Τα παράδοξα μιας φαινομενικά θετικής απόφασης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Πώς οι κινήσεις Τραμπ σχηματίζουν τη ''νέα Μέση Ανατολή''.
(2) Αφού εξευτέλισε τον Τραμπ και τις ΗΠΑ,
ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Πούτιν και τη Ρωσία.
(3) Trump’s order abandons 10,000 Kurds who fought ISIS.
“This is something immoral, leaving your ally in the battle alone”,
a Syrian Kurdish leader said.
(4) Η κρίσιμη συνάντηση στην Μόσχα θα κρίνει το μέλλον της Συρίας
και τη σχέση Πούτιν με Ερντογάν.
(5) Συντονισμός ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.
Τα παράδοξα μιας φαινομενικά θετικής απόφασης.
Μετά την ξαφνική απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ο τυφώνας Τραμπ χτύπησε και πάλι, εντός και εκτός ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο χωροφύλακας του κόσμου», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απαντώντας στις αντιδράσεις και θέλοντας να υπεραμυνθεί της απόφασής του. Ο εν λόγω ισχυρισμός μοιάζει να κινείται σε θετική κατεύθυνση, εξάλλου οι ΗΠΑ με τις στρατιωτικές παρεμβάσεις τους εδώ και δεκαετίες έχουν προκαλέσει πολύ αίμα και χάος. Όμως πόσο «αγνές» είναι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ; Και επιπλέον, ποιες είναι οι επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Συριακό πόλεμο, τον οποίο οι ίδιες ενίσχυσαν;
Το σίγουρο είναι πως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί νέα δεδομένα στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία εμπλέκονται πολλοί και ισχυροί παίκτες. Εν αρχή, η αποχώρηση των ΗΠΑ σφραγίζει τη νίκη του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και «παραδίδει τα κλειδιά» στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο αναδεικνύεται και επίσημα σε κυρίαρχο της περιοχής, καθώς ο ρόλος του σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο ενισχύεται, ενώ αυτός της Ουάσινγκτον περιορίζεται σημαντικά.
Λίγο έως πολύ η νίκη της Ρωσίας στον Συριακό πόλεμο είχε διαφανεί. Όπως και η οριστική επικράτηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο προκύπτουν και δύο ακόμη παράδοξα. Από τη μία ευνοείται το Ιράν, που έχει δαιμονοποιηθεί από τον αμερικανό πρόεδρο ως η «πηγή του κακού» στη Μέση Ανατολή. Είναι ενδεικτικό πως η Τεχεράνη, σχολιάζοντας την ανακοίνωση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, σημείωσε πανηγυρίζοντας πως «από την αρχή, η είσοδος και η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν ένα λάθος, πηγή έντασης και η κύρια αιτία αστάθειας».
Από την άλλη, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «αδειάζει» το Ισραήλ. Ο Ντόναλντ Τράμπ, μέχρι πρότινος έμοιαζε ο ιδανικός πρόεδρος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως πλέον εξελίσσεται σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Ισραηλινές πηγές χαρακτήριζαν «ανησυχητική και θλιβερή» την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως υπογραμμίζουν επιτρέπει στην Τεχεράνη να μετατρέψει τη Συρία σε «προγεφύρωμά» της. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν υπήρξε, μαζί με τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο στενότερος σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον πόλεμο της Συρίας. Αυτό που κυρίως έχει θορυβήσει τους Ισραηλινούς ιθύνοντες είναι ότι, εκτός από τις κουρδοκρατούμενες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν και το πέρασμα Αλ Τανφ, στα σύνορα με το Ιράκ, το οποίο επιτρέπει την είσοδο πολεμικού υλικού ιρανικής προέλευσης.
Ο μεγάλος κερδισμένος όμως της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ είναι η Τουρκία και οι Κούρδοι ο μεγάλος χαμένος, αντίστοιχα. Η Τουρκία, που αναλαμβάνει ρόλο τοποτηρητή στην περιοχή, πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή, με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς επί της ουσίας η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ένα «δώρο» προς την Άγκυρα, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονταν στο ναδίρ. Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τους Κούρδους στις ορέξεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρουσία τους, πόσο μάλλον το ενδεχόμενο μιας αυτόνομης κουρδικής επαρχίας, που θα ενισχύσει και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα στην Τουρκία.
Στις 12 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών ομάδων» (σημ: με αυτόν τον όρο αναφέρεται στις Κουρδικές δυνάμεις «YPG») στη βορειοανατολική Συρία και συγκεκριμένα ανατολικά του Ευφράτη, όπου βρίσκονται και αμερικανικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση. Σε αντίθεση με την επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς», που πραγματοποιήθηκε δυτικά του Ευφράτη, η νέα επιχείρηση κατά των Κούρδων θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακούσια σύγκρουση τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων. Είναι γεγονός πως ο κίνδυνος μιας σκόπιμης σύγκρουσης μεταξύ των δύο νατοϊκών δυνάμεων είναι αμελητέος, όμως μια ακούσια σύγκρουση από έναν λάθος σχεδιασμό στο πεδίο της μάχης συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια οι Κούρδοι της YPG αποτέλεσαν τον πλέον αξιόπιστο και αξιόμαχο σύμμαχο της Δύσης (ΗΠΑ και Ευρώπης) στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία και για αυτό τον λόγο υποστηρίχθηκαν στρατιωτικά. Η Άγκυρα είχε ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις της δεν είχαν εισακουστεί.
Ο Ερντογάν, όντας σε αδιέξοδο, απευθύνθηκε απευθείας στον Τραμπ, την ώρα που ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρεϊ, χαρακτήριζε «κακή ιδέα» την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Στο «παρά πέντε», τουλάχιστον βάσει των τουρκικών απειλών, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απρόσμενη απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Άγνωστο ακόμη με ποιο αντάλλαγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος στην πραγματικότητα έδωσε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να πράξει κατά το δοκούν ενάντια στους Κούρδους. Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή της επιχείρησης έως ότου αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Όμως όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «αυτή δεν είναι περίοδος με ανοικτό τέλος».
Ο Τραμπ προσέφερε στον Ερντογάν την ιδανική ευκαιρία όχι μόνο για να καταστείλει τους ανυπότακτους Κούρδους, αλλά και για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Την ώρα που ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και οξύνει τις εντάσεις σε Συρία και Αιγαίο, η κατάσταση στην τουρκική οικονομία είναι ζοφερή και οι προβλέψεις για το 2019 δυσοίωνες, ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν για «ψωμί, δουλειά, ελευθερία».
Για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να παίξει το χαρτί μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον μιας «εθνικής απειλής». Και οι Κούρδοι, για άλλη μια φορά, εγκαταλείπονται προδομένοι από τις μεγάλες δυνάμεις που τους χρησιμοποίησαν ευκαιριακά. Όπως εκτιμούν αναλυτές, μοναδική τους λύση για να αποφύγουν μια τουρκική επίθεση είναι οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Υπενθυμίζεται πως η κουρδική μειονότητα της Βόρειας Συρίας, μέσα από σκληρές μάχες είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της πολλές και κρίσιμες περιοχές. Στις αρχές του πολέμου, το Συριακό καθεστώς για να κερδίσει την υποστήριξή τους είχε υποσχεθεί στους Κούρδους την παροχή μιας μερικής αυτονομίας αν κατάφερναν να προστατέψουν τα εδάφη από τους τζιχαντιστές. Οι Κούρδοι μέσα από τις σημαντικές επιτυχίες τους πίστεψαν πως επιτέλους θα καταφέρουν να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος. Μάλιστα είχαν κηρύξει την ντε φάκτο αυτονομία των περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχό της, στη βορειοανατολική Συρία. «Πλέον οι πιθανότητες να διατηρηθεί ένας βαθμός αυτονομίας έχουν περιοριστεί σημαντικά», σημειώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
28/12/2018
ΣXETIKA KEIMENA
1.
Πώς οι κινήσεις Τραμπ σχηματίζουν τη ''νέα Μέση Ανατολή''.
Δεν είναι "απερισκεψία", είναι μια εναλλακτική στρατηγική – με την οποία πολλοί εταίροι εμφανίζονται πρόθυμοι να ευθυγραμμισθούν. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την κουρδοκρατούμενη βορειοανατολική Συρία καταγγέλλεται ευρύτατα στην Ουάσιγκτον ως "εγκατάλειψη" των συμμάχων των ΗΠΑ και ως κίνηση που τραυματίζει την αξιοπιστία της υπερδύναμης.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το μόνο από τα κράτη της περιοχής που έχει λόγους να θορυβείται από αυτή την απόφαση είναι το Ισραήλ, το οποίο έστειλε το μήνυμά του ανήμερα των Χριστουγέννων με τον βομβαρδισμό θέσεων στη Συρία από τον λιβανικό εναέριο χώρο. (Μόσχα και Δαμασκός καταγγέλλουν ότι τα ισραηλινά μαχητικά καλύφθηκαν πίσω από δύο πολιτικές πτήσεις της γραμμής, ώστε να αποφύγουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα).
Αντίθετα οι αραβικές μοναρχίες αντιδρούν ψυχραιμότερα – και σαν έτοιμες από καιρό προσανατολίζονται στην "επόμενη μέρα" της συριακής περιπέτειας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που από πολλές απόψεις παίζουν ρόλο "οδηγού", ξανάνοιξαν μετά από επτά χρόνια την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ έγινε ο πρώτος Άραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη Συρία και συναντήθηκε με τον Άσαντ. Στη Δαμασκό έχουν επίσης μεταβεί και αντιπροσωπείες των μυστικών υπηρεσιών αραβικών χωρών, όπως η Αίγυπτος, κομίζοντας, εικάζει κανείς, τα αναγκαία μηνύματα.
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ, να επωμιστεί σημαντικό μέρος του οικονομικού βάρους της ανοικοδόμησης της Συρίας – δήλωση που συνιστά παραδοχή της παραμονής του Άσαντ στην εξουσία. Όποιες και αν είναι επ' αυτού οι πραγματικές προθέσεις του βασιλείου, ο ανασχηματισμός του σαουδαραβικού υπουργικού βασιλείου, κύριο στοιχείο του οποίου ήταν η απομάκρυνση του έως τώρα υπουργού Εξωτερικών, υποδηλώνει αναθεώρηση των διπλωματικών προτεραιοτήτων του Ριάντ, ενώ την ίδια ώρα πέφτουν οι τόνοι γύρω από την υπόθεση Κοσόγκι, που υποδαύλιζε η Τουρκία.
Όλα δείχνουν ότι στην επόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου τον Μάρτιο η συριακή αντιπροσωπεία θα καταλάβει και πάλι την θέση της – από την οποία είχε αντικαταστατικά αποβληθεί. Τα αραβικά καθεστώτα στρέφουν τη ματιά τους από την ατυχήσασα επιχείρηση "αλλαγής καθεστώτος" στη Συρία προς την επικερδή προοπτική της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης – και σε κάθε περίπτωση συσπειρώνονται απέναντι στις εξωαραβικές δυνάμεις (Τουρκία, Ιράν) που διεκδικούν την προβολή της ισχύος τους στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν θα συντονιστεί με τα νέα δεδομένα παρά μετά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.
Στην απέναντι πλευρά, Μόσχα, Τεχεράνη, Άγκυρα και Δαμασκός βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ανέλπιστο δώρο – το οποίο ωστόσο είναι "δηλητηριασμένο", στον βαθμό που ο διαγκωνισμός για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει η αμερικανική αποχώρηση προορίζεται να δημιουργήσει σοβαρές τριβές, ίσως και θερμές συγκρούσεις, μεταξύ των έως τώρα εταίρων της "διαδικασίας της Αστάνα".
Ο Ντόναλντ Τραμπ κολακεύει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, υποσχόμενος στον Ερντογάν στενό συντονισμό των αμερικανικών κινήσεων με την τουρκική πλευρά και αναθέτοντας στην Τουρκία τον ρόλο της καταπολέμησης των απομειναριών του ISIS.
Πρόκειται πιθανότατα για κενή υπόσχεση. Η παρουσία του ISIS εντοπίζεται γεωγραφικά σε περιοχή εξαιρετικά απομακρυσμένη από την παραμεθόριο την οποία εποφθαλμιά και δύναται να ελέγξει στρατιωτικά η Τουρκία. Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας τουρκική επιχείρηση προϋποθέτει, όπως έδειξε και το προηγούμενο του Αφρίν, την ανοχή της Ρωσίας, που όμως δεν έχει κανέναν λόγο να συναινέσει στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από τρίτο κράτος. Εξ ου και η ρωσική πλευρά μεσολαβεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων του PYD, ώστε η ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα σύνορα να αποτρέψει την τουρκική εισβολή. Το δίλημμα που τίθεται στο PYD είναι η αναγνώριση της κεντρικής εξουσίας του Άσαντ ή η αυτοκτονία.
Σε κάθε περίπτωση, οι πετρελαιοπηγές της βορειοανατολικής Συρίας ευκολότερα θα καταληφθούν από τη Δαμασκό και τους συμμάχους της, παρά από τις δυνάμεις του Ερντογάν, ενώ το άνοιγμα του μετώπου ανατολικά του Ευφράτη εκθέτει την Άγκυρα στον κίνδυνο να δεί τους προστατευόμενούς της αντάρτες στον θύλακα της Ίντλιμπ στα βορειοδυτικά να σφυροκοπούνται από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.
Η παρεμβολή της Γαλλίας, η οποία γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τις δικές της δυνάμεις από τη βορειοανατολική Συρία, αποτελεί κίνηση περισσότερο επικοινωνιακή, παρά ουσιαστική, όπως κατέδειξε η ασυνήθιστη πρωτοβουλία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu να γνωστοποιήσει τις θέσεις και τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτιών. Πρόκειται, κατά την πηγή αυτή, απλώς για 200 άνδρες εγκατεστημένους σε εννέα βάσεις, η ασφάλεια των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Όλα αυτά δεν υπαγορεύονται από κάποιον "πασιφισμό" του Τραμπ, καθώς, όπως έδειξε η χριστουγεννιάτικη επίσκεψή του σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ (ερήμνην των αρχών της Βαγδάτης), ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι υπέρμαχος της συνέχισης της εκεί αμερικανικής παρουσίας, η οποία εξυπηρετεί τις βλέψεις του στο ιρακινό πετρέλαιο, αλλά και την επιδίωξη περικύκλωσης του Ιράν. Ούτε μπορεί να είναι αδιάφορος για την τύχη του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο συνιστά έναν πολύτιμο "βατήρα" και ελέγχεται από δυνάμεις φιλικές στη Δύση και την Τουρκία.
Αντίθετα, η αμερικανική εμπλοκή στην επιχειρησιακά ευάλωτη βορειοανατολική Συρία και η σύμπραξη με το PYD (συριακή θυγατρική του ΡΚΚ) είχε το μειονέκτημα να αποξενώνει όλο και περισσότερο την Τουρκία, δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, και να ενίσχυε τις πιθανότητες μιας θερμής σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η απόφαση απόσυρσης από τη Συρία συνιστά για τον Τραμπ μιαν υψηλού ρίσκου "φυγή προς τα εμπρός" σε φάση που σφίγγει ο νομικοπολιτικός κλοιός γύρω από τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Εάν όμως ο Τραμπ κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα δεν θα προσφέρει απλώς στο εκλογικό κοινό του την ικανοποίηση της υλοποίησης μίας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης, αλλά θα έχει ανατρέψει σε βάθος την ισορροπία ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
28/12/2018
2.
Αφού εξευτέλισε τον Τραμπ και τις ΗΠΑ,
ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Πούτιν και τη Ρωσία.
Η συμφωνία Ερντογάν-Τραμπ, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, είναι μια συμφωνία που εισηγήθηκε ο Ερντογάν και άγνωστο για ποιον λόγο αποδέχτηκε ο Τραμπ.
Και λέμε για άγνωστο λόγο, γιατί μόλις το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική πολιτική δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, δεν υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, επιπλέον δε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είχαν προβλεφθεί για το 2019 δαπάνες 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση 60.000-65.000 μελών των οργανώσεων των Κούρδων πολιτοφυλάκων των οργανώσεων του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).
Έχουν γραφτεί διάφορα για το πώς ο Ερντογάν έπεισε τον Τραμπ, μέχρι και ότι τον εκβίασε με την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι, στην οποία φέρεται να είχε εμπλοκή ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αληθές, όμως το σίγουρο είναι ότι –όπως αναφέρουν και Τούρκοι πολιτικοί– μετά τη συμφωνία κανείς στην Τουρκία δεν κάνει λόγο για τη δολοφονία, ενώ μέχρι τότε ήταν μέρος της καθημερινής ρητορικής και επιχειρηματολογίας του Ερντογάν, της κυβέρνησής του και των φιλικών προς αυτόν ΜΜΕ.
Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση Τραμπ αποτελεί μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, αφού, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν κατόρθωσε να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τη δεύτερη Συμφωνία των Πρεσπών. Να υπογραμμίσουμε ότι για την Τουρκία η ίδρυση ενός δεύτερου, αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτήν στη Συρία, θα δημιουργούσε ασφυκτικές πιέσεις και στην ίδια, για την ίδρυση του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους στο δικό της έδαφος. Άρα, υπό την έννοια αυτή, ο Τραμπ έκανε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία, χωρίς να φαίνεται τι είναι αυτό που κέρδισαν οι ΗΠΑ!
Από την απόφαση Τραμπ κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού η πλήρης επικράτηση της Ρωσίας ενισχύει τη θέση του. Ένα άλλο κέρδος για τον Άσαντ είναι το γεγονός ότι οι Κούρδοι, προδομένοι από τον Τραμπ, υποχώρησαν από τις πολιτικές τους επιδιώξεις και ήδη παραχωρούν εδάφη που κατείχαν από κοινού με τις ΗΠΑ στον εθνικό στρατό της Συρίας.
Τέλος, κερδισμένο είναι και το ISIS, το λεγόμενο Ιλαμικό Κράτος, αφού οι Κούρδοι χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του συνασπισμού των κρατών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον τις ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και αυτόν το ρόλο τον ανέλαβε ο Ερντογάν και η Τουρκία!!! Αν ο αναγνώστης αναρωτιέται γιατί τα τρία θαυμαστικά, να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και τους ενδιαφερομένους ότι ο Ερντογάν ήταν ο βασικός αγοραστής των πετρελαίων που αντλούσε το ΙΚ από τις πετρελαιοπηγές της Κάτω Κοιλάδας του Ευφράτη, ενώ το τουρκικό κράτος ήταν ο βασικός υποστηρικτής του και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οι τουρκικές υπηρεσίες ήταν αυτές που υποδέχονταν με κάθε επισημότητα στα αεροδρόμια της Τουρκίας τους τζιχαντιστές από τις χώρες της Ευρώπης, από τη Ρωσία, τις χώρες της κεντρικής Ασίας και την Κίνα, τους φιλοξενούσαν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και στη συνέχεια τους δρομολογούσαν για τα μέτωπα της Συρίας. Χρηματοδότης για όλα αυτά, το Κατάρ.
Εκτός από τις ΗΠΑ –τα στρατηγικά συμφέροντα της οποίας υπέστησαν ήδη ισχυρό πλήγμα–, μεγάλη χαμένη είναι η Ευρώπη. Γιατί η Τουρκία, εκτός από το «προσφυγικό», με το οποίο τη βοηθεία Τσίπρα και Χριστοδουλοπούλου εκβιάζει την ΕΕ και αποσπά σοβαρά πολιτικά και οικονομικά κέρδη, θα ελέγξει πλέον στο σύνολό της και την ισλαμική τρομοκρατία, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και συμφέρειν!
Χαμένο επίσης είναι το Ισραήλ, το οποίο άλλα σχεδίαζε μέχρι χθες και άλλα του ήλθαν στο κεφάλι του, μετά την απόφαση Τραμπ.
Τέλος, χαμένες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, σε όλα τα εθνικά μέτωπα, ενώ θα πρέπει Λευκωσία και Αθήνα να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες από τις τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχτούν κενές περιεχομένου. Ρωτήστε τους Κούρδους, κάτι θα έχουν να σας πουν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα: Όλοι αυτοί οι νικητές, θα μπορέσουν να ομονοήσουν στη διανομή της «λείας» που εγκαταλείπουν στο πεδίο ο Τραμπ και οι ΗΠΑ; Για παράδειγμα, η Ρωσία τι στάση θα κρατήσει μεταξύ Τουρκίας και Άσαντ, τώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία;
Πάντως, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προτείνει στον Πούτιν σχέδιο win-win, καζάν-καζάν τουρκιστί, για τη Συρία. Με άλλα λόγια, σχεδιάζει να τον εξευτελίσει, όπως έκανε με τον Τραμπ.
Περισσότερα για το θέμα στο άρθρο μας της Κυριακής.
Σάββας Καλεντερίδης
http://www.pontos-news.gr/article/188517/
afoy-exeytelise-ton-tramp-kai-tis-ipa-o-erntogan-evale-sto-stohastro-ton-poytin-kai
28 Δεκέμβριος 2018
2.
Αφού εξευτέλισε τον Τραμπ και τις ΗΠΑ,
ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Πούτιν και τη Ρωσία.
Η συμφωνία Ερντογάν-Τραμπ, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, είναι μια συμφωνία που εισηγήθηκε ο Ερντογάν και άγνωστο για ποιον λόγο αποδέχτηκε ο Τραμπ.
Και λέμε για άγνωστο λόγο, γιατί μόλις το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική πολιτική δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, δεν υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, επιπλέον δε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είχαν προβλεφθεί για το 2019 δαπάνες 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση 60.000-65.000 μελών των οργανώσεων των Κούρδων πολιτοφυλάκων των οργανώσεων του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).
Έχουν γραφτεί διάφορα για το πώς ο Ερντογάν έπεισε τον Τραμπ, μέχρι και ότι τον εκβίασε με την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι, στην οποία φέρεται να είχε εμπλοκή ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αληθές, όμως το σίγουρο είναι ότι –όπως αναφέρουν και Τούρκοι πολιτικοί– μετά τη συμφωνία κανείς στην Τουρκία δεν κάνει λόγο για τη δολοφονία, ενώ μέχρι τότε ήταν μέρος της καθημερινής ρητορικής και επιχειρηματολογίας του Ερντογάν, της κυβέρνησής του και των φιλικών προς αυτόν ΜΜΕ.
Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση Τραμπ αποτελεί μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, αφού, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν κατόρθωσε να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τη δεύτερη Συμφωνία των Πρεσπών. Να υπογραμμίσουμε ότι για την Τουρκία η ίδρυση ενός δεύτερου, αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτήν στη Συρία, θα δημιουργούσε ασφυκτικές πιέσεις και στην ίδια, για την ίδρυση του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους στο δικό της έδαφος. Άρα, υπό την έννοια αυτή, ο Τραμπ έκανε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία, χωρίς να φαίνεται τι είναι αυτό που κέρδισαν οι ΗΠΑ!
- Τουναντίον, κερδισμένος από την απόφαση Τραμπ, εκτός από τον Ερντογάν και την Τουρκία, είναι ο Πούτιν και η Ρωσία, αφού με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, η Ρωσία θα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που θα ορίζει τα πάντα στην περιοχή.
Από την απόφαση Τραμπ κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού η πλήρης επικράτηση της Ρωσίας ενισχύει τη θέση του. Ένα άλλο κέρδος για τον Άσαντ είναι το γεγονός ότι οι Κούρδοι, προδομένοι από τον Τραμπ, υποχώρησαν από τις πολιτικές τους επιδιώξεις και ήδη παραχωρούν εδάφη που κατείχαν από κοινού με τις ΗΠΑ στον εθνικό στρατό της Συρίας.
Τέλος, κερδισμένο είναι και το ISIS, το λεγόμενο Ιλαμικό Κράτος, αφού οι Κούρδοι χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του συνασπισμού των κρατών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον τις ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και αυτόν το ρόλο τον ανέλαβε ο Ερντογάν και η Τουρκία!!! Αν ο αναγνώστης αναρωτιέται γιατί τα τρία θαυμαστικά, να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και τους ενδιαφερομένους ότι ο Ερντογάν ήταν ο βασικός αγοραστής των πετρελαίων που αντλούσε το ΙΚ από τις πετρελαιοπηγές της Κάτω Κοιλάδας του Ευφράτη, ενώ το τουρκικό κράτος ήταν ο βασικός υποστηρικτής του και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οι τουρκικές υπηρεσίες ήταν αυτές που υποδέχονταν με κάθε επισημότητα στα αεροδρόμια της Τουρκίας τους τζιχαντιστές από τις χώρες της Ευρώπης, από τη Ρωσία, τις χώρες της κεντρικής Ασίας και την Κίνα, τους φιλοξενούσαν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και στη συνέχεια τους δρομολογούσαν για τα μέτωπα της Συρίας. Χρηματοδότης για όλα αυτά, το Κατάρ.
- Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν χαμένοι σ’ αυτήν την υπόθεση;
Εκτός από τις ΗΠΑ –τα στρατηγικά συμφέροντα της οποίας υπέστησαν ήδη ισχυρό πλήγμα–, μεγάλη χαμένη είναι η Ευρώπη. Γιατί η Τουρκία, εκτός από το «προσφυγικό», με το οποίο τη βοηθεία Τσίπρα και Χριστοδουλοπούλου εκβιάζει την ΕΕ και αποσπά σοβαρά πολιτικά και οικονομικά κέρδη, θα ελέγξει πλέον στο σύνολό της και την ισλαμική τρομοκρατία, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και συμφέρειν!
Χαμένο επίσης είναι το Ισραήλ, το οποίο άλλα σχεδίαζε μέχρι χθες και άλλα του ήλθαν στο κεφάλι του, μετά την απόφαση Τραμπ.
Τέλος, χαμένες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, σε όλα τα εθνικά μέτωπα, ενώ θα πρέπει Λευκωσία και Αθήνα να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες από τις τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχτούν κενές περιεχομένου. Ρωτήστε τους Κούρδους, κάτι θα έχουν να σας πουν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα: Όλοι αυτοί οι νικητές, θα μπορέσουν να ομονοήσουν στη διανομή της «λείας» που εγκαταλείπουν στο πεδίο ο Τραμπ και οι ΗΠΑ; Για παράδειγμα, η Ρωσία τι στάση θα κρατήσει μεταξύ Τουρκίας και Άσαντ, τώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία;
Πάντως, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προτείνει στον Πούτιν σχέδιο win-win, καζάν-καζάν τουρκιστί, για τη Συρία. Με άλλα λόγια, σχεδιάζει να τον εξευτελίσει, όπως έκανε με τον Τραμπ.
Περισσότερα για το θέμα στο άρθρο μας της Κυριακής.
Σάββας Καλεντερίδης
http://www.pontos-news.gr/article/188517/
afoy-exeytelise-ton-tramp-kai-tis-ipa-o-erntogan-evale-sto-stohastro-ton-poytin-kai
28 Δεκέμβριος 2018
3.
Ignatius: Trump’s order abandons 10,000 Kurds who fought ISIS.
“This is something immoral, leaving your ally in the battle alone”,
a Syrian Kurdish leader said.
By David Ignatius
The voice of Gen. Mazloum Abdi, the Kurdish commander of the Syrian Democratic Forces militia, is tight and controlled as he describes President’s Trump’s decision to withdraw U.S. troops from the country and leave America’s allies to their fate.
“This was something we never expected,” he said somberly in a telephone interview Saturday night from his command headquarters in northeast Syria. “Honestly, until now, everything the Americans told us, they fulfilled, and the same thing for us. … So we were surprised and confused. We were not ready for a decision like this.”
Mazloum explained the dangers of a terrorist resurgence after Trump’s sudden decision. Islamic State communications last week showed new hope they can restore their caliphate, which was on the way to destruction, he said. What’s more, Mazloum has been holding more than 2,200 Islamic State prisoners, including 700 foreign fighters. Without help from the United States and other coalition members, those deadly fighters may eventually escape.
What’s agonizing is that Mazloum has been fighting alongside U.S. Special Operations Forces that represent the steadfastness of this country’s military, and now he is experiencing a quite different American face. “To be frank, the first thing I thought about when I heard this decision was America’s reputation,” Mazloum said. “Because after this decision, what are people going to say about America? All the credibility and trust that was built, we have lost.”
Mazloum is a tough, unsentimental commander, in his early 50s, with tight, curly hair and a pitted face. When I’ve met him on past visits to Syria, he conveyed a quality of calm and deliberative judgment that’s rare among militia leaders in that part of the world. The Kurdish fighters have an almost cult-like commitment to follow his orders and hold their ground, no matter what.
This willingness to fight and die under U.S. guidance has made the Kurdish-led forces unique allies. With American air support, SDF fighters destroyed the Islamic State’s capital of Raqqa and all its major strongholds. The Kurds and their Syrian allies paid a severe price: They have suffered about 4,000 dead and 10,000 wounded since 2014. Over that same period, the United States lost only three soldiers in Syria, according to a U.S. military spokesperson.
Mazloum said Trump’s decision was a shock because it came just a week after a personal visit from Ambassador James Jeffrey, the administration’s special envoy to Syria. Jeffrey promised that U.S. forces wouldn’t withdraw until they had achieved the “enduring defeat” of the Islamic State, the expulsion of Iranian troops from Syria and a political settlement that stabilized the country. Jeffrey’s promises “created a high level of morale,” Mazloum explained, “but unfortunately, after a short period, the opposite happened.”
The Kurdish people have been abandoned by America before, when they became politically expendable. I asked Mazloum if he had ever thought, in working with his U.S. advisers, that the same thing might happen again. “If you want the truth, no,” he said. Now, after Trump’s announcement, he’s scrambling to open channels with Russia and the Syrian regime, “to fill this vacuum left by America.”
What astonished me most during our hour-long conversation was that Mazloum’s forces continue waging their bloody campaign against the remnants of the Islamic State in eastern Syria, even though his fighters want to return home to Kurdish areas and protect their families. Mazloum said his forces had suffered at least 27 killed in action since Trump’s abrupt decision, and many more wounded, as a revitalized terrorist adversary sent a wave of more than 10 suicide attacks against Mazloum’s front lines.
“Right now, we are fighting for ourselves, for our existence,” Mazloum said. “Because all our fighters know that if they don’t defend themselves [the Islamic State] will come back and be stronger, murdering and beheading their families.” He said the threat was especially severe for the Arab members of the SDF coalition who fear reprisals from both Sunni terrorists and Iranian-backed Shiite forces.
Mazloum believes that Trump made a deal with Turkish President Recep Tayyip Erdogan, who has threatened to invade Kurdish areas and destroy what he claims is Kurdish terrorism. Mazloum said he advised his commanders that this agreement was made by U.S. politicians, not soldiers. “This is something immoral, leaving your ally in the battle alone,” he said, something American soldiers would never do by choice.
I asked Mazloum what he would be doing the following morning. He said he planned to go to the front lines, to bolster the morale of his 10,000 troops still battling the Islamic State. In this holiday season, when we think about keeping faith, that’s the kind of ally we are betraying.
Follow David Ignatius on Twitter @Ignatius Post.
https://www.heraldnet.com/opinion/
ignatius-trumps-order-abandons-10000-kurds-who-fought-isis/
28/12/2018
(L-R) First Deputy Chief of Staff of the Russian Presidential Executive Office Sergei Kiriyenko, Russian State Duma Chairman Vyacheslav Volodin, Russian Prime Minister Dmitry Medvedev, Russian President Vladimir Putin, Russian Federation Council Speaker Valentina Matviyenko, Chief of Staff of the Russian Presidential Executive Office Anton Vaino and Russian Presidential Aide Igor Levitin attend a State Council's meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, 27 December 2018. EPA, DMITRY ASTAKHOV, SPUTNIK, GOVERNMENT PRESS SERVICE, POOL
4.
Η κρίσιμη συνάντηση στην Μόσχα
θα κρίνει το μέλλον της Συρίας και τη σχέση Πούτιν με Ερντογάν.
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
https://www.apopseis.com/i-krisimi-synantisi-stin-moscha-tha-krinei-to-mellon-tis-syrias-kai-ti-schesi-poytin-me-erntogan/
28/12/2018
5.
Συντονισμός ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.
Μετά τις διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο στη Μόσχα ο ρώσος υπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής".
Η αιφνιδιαστική απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θεωρείται καμπή για τη χώρα. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της επόμενης μέρας, αλλά και της συμπλήρωσης του κενού που αφήνουν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα εκπρόσωποι Τουρκίας και Ρωσίας. Ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, οι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε και το ζήτημα της αναμενόμενης επιχείρησης του τουρκικού στρατού ανατολικά του Εφράτη.
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "στα νέα συμφραζόμενα ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία".
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πηγές δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, διαψεύδουν την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εισήλθαν στο Μανμπίτζ. Είδηση που διαψεύδεται και από το πεντάγωνο των ΗΠΑ. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εισέλθει στην δυτική πλευρά του Μανμπίτζ.
Στόχος της Άγκυρας η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία
Στο μεταξύ η κινητικότητα στην περιοχή είναι σταθερά ανοδική. Επιπλέον δυνάμεις τεθωρακισμένων του τουρκικού στρατού εξακολουθούν να μεταφέρονται στην παραμεθόριο από τις γύρω πόλεις προς ενίσχυση των μονάδων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκεί.
Ο ελεύθερος συριακός στρατός των αντικαθεστωτικών μετά την ανακοίνωση της ΥΡG και των δυνάμεων του Άσαντ για είσοδό τους Μανμπίτζ, έστειλε και νέες δυνάμεις δυτικά του μετώπου της περιοχής. Οι δυνάμεις Χαμζά που μετακινήθηκαν δυτικά του μετώπου αποτελούνται από Τουρκομάνους που πολέμησαν μαζί με τον τουρκικό στρατό στις επιχειρήσεις, "Ασπίδα του Ευφράτη" και "Κλάδος ελαίας" που πραγματοποιήθηκαν σε Συριακό έδαφος.
Η Άγκυρα που με την αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ ανέβαλε την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη συνεχίζει τις κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα για να επιτύχει την μέγιστη δυνατή αποδοχή και τον συντονισμό, με Ρωσία και ΗΠΑ. Η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορά της με την Συρία και ανατολικά του Ευφράτη είναι ο πρωταρχικός στόχος και το κύριο μέλημα της Άγκυρας που δεν θέλει επ' ουδενί να δεί ένα κουρδικό κράτος να ιδρύεται εκεί, κάτι που φαίνεται να θεωρεί ωφέλιμο για τα συμφέροντά του στην περιοχή το Ισραήλ.
Ανδρέας Ρομπόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle
29/12/2018
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Οι Κούρδοι της Συρίας παρέδωσαν εδάφη στον Άσαντ υπό το φόβο της τουρκικής εισβολής-Αιφνίδια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Βόρειας Συρίας.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-koerdoi-tes-serias-paredosan-edafe-ston-asant-epo-to-fovo-tes-toerkikes-eisvoles_gr_5c2602c3e4b0407e9081a606?utm_hp_ref=gr-homepage&fbclid=IwAR06ti44XaaqhtDGwD1uk7OIYvHYRbhIUncoSHla1MUFCHlePtP9oluXUOg
(2) Χοντρό παιχνίδι στην Συρία, μπαίνει στα βαθειά ο Ερντογάν.
https://slpress.gr/diethni/chontro-paichnidi-stin-syria-mpainei-sta-vatheia-o-erntogan/?fbclid=IwAR3pKDRz4w2i3wVxfgMHcJcIeyob6Umi3u3wxLLrTG0tyzbuTKLlXqphKEc
(3) Trump may have gone too far by abandoning the Kurds.
https://nypost.com/2018/12/27/trump-may-have-gone-too
-far-by-abandoning-the-kurds/
(4) Σύγκρουση γιγάντων: Ισραήλ και Εβραϊκό Λόμπι
εναντίον Τραμπ και Ερντογάν για τη Συρία.
https://hellasjournal.com/2018/12/sygkroysi-giganton-israil-kai-evraiko-lompi-enantion-tramp-gia-tin-toyrkia-kai-ti-syria/?fbclid=IwAR0h7gJo1QQx5CkXvW5y2F9Mv7k9rLIIgaV3ZHFMPkbqHjpi4jkNaXbGYEQ
(5) Ο «αρχιστράτηγος» Ερντογάν και το «μαντρί» του ΝΑΤΟ.
https://slpress.gr/diethni/o-archistratigos-erntogan-kai-to-mantri-toy-nato/
(6) Τι σηματοδεί η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία.
https://slpress.gr/diethni/ti-simatodei-i-apofasi-tramp-gia-apochorisi-apo-ti-syria/?fbclid=IwAR1_MKd0ZZMj0YsdJbtXMTHFmKqjRPci4xcUSXxnC9LH8ysWT4-q_CzA5-o
(7) Ειρωνεία! Κούρδοι και Άραβες πρόσφεραν ακόμα μία νίκη στον Τραμπ: Στο ύστατο προπύργιο του ΙΚ.
https://hellasjournal.com/2018/12/eironeia-koyrdoi-kai-araves-prosferan-akoma-mia-niki-ston-tramp-sto-ystato-propyrgio-toy-ik/?fbclid=IwAR2cPp3GQbXzyWZ7JrLGQ7IjW3bbwXnaCJJyIcnRjRXOFD5ko0DF8wQp4UE
(8) Πούτιν και Ερντογάν σε πορεία “σύγκρουσης” για τη Συρία;
Οι προδομένοι Κούρδοι εναντίον των ΗΠΑ.
https://www.apopseis.com/poytin-kai-erntogan-se-poreia-sygkroysis-gia-ti-syria-oi-prodomenoi-koyrdoi-enantion-ton-ipa/
Ignatius: Trump’s order abandons 10,000 Kurds who fought ISIS.
“This is something immoral, leaving your ally in the battle alone”,
a Syrian Kurdish leader said.
By David Ignatius
The voice of Gen. Mazloum Abdi, the Kurdish commander of the Syrian Democratic Forces militia, is tight and controlled as he describes President’s Trump’s decision to withdraw U.S. troops from the country and leave America’s allies to their fate.
“This was something we never expected,” he said somberly in a telephone interview Saturday night from his command headquarters in northeast Syria. “Honestly, until now, everything the Americans told us, they fulfilled, and the same thing for us. … So we were surprised and confused. We were not ready for a decision like this.”
Mazloum explained the dangers of a terrorist resurgence after Trump’s sudden decision. Islamic State communications last week showed new hope they can restore their caliphate, which was on the way to destruction, he said. What’s more, Mazloum has been holding more than 2,200 Islamic State prisoners, including 700 foreign fighters. Without help from the United States and other coalition members, those deadly fighters may eventually escape.
What’s agonizing is that Mazloum has been fighting alongside U.S. Special Operations Forces that represent the steadfastness of this country’s military, and now he is experiencing a quite different American face. “To be frank, the first thing I thought about when I heard this decision was America’s reputation,” Mazloum said. “Because after this decision, what are people going to say about America? All the credibility and trust that was built, we have lost.”
Mazloum is a tough, unsentimental commander, in his early 50s, with tight, curly hair and a pitted face. When I’ve met him on past visits to Syria, he conveyed a quality of calm and deliberative judgment that’s rare among militia leaders in that part of the world. The Kurdish fighters have an almost cult-like commitment to follow his orders and hold their ground, no matter what.
This willingness to fight and die under U.S. guidance has made the Kurdish-led forces unique allies. With American air support, SDF fighters destroyed the Islamic State’s capital of Raqqa and all its major strongholds. The Kurds and their Syrian allies paid a severe price: They have suffered about 4,000 dead and 10,000 wounded since 2014. Over that same period, the United States lost only three soldiers in Syria, according to a U.S. military spokesperson.
Mazloum said Trump’s decision was a shock because it came just a week after a personal visit from Ambassador James Jeffrey, the administration’s special envoy to Syria. Jeffrey promised that U.S. forces wouldn’t withdraw until they had achieved the “enduring defeat” of the Islamic State, the expulsion of Iranian troops from Syria and a political settlement that stabilized the country. Jeffrey’s promises “created a high level of morale,” Mazloum explained, “but unfortunately, after a short period, the opposite happened.”
The Kurdish people have been abandoned by America before, when they became politically expendable. I asked Mazloum if he had ever thought, in working with his U.S. advisers, that the same thing might happen again. “If you want the truth, no,” he said. Now, after Trump’s announcement, he’s scrambling to open channels with Russia and the Syrian regime, “to fill this vacuum left by America.”
What astonished me most during our hour-long conversation was that Mazloum’s forces continue waging their bloody campaign against the remnants of the Islamic State in eastern Syria, even though his fighters want to return home to Kurdish areas and protect their families. Mazloum said his forces had suffered at least 27 killed in action since Trump’s abrupt decision, and many more wounded, as a revitalized terrorist adversary sent a wave of more than 10 suicide attacks against Mazloum’s front lines.
“Right now, we are fighting for ourselves, for our existence,” Mazloum said. “Because all our fighters know that if they don’t defend themselves [the Islamic State] will come back and be stronger, murdering and beheading their families.” He said the threat was especially severe for the Arab members of the SDF coalition who fear reprisals from both Sunni terrorists and Iranian-backed Shiite forces.
Mazloum believes that Trump made a deal with Turkish President Recep Tayyip Erdogan, who has threatened to invade Kurdish areas and destroy what he claims is Kurdish terrorism. Mazloum said he advised his commanders that this agreement was made by U.S. politicians, not soldiers. “This is something immoral, leaving your ally in the battle alone,” he said, something American soldiers would never do by choice.
I asked Mazloum what he would be doing the following morning. He said he planned to go to the front lines, to bolster the morale of his 10,000 troops still battling the Islamic State. In this holiday season, when we think about keeping faith, that’s the kind of ally we are betraying.
Follow David Ignatius on Twitter @Ignatius Post.
https://www.heraldnet.com/opinion/
ignatius-trumps-order-abandons-10000-kurds-who-fought-isis/
28/12/2018
(L-R) First Deputy Chief of Staff of the Russian Presidential Executive Office Sergei Kiriyenko, Russian State Duma Chairman Vyacheslav Volodin, Russian Prime Minister Dmitry Medvedev, Russian President Vladimir Putin, Russian Federation Council Speaker Valentina Matviyenko, Chief of Staff of the Russian Presidential Executive Office Anton Vaino and Russian Presidential Aide Igor Levitin attend a State Council's meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, 27 December 2018. EPA, DMITRY ASTAKHOV, SPUTNIK, GOVERNMENT PRESS SERVICE, POOL
4.
Η κρίσιμη συνάντηση στην Μόσχα
θα κρίνει το μέλλον της Συρίας και τη σχέση Πούτιν με Ερντογάν.
Η Ρωσία θέλει να αφεθούν στην συριακή κυβέρνηση τα εδάφη που θα εγκαταλείψουν τα αμερικανικά στρατεύματα όταν αποσυρθούν από την Συρία. Η δε Αμερική υποστηρίζει να αφεθούν στην Τουρκία αυτά τα μέρη.
Ιδού, ακριβώς σε αυτό το στάδιο ήρθαν σε σταυροδρόμι η Ρωσία με την Τουρκία. Θα συνεχίσουν την συμμαχία ή μήπως θα χωρίσουν οι δρόμοι τους; Σε περίπτωση που αποδεχθεί η Ρωσία την εγκατάσταση της Τουρκίας εκεί, θα προδώσει τον Άσσαντ του οποίου αποτελεί τον κηδεμόνα από το 2015 και θα τον αφήσει μόνο.
- Αύριο στις 29 Δεκεμβρίου υπάρχει μια σημαντική συνάντηση στην Μόσχα για επίλυση αυτού ακριβώς του γόρδιου δεσμού. Θα συναντηθούν αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Πρώτα γνωστοποίησε αυτό το ραντεβού η Τουρκία και μετά η Ρωσία.
Στην δήλωση που έγινε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της Συρίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μια κρίσιμη συνάντηση ανωτάτου διπλωματικού επιπέδου. Από την Τουρκία σε αυτή την συνάντηση θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί την Μόσχα για συζήτηση της απόσυρσης των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ από την Συρία. Το επιβεβαίωσε αυτό και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
- Σε δήλωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθούν επαφές υψηλού επιπέδου στην Μόσχα ανάμεσα στις δύο χώρες για συζήτηση της κατάστασης στην Συρία στο εγγύς μέλλον». Αναμφίβολα οι ενέργειες που θα κάνει στο εξής η Τουρκία στην Συρία εξαρτώνται από αυτή την συνάντηση. Για να δούμε, θα συμφωνήσει και με τον Πούτιν ο Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος συμφώνησε με τον Τραμπ αφότου παρήγγειλε πυραύλους Patriot 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μήπως ο Πούτιν θα του πει «μην μπεις στις περιοχές από τις οποίες θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και άφησε την Συρία»; Τι είδους πρόταση θα υποβάλει ο ; Σε αυτό ακριβώς το σημείο θυμήθηκα την γνωστή ταινία «Ο Νονός». Τι είχε πει ο Νονός; «Θα του κάνω μιαν πρόταση που δεν θα μπορέσει να απορρίψει!»
Μήπως ο Έρντογαν έχει κάποιαν πρόταση που δεν θα μπορεί να απορρίψει ο Πούτιν; Ποιος ξέρει. Είχε τέτοιες προτάσεις προηγουμένως. Ακόμα είναι άγνωστο πώς και με ποιο αντάλλαγμα έκανε τον Πούτιν να τον συγχωρέσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου και την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Ο ρωσικός λαός ήταν πολύ οργισμένος. Αλλά ο Πούτιν μαλάκωσε. Λέτε ο Έρντογαν να του έκανε μιαν πρόταση την οποία δεν θα μπορούσε να απορρίψει; Έτσι νομίζω.
- Για την Τουρκία το ζήτημα στην Συρία δεν είναι μόνο θέμα της ανατολικής περιοχής του Ευφράτη. Είναι το Ίντλιμπ. Είναι το Άφριν. Είναι η Τζεράμπλους. Βρίσκονται και αυτές οι περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Θεωρεί ότι έχει εγκατασταθεί πλέον εκεί. Νομίζει ότι έχει διευρύνει μέχρι εκεί τον χάρτη της.
Προς το παρόν δεν προτίθεται να αποσυρθεί από εκεί, όπως έκανε στην Κύπρο. Μάζεψε τις ελιές του Άφριν και τις μετέφερε στην Τουρκία. Από εκεί τις πουλά σε εμάς στην Κύπρο άραγε; Όταν η διοίκηση στην κατεχόμενη περιοχή επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή ελαιόλαδου από την Τουρκία στην Κύπρο, διαδόθηκαν κάποιες ειδήσεις. Είναι άραγε λάδι από το Άφριν αυτό το ελαιόλαδο που θα έρθει από την Αλεξανδρέττα. Γιατί να μην είναι; Ο κατακτητής παίρνει ό,τι βρίσκει στα εδάφη που κατακτά.
Για παράδειγμα, από την Κύπρο μετέφερε με πλοία τηλεοράσεις, ψυγεία, γκάζια, πλυντήρια και αυτοκίνητα. Στο Άφριν βρήκε τις ελιές, μετέφερε τις ελιές. Αν βρει πετρέλαιο στην Συρία, θα μεταφέρει το πετρέλαιο. Αλλά έστω και αν η Αμερική αποσύρει τα στρατεύματά της, μήπως θα της αφήσει το πετρέλαιο;
- Κάποτε έκανε το Ισλαμικό Κράτος αυτό το εμπόριο. Το Ισλαμικό Κράτος πουλούσε φθηνά το πετρέλαιο στα εδάφη που κατέκτησε. Αλλά όταν αποδυναμώθηκε το Ισλαμικό Κράτος τέλειωσε και αυτό. Παρά ταύτα δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στην Συρία όσο έμεινε στην Κύπρο.
Στην Κύπρο ήταν εγγυήτρια και υπήρχε μια κοινότητα που την προσκάλεσε ως «σωτήρα». Στην δε Συρία ούτε εγγυητής είναι ούτε και υπάρχει ένας λαός που της απηύθυνε έκκληση λέγοντας «έλα να μας σώσεις». Η Συρία επί του παρόντος είναι η πιο μπελαλίδικη περιοχή του κόσμου. Ένα μέρος που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει.
- Για παράδειγμα, κάποιοι λένε ότι η Αμερική βάζει την Τουρκία μέσα στην Συρία έχοντας άλλες προθέσεις. Ακριβώς όπως είχε βάλει τον Σαντάμ μέσα στο Κουβέιτ. Ο Σαντάμ δεν αντιλήφθηκε τότε την παγίδα. Και αυτό σήμανε το τέλος του. Η Αμερική αρέσκεται πολύ στο να κατακομματιάζει τα μεγάλα κράτη, να τα διαιρεί και να τα διοικεί ύστερα όπως η ίδια ξέρει.
Η δίδυμη αδελφή της Αγγλία είναι πολύ έμπειρη σε αυτό. Μοίρασαν την Ινδία σε τρία κομμάτια. Το Σουδάν σε δύο κομμάτια. Την Μαλαισία σε δύο κομμάτια. Την Υεμένη σε δύο κομμάτια. Μοίρασαν σε δύο κομμάτια ακόμα και το δικό μας μικρό νησί. Ποιο είναι το πιο δημοφιλές σύνθημα στην Τουρκία; «Δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα». Και οι πεσόντες πεθαίνουν κύριε. Και η πατρίδα μοιράζεται!
Μήπως είναι καμιά σπουδαία υπόθεση αυτή για τους μάστορες που μοίρασαν την Γιουγκοσλαβία σε εφτά κομμάτια;
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
https://www.apopseis.com/i-krisimi-synantisi-stin-moscha-tha-krinei-to-mellon-tis-syrias-kai-ti-schesi-poytin-me-erntogan/
28/12/2018
5.
Συντονισμός ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.
Μετά τις διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο στη Μόσχα ο ρώσος υπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής".
Η αιφνιδιαστική απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θεωρείται καμπή για τη χώρα. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της επόμενης μέρας, αλλά και της συμπλήρωσης του κενού που αφήνουν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα εκπρόσωποι Τουρκίας και Ρωσίας. Ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, οι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε και το ζήτημα της αναμενόμενης επιχείρησης του τουρκικού στρατού ανατολικά του Εφράτη.
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "στα νέα συμφραζόμενα ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία".
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πηγές δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, διαψεύδουν την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εισήλθαν στο Μανμπίτζ. Είδηση που διαψεύδεται και από το πεντάγωνο των ΗΠΑ. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εισέλθει στην δυτική πλευρά του Μανμπίτζ.
Στόχος της Άγκυρας η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία
Στο μεταξύ η κινητικότητα στην περιοχή είναι σταθερά ανοδική. Επιπλέον δυνάμεις τεθωρακισμένων του τουρκικού στρατού εξακολουθούν να μεταφέρονται στην παραμεθόριο από τις γύρω πόλεις προς ενίσχυση των μονάδων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκεί.
Ο ελεύθερος συριακός στρατός των αντικαθεστωτικών μετά την ανακοίνωση της ΥΡG και των δυνάμεων του Άσαντ για είσοδό τους Μανμπίτζ, έστειλε και νέες δυνάμεις δυτικά του μετώπου της περιοχής. Οι δυνάμεις Χαμζά που μετακινήθηκαν δυτικά του μετώπου αποτελούνται από Τουρκομάνους που πολέμησαν μαζί με τον τουρκικό στρατό στις επιχειρήσεις, "Ασπίδα του Ευφράτη" και "Κλάδος ελαίας" που πραγματοποιήθηκαν σε Συριακό έδαφος.
Η Άγκυρα που με την αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ ανέβαλε την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη συνεχίζει τις κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα για να επιτύχει την μέγιστη δυνατή αποδοχή και τον συντονισμό, με Ρωσία και ΗΠΑ. Η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορά της με την Συρία και ανατολικά του Ευφράτη είναι ο πρωταρχικός στόχος και το κύριο μέλημα της Άγκυρας που δεν θέλει επ' ουδενί να δεί ένα κουρδικό κράτος να ιδρύεται εκεί, κάτι που φαίνεται να θεωρεί ωφέλιμο για τα συμφέροντά του στην περιοχή το Ισραήλ.
Ανδρέας Ρομπόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle
29/12/2018
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Οι Κούρδοι της Συρίας παρέδωσαν εδάφη στον Άσαντ υπό το φόβο της τουρκικής εισβολής-Αιφνίδια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Βόρειας Συρίας.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-koerdoi-tes-serias-paredosan-edafe-ston-asant-epo-to-fovo-tes-toerkikes-eisvoles_gr_5c2602c3e4b0407e9081a606?utm_hp_ref=gr-homepage&fbclid=IwAR06ti44XaaqhtDGwD1uk7OIYvHYRbhIUncoSHla1MUFCHlePtP9oluXUOg
(2) Χοντρό παιχνίδι στην Συρία, μπαίνει στα βαθειά ο Ερντογάν.
https://slpress.gr/diethni/chontro-paichnidi-stin-syria-mpainei-sta-vatheia-o-erntogan/?fbclid=IwAR3pKDRz4w2i3wVxfgMHcJcIeyob6Umi3u3wxLLrTG0tyzbuTKLlXqphKEc
(3) Trump may have gone too far by abandoning the Kurds.
https://nypost.com/2018/12/27/trump-may-have-gone-too
-far-by-abandoning-the-kurds/
(4) Σύγκρουση γιγάντων: Ισραήλ και Εβραϊκό Λόμπι
εναντίον Τραμπ και Ερντογάν για τη Συρία.
https://hellasjournal.com/2018/12/sygkroysi-giganton-israil-kai-evraiko-lompi-enantion-tramp-gia-tin-toyrkia-kai-ti-syria/?fbclid=IwAR0h7gJo1QQx5CkXvW5y2F9Mv7k9rLIIgaV3ZHFMPkbqHjpi4jkNaXbGYEQ
(5) Ο «αρχιστράτηγος» Ερντογάν και το «μαντρί» του ΝΑΤΟ.
https://slpress.gr/diethni/o-archistratigos-erntogan-kai-to-mantri-toy-nato/
(6) Τι σηματοδεί η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία.
https://slpress.gr/diethni/ti-simatodei-i-apofasi-tramp-gia-apochorisi-apo-ti-syria/?fbclid=IwAR1_MKd0ZZMj0YsdJbtXMTHFmKqjRPci4xcUSXxnC9LH8ysWT4-q_CzA5-o
(7) Ειρωνεία! Κούρδοι και Άραβες πρόσφεραν ακόμα μία νίκη στον Τραμπ: Στο ύστατο προπύργιο του ΙΚ.
https://hellasjournal.com/2018/12/eironeia-koyrdoi-kai-araves-prosferan-akoma-mia-niki-ston-tramp-sto-ystato-propyrgio-toy-ik/?fbclid=IwAR2cPp3GQbXzyWZ7JrLGQ7IjW3bbwXnaCJJyIcnRjRXOFD5ko0DF8wQp4UE
(8) Πούτιν και Ερντογάν σε πορεία “σύγκρουσης” για τη Συρία;
Οι προδομένοι Κούρδοι εναντίον των ΗΠΑ.
https://www.apopseis.com/poytin-kai-erntogan-se-poreia-sygkroysis-gia-ti-syria-oi-prodomenoi-koyrdoi-enantion-ton-ipa/