Το καραβάνι της ειρήνης προχωρεί: Η απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία και η αποτυχία της ανατροπής του Άσαντ.

Kurdish protesters carry national flags as they shout slogans during a protest against what they call the 'Turkish aggression' in northern Syria, in front of the European Union building in Beirut, Lebanon, 28 January 2018. The Turkish army is on an operation 'named 'Operation Olive Branch' in Syria's northern regions against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which control the city of Afrin. Turkey classifies the YPG as a terrorist organization. EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Στη Συρία ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του. Ας ελπίσουμε πως με την έλευση του 2019 το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των επιδρομικών πολέμων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τελευταία έκφανση των οποίων είναι ο πόλεμος στην Υεμένη που έχει λάβει, πλέον, και μορφή γενοκτονικού λιμού.

Τα καλά μαντάτα στη Συρία δεν έχουν να κάνουν με την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, αμέσως, και η οποία τελικά θα υλοποιηθεί σε μερικούς μήνες, όχι όμως “αμέσως”. Έχουν να κάνουν με το γεγονός πως ο ανίερος πολεμοκάπηλος συνασπισμός της Νατοϊκής Δύσης, των ανελεύθερων κλεπτοκρατικών σουννιτικών καθεστώτων της περιοχής –Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ- και των αποκεφαλιστών του Ισλαμικού Κράτους, απέτυχαν να ανατρέψουν το κοσμικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας.

Οι αριθμοί για το 2018 τεκμηριώνουν αυτή τη θέση. Στο έτος που πέρασε καταγράφηκαν οι λιγότεροι βίαιοι θάνατοι από την έναρξη του πολέμου το 2011. Υπήρξαν γύρω στους 20 χιλιάδες νεκροί από τους οποίους περίπου 6500 ήταν άμαχοι. (Συγκριτικά στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, καταγράφτηκαν 40 χιλιάδες, ενώ στο Ιράκ 7 χιλιάδες.) Το 2017 υπήρξαν περίπου 34 χιλιάδες νεκροί, από τους οποίους οι 10 χιλιάδες ήταν άμαχοι. Το καθεστώς Άσαντ ελέγχει πάνω από το 60% της εδαφικής επικράτειας, αλλά αυτό είναι κάπως παραπλανητικό. Η Δαμασκός ουδέποτε έχασε τον έλεγχο της πλειοψηφίας που ζει σε αστικά κέντρα και όχι σε συνοριακές περιοχές και ερήμους.

Ενισχυτικές και πιο σημαντικές είναι και άλλες εξελίξεις. Για πρώτη φορά το 2018 το καθεστώς επέστρεψε την αποστράτευση πολιτών που υπηρετούσαν τη θητεία τους από το 2010-2013. Ο στρατός της Συρίας ανέρχεται στις 300 χιλιάδες. Το 2014, που ήταν και η χειρότερη χρονιά, ο στρατός είχε σχεδόν αποδεκατιστεί. Οι απώλειες ήταν περίπου 50%.

Το 2014 το καθεστώς βρίσκονταν στα πρόθυρα της καταρρεύσης με την προαναφερθείσα ανίερη συμμαχία να βυσσοδομεί εναντίον του. Η όλη επιχείρηση ανατροπής επικουρείτο από μια αισχρή και ανελέητη προπαγάνδα εκπορευόμενη από τα δυτικά κέντρα εξουσίας. Τότε η μόνη υλική στήριξη του καθεστώτος ήταν από την Τεχεράνη, στη βάση υφιστάμενης διμερούς διακρατικής συνθήκης. Η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα των δυνάμεων των σαλαφιστών άρχισε, βέβαια, με τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας το 2015, που έγινε και αυτή στη βάση υφιστάμενης συνθήκης.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αραβικός Σύνδεσμος, από τον οποίο η Δαμασκός εξεδιώχθη το 2011, πήρε πρωτοβουλία για την επανένταξη της Συρίας, ενώ ένα-ένα τα αραβικά κράτη αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό. Αυτό συμβαίνει ήδη με το Σουδάν, την Ιορδανία, το Ιράκ και τα Αραβικά Εμιράτα. Οσονούπω ακολουθούν η Τυνησία, η Αλγερία και η Αίγυπτος. Είναι όμως και η Σαουδική Αραβία –ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και εξοπλιστής των τζιχαντιστών– που θα βάλει τα σκέλια στη ουρά και θα οδεύσει προς Δαμασκό.

Η Ριάντ βρίσκεται υπό μεγάλη διεθνή πίεση λόγω του επιδρομικού της πολέμου στην Υεμένη, των πιέσεων από την Τουρκία –που χρησιμοποιεί την υπόθεση Κασόγκι για να εκθρονίσει τη Ριάντ από την “πνευματική” ηγεσία του Ισλάμ– αλλά και από το γεωπολιτικό εκτόπισμα του μη αραβικού και σιιτικού Ιράν, το οποίο πραγματικά φοβάται. Με δεδομένη την καταστροφικότητα του πολέμου, η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όλων. Παρά τα οικονομικά της προβλήματα μπορεί να γίνει μπροστάρης στην οικονομική ανασυγκρότηση της Συρίας. Και είναι ένα χαρτί, ίσως το μόνο που έχει, και που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για να περιορίσει την επιρροή στη Συρία των εχθρών της σε Τεχεράνη και Άγκυρα.

Ως τελευταίος πολεμοκάπηλος του πολέμου στη Συρία παραμένει, βέβαια, η ισλαμιστική Τουρκία, που λειτούργησε ως αρωγός και “λεωφόρος των τζιχαντιστών” από τη Νατοϊκή Ευρώπη προς τη Συρία μέχρι πρόσφατα. Η Άγκυρα συνεχίζει να χρηματοδοτεί, να στρατολογεί και να χρησιμοποιεί, ως πληρεξούσιους, ένα συρφετό τζιχαντιστών για να κατέχει εδάφη της Συρίας με το πρόσχημα της καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”, δηλ. των Κούρδων.

Η χώρα έχει κυριευθεί πλέον από ένα άκρατο συνδυασμό τουρκο-ισλαμισμού και φασισμού. Ο Ερντογάν και το σινάφι του πιστεύουν πως είναι ο ομφαλός της γης και πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς. Δημόσια ο Ταγίπ αυτοσυγχαίρεται πως έδιωξε τους Αμερικανούς από τη Συρία, κάτι που ο Τραμπ αποφάσισε με βασικό κίνητρο τη φιλοδοξία του για δεύτερη προεδρική θητεία.

Οι Τούρκοι χάνουν  το ατού να εκβιάζουν

Στη πραγματικότητα οι Τούρκοι δεν επιθυμούν την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή, παρά τους σοβινιστικούς τους αλαλαγμούς, διότι θα χάσουν:

α) την ικανότητα να τους εκβιάζουν και

β) δεν θα έχουν αντισταθισμικά ερείσματα έναντι της Μόσχας.

Η επικράτηση του Άσαντ σημαίνει στην πράξη τη σταδιακή επικράτηση της ειρήνης στη Συρία. Σημαίνει τη συμφιλίωση με τους Κούρδους της Συρίας. Και η επιστροφή της Συρίας στο αραβικό και διεθνές σύστημα θα περιορίσει δραματικά τις τουρκικές επιλογές.

Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί πως στα οκτώ χρόνια του πολέμου δεν υπήρξε οργανωμένη μετωπική σύγκρουση τουρκικών και συριακών δυνάμεων. Η Δαμασκός δεν είχε επιλογή έναντι των τουρκικών επιδρομών και κατακτήσεων. Όχι πλέον. Και η Ρωσία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Έχει συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Συρίας που δεν έχει έναντι της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει τερματισμό της τουρκικής επιδρομικότητας κατά της Συρίας. Και αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό των τουρκικών κατακτήσεων.

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΙ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ

Μισό εκατομμύριο νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες και δις σε καταστροφές είναι το τίμημα του 8ετους επιδρομικού πολέμου στη Συρία. Έχουμε όμως την αρχή του τέλους του πολέμου αυτού. Οι πολεμοκάπηλοι στην Τουρκία και άλλου θα συνεχίζουν να γαβγίζουν. Όμως το καραβάνι της ειρήνης στην περιοχή δεν μπορούν να το σταματήσουν. Θα φθάσει και στην Υεμένη. Και στην περιοχή μας. Επιδρομικοί πόλεμοι και κατακτήσεις δεν έχουν λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ 
και την HELLAS JOURNAL


6/1/2018


                ΣΧΕΤΙΚΑ   ΚΕΙΜΕΝΑ               


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον σκληρό πυρήνα 
των συνεργατών του, στη Σμύρνη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

 1.
Αυτό το άρθρο είναι μια προειδοποίηση: 
Η Τουρκία βρίσκεται σε εξαθλίωση, έρχεται μεγάλη κρίση.

Κάθεστε στο τραπέζι με την νοοτροπία του κατακτητή εμπιστευόμενοι την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας που έχετε πίσω σας, απαιτείτε την αποδοχή των τετελεσμένων της κατοχής και ζητάτε από την άλλη πλευρά πολύ περισσότερα από αυτά που δικαιούστε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σας δίνει αυτό που θέλετε. Γιατί; Διότι ξέρει ότι μια μέρα θα καταρρεύσει η δύναμη την οποία εμπιστεύεστε. Εσείς δεν το ξέρετε. Αυτή το ξέρει. Αν σηκώνατε λίγο το κεφάλι και κοιτάζατε λίγο γύρω σας, θα το βλέπατε. Αλλά μπήξατε το κεφάλι σας στην άμμο και δεν το σηκώνετε να κοιτάξετε.

Η Τουρκία βρίσκεται σε εξαθλίωση. Προχωρεί γοργά προς έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Υπέστη πλήρη συντριβή στην Μέση Ανατολή. Τρώει ένα χαστούκι από την Αμερική και ένα από την Ρωσία. Δεν μπόρεσε να κουνηθεί από την θέση της στην Συρία όπου ετοιμαζόταν για επιχείρηση. Σταμάτα, της είπαν. Σταμάτησε. Σύντομα θα αναγκαστεί να αποσυρθεί πλήρως απ’ εκεί. Διαβάσατε τι είπε προχθές ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo;

Κοιτάξτε τι λέει: «Ένα μέρος του καθήκοντός μας στην Συρία είναι να διασφαλίσουμε να μην δολοφονήσουν οι Τούρκοι τους Κούρδους».

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Τουρκία επιδιώκει την δολοφονία των Κούρδων και όχι των λαφυραγωγών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα είναι γνωστό πως σχεδιάζει να διαπράξει αυτό το έγκλημα μαζί με το Ισλαμικό Κράτος. Το ίδιο πράγμα με τον Pompeo είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron.

Μετά την συνάντησή του με τον Πούτιν είπε: «Πρέπει να υποστηριχθούν οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος». Στο εξής θεωρείται ότι έχει τελειώσει η δουλειά της Τουρκίας στα συριακά εδάφη. Ο κατακτητής θα επιστρέψει στο σπίτι του. Καλά, τι θα γίνουν οι αιμοβόροι τζιχαντιστές που βρίσκονται υπό την προστασία της; Εκείνοι πού θα πάνε; Υπάρχει άλλο μέρος που θα μπορούσαν να καταφύγουν εκτός από την Τουρκία;

Στην Τουρκία υπάρχουν τώρα μερικά εκατομμύρια Σύριοι ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τζιχαντιστές. Γυρίζουν ελεύθεροι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Θα μπορέσουν να χωνέψουν έτσι εύκολα την ήττα στην Συρία; Αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι για τον τουρκικό λαό όπως και για την κυβέρνηση του Ταγγίπ Έρντογαν.

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν δεν μπορέσουν να πάρουν αυτό που θέλουν από τον Έρντογαν που θεωρούν ότι τους χρωστά και πνίξουν την Τουρκία στο αίμα. Μην εκπλαγείτε καθόλου και εσείς αν την ώρα που καταλαγιάζουν τα νερά στην Συρία διαδραματιστούν στην Τουρκία όσα συνέβησαν εκεί. Η Τουρκία έβαλε έναν τέτοιο μπελά στο κεφάλι της χάρις στον Ταγγίπ Έρντογαν που δεν νομίζω ότι θα σωθεί απ’ αυτόν. Φαίνεται ότι έχει φτάσει στο τέλος της η επιθετική πολιτική των πολέμων που ακολουθεί για χρόνια ο Έρντογαν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει το σουλτανάτο του χωρίς πόλεμο.

Όπως κάθε δικτάτορας χρειάζεται τον πόλεμο που του χρησιμεύει στο να κρατάει ζωντανό το εθνικό φρόνημα στην χώρα για να μπορέσει να παραμείνει όρθιος. Καλά, τώρα με ποιον θα πολεμήσει; Τώρα χτυπάει η καμπάνα για τον Έρντογαν, ο οποίος κάποτε έλεγε καθημερινά ότι «είναι θέμα χρόνου να φύγει ο Άσσαντ». Ο δε Άσσαντ στέκεται όρθιος στην Δαμασκό. Εκείνοι που επί επτά χρόνια έκαναν τα πάντα για να τον ανατρέψουν, τώρα μπήκαν στην σειρά για να συμφιλιωθούν μαζί του. Ανοίγουν ξανά τις πρεσβείες τους που είχαν κλείσει στην Δαμασκό. Έμεινε ανικανοποίητη η επιθυμία του Έρντογαν, ο οποίος ονειρευόταν να προσευχηθεί στο Τέμενος Εμεβί κατακτώντας την Δαμασκό.

Βγάλτε το κεφάλι σας από την άμμο και κοιτάξτε λίγο γύρω σας. Η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη για να κρατήσει εσαεί στα χέρια της μιαν χώρα την οποία κατέκτησε. Αν εσείς ακουμπήσατε σε αυτήν, εκείνη ακουμπάει σε άλλες δυνάμεις. Όπως εσείς σταματάτε όταν σας πει εκείνη να σταματήσετε, σταματάει και εκείνη όταν της πουν να σταματήσει. Της είπαν να σταματήσει όχι μόνο στην Συρία, αλλά και στην Μεσόγειο και σταμάτησε.

Για μήνες κόμπαζε για να σταματήσει την ενεργειακή γεώτρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εκστόμισε απειλές. Εκστομίσατε και εσείς άλλες τόσες απειλές υπό την προστασία της. Στο τέλος τι έγινε; Οι απειλές σας δεν ωφέλησαν σε τίποτα. Μόλις η Αμερική βρυχήθηκε κάθισε ήσυχα στην θέση της. Έστειλε, λέει, το Μπαρμπαρός και κάνει γεώτρηση, λέει. Δεν ωφελεί σε τίποτα και αυτή η πρόκληση και η πρόκληση αναταραχής.

Βεβαίως θα επηρεάσει και την Κύπρο η κατάσταση στην Τουρκία, που κατέρρευσε η εξωτερική της πολιτική, αποδυναμώνεται συνεχώς η οικονομία της και σέρνεται προς εμφύλιο πόλεμο. Αφού όταν φταρνιστεί η Τουρκία, εσείς συναχώνεστε, σημαίνει ότι αν προσβληθεί εκείνη από πνευμονία, εσείς θα πάθετε καρκίνο κύριοι.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει πάνω στο κεφάλι της και τον μπελά της δικτατορίας και του ισλαμικού νόμου. Και ξέρετε και εσείς όπως εγώ πώς γκρεμίζονται οι δικτατορίες. Κανένας δικτάτορας δεν φεύγει έτσι εύκολα χωρίς να χυθεί αίμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τα ξέρει όλα αυτά. Εσείς δεν τα ξέρετε. Δεν αντιλαμβάνεστε πώς θα καταρρεύσει μια μέρα η δύναμη την οποία έχετε πίσω σας και εμπιστεύεστε. Εκείνοι το αντιλαμβάνονται. Γι’ αυτό δεν δέχονται τα τετελεσμένα της κατοχής. Γι’ αυτό δεν σας δίνουν περισσότερα από αυτά που δικαιούστε.

Γι’ αυτό παρατείνουν την λύση αυτού του προβλήματος στον χρόνο. Ενώ δεν παραιτείστε από την νοοτροπία της κατάκτησης και δεν αποσύρετε τις ανέφικτες απαιτήσεις σας, μια μέρα δεν θα μπορείτε να βρείτε ακόμα και αυτά που τώρα απορρίπτετε. Αυτό το άρθρο είναι μια προειδοποίηση. Θέλετε δεχτείτε την, θέλετε μην την δεχτείτε!

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ
και την HELLAS JOURNAL

6/1/2019

SDF_ Kurds

2.
Συρία: Διεθνή πυρήνα του ΙΚ εξουδετέρωσαν οι Κούρδοι.

Πέντε ξένοι τζιχαντιστές που πολεμούσαν στη Συρία στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανάμεσά τους δύο υπήκοοι των ΗΠΑ κι ένας υπήκοος της Ιρλανδίας, συνελήφθησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο «πυρήνας» αυτός εξουδετερώθηκε ενώ σχεδίαζε επίθεση εναντίον αμάχων που εγκατέλειπαν το ύστατο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ, ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).

Δύο Αμερικανοί, ο ένας από το Χιούστον (Τέξας), ένας Ιρλανδός πολίτης, κάτοικος Δουβλίνου, και δύο Πακιστανοί από τη Λαχόρη και τη Σιαλκότ είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις ΣΔΔ, που δημοσιοποίησαν στον ιστότοπό τους τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους.

«Βρέθηκε ομάδα τρομοκρατών που προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη ζώνη των εχθροπραξιών και πέντε μέλη της αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις μας», κατά τη συμμαχία.

Περίπου χίλιοι τζιχαντιστές, καθώς και 550 γυναίκες και περίπου 1.200 παιδιά, όλοι τους ξένοι, βρίσκονται στα χέρια των ΣΔΔ, σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχους.

Οι ξένοι που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ, ιδίως οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Σουδανοί μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις αυτόνομες κουρδικές αρχές, που ζητούν από τις αρχές στις πατρίδες τους να τους επαναπατρίσουν.

Αλλά πολλές δυτικές χώρες τηρούν εξαιρετικά επιφυλακτική ως απορριπτική στάση για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με απέχθεια τους τζιχαντιστές. Στον κολοφώνα του το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο», που είχε κυριεύσει τεράστια τμήματα της επικράτειας της Συρίας αλλά και του Ιράκ το 2014, είχε προσελκύσει χιλιάδες ξένους μαχητές στις τάξεις του.

https://slpress.gr/eidiseis/
syria-diethni-pyrina-toy-ik-exoydeterosan-oi-koyrdoi/
 8 Ιανουαρίου 2019 


       ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ    -   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:      

Γιατί ο Τραμπ άλλαξε την απόφασή του για τη Συρία: 
Η νίκη του Ισραήλ και η ήττα της Τουρκίας.