Νανο-ιατρική, ένα «ατομικό» όπλο για καλό της ανθρωπότητας.


Γιατροί και ερευνητές επιδιώκουν εδώ και αρκετά χρόνια να δημιουργήσουν αρμάδες νανοσωματιδίων, τα οποία εγχεόμενα στο ανθρώπινο σώμα θα καταστρέφουν όγκους και μικρόβια. Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια; Τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης που έχουν προικίσει τον ανθρώπινο οργανισμό με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, αναγνωρίζουν ως ξενικά στοιχεία τα νανοσωματίδια απορρίπτοντάς τα πριν φτάσουν στον στόχο τους. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού κάποιες φορές τα νανοσωματίδια μπορεί να πυροδοτήσουν ανοσολογική αντίδραση, κατάσταση που δημιουργεί παρενέργειες και σοβαρούς κινδύνους.

Μια νέα ανακάλυψη, όμως, ίσως ανοίγει το δρόμο για την «εξαπάτηση» του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που θα επιτρέψει την ασφαλή χρήση νανοσωματιδίων και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον επίμονων και επικίνδυνων νόσων.

Ειδικότερα, μόλις προχθές το αντικαρκινικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δημοσίευσε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Nanotechnology έρευνα σύμφωνα με την οποία μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του αίματος στοχοποιεί τα νανοσωματίδια και στρέφει εναντίον τους το ανοσοποιητικό σύστημα. Το επόμενο βήμα είναι να «καμουφλαριστούν» τα νανοσωματίδια απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Για μεγάλο μέρος της ιατρικής και ερευνητικής κοινότητας η νανο-ιατρική θεωρείται η μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας για τη θεραπεία ανίατων, σήμερα, ασθενειών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της τεχνολογίας στην ιατρική όπου σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 100 nm (σ.σ. το 1 νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) μπορούν μέσω μαγνητικών ή χημικών μεθόδων να οργανώνονται αυτόνομα και να κατευθύνονται ακριβώς στην περιοχή ενδιαφέροντος, σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Το χαρακτηριστικό αυτό πρακτικά μηδενίζει και τις παρενέργειες, αφού οι υγιείς ιστοί παραμένουν ανεπηρέαστοι. 

Επιπλέον, τα νανοσωματίδια μπορούν να ελέγξουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται το φάρμακο, επεκτείνοντας τη διάρκεια της θεραπείας για όσο χρόνο απαιτείται.

Το ενδιαφέρον για τη νανο-ιατρική είναι τόσο μεγάλο ώστε η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φθάσει τα 350,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με έκθεση της Grand View Research. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών με βάση τη νανοτεχνολογία οδηγείται από την ανάγκη να αναπτυχθούν φάρμακα με λιγότερες παρενέργειες και μάλιστα οικονομικότερα από τις παραδοσιακές θεραπείες, ιδίως για τον καρκίνο.

Ίσως η πιο σημαντική καινοτομία της νανο-ιατρικής να αποδειχθούν τα νανορόμποτς, μικροσκοπικές δομές που ως «χειρουργοί» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων ή για την πλήρη αντικατάσταση ενδοκυτταρικών δομών. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε μερικές δεκαετίες, ίσως και συντομότερα, θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε στρατούς από νανορομπότ τα οποία θα έχουν τον ρόλο αντισωμάτων.  

Θεωρητικά, θα μπορούν να λειτουργούν για χρόνια χωρίς βλάβες λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, γεγονός που θα τους επιτρέπει να καταπολεμούν συνεχώς οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς να της δίνουν χρόνο για να εξαπλωθεί.

Του Γιάννη Παλιούρη

17/1/2019


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           





Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο 
τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία.

 Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν στο εργαστήριο τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία. Το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αξιοποίηση τέτοιων οργανοειδών όπως αποκαλούνται, προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπισθούν διάφορες αγγειακές παθήσεις σε ασθενείς όπως οι διαβητικοί.

Οι ερευνητές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον δρα Γιόζεφ Πένινγκερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δημιούργησαν τα λεγόμενα «αγγειακά οργανοειδή», καλλιεργώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.

 Τα εργαστηριακά αγγεία, που μιμούνται τη δομή και τη λειτουργία των πραγματικών ανθρωπίνων αιμοφόρων αγγείων, μεταμοσχεύτηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) και λειτούργησαν ως κανονικά όργανα με τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία τους.

«Η δυνατότητα να δημιουργούμε ανθρώπινα αγγεία ως οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή. Επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να φωτίσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για διάφορες αγγειακές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και φυσικά ο διαβήτης».

Πολλά συμπτώματα του διαβήτη - από τον οποίο πάσχουν περίπου 420 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως- είναι το αποτέλεσμα αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες έχουν ως συνέπεια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και στην οξυγόνωση των ιστών. Παρόλο που είναι κάτι συχνό, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αγγειακές αλλαγές λόγω του διαβήτη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών. 

«Επειδή τα οργανοειδή μας μοιάζουν με τα ανθρώπινα αγγεία σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε τις αγγειακές ασθένειες άμεσα σε ανθρώπινους ιστούς», δήλωσε ο ερευνητής Ράινερ Γουίμερ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/1005174/article/epikairothta/episthmh/dhmioyrgh8hkan-gia-prwth-fora-sto-ergasthrio-teleia-an8rwpina-aimofora-aggeia

17/1/2019