Μπορεί να καταρρεύσει η Deutsche Bank;


Φόβο και… τρόμο σκορπίζει η Deutsche Bank, καθώς η ανεξέλεγκτη κατρακύλα της μετοχής και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη φερεγγυότητά της – με τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο - πυροδοτούν συζητήσεις για πιθανή κρατική διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Ενδεχόμενη διάσωση θα σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολόγων AT1 θα «εξαϋλωθούν» ενώ δεν αποκλείεται στα… θύματα να συγκαταλέγονται και κάτοχοι μη εξασφαλισμένων ομολόγων. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση διάσωσης, αναμένεται να προκληθεί πανικός σε πολλές τράπεζες καθώς δεν είναι βέβαιη η αντιμετώπιση των δισεκατομμυρίων πιστωτικών παραγώγων της DB.

Αν και σε μέγεθος δεν βρίσκεται ούτε στην πρώτη δεκάδα στη λίστα με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η Deutsche Bank θεωρείται η πιο σημαντική τράπεζα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είναι παράλληλα, ο βασικός τραπεζικός πυλώνας που έχει στηρίξει την εξάπλωση και γιγάντωση των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.

Όμως την ίδια ώρα, η Deutsche Bank θεωρείται από τους βασικούς υπαίτιους της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και έχει πληρώσει μέσα στην τελευταία δεκαετία περίπου 18 δισ. δολάρια για να «κλείσει» υποθέσεις αλλά και σε πρόστιμα για… παραβατικές ενέργειες, αθέμιτες πρακτικές και συμμετοχή σε διαφόρων ειδών σκάνδαλα.

Σήμερα, με τις εισαγγελικές Αρχές της Φρανκφούρτης να κάνουν φύλλο και φτερό τα κεντρικά της γραφεία αναζητώντας αποδείξεις για την εμπλοκή της σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εκφράζονται ολοένα περισσότεροι φόβοι για την ίδια της την επιβίωση. Η μετοχή της έχει καταρρεύσει άνω του 50% μέσα στο έτος και πλέον διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό. Από τα 16,3 ευρώ στις πρώτες ημέρες του 2018 παραπαίει σήμερα στα 8 ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της DB προχωρούν σε ζοφερές προβλέψεις, ενώ κάποιοι δίνουν τιμή-στόχο στα 6 ευρώ (βρισκόταν στα 45 ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια), υποδεικνύοντας ότι τα βάσανα μόλις ξεκίνησαν. Η Berenberg, μάλιστα, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να έχει κανείς στα χέρια του τις μετοχές της γερμανικής τράπεζας σήμερα.

Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να καταρρεύσει το τραπεζικό τοτέμ της γερμανικής οικονομίας; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η DB είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη 2η τράπεζα της Γερμανίας και θεωρείται «too big to fail». Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό δημόσιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επέμβει πριν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας του bail-in που προβλέπει τον επιμερισμό των βαρών της διάσωσης.

Το μέλλον δεν μοιάζει ευοίωνο. Οι τελευταίες εξελίξεις ώθησαν τον οίκο αξιολόγησης υπεύθυνων επενδύσεων και υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, Sustainalytics, να δώσει αξιολόγηση «υψηλού κινδύνου» στην Deutsche Bank και αρνητικό outlook που σημαίνει ότι εκτιμά πως στα επόμενα 1-2 χρόνια τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Ο οίκος εκφράζει, μάλιστα, ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη πορεία της τράπεζας εξαιτίας του πολύ κακού ιστορικού στη διαχείριση κινδύνων.

«Η Deutsche Bank θεωρείται από τους υπαίτιους της παγκόσμιας κρίσης και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των ερευνών και κατ’ επέκταση τους νομικούς κινδύνους και τους κινδύνους για τη φήμη της», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank πέρασε αρκετά χρόνια ενδελεχών ερευνών μετά το 2008 και μόνο την τελευταία διετία έχει κάπως ηρεμήσει από τα τεράστια πρόστιμα και τα ποσά που συμφωνούσε για συμβιβασμούς.

Στην Deutsche Bank, επίσης, αποδίδεται υψηλός κίνδυνος αναφορικά με τις πρακτικές της ενάντια στον ανταγωνισμό. Η γερμανική τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε πολλές υποθέσεις παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται από τις αρχές και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν χιονοστιβάδα αγωγών.

Πριν από τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές κατέληξαν σε συμβιβασμό με 12 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, για υπόθεση συμπαιγνίας στην αγορά των CDS, με τη γερμανική τράπεζα να πληρώνει 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο η Deutsche Bank… συνήθισε να διαχειρίζεται τους κινδύνους είναι η συχνότητα και το εύρος των κατηγοριών εναντίον της. Η DB εμπλέκεται, παράλληλα, σε πάρα πολλές υποθέσεις αγωγών πελατών για παραπλανητικές πωλήσεις παραγώγων αλλά και για τίτλους καλυμμένους με στεγαστικά δάνεια.

Όσο οι έρευνες για τα Panama Papers και το σκάνδαλο της Danske Bank θα συνεχίζονται, τόσο οι κερδοσκόποι των αγορών θα παίρνουν θέση απέναντι στη μετοχή και τα μαύρα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν για την Deutsche Bank.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

https://www.liberal.gr/arthro/231214/oikonomia/epicheiriseis/
mporei-na-katarreusei-i-Deutsche-Bank.html
1/12/2018


   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   






H Deutsche Bank χάνει τον έλεγχο.

Το να πει κανείς ότι η Deutsche Bank είναι καμένο χαρτί είναι προφανές. Η πάλαι ποτέ ισχυρή γερμανική επενδυτική τράπεζα κατέγραψε τρία συνεχόμενα έτη ζημιών, έχασε το μερίδιο αγοράς της και κατέστρεψε 19 δισ. ευρώ αξίας των μετόχων σε πέντε χρόνια. Η ανικανότητά της να προσαρμοστεί στον μετά την κρίση κόσμο ήταν εκπληκτική.

Αλλά τα τελευταία γεγονότα στην τράπεζα - η επιδρομή της Πέμπτης από τις γερμανικές αρχές με αφορμή έρευνα για ξέπλυμα χρημάτων και οι αναφορές για μια επικείμενη αποσταθεροποιητική αναδιοργάνωση της διοίκησης από τον CEO Christian Sewing - υποδηλώνουν ότι η τράπεζα έχει βυθιστεί σε νέα χαμηλά επίπεδα θεσμικής και επιχειρησιακής σταθερότητας.

Χαμένη υπόθεση

Η Deutsche Bank έχει χάσει περίπου 19 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης 
την τελευταία πενταετία


Όποιος κατονομάζεται ως υπεύθυνος - και ασφαλώς η αλυσίδα ανθρώπων που θα πρέπει να λογοδοτήσουν φτάνει πέρα από τον Sewing και στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου βρίσκεται ο πρόεδρος Paul Achleitner - φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο.

Μία τράπεζα επιβιώνει ή πεθαίνει από τη διαχείριση των κινδύνων και υπάρχουν λίγα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Deutsche έχει "σφίξει αρκετά τα λουριά”. Η τελευταία επιδρομή αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, αλλά μόνο ένα από τα πολλά. Η Deutsche συνδέθηκε με μια έρευνα στην Danske Bank A/S της Δανίας, μέσω της οποίας διοχετεύτηκαν 230 δισ. δολ. σε ύποπτα κεφάλαια. Παράλληλα, επιβλήθηκε στη γερμανική τράπεζα πρόστιμο ύψους περίπου 700 εκατ. δολ. πέρυσι, διότι βοήθησε πλούσιους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα έξω από τη χώρα. 

Αλλά και οι traders της Deutsche Bank φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε τεράστια λάθη. Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι η τράπεζα είχε χάσει φέτος 60 εκατ. δολ. σε ένα στοίχημα που υποτίθεται ότι όχι μόνο θα απέτρεπε τις απώλειες αλλά και θα κέρδιζε χρήματα. Αυτό θυμίζει μια παρόμοια ζημία που συνδέεται με τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τα οποία έγραψε το Bloomberg το 2017, όταν ο John Cryan ήταν ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος. Και όσο λιγότερα λέει κανείς για την απίστευτη αποτυχία ύψους $35 δισ. δολ. τον Απρίλιο, τόσο το καλύτερο.

Αντί να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη και τη σταθερότητα, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη κάνουν με κάποιο τρόπο το αντίθετο. Οι προσπάθειες του Cryan να κρατήσει ζωντανή τη Deutsche ικανοποιήθηκαν από μια βιαστική απέλαση από το συμβούλιο. Τώρα φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με ανώτερα στελέχη: ο επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών Sylvie Matherat και ο επικεφαλής του τομέα των ΗΠΑ Tom Patrick λέγεται ότι βρίσκονται στο δρόμο προς την έξοδο από την τράπεζα. Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Garth Ritchie κινδυνεύει επίσης, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις επιδόσεις του, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όλα αυτά είναι προφανώς καταστροφικά για τις μετοχές της Deutsche, οι οποίες έχουν βρεθεί σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς και τα ομόλογα της. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί: η διαρκώς μεταβαλλόμενη διαχείριση και οι ελαττωματικοί έλεγχοι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τράπεζα δεν βοηθούν στο να κερδίσει η Deutsche περισσότερες δραστηριότητες.

Εάν ο πρόεδρος Achleitner και το εποπτικό συμβούλιο επιθυμούν να σταματήσουν αυτή την καταστροφή, πόσο μάλλον να επανέλθουν στην ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει θεσμικός έλεγχος. Μια σοβαρή αναστολή των αποτυχιών της διαχείρισης κινδύνων, όσο δαπανηρή κι αν είναι, θα αξίζει τον κόπο, όπως επίσης και μια πιο ήρεμη προσέγγιση στην απομάκρυνση στελεχών που προσπαθούν να εφαρμόσουν μια ήδη δύσκολη στρατηγική. Όσο περισσότερα "κεφάλια” αλλάζουν σε επίπεδο διαχείρισης, τόσο περισσότεροι επενδυτές θα αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να αλλάξουν κι άλλα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.


30/11/2018