμού των συστημικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, διαμορφώνει η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank – μια κίνηση, που είχε δρομολογηθεί υπό άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε επισήμως την Κυριακή.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, για μια κίνηση-ματ, καθώς καθιστά αυτομάτως την Eurobank την πιο ισχυρή, σε όρους κεφαλαιακής βάσης, ελληνική τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδει θεαματικά το χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank με 1,2 δις ευρώ, η συμφωνία προβλέπει την παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10,7 δις ευρώ έως το τέλος του 2019, αντί του 2021 που προέβλεπε ο βασικός σχεδιασμός. Τούτο θα επιτευχθεί μέσα από την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε ένα σχήμα ειδικού σκοπού (SVP) και το όλο σχέδιο θα περιορίσει, έως το τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια του χαρτοφυλακίου της Eurobank μόλις στα 6 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 1,2 δις, τα 900 εκατομμύρια θα προέλθουν από την συγχώνευση μέσω της απορρόφησης της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Grivalia και άλλα 300 εκατομμύρια από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FPS, θυγατρική της Eurobank.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα απαιτήσει έναν χρόνο και έχει ήδη εξασφαλίσει την πλήρη έγκριση της ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, του SSM. Στην πράξη, μέσα από αυτή την συμφωνία, ο όμιλος Fairfax του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα αναδεικνύεται πλέον σε βασικό μέτοχο της Eurobank με ποσοστό 32,5%. Μέχρι σήμερα ο όμιλος Fairfax κατείχε το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties.

Ξένοι αναλυτές και ο διεθνής οικονομικός Τύπο σχολιάζοντας την συμφωνία επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να «ποντάρει» και να επενδύει στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών παρά το γεγονός ότι έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την διετία 2014-2015 και όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το Grexit.

Ο Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 και παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, είχε ο ίδιος αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από το 2014. Χθες ωστόσο επεναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική αγορά δηλώνοντας: «Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα και πιστεύουμε ότι η Eurobank είναι μια πολύ καλή τράπεζα». Όπως πρόσθεσε, όταν εξαλειφθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «θα υπάρχει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία».

Η κίνηση της Eurobank ήρθε παράλληλα με την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων – ενός σχεδίου, που προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle). Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης στην οποία θα μετάσχουν και το δημόσιο και οι τράπεζες, με ιδανικό σενάριο την μεταφορά στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 40 δις ευρώ.

27/11/2018




  Prem Watsa: 
Η Eurobank είναι μια πολύ καλή τράπεζα.

Αφού έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, ο Prem Watsa εξακολουθεί να προσβλέπει σε αλλαγή της κατάστασης, σημειώνει το Bloomberg.

Η προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ επανενώνει δύο εταιρείες στις οποίες ο Καναδός επενδυτής "έχτισε" σημαντικά μερίδια την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα καταστήσει την Fairfax Financial Holdings το μεγαλύτερο μέτοχο στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%.

Ο Watsa, ο οποίος ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 και παραμένει Πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, στηρίζει τη συμφωνία, έχοντας αποκαλύψει τον Δεκέμβριο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από το 2014. Από πέρυσι, τα πράγματα δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου: η μετοχή της Eurobank έχει χάσει το 31% της αξίας της, ενώ η Grivalia, στην οποία ελέγχει μερίδιο 51%, κατέγραψε επίσης πτώση. "Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα", είπε ο 68χρονος Watsa σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Αγοράσαμε μετοχές όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, βάζουμε ακόμη περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή τράπεζα".

Παρά τις απώλειες, ο Watsa δήλωσε πως στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δείκτη των NPEs της Eurobank σχεδόν στο 15% από το 39%.

Η Eurobank προσπαθεί να βρει τη δική της λύση για τα υψηλά επισφαλή της δάνεια, ενώ η Ελλάδα θέλει να βρει μια πανεθνική προσέγγιση για την επίσπευση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όταν θα εξαλειφθούν τα προβληματικά δάνεια, δήλωσε ο Watsa, "θα υπάρχει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία".


Ο επενδυτής "έριξε" χρήματα στην Grivalia το 2013 αφότου πόνταρε με επιτυχία στην ανάκαμψη του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα.

Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, ωστόσο η αξία αυτής της επένδυσής του εξανεμίστηκε πρακτικά το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

"Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Όταν μια χώρα υφίσταται πτώση του ΑΕΠ της κατά 25%, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να τα πάει καλά. Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται να έρθουν περισσότερα χρήματα. Αλλά αυτά τώρα είναι ιστορία", πρόσθεσε.

26/11/2018



 Πρεμ Γουάτσα: 
Η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα για την Ελλάδα.

Ο Καναδός επενδυτής Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έρθει σύντομα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η πρόταση για τη συγχώνευση της Eurobank Ergasias SA με την την Grivalia Properties REIC επανενώνει δύο εταιρείες στις οποίες ο Καναδός επενδυτής απέκτησε μεγάλα μερίδια τα πέντε τελευταία χρόνια. Με τη συμφωνία η Fairfax Financial Holdings Ltd. του  Γουάτσα γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%. Ο Γουάτσα, που είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Fairfax, στηρίζει τη συμφωνία παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο υπέστη ζημιές στην Ελλάδα άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ από το 2014.

«Έχουμε τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα. Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, τοποθετούμε κεφάλαια τώρα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα», δήλωσε ο Watsa σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg.  Παρά τις ζημιές, ο Γουάτσα ανέφερε ότι στηρίζει πλήρως τη συμφωνία για τη συγχώνευση και τις τιτλοποιήσεις που έχει στόχο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank από το 39% στο 15%. Όπως ανέφερε ο Watsa, μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων η τράπεζα θα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και σε εξαιρετική θέση να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες της και την ελληνική οικονομία.

«Αυτά που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν μία χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ της είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να πάει καλά. Χρειάζεται ανακεφαλοποίηση, χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Όμως όλα αυτά είναι παρελθόν», τόνισε ο Καναδός επενδυτής.\

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg η Eurobank με το σχέδιό της για πώληση περίπου 7 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και συγχώνευση με την  κτηματομεσιτική εταιρεία Grivalia  Properties  REIC, δεν περιμένει κρατική βοήθεια.

Οι μετοχές της σημείωσαν σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανοδικά ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης. Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη σχετική συμφωνία. «Η συγχώνευση ισοδυναμεί με κρυφή ανακεφαλαιοποίηση για τη Eurobank, όχι σε μετρητά αλλά σε ακίνητη περιουσία», αναφέρει σε σημείωμά του ο Θ. Δρογόσης της Pantelakis Securities στην Αθήνα.

Η συμφωνία, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές θα έχει αποτέλεσμα «ταχύτερη θεραπεία του ισολογισμού», πρόσθεσε ο Θ. Δρογόσης.

Πηγή: ΑΠΕ/Bloomberg 

26/11/2018


Γιώργος Προκοπάκης: Θέλουμε και άλλους 
να πάρουν το «στοίχημα Ελλάδα».

Χρειαζόμαστε περισσότερους... Πρεμ Γουάτσα να εμπιστευθούν τη χώρα, και να πάρουν το "στοίχημα Ελλάδα", γιατί ευκαιρίες υπάρχουν, εκείνο που λείπει είναι η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική σοβαρότητα.

Στη φράση αυτή συνοψίζει, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης, μιλώντας στο Liberal.gr, το μήνυμα που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία η συμφωνία συγχώνευσης Eurobank-Grivalia, τονίζοντας με νόημα ότι για να γίνουν τέτοια deals χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας να σκέφτεται αντισυμβατικά, έξω από τη πεπατημένη.

Και εκτιμά ότι τέτοιες κινήσεις θα πολλαπλασιαστούν μόνο αν η κυβέρνηση αφήσει την επιχειρηματικότητα να δραστηριοποιείται χωρίς παρεμβάσεις, και περιοριστεί στην αποτελεσματική λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών και του κανονιστικού πλαισίου, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η υποχρέωση για πολιτικές αντιμετώπισης κόκκινων δανείων, προβλέπονταν ήδη από το 3ο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015. Οι ιδεοληψίες όμως της κυβέρνησης καθυστέρησαν πολύ την εφαρμογή τους.  

"Φαντασθείτε τον καημένο τον Γουάτσα στις συχνές επισκέψεις του, να πρέπει να συζητά με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη για χαριτωμενιές, όπως το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενώ αυτός είχε τα λεφτά των επενδυτών του (και το κεφάλι του στον τορβά) επενδεδυμένα σε συστημική τράπεζα, εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι επόπτες”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Προκοπάκης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι σημαίνει ευρύτερα για την οικονομία το deal Eurobank- Grivalia; Εκτός του ότι η τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά και περιορίζει τους κινδύνους, μήπως το deal σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα μας;

Είμαι από τους πάντα αισιόδοξος, από αυτούς που έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει πως πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα στελέχη στην ελληνική οικονομία. Αποδεικνύεται πως λύσεις για τα προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν.

Αυτό που χρειάζεται είναι η σκέψη "out of the box", η αποφασιστικότητα και η εμπιστοσύνη των stakeholders στο σχέδιο. Ας έχουμε υπ’ όψιν πως βαρίδι στην εκπόνηση πολιτικών αντιμετώπισης κόκκινων δανείων ήταν η ιδεοληπτική αβελτηρία της κυβέρνησης. Θυμίζω πως, σύμφωνα με το μνημόνιο, πολιτική NPLs/NPEs έπρεπε να υπάρχει από τον Οκτώβριο 2015! Όπως βλέπουμε, τώρα φτιάχνεται με τους σχεδιασμούς ΤΧΣ/ΤτΕ και τις κινήσεις Eurobank.

- Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γα να προσελκύσει κι άλλους Γουάτσα στην Ελλάδα;

Είναι προφανές πως η προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι η συνταγή της επιτυχίας. Χρειαζόμαστε κάποιοι να πάρουν το «στοίχημα-Ελλάδα», όπως έκανε ο Γουάτσα από το 2014. Προφανώς πρέπει να υπάρχει και το αντικείμενο ενός στοιχήματος – δεν φτάνει όμως. Χρειάζεται καθαρό θεσμικό πλαίσιο και η ύπαρξη ικανής ομάδας διαχείρισης (management team).

Αν το σκεφθούμε λίγο, χωρίς το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο, το deal θα ήταν αδιανόητο. Θυμηθείτε τις φωνές από πολλές πλευρές της κοινωνίας και της οικονομίας για τον «αφελληνισμό των τραπεζών» και τα «κοράκια που θα μας πιουν το αίμα». Επίσης, κανένας Γουάτσα δεν μπορεί να κάνει διαφορά χωρίς το τοπικό μάνατζμεντ.

Ειδικά για την Eurobank ας θυμηθούμε πως την Άνοιξη του 2013, με την ακύρωση της συγχώνευσης με την Εθνική, η τράπεζα ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση, με φοβερά ανοίγματα, με τον κύριο μέτοχο να την έχει εγκαταλείψει. Στην πορεία μέχρι σήμερα συνεισέφεραν οι νέοι μέτοχοι, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη επιτυχία του management team.

- Η κίνηση του Γουάτσα είναι εύλογη με δεδομένη την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει σημαντικά την επόμενη τετραετία. Όμως το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Πιστεύετε ότι αν αλλάξουμε πολιτική μπορούμε να εξελιχθούμε σε επενδυτικό προορισμό και να σημειώσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης;

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπάρχουν. Οι θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει κατά την μνημονιακή οκταετία καθαρίζουν το πλαίσιο του επιχειρείν σε ορισμένους τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό.

Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβερνητική σοβαρότητα. Φαντασθείτε τον καημένο τον Γουάτσα στις συχνές επισκέψεις του να πρέπει να συζητά με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη για "χαριτωμενιές" όπως το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενώ αυτός είχε τα λεφτά των επενδυτών του (και το κεφάλι του στον "τορβά") επενδεδυμένα σε συστημική τράπεζα, εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι επόπτες.

Η κυβέρνηση, πρέπει να αφήνει την επιχειρηματικότητα να δραστηριοποιείται χωρίς παρεμβάσεις – δουλειά της είναι οι ρυθμιστικές αρχές και το κανονιστικό πλαίσιο να λειτουργούν αποτελεσματικά.

- Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες να εγκαταλείπουν τις μη τραπεζικές δραστηριότητες. Εδώ βλέπουμε το αντίθετο, ότι η Eurobank εστιάζει με τη κίνηση αυτή στα ακίνητα. Τι μας δείχνει αυτό;

Η εγκατάλειψη των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων υπήρξε πανευρωπαϊκή πολιτική – η σχετική παρότρυνση έγινε ρητά στη σύνοδο κορυφής της 25-26/10/2011, μαζί με την απόφαση για το ελληνικό κούρεμα. Για κάποιες από τις τράπεζες, ο κύκλος ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης μέσω της πώλησης στοιχείων ενεργητικού έχει ολοκληρωθεί – η Eurobank είναι μία απ’ αυτές.

Δεν «βλέπω» την συγκεκριμένη κίνηση ως εστίαση στα ακίνητα. Πρόκειται για κίνηση που φέρνει πολλαπλά οφέλη: κεφαλαιακή ενίσχυση, ταχεία μείωση NPEs, δυνατότητα να ασκηθεί ανταγωνιστική τραπεζική σε 12-18 μήνες. Δεν είναι η «πάντρεμα δραστηριοτήτων» το χαρακτηριστικό – είναι η δομή του προκύπτοντος ομίλου. Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή και αποτελεσματική εκτέλεση για την ικανοποίηση των επί μέρους στόχων.

- Στην Ελλάδα ασκούμε συνεχώς κριτική στο ρόλο του Δημοσίου. Πιστεύετε ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στο ρόλο του να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας ή τελικά είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτος;

Ο ιδιωτικός τομέας, αντίθετα με το δημόσιο που έχει κεντρική διαχείριση, είναι ένα σύνολο χιλιάδων ιδιαίτερων περιπτώσεων και «ατομικοτήτων». Συμβάλλει ή όχι στην ανάκαμψη ως συνισταμένη των ιδιαίτερων περιπτώσεων – εξ αυτού και οι αντιφάσεις.

Την ίδια περίοδο που ναυαρχίδες της βιομηχανίας φεύγουν από τη χώρα, έχουμε το σημερινό deal. Την ανάκαμψη πάντως θα φέρει ο ιδιωτικός τομέας και όχι το κράτος-επιχειρηματίας. Δεδομένου ότι ευκαιρίες υπάρχουν, το πλαίσιο του επιχειρείν (φορολογία, εισφορές, κανονιστικό πλαίσιο, γραφειοκρατία, δικαιοσύνη) θα καθορίσει πόσο γρήγορα η συνισταμένη του ιδιωτικού τομέα θα δείχνει καθαρά προς την ανάκαμψη.

 27 Νοεμβρίου 2018 


 Πρεμ Γουάτσα: Ποιος είναι ο Καναδός κροίσος
 που επενδύει στην Ελλάδα.

Ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα είναι ένας από τους λεγόμενους γκουρού των επενδύσεων. Εδώ και μια πενταετία στηρίζει φανατικά την Ελλάδα όχι μόνο λεκτικά αλλά και επενδυτικά αφού η Faifax Financial Hodlings, η εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Το επενδυτικό στοίχημα δεν του έχει βγει μέχρι στιγμής αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Δηλώνει μακροπρόθεσμος επενδυτής και ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να επενδύει εδώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά ο Γουάτσα είναι προφανώς μαθημένος στα δύσκολα. Αυτό δείχνει εξάλλου και η μέχρι τώρα πορεία του. Γεννήθηκε στην Ινδία, γιος ενός δασκάλου με άλλα τρία παιδιά. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Madras και πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού. Στα 20 του χρόνια πήγε να βρει τον αδερφό του στο Οντάριο του Καναδά, έχοντας -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- μόλις οχτώ δολάρια στην τσέπη του. Εκεί πήρε το ΜBA του, το οποίο το χρηματοδότησε πουλώντας έπιπλα και κλιματιστικά πόρτα-πόρτα.

Αφού πήρε το πτυχίο του έπιασε δουλειά σε μια ασφαλιστική και το 1984 ξεκίνησε μια επενδυτική εταιρεία μαζί με το πρώην αφεντικό του, Τόνι Χάμπλιν. Το 1985 αγόρασε την Markel Financial, μια μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Γουάτσα θεώρησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απλά χρειαζόταν μια ένεση κεφαλαίου για να ξαναγίνει κερδοφόρα και όπως φάνηκε είχε δίκιο. Η Markel Financial μετονομάστηκε σε Fairfax Financial Hodling και τα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε με ρυθμούς της τάξης του 25% ανά χρονιά με αποτέλεσμα το 2010 η αξία της να είναι 243 φορές μεγαλύτερη από αυτή που ήταν το 1985.

Ο Γουάτσα ακολούθησε τις τακτικές του ινδάλματος του, του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, εντοπίζοντας και επενδύοντας σε υποτιμημένες εταιρείες που μπορούσαν να αποκτήσουν αξία. Η φήμη και η περιουσία του Γουάτσα εκτινάχθηκε μετά το 2008, καθώς ο ίδιος ήταν ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που σημειώθηκε το 2007 στις ΗΠΑ και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Fairfax αυτή την στιγμή δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων σε τέσσερις ηπείρους και διαθέτει ποσοστά σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η IBM και η BlackBerry. Σύμφωνα με το Forbes η προσωπική περιουσία του Γουάτσα διαμορφώθηκε το 2016 στα 1,1 δισ. δολάρια.

Ο Γουάτσα και η Fairfax στην Ελλάδα

O Γουάτσα έγινε γνωστός όταν επένδυσε αρχικά το 2013 στην Eurobank.Λίγο μετά συμφώνησε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της τότε Eurobank Properties, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Eurobank η οποία μετονομάστηκε στην συνέχεια σε Grivalia Properties. Παράλληλα, η Fairfax αύξησε την συμμετοχή της στον όμιλο Μυτιληναίου από περίπου 1% σε 5,02% και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου. Το 2014 η Fairfax αγόρασε την Praktiker Hellas. H Faifax συμμετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank το 2015 αυξάνοντας το ποσοστό της στην τράπεζα στο 17%. Το 2016 αγόρασε το 80% της εταιρείας ασφάλισης Eurolife.

Είναι γεγονός πως οι μέχρι τώρα επενδύσεις του δεν του έχουν βγει, κυρίως λόγω της Εurobank, καθώς η τιμή της μετοχής όπως εξάλλου και όλων των υπόλοιπων τραπεζών έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Γουάτσα δεν ανησυχεί, τουλάχιστον επίσημα. Δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αναμένει σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, δεν διστάζει να εκφραστεί επίσημα υπέρ της Ελλάδας, αλλά και να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας για να συζητήσει μαζί της, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το 2015 σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Fairfax πραγματοποίησε την 30η επετειακή συνέλευση των μετόχων της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Costa Navarino. Πριν από λίγες ημέρες ως τιμώμενος ομιλητής της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρεμ Γουάτσα για άλλη μια φορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δηλώνοντας ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα.

Μένει να φανεί το αν ο γκουρού των επενδύσεων που κατάφερε να κερδίσει από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, να βγάλει λεφτά από την κατεστραμμένη οικονομικά Ιρλανδία και να προσφέρει σταθερές ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 20% με 21% στους επενδυτές που τον στηρίζουν, θα βγει για άλλη μια φορά σωστός, η το αν η Ελλάδα θα αποτελέσει το δικό του Βατερλό.

4/6/2017



 Πρεμ Γουάτσα: 
Πως ο κροίσος της Fairfax έφτιαξε περιουσία 36 δισ. 
ξεκινώντας με 8 δολάρια!
    
Ένας από τους κορυφαίους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρείται ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Fairfax, η οποία πρόσφατα συμμετείχε δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ο κ. Γουάτσα, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, αποκαλείται από τον διεθνή τύπο ως ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» καθώς η απόδοση των μετοχών στις οποίες τοποθετήθηκε από το 2007 έως σήμερα ξεπέρασε το 100%. Ο κ. Γουάτσα γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, στην πόλη Χάιντεραμπάντ (η σημερινή Silicon Valley της Ινδίας) και όταν μετανάστευσε στον Καναδά είχε περιουσία μόλις 8 δολαρίων.

Είναι Χημικός Μηχανικός, με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Μαντράς της Ινδίας και κάτοχος MBA από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Το 1985 αγοράζει μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, την Markel Financial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η αυτοκρατορία της Fairfax Financial Holdings.

Διαχρονικά έχει πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα: Μέλος του Δ.Σ. του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο, μέλος του Advisory Board του Richard Ivey School of Business, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου του Οντάριο. Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Waterloo.

Η Fairfax Financial Holdings

H Fairfax είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων.

Έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια - ακαθάριστα έσοδα περί τα 6 δισ. δολάρια, καθαρά κέρδη 573 εκ. δολάρια (2013)

Απασχολεί περίπου 8.200 άτομα

Στις μεγαλύτερες τοποθετήσεις διεθνώς ανά κλάδους του Ομίλου περιλαμβάνονται:

-Στους κλάδους ασφάλισης και αντασφάλισης -μεταξύ άλλων- οι Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insurance, Alliance Insurance, Polish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά.)

-Στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες: Thomas Cook India

-Στα προϊόντα φροντίδας υγείας: Johnson&Johnson

-Στις τράπεζες: Wells Fargo, US Bancorp

-Συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Μαζί με τον Wilbur Ross, Kennedy Wilson, the Capital Group και την Fidelity Investments είχαν αγοράσει το 35% της Bank of Ireland. Στις αρχές Μαρτίου Fairfax και Ross πούλησαν το 6,4% των μετοχών της Τράπεζας και η Fairfax ανέφερε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση ποσοστού.

-Πρόσφατη μεγάλη εξαγορά, αυτή της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Research in Motion (RIM) - BlackBerry (ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013) έναντι 4,7 δισεκ δολαρίων. Η Fairfax είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry και έκτοτε ολοκλήρωσε επίσης συμφωνία αναχρηματοδότησης της εταιρείας με 1 δισεκ δολάρια, από τα οποία 250 εκ. δολάρια από την ίδια τη Fairfax, 300 εκ. δολάρια από την Canso Investment Counsel Ltd. και άλλους επενδυτές.

Η Fairfax στην Ελλάδα

Είναι ένας από τους σταθερότερους επενδυτές στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης. Με επανειλημμένες τοποθετήσεις απέδειξε πως πιστεύει στις προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να τοποθετείται.

Στις βασικές του τοποθετήσεις, εκτός από την τράπεζα Eurobank, περιλαμβάνονται επίσης οι Eurobank Properties, Όμιλος Μυτιληναίου, Praktiker Hellas.

Χρονολόγιο

•2011. Πρώτες συναντήσεις του Watsa με στελέχη της κυβέρνησης και κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες.

•2012. Eurobank Properties. Τον Αύγουστο του 2012 η Fairfax σταδιακά απέκτησε το 19% της Eurobank Properties επενδύοντας πάνω από 50 εκατ. Ευρώ.

•2012 Jumbo-Σαράντης. Τον Ιούνιο του 2012 ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι κατέχει ποσοστό 5,402% στην Jumbo, ενώ προς τα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε ποσοστό άνω του 5% και στην εταιρεία Σαράντης. Η Fairfax έφθασε να κατέχει το 7,68% της Σαράντης και το 5,4% της Jumbo καταβάλλοντας περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για τις συμμετοχές αυτές. Αργότερα μείωσε τα ποσοστά της κάτω από το 5%, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

•2013 Eurobank Properties. Τον περασμένο Ιούνιο η Fairfax επένδυσε ακόμη 144 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το ποσοστό στην εταιρεία Eurobank Properties στο 42% και τις συνολικές της επενδύσεις στην Eurobank Properties στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

•2013 Μυτιληναίος. Τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο Μυτιληναίου αντί 25,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα κατέχει το 5,02% των μετοχών του ομίλου.

•2014. Στις αρχές του Απρίλιου η Fairfax εξαγόρασε την Praktiker Hellas, από τον εκκαθαριστή της υπό πτώχευση γερμανικής Praktiker AG.

Με τον επικεφαλής της Fairfax Holdings και «γκουρού» των επενδύσεων -μία εκ των οποίων είναι και η Eurobank- συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

 Στουρνάρας: Ο Γουάτσα μας εμπιστεύθηκε, όταν όλα έμοιαζαν αδύνατα

Το εγκώμιο του επικεφαλής του καναδικού κολοσσού Fairfax έπλεξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μιλώντας για τον επικεφαλής του ομίλου είπε χαρακτηριστικά:«Μας εμπιστεύθηκε, όταν όλα έμοιαζαν αδύνατα. Ο Γουάτσα έδειξε εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και επένδυσε μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fairfax δεσμεύθηκε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η Fairfax θα εκπροσωπείται στη διοίκηση της Eurobank.

Ήδη, από το πρωί, ο κ. Γουάτσα είχε δείξει τις προθέσεις του για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έναν «υπέροχο πρωθυπουργό», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την εμπιστοσύνη που έχει στον Αντώνη Σαμαρά, στην κυβέρνησή του και στην ελληνική οικονομία.

Ο Πρεμ Γουάτσα τόνισε ακόμη ότι η επένδυση στην Eurobank έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει περισσότερες δυνατότητες από την ιρλανδική.

Εξήγησε πολλές φορές ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου, ενώ χαρακτήρισε την Eurobank «την πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα».

https://www.reader.gr/business/prem-goyatsa-pos-o-kroisos-tis-fairfax-eftiaxe-perioysia-36-dis-xekinontas-me-8-dolaria
 30/05/2014 




Η «μαγική ράβδος» για τις τράπεζες.

Οσμήν δυσωδίας από το αμαρτωλό 2009 (*) έφερε αταβιστικώς το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, για την εξάλειψη των μη εξυπηρετουμένων «ανοιγμάτων» κατά το new speak, (διάβαζε απλήρωτων δανείων) των τεσσάρων «συστημικών» Τραπεζών (τέσσερις συστημικές τράπεζες**) απ’ τους ισολογισμούς των. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που γράφουν στο ενεργητικό τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια 85 δισ. ευρώ, και στο παθητικό των, «κεφάλαιο» 18-20 δισ. ευρώ από αναβαλλομένους φόρους, που τους χρωστούν, θα εκχωρήσουν εις συσταθησόμενον «όχημα» (εταιρείαν ειδικού σκοπού SPV) χρήματα που δεν έχουν.

Το «διαστημικό όχημα» αυτό θα εκδώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ και με το προϊόν της πωλήσεώς των, θα αγοράσει το ισόποσο μη εξυπηρετουμένων δανείων, απαλλασσομένων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον βραχνά των «ανοιγμάτων». Με νομοθετική ρύθμιση, το τραπεζικόν «μας» σύστημα, κατά μαγικό τρόπον «hopus copus», θα «ορθοποδήσει, επιτελώντας τον σκοπό της ανάπτυξης» δηλαδή θα διασωθή διά τρίτην φορά από τη χρεωκοπία. Όμως, εντεύθεν προκύπτουν μερικά αναπάντητα ερωτήματα:
  1. Ποίος θα είναι ανάδοχος (underwriter) του ομολογιακού δανείου; Μήπως πάλι η Goldman Sachs;
  2. Ποία «κερδοσκοπικά κονδύλια» (Hedge Funds) θα αγοράσουν τα ομόλογα «κακών δανείων»; Υπάρχει κάποιος Τζων Πόλσον εν όψει;
  3. Ποίος θα πάρει την παχυλή προμήθεια, εις βάρος του Έλληνος φορολογουμένου;
  4. Πώς δεν θα θεωρηθή η ανταλλαγή αυτή κεφαλαίου και υποχρεώσεων, «κρατική ενίσχυση» από την Κομισιόν;
Σχετικά είχε προταθή εναλλακτικώς η χρησιμοποίηση του ανεισπράκτου ποσού (15 δισ. ευρώ) του τρίτου πακέτου διασώσεως («Τσίπρα») ως εγγυήσεως του ελληνικού κράτους στη δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (ΑRS) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά τα χάλασε η αναταραχή στις αγορές και η ραγδαία πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Όπως και να έχει η υπόθεση σωτηρίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπάρχει η ανάγκη από ζωηρή κερδοφορία, που αντικειμενικώς δεν υφίσταται με τη στασιμότητα των καταθέσεων-χορηγήσεων υπό συνθήκας υφέσεως. Η μείωση του κινδύνου των υπολοίπων δανείων 45 δισ. ευρώ θα αποτελεί λίαν υψηλό ρίσκο, λόγω υπερβολικών φόρων των οφειλετών, ενώ η άντληση κι άλλων κεφαλαίων από τον φορολογούμενο μπορεί να οδηγήσει σε νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδος.

Πάντα ταύτα ανέφερα προ ημερών εις ανάλυσίν μου αλλά φαίνεται δεν έγινα πιστευτός. Σήμερα το πρακτορείο ''Bloomberg'' τα επαναλαμβάνει λίαν ανεπικαίρως. Ταύτα δια την ιστορίαν.

(*) Το 2009, ο «εταίρος» της Goldman Sachs, ο Γιόελ Ζάουη επισκέπτεται τας Αθήνας και προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την επανάληψη της παραποιήσεως του δημοσίου χρέους που είχε κάνει ο αλήστου μνήμης Κώστας Σημίτης το 1999, με τη διαβόητη ανταλλαγή χρέους (swap) της Goldman Sachs, 3 δισ. ευρώ με αμοιβή 600 εκατομ. δολλαρίων, επί τη βάσει της οποίας παρεποιήθη το ελληνικό Δημόσιον χρέος και εγένετο δεκτή η Ελλάς στην Ευρωζώνη. Προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου, η πρόταση εκείνη απερρίφθη.

(**) Δια το ό,τι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήκουν στο «Ευρωσύστημα Τραπεζών».


Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ εγεννήθη στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και οικονομικά. Ειργάσθη ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ανταποκριτής ξένου Τύπου επί 45ετία. Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Το επόμενο θα είναι αφιερωμένο στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

27 Νοεμβρίου 2018


      ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    











 ***************

Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.