Μια άλλη ανάγνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
(1) Κοστούμι ραμμένο για Ερντογάν:
 Η κατάντια του Κυπριακού και η ομηροποίηση στην Τουρκία.
(2) Ένας Στρατηγός απαντά σ΄ όσους ακόμη αναζητούν
 τους υπαίτιους της κυπριακής τραγωδίας.





 Μια άλλη ανάγνωση.

Μα πως αλήθεια τα έχουμε καταφέρει τόσο χάλια; Πιο χάλια δεν γίνεται! Είναι και η επέτειος του Ενωτικού δημοψηφίσματος, της κορυφαίας στιγμής έκφρασης του δικαιώματος μας για αυτοδιάθεση και εκπλήρωση των εθνικών μας πόθων που συνέπεσε τούτες τις μέρες και που τα έχει κάνει όλα να πονούν περισσότερο. Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε…Να έχουμε στα χέρια έκθεση από τον πολλά κάποτε υποσχόμενο κ. Γκιουτέρες που την διαβάζεις και ηχεί ως η νεκρώσιμος ακολουθία των αγώνων αυτού του λαού και του κράτους μας του ίδιου. Να διαβάζεις και να ψηλαφείς αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πίσω από τις γραμμές.

Το Κυπριακό πρόβλημα, αντί να αναδεικνύεται ως η πλέον παρατεταμένη κατοχή που ξεκίνησε τον 20ο και διέρχεται τον 21ο αιώνα, έχει πανηγυρικά εδραιωθεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ ως θέμα εμπιστοσύνης και αποδοχής δομών του ψευδοκράτους, απαίτησης για παραχάραξη της Ιστορίας μας από εμάς τους ίδιους και, εδραίωσης πέραν πάσης αμφιβολίας της εκχώρησης δικαιωμάτων στον φυσικό πλούτο αυτής της Δημοκρατίας, στους εισβολείς και τους εγκάθετους πριν την όποια δήθεν συμφωνία για  «διευθέτηση» του εθνικού μας προβλήματος. Γιατί η λύση έπαψε να υφίσταται εδώ και καιρό.  Όπως φαίνεται να έχει πάψει να υφίσταται και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία στην τελική έκδοση αυτού του κειμένου υποβιβάστηκε σε «κυβέρνηση της Κύπρου». 

Η διάγνωση της τραγικής πραγματικότητας του ΟΗΕ σήμερα δεν παύει να είναι και η μοιραία απόρροια των διαχρονικών ασύγγνωστων λαθών μας. Αυτή η έκθεση, που η νέα ιλαροτραγωδία μεταξύ των νομικών του τόπου πέτυχε να την εξαφανίσει από τις προτεραιότητες εκείνων που διαχειρίζονται την επικαιρότητα, δεν είναι αυθυπόστατη. Συνιστά  προοίμιο για το ποια θα είναι η θέση και στάση και οι προτεραιότητες των Η.Ε. μέσω της κυρίας Λουτ στους διαβόητους «όρους αναφοράς»  και στις επερχόμενες συνομιλίες, από την στιγμή που εμείς δεν επανατοποθετούμε το πρόβλημα μας. Το καταφέραμε και τούτο, να κάνουμε τα όποια κοιτάσματα  φυσικού αερίου, από δικό μας όπλο, δαμόκλειο σπάθη που επικρέμαται από πάνω μας. Γιατί ο Γ.Γ τα έχει ήδη εντάξει ως σημαντική παράμετρο και των όρων αναφοράς και των συνομιλιών. Ανάγει με τον πλέον επίσημο τρόπο το Κυπριακό σε θέμα διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων. Στην ουσία  μας ζητά να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος με συνεργιστικές δράσεις και συναποφασίζοντας.

Ο πάλαι ποτέ αγωνιστικός και φιλοδίκαιος Ευρωπαίος πολιτικός  Γκιουτέρες αναφέρει την παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών με παράνομες ναύτεξ, την σοβαρή εμπλοκή στην γεώτρηση της ΕΝΙ σαν απλά «συνωστισμό» στη περιοχή γύρω από την Κύπρο! Σαν να μαζευτήκαμε πολλοί, μας λέει! Για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ούτε λόγος.  Για τις απειλές και ρητορική μίσους από Ερτογάν επιλέγει σιγή ιχθύος. Μόνον η γεώτρηση της EXXONMobil τον ενοχλεί ως «πηγή χαμηλής έντασης». Θα μας πει και πως παραβιάζουμε και το διεθνές δίκαιο σε λίγο. Και η κυβέρνηση επιμένει να μην αντιδρά. 

Το εργαλείο του ΟΗΕ για διατύπωση του πραγματικού μας προβλήματος έχει πάψει προ πολλού να είναι ο καταστατικός του χάρτης, οι αρχές του δικαίου, τα ψηφίσματα για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μηχανισμοί για διασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας. Έχουν ήδη αντικατασταθεί από «έρευνες κοινής γνώμης» για την σφυγμομέτρηση της εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων! Έλεος! Τα ΗΕ με όλη τους τη δόξα μας ανακοινώνουν πως γι’ αυτά το Κυπριακό που τους έφερε εδώ το 1964 με την καθόλα αδικαιολόγητη ανταρσία των Τούρκων κατά της νόμιμης κυβέρνησης,  δεν είναι παρά πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εκπονούν έρευνες για να χαράξουν πολιτικές για κοινωνικές επαφές και χαζοχαρούμενα συναπαντήματα εξωραϊσμού της κατοχής, όπως καλή ώρα έγινε πριν λίγες εβδομάδες στον Άγιο Παντελεήμονα! Και δεν αισχύνονται να διατυπώνουν σε ένα έγγραφο στα οποία η κυβέρνηση δείχνει να έχει επενδύσει τόσα πολλά,   πως οι Τουρκοκύπριοι τα οργανώνουν όλα καλύτερα και πιο …μαζικά! Και γιατί να μην τα κάνουν αφού μέσα από αυτά τους εξισώνουν με το νόμιμο κράτος; Εδώ που βρισκόμαστε, δεν έχουμε καν ίσες αποστάσεις, έχουμε υιοθέτηση των τουρκικών επιδιώξεων. 

Αλλά δεν μένει μόνο εδώ. Η ευφάνταστη πολιτική της πλευράς μας και η στρατηγική των συνεργατών της κάθε νατοϊκής πρεσβείας, κατάφεραν το αδιανόητο. Μας επιρρίπτονται ευθύνες για «αντιφατικές και διχαστικές αφηγήσεις για το παρελθόν» που παραμένουν, λέει, σοβαρό εμπόδιο για ειρηνική συνύπαρξη. Έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει; Η Γραμματεία του ΟΗ μας κατηγορεί ευθέως γιατί δεν αρνούμαστε την Ιστορική μας αλήθεια! Κι ενώ ούτε νύξη δεν γίνεται για τα σχισμένα βιβλία και τους διωγμούς εκπαιδευτικών στην Καρπασία έρχεται με απίστευτο θράσος να απαιτήσει κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και  ανταλλαγές φοιτητών με τα ψευπανεπιστήμια. Μα κύριε Γκιουτέρες μου, ως πάλαι ποτέ Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έπρεπε να γνωρίζεις πως στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ανταλλάσσουμε φοιτητές και δεχόμαστε τις ακαδημαϊκές μονάδες που παραχωρούν όταν αυτά είναι ενταγμένα στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο. Εκτός πια και αν εξόφθαλμα μας ζητάς να δώσουμε οντότητα και έμμεση αναγνώριση στο αποσχιστικό μόρφωμα μέσα από τα δικά μας πανεπιστήμια. 

Ούτε οι Τουρκία αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι, δυστυχώς για τους ίδιους, ενδιαφέρονται για λύση και έντιμο συμβιβασμό. Ενδιαφέρονται μόνον να μπουν ηγήτορες στο παιγνίδι του όποιου φυσικού πλούτου. Και αυτό δυστυχώς τους το προσφέρει ο Γ.Γ του ΟΗΕ με αυτές του τις αναφορές και απαιτήσεις. Μας καλεί να δώσουμε έννομη οντότητα στο παράνομο μόρφωμα.  Και η κυβέρνηση με την εκκωφαντική σιωπή της επιμένει απλώς να ξεπλένει την κατοχή.


  Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως
-Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ

25/1/2019 


              ΣXETIKA   ΘΕΜΑΤΑ           



Turkish M47 burnt out during the invasion of Cyprus - 1974. Archives Turkish army

1.
Κοστούμι ραμμένο για Ερντογάν:
 Η κατάντια του Κυπριακού και η ομηροποίηση στην Τουρκία.

Από πού έχει ξεκινήσει το Κυπριακό και πού κατάντησε. Διαχρονικά και βαθμηδόν οι συζητήσεις προσεγγίζουν τις τουρκικές επιδιώξεις, που κωδικοποιούνται στον πλήρη έλεγχο του νησιού. Αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες και διαδικασίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Και κάθε φορά άφηναν ως «κεκτημένο» και νέες υποχωρήσεις.
  • Υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία καθόρισαν αυτήν την πορεία.
Πρώτον, η Τουρκία στοχεύει στρατηγικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί διά μιας συμφωνίας, που θα παραπέμπει σε ένα μοντέλο συνομοσπονδίας δυο κρατών. Μπορεί, όμως, να επιτευχθεί και χωρίς συμφωνία, με την επιβολή ενός μοντέλου συνεργασίας των «δυο οντοτήτων». Αυτό, το τελευταίο, ήδη προωθείται από τουρκικής πλευράς.

Δεύτερον, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, πέραν από τα στερεότυπα συνθήματα της πεπατημένης, υπάρχει διαχρονικά ένα σοβαρό ζήτημα: Δεν υπάρχει πλάνο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση ως προς τις επιδιώξεις. Ακόμη και αυτοί που προτάσσουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο. Πρωτίστως, δεν είναι ίδια η ερμηνεία που δίνεται με αυτή των Τούρκων.
  • Πήγε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου για να εξηγήσει πως είναι «όλα στο τραπέζι» και ότι συζητά αυτό που ήδη τέθηκε στις άτυπες επαφές. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα λάθη της Λευκωσίας. Διατυπώθηκε ένας… προβληματισμός, μια άποψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά και «κλειδώθηκε» στην ατζέντα!
Δυστυχώς, η ελληνική κυπριακή πλευρά κινήθηκε και κινείται στη λογική του «στύλον – στύλον άνεση», η οποία προχωρεί χωρίς πυξίδα. Στο παρελθόν αναπτύχθηκε μια επιδερμική προσέγγιση, που έχει αποβεί και καταστροφική: «Να αποδεχθούμε όσα προτείνονται γιατί θα τα απορρίψει ο Ντενκτάς». Και στο τέλος φορτώνονταν οι συζητήσεις με ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις. Αυτή η λογική, φυσικά, κατέρρευσε στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 2004, όταν ο Ντενκτάς τους άφησε όλους σύξυλους αποδεχόμενος την πρόταση Ανάν, για επιδιαιτησία και χρονοδιάγραμμα. Ήταν τότε που ο Ερντογάν διεμήνυσε στον Ραούφ Ντενκτάς πως είτε το αποδέχεται είτε θα τους αντικαθιστούσε.
  • Έρχεται στην Κύπρο ξανά η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωρίζει προφανώς τι συζητείται, τι δηλώνεται δημοσίως και ποιες είναι οι προθέσεις των εμπλεκομένων στο Κυπριακό. Θα είναι ένα ακόμη ταξίδι χωρίς αποτέλεσμα ή θα τους θέσει ένα περίγραμμα «όρων αναφοράς» για να το αποδεχθούν ή να το απορρίψουν; Θα αποδεχθεί τη θέση της Άγκυρας πως δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες πριν από τον Ιούνιο;
  • Το Κυπριακό δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα συνταγματικών ρυθμίσεων. Είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και η μόνη οδός είναι η ανατροπή των δεδομένων αυτών και όχι η νομιμοποίησή τους.
Υπάρχουν νέα δεδομένα που θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία έχει κλείσει τον κύκλο της με την κατάρρευση της Πενταμερούς στο Κραν Μοντάνα, Ιούνιο – Ιούλιο 2017. Με βάση τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, είναι μια λύση διαχωριστική, ρατσιστική, καθώς γίνεται διάκριση των πολιτών με βάση την εθνική τους καταγωγή. Είναι ένα sui generis (ιδιότυπο) μοντέλο, που δεν είναι και λειτουργικό, καθώς υιοθετείται ένα περίπλοκο σύστημα λήψης αποφάσεων. Ένα μοντέλο που αναπαράγει τον εθνικισμό δεν μπορεί να επιβιώσει και πιθανόν να προκαλεί αναταράξεις και περιπέτειες.

Η θέση όσων επιμένουν στην πεπατημένη που εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πλεύσης. Αυτή η προσέγγιση είναι αδιέξοδη και ενισχύει το κατοχικό στάτους κβο. Κανείς δεν υποστηρίζει πως μια άλλη πορεία θα είναι εύκολη ή υπάρχει έτοιμη και θα ανασυρθεί από το συρτάρι. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη οδός πλην αυτή της εξέτασης και διαμόρφωσης μιας διαφορετικής πολιτικής, που θα στοχεύει στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.
  • Τα δεδομένα έχουν αλλάξει στην περιοχή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία της δεκαετίας του ’70, ΄80 δεν είναι η ίδια σήμερα. Έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία εάν δεν τα αξιοποιήσει θα παραμένει όμηρος της Τουρκίας.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://www.apopseis.com/kostoymi-rammeno-gia-erntogan
-i-katantia-toy-kypriakoy-kai-i-omiropoiisi-stin-toyrkia/
30/1/2019

2.
 Ένας Στρατηγός απαντά σ΄ όσους ακόμη αναζητούν
 τους υπαίτιους της κυπριακής τραγωδίας.



Με αφορμή το μήνυμα στο twitter από τον συνάδελφο Νίκο Υποφάντη ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι το σωτήριο έτος 2019 υπάρχουν που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα “ποιοι φταίνε για την εισβολή των Τούρκων το 1974” και “ποιοι καταδικάστηκαν γι΄ αυτό”;

Για να μην πολυλογούμε εμείς που έχουμε διαβάσει την ιστορία κι έχουμε μόνο παιδικές μνήμες εκείνων των ημερών, ας δούμε κι ας δούνε οι “έκπληκτοι” τι λέει ένας Αξιωματικός που δεν έζησε απλώς τα γεγονότα! Πολέμησε στη Λευκωσία και σταμάτησε τον Αττίλα με τους ηρωϊκούς άνδρες του 336 Τάγματος. Ο Στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος απαντά.

Από Militaire News - 29/01/2019  
https://www.militaire.gr/enas-stratigos-apanta-s-osoys-akomi-anazitoyn-toys-ypaitioys-tis-kypriakis-tragodias/?fbclid=IwAR1i31R8sBO3QSAMLCZNdH9DFRz7JPrH6Y2_NEaM4R8cHDXTpN0U_IG73zI