Η ετεροβαρής ελληνοαμερικανική συμμαχία…Η Ελλάδα μόνη έναντι της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Φειδωλοί στα λόγια. 
(2) Οι γκρίζες ζώνες της δήλωσης του Α/ΓΕΕΘΑ 
για την… ισοπέδωση βραχονησίδας.  


Η ετεροβαρής ελληνοαμερικανική συμμαχία…
Η Ελλάδα μόνη έναντι της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.
    
     Κλιμακώνεται η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, περιοχή τεράστιας Στρατηγικής αξίας, με την εμπλοκή ισχυρών κρατών , πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και πολυπλόκαμων οικονομικών συμφερόντων. Το διακύβευμα είναι, η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, η ασφάλεια των θαλασσίων «οδών» μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. και η ασφάλεια των πολυεθνικών εταιρειών στις έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. «Στρατιωτικοποιείται» η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ευρύτερα (Αιγαίο, Δαρδανέλια, Μαύρη Θάλασσα), αφού συμμετέχουν ενεργά οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Κατάρ, Κύπρου και Αιγύπτου), είτε προστατεύοντας ιδιωτικά και κρατικά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, είτε στοχεύοντας στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Είναι σε πλήρη εξέλιξη, ένα Μεγάλο Γεωστρατηγικό , ενεργειακό, γεωοικονομικό και γεωπολιτικό «παιχνίδι».

     Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσεως αλλά και συμμαχικών υποχρεώσεων, έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, είτε διαθέτοντας στρατιωτικές βάσεις και υποδομές προς συμμαχική αξιοποίηση (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) , είτε άμεσα με στρατιωτικά μέσα (Φρεγάτες , υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη) σε συμμαχικές στρατιωτικές αποστολές στην Αν. Μεσόγειο.
    Η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να είναι ο πιο σημαντικός, αλλά ΟΧΙ και ισότιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι αναβαθμισμένες (φυσικά ανισομερώς) σε επίπεδα περιόδου 1950- 70, όπου ο αμερικανός πρέσβης ήταν ισχυρότερος από κάθε εκλεγμένο ή μη Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι, η πρωτοφανής «άνθηση» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γίνεται με πρωτοβουλία του «αριστερού» Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του νεοφιλελεύθερου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ!

   Η Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά, στην πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ- ΚΥΠΡΟΥ και ΗΠΑ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ. Πρόκειται για συμφωνία, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, που προωθεί πρωτευόντως τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Τουρκία, εκτιμά ότι απειλούνται ζωτικά της συμφέροντα και απειλεί ευθέως, τους συμμάχους των ΗΠΑ, την Κυπριακής Δημοκρατία και την Ελλάδα.

    Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Στρατηγός Μ. Ακάρ, αμφισβήτησε ευθέως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια μεγάλη περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι και νότια της Κρήτης και ανακοίνωσε την διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων το πρώτο εξάμηνο του 2019! Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση είπε: «Θα κάνουμε γεωτρήσεις με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας, προστατεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα. Υπενθυμίζω σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στην Κύπρο, ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν»!!

     Αποτελεί ασύγγνωστη πολιτική αφέλεια να πιστεύει κάποιος, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της σε βάρος της Ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, θα σπεύσουν οι ΗΠΑ να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας .(τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο είναι διδακτικά για την συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).

      Επισημαίνουμε ωστόσο ότι, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, δεν είναι σε καλό επίπεδο.

       Οι Αμερικανοί, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν. Ανησυχούν για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία με το Ιράν. Όμως, οι αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θέλουν να την κρατήσουν οπωσδήποτε στη Δυτική συμμαχία, ακόμη και ικανοποιώντας εμμέσως (να τα βρείτε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ) , διάφορες παράνομες επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

     Σε περίπτωση  που  η Τουρκία,  για  διάφορους  λόγους, αποφασίσει  να προσβάλει με στρατιωτικά  μέσα την ελληνική κυριαρχία, η Ελλάδα, θα υποχρεωθεί να αντιδράσει, χωρίς συμμαχική βοήθεια, αποκλειστικά με τα δικά της στρατιωτικά μέσα. Και αυτή  την αγωνία, την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση «θερμού» ελληνοτουρκικού επεισοδίου, εξέφρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όταν ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες δήλωσε ότι , αν οι

    Τούρκοι επιχειρήσουν να ξεπεράσουν, κάποιες «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως : «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση». Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ωστόσο, ότι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει και προτείνει στην πολιτική ηγεσία, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση και η ευθύνη για την επιχειρησιακή δράση των Ε.Δ., ανήκει στην πολιτική ηγεσία, που εκφράζεται μέσω αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθεσε επισήμως την εθνική «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας για τα αυτονόητα…

     Άλλωστε, η απάντηση την επομένη από την Τουρκία, όπου σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν με 110 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου και 10 υπερπτήσεις, πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τις Οινούσες και από τη βραχονησίδα «μου» ΠΑΝΑΓΙΑ, αποτελεί παραδοχή ότι έλαβαν του μήνυμα … Φυσικά, θεωρώ αυτονόητο ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει σχεδιάσει πολύ προσεχτικά και το επόμενο βήμα, δηλαδή την επόμενη δράση-αντίδραση, αφού «ισοπεδώσει» την βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Να θυμίσω, για την ιστορία, ότι το 1996, όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τα Ίμια, ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, είχε προτείνει στην Κυβέρνηση τον βομβαρδισμό της, πρόταση που είχε απορρίψει ο έντρομος πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που έσπευσε μάλιστα την επομένη από του βήματος της Βουλής, να πει το … ιστορικό και ελπίζω ανεπανάληπτο, «ευχαριστώ τους Αμερικανούς»!!!

  Χρήστος Καπούτσης

Από Militaire News - 21/12/2018 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 



1.
Φειδωλοί στα λόγια. 

Ενας χρυσός κανόνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει τις ρητορικές εξάρσεις και τους φραστικούς λεονταρισμούς. Αυτό είναι πρωτίστως το γήπεδο στο οποίο παίζει η Τουρκία. Η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι προσεκτική σε πρακτικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Προβαίνει σε αυτές μόνον όταν είναι περίπου βέβαια για το θετικό αποτέλεσμα. Αρέσκεται, όμως, κατά καιρούς να δίνει λεκτική τροφή στον λαό της, ιδίως όταν αισθάνεται ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα στις διμερείς σχέσεις.

Ο κανόνας της αποφυγής δηλώσεων από ελληνικής πλευράς έδειξε ότι ανατρέπεται με όσα είπε ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Προειδοποίησε την Τουρκία ότι εάν επιχειρήσει να καταλάβει κάποια βραχονησίδα, αυτή θα ισοπεδωθεί. Της ελληνικής δηλώσεως ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μπαράζ απαντήσεων Τούρκων επισήμων. Εάν δεν προερχόταν από το συγκεκριμένο πρόσωπο, η δήλωση θα προβλημάτιζε. Κατά καιρούς ακούγονται διάφορες λεκτικές υπερβολές από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όμως, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου δηλώσεις –για την ακρίβεια, σπανίως κάνει δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά– οπότε οφείλουμε να τις προσεγγίσουμε με προσοχή και περίσκεψη.

Η Τουρκία, εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυπριακή ΑΟΖ είναι οριοθετημένη με τρεις διεθνείς συμφωνίες. Ξένες πετρελαϊκές εταιρείες-κολοσσοί κάνουν γεωτρήσεις κατόπιν διεθνών διαγωνισμών της κυπριακής κυβερνήσεως σε τεμάχια νοτίως του νησιού. Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με πολεμικά πλοία. Οι διεθνείς παίκτες είναι πλέον πολλοί και η Ανατολική Μεσόγειος είναι αυτή την περίοδο η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη. Μέσα από κάποιες δηλώσεις Tούρκων επισήμων φαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία επιστρέφει στο Αιγαίο. Είναι ένα πεδίο που γνωρίζει καλά και όπου κυρίως δεν εμπλέκονται άλλες χώρες. Η διαμάχη είναι διμερής. Πριν από μερικούς μήνες είχε διαρρεύσει στον Tύπο ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την Ελλάδα πως οι Τούρκοι σχεδίαζαν κατάληψη μιας μικρής νησίδας στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανόν επρόκειτο για τη νησίδα Παναγιά έξω από τις Οινούσσες στη Χίο. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποια καινούργια τέτοια πληροφορία. Οι δηλώσεις Αποστολάκη οδηγούν σε τέτοιες σκέψεις. Eνας δεύτερος κανόνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο. Είδαμε τα αποτελέσματα της ανατροπής αυτής της αντιλήψεως στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε να διαπραγματευθεί αλληθωρίζοντας, παράλληλα, προς τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει για λόγους πολιτικής επιβιώσεως στις επερχόμενες εκλογές να ξαναγίνει το ίδιο λάθος. Εάν οι δηλώσεις Αποστολάκη στόχευαν να περάσει συγκεκριμένο μήνυμα προς Τουρκία, το μήνυμα πέρασε. Οι φραστικές εξάρσεις παραμένουν προνομιακό πεδίο της Τουρκίας. Δουλειά της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να κατεβάσει τους τόνους και δουλειά του ελληνικού στρατού είναι να βρίσκεται επί του πεδίου, εκεί δηλαδή όπου οι Τούρκοι μπορεί να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κάποιο επεισόδιο. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια.

  'Αγγελος Μ. Συρίγος,
αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής
 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

21/12/2018

Αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει, όπως οφείλει, μπορεί και επιβάλλεται να πράξει, να υπερασπιστεί πραγματικά την κυριαρχία της, αυτό δεν θα το πετύχει ισοπεδώνοντας τα... δικά της εδάφη.

2.
Οι γκρίζες ζώνες της δήλωσης του Α/ΓΕΕΘΑ 
για την… ισοπέδωση βραχονησίδας. 

Σε πρώτη ανάγνωση, η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη περί ισοπέδωσης της βραχονησίδας που ενδέχεται να πατήσουν οι Τούρκοι, διαβάζεται ως η πρέπουσα αντίδραση έναντι ενός κράτους που περιφρονεί συστηματικά και οξύτατα τα ελληνικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο. Υπό αυτή την έννοια, ικανοποιεί όλους όσοι δεν επιθυμούν να βλέπουν την Ελλάδα να σκύβει ασταμάτητα του κεφάλι στην Τουρκία.

Ομως, δυστυχώς, σε τέτοιας σημασίας και κλίμακας ζητήματα, η πρώτη ανάγνωση ουδέποτε αρκεί για να δώσει την πλήρη και πραγματική εικόνα, στην οποία καθίσταται προφανές, ότι η εν λόγω δήλωση δείχνει πολύ περισσότερο τις αδυναμίες της τρέχουσας ελληνικής στρατηγικής, παρά τα όποια ισχυρά σημεία της πολεμικής μηχανής της χώρας μας.

Πρώτον, αυτό που απείλησε ο Α/ΓΕΕΘΑ ότι θα πράξει η Ελλάδα, είναι ότι θα ισοπεδώσει… ελληνικό έδαφος! Εντάξει, θα το κάνει για να χτυπήσει τους εισβολείς, αλλά, αυτό είναι που δήλωσε. Η αστοχία, είναι προφανέστατη.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, έδειξε ότι η ελληνική επιτελική σκέψη στο επίπεδο της αρχιστρατηγίας, αν βρεθούμε σε πόλεμο, πάσχει από επικίνδυνη στενότητα. Ωραία: ας υποθέσει κανείς ότι η Ελλάδα ισοπεδώνει τη βραχονησίδα της, σκοτώνοντας και τους τούρκους κομάμντος που θα ανέβουν σε αυτή. Η Τουρκία, προδήλως, το θεωρεί πράξη πολέμου. Και, εκεί, τελειώνει το εύκολο σκέλος – γιατί το να στείλεις δύο αεροσκάφη να ισοπεδώσουν τη βραχονησίδα, είναι το εύκολο. Το άλλο που ακολουθεί είναι το δύσκολο.

Με αυτή τη δήλωση, η Ελλάδα λέει ουσιαστικά το εξής στην Τουρκία: διάλεξε πότε και που θα στείλεις δέκα στρατιώτες, να τους χτυπήσω, να αρχίσει πόλεμος. Δηλαδή, της λέει να επιλέξει αυτή και το πότε και το πώς του πολέμου. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μεγιστοποίηση του τουρκικού πλεονεκτήματος είναι δεδομένη. Η Τουρκία διαθέτει υπέρτερες δυνάμεις και στον αέρα και, πλέον, στη θάλασσα. Αν η Ελλάδα της επιτρέψει να τις αναπτύξει σε ευρύ μέτωπο πρώτη και όπως επιθυμεί με αφορμή μία βραχονησίδα, θα έχει διαπράξει αυτοκαταστροφικό στρατηγικό σφάλμα.

Αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει, όπως οφείλει, μπορεί και επιβάλλεται να πράξει, να υπερασπιστεί πραγματικά την κυριαρχία της, αυτό δεν θα το πετύχει ισοπεδώνοντας τα… δικά της εδάφη και δίνοντας στους Τούρκους τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Καθήλωση

Θα το πετύχει μόνον αν πετύχει να τους καθηλώσει σημαντικό τμήμα του αεροπορικού και ναυτικού τους στόλου ΠΡΙΝ αυτός αναπτυχθεί εναντίον της χώρας μας. Οχι σκοτώνοντας δέκα ή είκοσι φαντάρους, αλλά στερώντας εγκαίρως από την Αγκυρα την υπεροπλία της. Αυτό, δεν γίνεται με την ισοπέδωση της βραχονησίδας. Γίνεται με την αποφασιστικότητα για εφαρμογή των κατάλληλων υφιστάμενων επιτελικών σχεδίων, στον κατάλληλο χρόνο. Και, βεβαίως, με τη στενή συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Αλλά όχι με το να μετατρέψει κανείς μία βραχονησίδα σε ερείπια. Αν ξεκινήσει γενικευμένη σύγκρουση, που θα ξεκινήσει με τον τρόπο που περιγράφει την ελληνική αντίδραση ο Α/ΓΕΕΘΑ, η βραχονησίδα θα έχει πλέον περιορισμένη έως ανύπαρκτη σημασία. Και το αν θα ισοπεδωθεί ή όχι, θα είναι το τελευταίο που θα ενδιαφέρει τον οποιοδήποτε.

Αν ο Α/ΓΕΕΘΑ επιθυμεί – και πρέπει να επιθυμεί και σίγουρα επιθυμεί – να προστατεύσει τη βραχονησίδα, αυτό γίνεται μη επιτρέποντας στους Τούρκους να πατήσουν σε αυτή. Αν καταφέρουν και πατήσουν και η σύγκρουση εξελιχθεί μετά όπως την προδιέγραψε, ο γενικευμένος πόλεμος πρέπει να θεωρείται δεδομένος, τουλάχιστον μέχρι την έμπρακτη αμερικανική παρέμβαση. Και σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα νικήσει εκείνος που ισοπεδώνει βραχονησίδες. Θα επικρατήσει εκείνος που πρώτος προλαβαίνει και παραλύει την αιχμή της στρατιωτικής επιθετικής μηχανής του απέναντι.

Αν η Ελλάδα δεν το πράξει, τα υπόλοιπα οδηγούν νομοτελειακά σε εθνική καταστροφή. Και αυτό, ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι ο πρώτος που οφείλει να το γνωρίζει. Αν πάλι στηρίζεται αποκλειστικά σε διαβεβαιώσεις από τους συμμάχους μας, ότι εκείνοι θα κάνουν αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να είναι πάρα πάρα πολύ προσεκτικός και ο ίδιος και η κυβέρνηση. Γιατί, τελικά, αυτό μπορεί και να μην συμβεί. Μακάρι να υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις και μακάρι να είναι ενεργές την κρίσιμη ώρα. Αλλά αν μπούμε στον πόλεμο, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι ίδιοι θα κάνουμε πρώτοι αυτό που πρέπει και η όποια συμμαχική στήριξη είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη. Αλλά δεν μας εξασφαλίζει μέχρι να τη δούμε. Και, βέβαια, αυτό που πρέπει να κάνουμε, δεν είναι το να ισοπεδώσουμε τα εδάφη μας…

Γεώργιος Π. Μαλούχος

https://www.in.gr/2018/12/21/apopsi/
oi-gkrizes-zones-tis-dilosis-tou-geetha-gia-tin-isopedosi-vraxonisidas/

21 Δεκεμβρίου 2018