Ένα εκατομμύριο ο sir Alan Duncan 500 χιλιάδες ο sir John Harding.

Βρετανοί στρατιώτες ελέγχουν Ελληνοκύπριους, 
στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Φωτογραφία ΓΤΠ.

ΜΕ ΕΝΑ εκατομμύριο ψωρο-στερλίνες, η κυβέρνηση της Χερ Μάτζεστι Ελισσάβετ Β’ βασιλίσσης του Ηνωμένου (εισέτι) Βασιλείου, την παρελθούσα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2017, με γραπτή δήλωση του υπουργού sir Alan Duncan έσπευσε ν’ αποτρέψει την δικαστική καταδίκη στην εν Λονδίνω έδρα της, των απάνθρωπων βασανιστηρίων που διέπρατταν, διατεταγμένα και κατά συστηματικό τρόπο, οι «Βρετανοί και Κύπριοι μέλη των [βρετανικών] ενόπλων δυνάμεων και υπάλληλοι του Στέμματος», σε βάρος των συλλαμβανομένων από τα όργανα του Στέμματος, αγωνιστών (ή υπόπτων ως αγωνιστών) της Ε.Ο.Κ.Α. κατά τη διάρκεια του ένοπλου αντιαποικιακού και εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου 1955 – 1959.

Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της ανακοίνωσης του sir Alan Duncan, συνέπεσε χρονικά με την 62α επέτειο της βάρβαρης θανάτωσης, από Ανακριτές του Στέμματος, στα αγγλικά κρατητήρια των Πλατρών, 25 Ιανουαρίου 1957, του 39χρονου Αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Νίκου Γεωργίου από το Παλαιχώρι. Τον είχαν συλλάβει, μαζί με τον συναγωνιστή του Γεώργιο Μάτση οι Εγγλέζοι, λίγες μέρες νωρίτερα σε Κρησφύγετο στο χωριό Σαράντι. Τον καταζητούσαν από τις 16 Απριλίου 1956 όταν στο καθαριστήριο όπου εργαζόταν, ανακάλυψαν κρυμμένα πυρομαχικά. Κατάφερε τότε να διαφύγει. Τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 5.000 λιρών.

– Οι Ανακριτές του Στέμματος στα κρατητήρια των Πλατρών, κατασκοτώνοντάς τον με τα βασανιστήριά τους, δεν κατάφεραν να βγάλουν ούτε λέξη μυστικών της Ε.Ο.Κ.Α. από το στόμα του.

– Ο Γεώργιος Μάτσης αφηγήθηκε και τα εξής: «Από το διπλανό κελλί όπου βρισκόμουν, είδα κάποιον από τους βασανιστές [Υπαλλήλους του Στέμματος της Ελισάβετ Β’] που κλότσησε στο κεφάλι τον Νίκο Γεωργίου εκεί που τον βασάνιζαν και αμέσως το αίμα άρχισε να τρέχει από το στόμα του. Φτάνει, τον σκοτώσατε τους φώναξα»…

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ίδιο τρόπο, «τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και οι υπάλληλοι του Στέμματος», στα βασανιστήρια που συστηματικά διέπρατταν, θανάτωσαν άλλους Δέκα Τέσσερεις τουλάχιστον από τους συλληφθέντες αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, της Ε.Ο.Κ.Α., στα διαβόητα έκτοτε ως «Νταχάου» ανακριτήρια της Χερ Μάτζεστι, στην Colony of Cyprus.

– Δεκάδες άλλοι βασανισθέντες, που περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα φρικτά βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν από τα διατεταγμένα όργανα του Στέμματος, επέζησαν για να διηγηθούν τις ναζιστικές μεθόδους των Βρετανών, πρώην συμπολεμιστών εναντίον του Ναζισμού του Χίτλερ και του Φασισμού του Μουσολίνι, μόλις… δέκα χρόνια νωρίτερα!

ΕΙΝΑΙ ζωντανή στη συλλογική μνήμη η αφήγηση από συγκρατουμένους στα φρικτά ανακριτήρια των Άγγλων στον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας τον Ιανουάριο 1956, τα ανελέητα βασανιστήρια και τα ηλεκτροσόκ που επί μέρες υπέστηκε εκεί και ο εκ των κορυφαίων αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Κυριάκος Μάτσης.

– Με σακατεμένο το κορμί τον βρήκε εκεί μέσα όταν πήγε να τον… εξαγοράσει με 500.000 λίρες, ο ίδιος προσωπικά ο Κυβερνήτης, στρατάρχης του Στέμματος, σερ Τζων Χάρντινγκ (υπερηφανευόμενος για την προηγούμενη εξόντωση της επανάστασης των Μάου-Μάου στην Κένυα – κορδωτός καμαρωτός «Chief of the Imperial General Staff» της Χερ Μάτζεστι.

– Σηκώθηκε ο Κυριάκος Μάτσης, κτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και του απάντησε: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής, εξοχότατε». Άνοιξε την πόρτα και γύρισε στο κελλί του!

– Δυόμιση χρόνια αργότερα και αφού ο Μάτσης είχε δραπετεύσει και ανέλαβε Τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κερύνεια, οι ένοπλες δυνάμεις του Στέμματος τον περικύκλωσαν 19 Νοεμβρίου 1958 στο προδομένο Κρησφύγετό του στο Δίκωμο, τον ανατίναξαν και τον έθαψαν 13ο και τελευταίο στα Φυλακισμένα Μνήματα των Κεντρικών Φυλακών τους.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ (του Στέμματος) μνησικακία, εναντίον του αντιαποικιακού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ουδέποτε υπεστάλη. Επί 59 συναπτά έτη, αφ’ ότου παρέδωσε την κυριαρχία της Χερ Μάτζεστι στην κολοβής ανεξαρτησίας Κυπριακή Δημοκρατία, διατηρώντας επί της μεγαλονήσου «με νύχια και με δόντια» και με παντοειδείς δολιότητες «βρεταννιάς», τις «κυρίαρχες» βρετανικές της βάσεις στην Επισκοπή, στο Ακρωτήρι, στη Δεκέλεια, στο Τρόοδος, στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας κ.ά. και καυχόμενη συνάμα για τις «άριστες σχέσεις της με την Κύπρο», ΟΥΔΕΠΟΤΕ επέτρεψε σε οιονδήποτε επίσημο εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, να καταθέσει έστω και ένα στεφάνι μετάνοιας στα Φυλακισμένα Μνήματα.

– Ακόμη και όταν οι πρώην υπόδουλοι του Στέμματος, καλωσορίζοντας την ίδια την Χερ Μάτζεστι Ελισάβετ Β΄ στην Κύπρο το 1993, της επέδωσαν, τελετουργικώς δουλικότατα, και το Χρυσό Κλειδί της Λευκωσίας!

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ως εκ τούτου στην ιστορία, η οποία αρνείται να παραγράψει και παραμένει στις ζώσες συνειδήσεις όπου, αγγλική υπαιτιότητι, δεν υπάρχει παραγραφή, ότι:

– Την Τετάρτη 23η Ιανουαρίου 2019 στο Λονδίνο, ο υπουργός της Χερ Μάτζεστι, sir Alan Duncan, με ποσό στερλινών ενός εκατομμυρίου, ακριβώς διπλάσιο εκείνων των 500 χιλιάδων που ο στρατάρχης sir JohnHarding προσέφερε στον Κυριάκο Μάτση τον Γενάρη του 1956 στα φρικτά ανακριτήρια της Ομορφίτας για να γίνει… προδότης, προσπάθησε να σκεπάσει και να κρύψει τα φρικτά κακουργήματα που διέπραξαν στην Κύπρο τα διατεταγμένα «μέλη των ενόπλων δυνάμεων και υπαλλήλων του Στέμματος»…

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

30/1/2019