“Επαγρύπνηση Ελλάδα μας”: Πολλά τα ανησυχητικά μηνύματα και οι απειλές για τη χώρα μας.
File Photo: Αεροσκάφος F-16 Block 50 πραγματοποιεί νυχτερινή πτήση στο Αιγαίο. Ανήκει στην 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ, STR
Είμαστε θεατές όλων των ανησυχητικών γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή μας, συγκεκριμένα:
• Οι καθημερινές παραβιάσεις των Τουρκικών F-16 του εθνικού εναέριου χώρου μας, όπου η Πολεμική μας Αεροπορία διεξάγει ουσιαστικά καθημερινό πόλεμο στο Αιγαίο, για να αναχαιτίσει τα Τουρκικά αεροσκάφη, με τον κίνδυνο ατυχήματος και με την όποια οικονομική επιβάρυνση και δυσχέρειες στην υποστήριξη των μέσων.
• Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που αμφισβητούν το «status quo» στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχονται σε αντίθεση με την συνθήκη της Λωζάνης και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
• Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μέρος των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την Συρία, μετά την τηλεφωνική συμφωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αγνοώντας την λογική των συμβούλων του, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας Στρατηγού Τζιμ Μάτις, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία να «θάψει του Κούρδους της Συρίας YPG» – όπως ισχυρίστηκαν πρόσφατα – παρά τις θυσίες τους στον αγώνα τους εναντίων των τζιχαντιστών, με την υπόσχεση ότι ο Τουρκικός Στρατός θα ολοκληρώσει την συντριβή του ISIS.
• Η πρόσφατη τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα Ευρωπαϊκά δίκτυα, είναι ένα θετικό μήνυμα για τα Ελληνοκυπριακά ενεργειακά συμφέροντα.
• Η συνεχιζόμενη έρευνα της Exxon Mobil για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Νο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να έχει δεχτεί προς το παρόν καμία ουσιαστική Τουρκική παρενόχληση, παρά τις άκαπνες κραυγές των Τούρκων Αξιωματούχων.
• Η Σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. • Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη : «Αν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας , κανείς δεν θα ‘ρθει στο πλάι μας. Σ’ αυτό τον πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας» είναι μία δήλωση που δεν ήταν τυχαία και αφήνει πολλά υπονοούμενα ερμηνείας της με πολλές κατευθύνσεις.
• Η παραλαβή από την Τουρκία δέκα αεροσκαφών F- 35 το 2020, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ (Lockheed Martin) και Τουρκίας παράλληλα με την παραλαβή των συστοιχιών S- 400 από την Ρωσία (έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών), σε συνδυασμό με την δυναμική που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Τουρκική αμυντική βιομηχανία σε νέα αξιόλογα επιθετικά επιχειρησιακά προγράμματα, θα δημιουργήσουν ένα διαφορετικό τοπίο στην περιοχή μας.
• Η συμφωνία των Πρεσπών η οποία από ότι φαίνεται θα έρθει για κύρωση στην Ελληνική βουλή στις αρχές του νέου έτους, με όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά είτε αρνητικά την εξέλιξή της ως προς την αποδοχή της, σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Μνημονεύοντας όλα αυτά, παρατηρούμε την συνειδητή στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ ως προς την Τουρκία που ήταν η αναμενόμενη, αφού αυτή αποτελεί μία μεγάλη Νατοϊκή υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, αν την αντιπαραθέσουμε δε , με την πρόσφατη σχετικά στροφή της Ρωσίας με το μέρος της Τουρκίας παρά τα όποια γεγονότα είχαν προηγηθεί , που ενδεχομένως πάλι να διαφοροποιηθεί στο προσεχές διάστημα, σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια ενιαίας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συμφερόντων και των συνόρων της, δημιουργούν πολλά ερωτήματα που είναι υπό διερεύνηση:
• Ως προς την διαχείριση της σταθερότητας στο Αιγαίο και της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου σε συνάρτηση με την ανεύρεση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων της περιοχής.
• Οι μεγάλες δυνάμεις υπολογίζουν την Τουρκία “αναγκαστικά“ λόγω της γεωπολιτικής της θέσης στην παγκόσμια σκακιέρα προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.
• Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη που θα ζητήσει ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κρατήσει τις ανάλογες ισορροπίες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, στην Συρία, με τους Κούρδους του YPG της Συρίας και του ΙΡΑΚ, με το ΙΡΑΝ, στο μεταναστευτικό, στο Κυπριακό σε συνάρτηση με τα ενεργειακά αποθέματα και στο Αιγαίο.
• Είναι γεγονός ότι θα αλλάξει στο προσεχές χρονικό διάστημα σε μεγάλο βαθμό η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Τουρκίας, αν δεν δούμε κάτι το συνταρακτικό που να ανατρέπει τα δεδομένα , γεγονός που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που χρειάζεται από μέρους μας την ανάλογη ψύχραιμη αποφασιστική διαχείριση , δυναμικής πολιτικής και αποτρεπτικής αμυντικής ισχύος με τα «διαπραγματευτικά κλειδιά» που διαθέτουμε, με στόχο να προστατέψουμε στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα.
Είναι τόσο εύθραυστη η κατάσταση, οι παράμετροι της σταθερότητας στην περιοχής μας μεταβάλλονται σχεδόν καθημερινά, είναι ρουλέτα, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια που θα σταθεροποιηθεί η μπίλια, συνεπώς η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και η ερμηνεία τους, που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες ενέργειες είναι μονόδρομος.
Ενωμένος ο Ελληνισμός οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση χωρίς υστερικές κραυγές, αφού ιστορικά είναι υποχρεωμένος να προστατέψει την κληρονομιά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς αστερίσκους.
Γιώργος Τσιτσιλιάνος,
Σμήναρχος (ΣΜΑ) ε.α, Μαθηματικός, MSc Εφαρμοσμένα Μαθηματικά,
Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας στο ''Ποτάμι''.
31/12/2018