Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο της τεχνολογίας με την Κίνα.


Μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται σε εμπορικό ανταγωνισμό, όμως η πραγματική μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο δεν θα δοθεί τα επόμενα χρόνια για τις εξαγωγές σόγιας και αυτοκινήτων. Για πρώτη φορά στην ιστορία το διακύβευμα που θα καθορίσει την επόμενη υπερδύναμη δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση πρώτων υλών και φυσικών προϊόντων, αλλά με τη διαχείριση άυλων μεγεθών, δηλαδή των δεδομένων και την επεξεργασία τους.

Ο λόγος φυσικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τομέα στον οποίο η Κίνα φαίνεται να έχει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο σχέδιο, απ' ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μάχη επικράτησης που περιορίζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά για μάχη επικράτησης στο σύνολο της Τεχνολογίας, αφού η τεχνολογία των επόμενων δεκαετιών θα είναι ταυτόσημη με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών εκτιμά ότι η χώρα που θα κόψει πρώτη το νήμα σε αυτή την κούρσα θα καταστεί αυτόματα και υπερδύναμη του 21ου αιώνα αφού θα εξασφαλίσει μαζικά οικονομικά οφέλη αλλά και σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα. 

Σύμφωνα με μελέτη της PwC, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώ η υιοθέτησή της μέσα στην επόμενη δεκαετία θα προσθέσει 15,7 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Από αυτά η Κίνα θα καρπωθεί τα 7 τρισεκατομμύρια, η Βόρεια Αμερική 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Ευρώπη μόλις 2,5 τρισεκατομμύρια.

Πηγή γραφήματος:PwC

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της, η Κίνα εμφανίζεται ως η μόνη χώρα που έχει καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο με τρία σημεία αναφοράς: Να συμβαδίζει με τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2020, να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο έως το 2025 και τελικά να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2030.

Η σημασία που δίνει στο Πεκίνο στο συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά το 2017, κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια τοποθέτησαν ένα ποσό ρεκόρ σε επιχειρήσεις με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, οι κινεζικές νεοσύστατες εταιρείες στον εν λόγω τομέα έλαβαν χρηματοδότηση 4,9 δισ. δολαρίων, προερχόμενη μάλιστα από μόλις 19 επενδυτικά κεφάλαια, ενώ οι αντίστοιχες αμερικανικές εταιρείες 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 155 επενδυτικά κεφάλαια.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες το Πεντάγωνο προειδοποίησε την αρμόδια υποεπιτροπή του Λευκού Οίκου ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χάνουν σταδιακά το τεχνολογικό τους προβάδισμα καθώς η Κίνα αλλά και η Ρωσία αναπτύσσουν προηγμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Ωστόσο η μέχρι τώρα οι ΗΠΑ χαρακτηρίζεται περισσότερο από αμηχανία παρά από την ανάληψη πρωτοβουλιών. 

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον διατηρεί έναν κατάλογο ευαίσθητων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης, για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια προκειμένου να εξαχθούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια διατήρησης κεκτημένων, η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού είναι θέμα χρόνου η γνώση αυτή να φτάσει στην Πεκίνο ή να παραχθεί σε κινεζικά πανεπιστήμια.

Οι περισσότεροι ειδικοί αλλά και καθηγητές από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσεται πλέον ένας ακήρυκτος αλλά απολύτως πραγματικός πόλεμος, η κρισιμότητα του οποίου δεν έχει γίνει κατανοητή από τις ΗΠΑ. Και προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθούν σύντομα στρατηγικές πρωτοβουλίες από την αμερικανική ηγεσία οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε μια ιστορική απώλεια της πρωτοκαθεδρίας τους στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα.

Του Γιάννη Παλιούρη

  17 Δεκεμβρίου 2018 


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        





 O πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι εμπορικός.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα διαρκώς κλιμακώνεται και καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, από τα φασόλια της σόγιας μέχρι τα iPhones, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα φτηνά κινεζικά gadgets και από το αργό πετρέλαιο μέχρι το χάλυβα. Οι φόροι, οι δασμοί και οι επιδοτήσεις αποτελούν μέρος των όπλων που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιδιόμορφο πόλεμο. Όμως είναι ο εμπορικός πόλεμος που βλέπουμε, η μητέρα όλων των μαχών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα;

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές και ακούγοντας μέσα στο θόρυβο των ειδήσεων και των δηλώσεων, διαπιστώνουμε πως ο εμπορικός πόλεμος που βλέπουμε, δεν είναι η ουσία, αλλά το προπέτασμα καπνού. Η ουσία κρύβεται πίσω από τη δήλωση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής μονάδων ηλεκτρονικής μνήμης στην πόλη Wuhan, στην οποία παρομοίασε τον επεξεργαστή του υπολογιστή με την ανθρώπινη καρδιά. Η μετάφραση στα αγγλικά που παρουσιάστηκε από το CNBC, είναι : “No matter how big a person is, he or she can never be strong without a sound and strong heart”. Δηλαδή, ο Κινέζος πρόεδρος είπε με δυο λόγια, πως η δύναμη ενός ανθρώπου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του, αλλά με την υγιή και δυνατή καρδιά.

Δεν πρόκειται λοιπόν περί απλού εμπορικού πολέμου. Πρόκειται περί μάχης πολιτισμών και μέλλοντος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου, καθώς η βασική κινεζική φιλοδοξία είναι να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεχνολογία της νέας γενεάς, δηλαδή στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Ιntelligence). Ο ρόλος του πρωταγωνιστή, εξαρτάται από τη δυνατότητα της κινεζικής βιομηχανίας και τεχνολογίας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τους απαραίτητους επεξεργαστές δεδομένων και τα απαραίτητα ολοκληρωμένα κυκλώματα, γνωστά ως “cutting-edge chips”, πάνω στα οποία θα στηρίζεται η μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως απαιτούνται περίπου $150 δισ. για αυτήν την μετάβαση της κινεζικής οικονομίας, στη νέα εποχή, που θα της επιτρέψει να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο κυρίαρχος της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στο πληθυσμιακό μέγεθος, ούτε στον στρατιωτικό όγκο, ούτε στα απόλυτα μεγέθη της ανάπτυξης, αλλά κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη που θα δώσει άλλες διαστάσεις, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστες. Και οι “πρώτες ύλες” για το πέρασμα στην κοινωνία της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξελίσσονται και κατασκευάζονται κυρίως στις ΗΠΑ.

Επομένως ο πραγματικός πόλεμος δεν είναι αυτός που βλέπουμε. Είναι ο τεχνολογικός πόλεμος, που έχει ως στόχο να αποτρέψει η να καθυστερήσει την κινεζική κυριαρχία στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

https://www.liberal.gr/arthro/233760/apopsi/k-charokopos/O-polemos-ipa---kinas-den-einai-emporikos.html?fbclid=IwAR3l8OAUq3DYEOP_ISBwxKGxYSWcI-TAqHyiHGrm4b9PBt1U2jxfDVJjBt4

21 Δεκεμβρίου 2018