Η Τουρκία είναι στην απέξω, ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Προς ένοπλο ελληνοτουρκικό επεισόδιο: 
Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» περιμένουν την έκβασή του...
(2) Πώς η Ελλάδα μπορεί να ακυρώσει την τουρκική προκλητικότητα.
3)  Η «γαλάζια πατρίδα»… του Ερντογάν. Ένα νέο όχημα διεκδικήσεων;
Μήπως είναι καιρός να ζητηθούν κάποιες εξηγήσεις;
(4) Η ExxonMobil εντόπισε πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου 
στο οικόπεδο 10-Βίντεο.
(5) Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». 
Αργή πορεία αλλά σταθερής κλιμάκωσης από την Τουρκία .
(6) Η ανοιχτή ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Τσίπρα.
Τα όρια που θέτει το  Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. 


Η Τουρκία είναι στην απέξω,
 ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος.

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου συνδέεται και με την ευρωπαϊκή σύναξη στη Λευκωσία. Ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής των επτά Νότιων Χωρών της ΕΕ (MED7). Και είχε, όντως, προβλεφθεί πως η Άγκυρα θα προσπαθούσε να στείλει μηνύματα τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Αυτή είναι η τακτική του καθεστώτος Ερντογάν. Αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, όταν θέλει να στείλει μηνύματα και κυρίως να αναδείξει πολιτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα είναι εκτός των ενεργειακών και ευρύτερων σχεδιασμών με δική της ευθύνη. Θέλει, όμως, δια της ισχύος να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις και στα δρώμενα στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, επέλεξε να επιβεβαιώσει πως είναι η ταραχοποιός της περιοχής. Νοτίως της Κύπρου εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, βρίσκεται από την Κυριακή το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1» που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Τα δικαιώματα έρευνας του τεμαχίου 9 έχει η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Είναι, επίσης, γνωστό πως ο Ιταλός πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύπρο για τη σύνοδο. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται πως Γαλλία και Ιταλία συζητούν και βρίσκονται πολύ κοντά να συμφωνήσουν στην από κοινού αξιοποίηση των αδειοδοτημένων τους θαλασσοτεμαχίων.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η πλεύση και η ταχύτητα του σεισμογραφικού τις τελευταίες 48 ώρες, δείχνουν ότι το «Μπαρμπαρός» ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Κατευθυνόταν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία παράνομα, για τις δραστηριότητες του σεισμογραφικού. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με βάση την παράτυπη Navtex, θα παραμείνει τέσσερις μήνες (μέχρι την 26η Μαΐου). Η Navtex καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Θα συνεχίσει τις προκλήσεις

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, προτάσσοντας παράλληλα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την προωθούμενη λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών. Κι αυτό αποτελεί ένα συνδυασμό τακτικών και στρατηγικών επιδιώξεων. Δια της ισχύος επιχειρείται να επιβληθεί μια συμφωνία, που θα διασφαλίζει την επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Και στο έδαφος και στη θάλασσα. Έλεγχος του κράτους και του φυσικού πλούτου.

Με το να μην αντιδρούμε δεν σημαίνει πως θα αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια. Με το να μην απαντούμε δεν σημαίνει πως θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση. Υπάρχει η άποψη πως εάν αντιδράσουμε «θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας» και θα αυξηθεί η ένταση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα εργαλεία αντίδρασης. Υπάρχουν οι συνεργασίες, οι συμμαχίες, που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει, επιτέλους, να θέσουμε και εμείς ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή.

Μέχρι τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αυτές τις συνεργασίες, προσφέρει. Προσφέρει διευκολύνσεις σε διάφορα επίπεδα. Για να προχωρούν ορθολογιστικά αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να λειτουργούν στη βάση της αμφίδρομης δράσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Άλλωστε, εάν επιβληθεί η Τουρκία στην Κύπρο, θα επηρεασθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν.

Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας.

31 Ιανουαρίου 2019 


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             




1.
Προς ένοπλο ελληνοτουρκικό επεισόδιο: 
Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» περιμένουν την έκβασή του...

Στις αρχικές προετοιμασίες ενός ένοπλου επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας "κινείται" η περιοχή. Το "θερμό" αυτό επεισόδιο κρίνεται αναγκαίο από πολλούς δρώντες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Σκοπός της Τουρκίας θα είναι η ήττα των ελληνικών δυνάμεων ώστε να συρθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Χάγης με βάση την τουρκική ατζέντα.

Το θερμό επεισόδιο κρίνεται επιβεβελημένο από την Τουρκία ώστε:


-Να ελεγχθεί ο αγωγός East-Med και τα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου

-Να υφαρπάξει το Αιγαίο με επαναχάραξη συνόρων

-Να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η Αγκυρα με έλεγχο και του νέου αυτού ενεργειακού αυτού διαδρόμου.

-Θα καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη δεδομένης και της "νίκης" που σηματοδοτεί η φαινομενική απόσυρση των Αμερικανών στην Β.Συρία και η συμφωνία με Ρωσία-Κίνα για τους νέους δρόμους στην Ευρασία.

Το τουρκικό σχέδιο των 3 αγωγών

-Η Τουρκία "ελέγχει" πλέον τον "Turkish Stream" ο οποίος σε λίγο θα της δώσει την ικανότητα- με βάση και την συμφωνία με Σερβία- να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια.

- Μελλοντικά θα ελέγξει ακόμη έναν αγωγό. Αυτόν μέσω Ιράν-Ιράκ-Συρίας, τον αγωγό "South Pars".

- Αν δεν ελεγχεί ο "East-Med" και η Κύπρος, τότε η Τουρκία θα "πυρπολήσει" το ΝΑΤΟϊκό πρότζεκτ

Δεδομένης της διπλωματικής ήττας των Αμερικανών στην Β.Συρία, η Ουάσινγκτον δεν είδε έγκαιρα ότι εκτυλίσσται ένα ρωσοτουρκικό σχέδιο στα Βαλκάνια πανομοιότυπο με αυτό που διαδραματίστηκε στην Μέση Ανατολή.

Στόχος είναι η εκδίωξη των Αμερικανών ή η δραματική μείωση της επιρροής τους στην περιοχή.

Δυστυχώς, η τακτική των ΗΠΑ έχει αποθρασσύνει την Αγκυρα η οποία αντί να επιστρέψει απλά στο "δυτικό μαντρί", θέλει να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με πρώτο θύμα την Ελλάδα.

Αλλωστε κάποιους αυτό τους βολεύει. Διότι μόνο η Ελλάδα μπορεί να "στηθεί" σε ένα πόλεμο "δια αντιπροσώπων"...

Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών, η προαγωγή των δύο βασικών υπευθύνων της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, (ο ένας έγινε ΑΓ/ΕΣ και ο άλλος διορίστηκε σωματάρχης στο Γ' ΣΣ), η αδυναμία που επιδεικνύει συστηματικά η Ελλάδα, έχουν προσκαλέσει την Τουρκία σε ένοπλο επεισόδιο στην περιοχή μας.

Μόνο με νίκη στο πεδίο της μάχης θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις τουρκικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Οποιαδήποτε νέα συμφωνία στο στυλ "συμφωνίας Πρεσπών", θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" και διμέτωπο αγώνα επιβίωσης μελλοντικά.

 Βασίλης Καπούλας,
  αρχισυντάκτης στο pronews.gr

30/1/2019


2.
Πώς η Ελλάδα μπορεί να ακυρώσει 
την τουρκική προκλητικότητα.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται έπειτα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έπειτα από τις -τουλάχιστον- περίεργες δηλώσεις που έκανε στο βήμα της Βουλής Δωδεκανήσιος κυβερνητικός βουλευτής. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν τη σύμπηξη μίας ελληνοτουρκικής συμφωνίας, παρόμοιας με αυτή των «Πρεσπών». Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

Η προκλητικότητα της Άγκυρας αποτυπώνεται σε ρητορικό επίπεδο με το μπαράζ πολεμικών δηλώσεων τόσο του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί προάσπισης της περίφημης «γαλάζιας πατρίδας», όσο και του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Η τουρκική προκλητικότητα είναι, επίσης, πρόδηλη και σε επιχειρησιακό επίπεδο με τη μορφή των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και την αποστολή του σεισμογραφικού Barbaros σε περιοχές πέριξ του Καστελόριζου. Σε αυτό είναι απαραίτητο να προστεθεί και η πρόσφατη παρενόχληση ελληνικού ελικοπτέρου Super Puma από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κοντά στο Φαρμακονήσι.

Η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί τμήμα της στρατηγικής για δημιουργία περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο με την Ελλάδα και της εμπέδωσης της τουρκικής παρουσίας στις θαλάσσιες ενεργειακές οδούς της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας διεκδικήσεις και όπου μπορεί τετελεσμένα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και νότια της Κρήτης.

Το εύλογο ερώτημα το οποίο ανακύπτει συνίσταται στο τι οφείλει να πράξει η Αθήνα, ώστε να ακυρώσει εν τοις πράγμασι την τουρκική προκλητικότητα. Και τούτο διότι η ακύρωση αυτής αποτελεί προϋπόθεση για την ελληνοτουρκική προσέγγιση η οποία πρέπει να συντελεστεί με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδα

Πρώτον, η Αθήνα οφείλει να ενισχύσει τις συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ιορδανία, συμμετέχοντας σε κοινές αεροπορικές και ναυτικές συνεκπαιδεύσεις που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- σενάρια προάσπισης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και των θαλάσσιων ενεργειακών εγκαταστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν αποτελεί χώρα ταραξία, αλλά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η Αθήνα οφείλει να ενημερώνει, ολοκληρωμένα και στοχευμένα, μέλη των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Ελληνισμού (Hellenic Caucus) και Ελληνο-ισραηλινής Συμμαχίας (Hellenic-Israeli Alliance) στο αμερικανικό κογκρέσο ως προς την κατάσταση στο Αιγαίο, την τουρκική επιθετικότητα και την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τα κοινά ελληνο-αμερικανικά συμφέροντα. Το γεγονός ότι το κογκρέσο ανανεώθηκε στις τελευταίες εκλογές κατά 20% με νέα πρόσωπα καθιστά επιτακτική, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την άμεση διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας.

Τρίτον, η Αθήνα οφείλει να ενημερώνει αδιάλειπτα ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις που δρουν στην Ουάσινγκτον, κέντρα επηρεασμού αποφάσεων και δεξαμενές σκέψης για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με στόχο –μεταξύ άλλων– και την προώθηση νομοσχεδίων στο κογκρέσο για ζητήματα που άπτονται των καλώς νοούμενων ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων.

Η δύναμη που διαθέτει το αμερικανικό Κογκρέσο, ως προς τον καθορισμό πτυχών που άπτονται των αμερικανικών εξωτερικών σχέσεων, αποτυπώνεται αντιπροσωπευτικά στον Νόμο που ενέκρινε κατά πλειοψηφία για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2019. Ο Νόμος αυτός προειδοποιεί με κυρώσεις την Τουρκία και αποβολή της από το πρόγραμμα απόκτησης και συμπαραγωγής των F-35, στην περίπτωση που προβεί σε απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Υλοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων

Τέταρτον, η Αθήνα οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση στοχευμένων ενεργειακών προγραμμάτων περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ώστε να εμπεδώσει τον διαμετακομιστικό της ρόλο. Ένα παράδειγμα είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Εξίσου σημαντική είναι η προκήρυξη νέου αδειοδοτικού διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας για την προσέλκυση ξένων ενεργειακών εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, δύναται να ακυρωθεί de facto η τουρκική στρατηγική της ιδιοποίησης ελληνικών θαλάσσιων ενεργειακών πόρων.

Στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα θα πρέπει να επιλέξει ποιο ρόλο θα έχει τελικά στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα είναι γείτονας προβλέψιµος και αξιόπιστος; Θα είναι τελικά σταθερός ή αβέβαιος σύµµαχος; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία η ίδια πρέπει να απαντήσει.

Ένα είναι σίγουρο, ότι είµαστε καταδικασµένοι από τη γεωγραφία και την Ιστορία µας να ζούµε µαζί. Αξίζει, λοιπόν, και για τις δυο χώρες ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόµα καλύτερο µέλλον, χωρίς όμως αστερίσκους και ηγεμονίες.

Αντωνία Δήμου

H Αντωνία Δήμου είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή. Είναι επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (CMED) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος και συντονίστρια του ιδιαίτερου Γραφείου στο Hashemite Royal Court και έχει εργαστεί ως ειδική επιστήμονας στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας και ως σύμβουλος στο Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

https://slpress.gr/ethnika/
pos-i-ellada-mporei-na-akyrosei-tin-toyrkiki-proklitikotita/
 31 Ιανουαρίου 2019 

ASSOCIATED PRESS

3.
Η «γαλάζια πατρίδα»… του Ερντογάν. Ένα νέο όχημα διεκδικήσεων;
Μήπως είναι καιρός να ζητηθούν κάποιες εξηγήσεις;

Τον τελευταίο χρόνο οι Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου έχουν εισάγει και επαναλαμβάνουν κάθε φορά που βρίσκουν σχετική ευκαιρία την έκφραση «γαλάζια πατρίδα». Άραγε ποια να είναι αυτή η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, η οποία ξαφνικά εμφανίστηκε στη ρητορική τους;

Όταν την άκουσα για πρώτη φορά, προσέγγισα την έκφραση με χιούμορ. Πώς ένας λαός, αρχικά κτηνοτρόφων, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, του οποίου μάλιστα ο ναύαρχος δεν μπορούσε να βρει τη Μάλτα, μπορεί να έχει «γαλάζια πατρίδα»;

Όμως μετά από τις πολλές επαναλήψεις, σκέφτομαι ότι δεν το λένε τυχαία και ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να θεμελιώσουν ή να «νομιμοποιήσουν» διεκδικήσεις σε θέματα της ΑΟΖ, όπως συνήθως κάνουν στα ζητήματα της θάλασσας, καθώς δεν έχουν το διεθνές δίκαιο με το μέρος τους.

Σε τούτο άλλωστε οδηγούν τα παρακάτω στοιχεία:
  1. Η Τουρκία διεκδικεί, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, υφαλοκρηπίδα μέχρι τη μέση του Αιγαίου, επειδή τα μικρά στο μέγεθος νησιά μας ‘κάθονται’ γεωλογικά πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Μικράς Ασίας, η οποία, ούσα αυτή ογκώδης, προεκτείνεται κάτω από τα νερά του αρχιπελάγους μας.
  2. Η συγκεκριμένη λογική στηρίζεται στην αντίληψη του 19ου αιώνα περί «ζωτικού χώρου» (lebensraum), την οποία υιοθέτησαν για τις επεκτατικές τους βλέψεις και οι Ναζί. Η Γερμανία, δηλαδή, χρειαζόταν, ως μεγάλη χώρα, «ζωτικό χώρο» για να μπορεί να αναπνέει. Τούτη η άποψη μεταλαμπαδεύτηκε στην Τουρκία από τους Γερμανούς εκπαιδευτές του Τούρκων αξιωματικών, που αποτέλεσαν την μετέπειτα ηγεσία της χώρας. Δυστυχώς, έκφανση αυτής της λογικής ήταν και η διατύπωση περί «ζωτικών συμφερόντων» της γείτονος στη Συμφωνία της Μαδρίτης, που υπεγράφη το 1997 από τους Σημίτη και Ντεμιρέλ..
  3. Το ίδιο σκεπτικό χρησιμοποιείται από την Τουρκία και στην περίπτωση του Καστελόριζου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ένα τόσο μικρό νησί να στερεί στην ίδια, με τον όγκο που διαθέτει, το δικαίωμα να έχει ΑΟΖ. Πρόκειται για μία πολιτική λογική, του όγκου και της ισχύος, που προφανώς δεν στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
  4. Η νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό στο κείμενο του Νταβούτογλου Το Στρατηγικό Βάθος (Εκδόσεις Ποιότητα). Σε αυτό ο συγγραφέας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργός, αφιερώνει υποκεφάλαιο (6.3.3.1) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο θαλάσσιος ζωτικός χώρος και το Αιγαίο». Θεωρώ ότι τα σχόλια περιττεύουν… 
Πέρα όμως από τα περί ζωτικού χώρου και στρατηγικού βάθους, ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να προστεθεί στον προβληματισμό μας είναι η ιστορία του θεσμού της ΑΟΖ.Αυτή δεν αποκαλούνταν έτσι εξ αρχής.Ξεκίνησε ως διεκδίκηση των κρατών της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, τα οποία, μη διαθέτοντας γεωλογικά υφαλοκρηπίδα, επιχείρησαν να διασφαλίσουν τα πέραν των χωρικών τους υδάτων πλούσια σε αλιεία ύδατά τους, διαμορφώνοντας μία νέα ζώνη, πού τότε αποκάλεσαν «πατρογονική» θάλασσα (“patrimonialsea”). Με άλλα λόγια, καθώς δεν υπήρχε στο τότε Διεθνές Δίκαιο κάποια τέτοια ζώνη ή δικαίωμα, αυτά προσπάθησαν να την δημιουργήσουν πολιτικά, επικαλούμενα την έννοια μιας κάποιας κληρονομιάς που προέκυπτε από τα βάθη του χρόνου. Μήπως αυτό το ιστορικό προηγούμενο στην ιστορία του Δικαίου της Θάλασσας θυμίζει κάτι από «γαλάζια πατρίδα»;

Τα παραπάνω στοιχεία εκτιμώ ότι πρέπει να μας προβληματίσουν. Από την πλευρά μας πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχω καταγράψει κάποια αντίδραση. Ωστόσο, επειδή στα εθνικά ζητήματα και ειδικά στις σχέσεις μας με την γείτονα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μήπως είναι καιρός να ζητηθούν κάποιες εξηγήσεις;

του Ηλία Κουσκουβέλη
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων
Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων
πρώην Πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας
www.kouskouvelis.gr.t: @kouskouvelis

 https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-yalazia-patrida-toe-erntoyan-ena-neo-ochema-diekdikeseon_gr_5c52b5d6e4b0ca92c6dd5aac?utm_hp_ref=gr-homepage
31/01/2019 

 4.
Η ExxonMobil εντόπισε πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου 
στο οικόπεδο 10-Βίντεο.

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι η Exxon Mobil εντόπισε πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 και στην γεώτρηση “Γλαύκος”. Όπως μετέδωσε το Sigmalive, πηγές της ExxonMobil μεταφέρουν ιδιαίτερα αισιόδοξες πληροφορίες για το μέγεθος του κοίτασματος που έχουν εντοπίσει.

Δείτε τι μετέδωσε το Sigmalive:


https://www.militaire.gr/i-exxonmobil-entopise
-poly-megalo-koitasma-fysikoy-aerioy-sto-oikopedo-10-vinteo/
Από Militaire News - 01/02/2019  

 5.
Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». 
Αργή πορεία αλλά σταθερής κλιμάκωσης από την Τουρκία .



Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ο Ερντογάν, υπέδειξε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, να προτάξει, λίγες μέρες πριν την συνάντηση του με τον Τσίπρα, όπως  είπε, παρουσίασε στον 98.4 ο καθηγητής Γεωπολιτικής στην  Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης. Ταυτόχρονα, περιέγραψε τις παραμέτρους και ιδίως το νησιωτικό  σύμπλεγμα  του Καστελόριζου, που οδηγούν κατά την γνώμη του, σε αργή μεν αλλά σταθερή πορεία κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε Αιγαίο και Ανατολική  Μεσόγειο, από την Τουρκία, με φόντο και τα ενεργειακά της περιοχής. 

98.4
1/2/2019

 6.
Η ανοιχτή ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Τσίπρα.
Τα όρια που θέτει το  Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. 



Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και στο Καντίρ-Χας της Κωνσταντινούπολης Κώστας Υφαντής , μιλώντας στον 98.4 , σημείωσε ότι είναι ενδεικτικό πως λίγες μέρες πριν την συνάντηση Ερντογάν- Τσίπρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας  της Τουρκίας , θέτει το πλαίσιο και τα όρια της συζήτησης που προτίθεται να κάνει η Τουρκία στη συνάντηση αυτή, που κατά τον ίδιο , η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη κατάλληλα για να μην οδηγηθεί η  συνάντηση σε αδιέξοδο , από την Τουρκική προκλητικότητα. 
Κατά τον Κ. Υφαντή,  η Τουρκία είναι προφανές ότι θα επαναλάβει τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, όμως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο ακόμη και με αρνητική τοποθέτηση, αποδοχής της τουρκικής ατζέντας των θεμάτων, πολύ περισσότερο  να αποφύγει να πάει χωρίς ατζέντα στην Τουρκία. 


  98.4
1/2/2019


  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ -ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   


ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Η Άγκυρα καίει την επίσκεψη Τσίπρα πριν ακόμη γίνει:
 Η Αθήνα βλέπει την παγίδα αλλά κινείται προς αυτήν (1/2/2019).

Τι εκτιμήσεις κάνει το Πεντάγωνο για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία;
 Θα παραστεί ο Αποστολάκης; (1/2/2019)

Ταύρος σε υαλοπωλείο ο Ερντογάν: Τσουνάμι με Navtex 
και «ασκήσεις» σε όλη την ΑΟΖ. (31/1/2019)

Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για τους «8» στρατιωτικούς (31/1/2019).


--------------------------------------- 
Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.    Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων
-------------------------------------------