Με νέα κρίση απειλείται η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1 ) Η τουρκική κυβέρνηση πάσχει από κουρδοφοβία.
( 2)  BBC: Πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει το εμπόριο χρυσού με τη Βενεζουέλα. Υποψίες πως ο χρυσός καταλήγει στο Ιράν. 
( 3) Πώς σώθηκε ο οικισμός με τους 732 πύργους -εκτρώματα 
της Τουρκίας και ποιοι τους αγόρασαν.



Με νέα κρίση απειλείται η Τουρκία. 

Οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «συμπεριφορά» του σουλτάνου στα μέτωπα της Συρίας και της Βενεζουέλας αναβιώνουν το περσινό σίριαλ όταν η Τουρκία βρέθηκε στα πρόθυρα γενικευμένης οικονομικής κρίσης, της οποίας οι συνέπειες είναι ακόμη αισθητές. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει με τον Τραμπ.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν εξαπέλυε επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την ακριβώς επόμενη ημέρα έκανε λόγο για τεράστιες προοπτικές επέκτασης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Άβυσσος…

Χθες, η Ουάσινγκτον εμφανίστηκε έτοιμη να αναλάβει εκ νέου δράση κατά της Τουρκίας αν αποδειχθεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, μέσω του χρυσού. Ο Ερντογάν δείχνει να… παίζει με τη φωτιά αλλά συνήθως ενώ τεντώνει το σχοινί, στο τέλος βρίσκει πάντοτε μία διπλωματική λύση που διατηρεί τις γεωπολιτικές και οικονομικοπολιτικές ισορροπίες με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους. Αν, για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχε αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον και παράλληλα συνεχίζονταν οι κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ, τότε δεν αποκλείεται σήμερα το ΔΝΤ να της χτυπούσε την πόρτα.

Στους τελευταίους πέντε μήνες έχουν γίνει πολλά στην Τουρκία, ενώ η μερική εξομάλυνση των σχέσεων με τον Τραμπ έχει οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων προς την τουρκική λίρα. Παρ’ όλα αυτά, η ισοτιμία με το δολάριο παραμένει πάνω από το «επίπεδο συναγερμού» των 5 λιρών– πολύ υψηλότερα από το χαμηλό 12 μηνών των 3,71 λιρών, αλλά και αρκετά χαμηλότερα από τις 7,23 λίρες που έφτασε τον περασμένο Αύγουστο.

Το ΔΝΤ τελικά… δεν ήρθε, οι τουρκικές τράπεζες δεν κατέρρευσαν και ο Ερντογάν γλίτωσε τη μετάδοση των οικονομικών αναταράξεων στην πολιτική σκηνή. Ο σουλτάνος επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε προς το τέλος του έτους, οι τράπεζες επιβίωσαν από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε η κατρακύλα της λίρας και το ισοζύγιο πληρωμών βελτιώθηκε.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τουρκική οικονομία πραγματοποιεί ομαλή προσγείωση και ότι το 2019 θα είναι υποσχόμενο έτος. Όμως τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν και τα γεωπολιτικά διογκώνονται και αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν μεριμνήσει γι αυτά, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι δεν διαθέτει άλλον… Μπράνσον για να σώσει την παρτίδα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκία είναι ότι το εξωτερικό της χρέος (σε δολάρια και ευρώ κυρίως) αναλογεί στο 50% του ΑΕΠ και όσο επιδεινώνονται οι συνθήκες τόσο αυτό φουσκώνει. Στο μεταξύ, οι ξένοι πιστωτές συνεχίζουν να τραβούν χρήματα από την τουρκική οικονομία, καθώς δεν ανανεώνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα και όλοι φοβούνται τι θα συμβεί αν αρχίσουν να παίρνουν μαζί τους και τις καταθέσεις τους. Την ίδια ώρα, τα CDS δείχνουν ότι ο κίνδυνος για την τουρκική οικονομία δεν έχει περάσει καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι υψηλότερα και από αυτά της Αργεντινής.

Ίσως γι’ αυτό το τουρκικό κοινοβούλιο του έδωσε ακόμη περισσότερη εξουσία και πλέον έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο Ερντογάν πλέον είναι ο απόλυτος άρχοντας στην Τουρκία και μπορεί να εφαρμόσει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει ο ίδιος ότι θα σταματήσει τη μετάδοση κάποιας αρνητικής εξέλιξης σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Council on Foreign Relations, μόνο μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο του 2018 οι ξένοι πιστωτές έβγαλαν 15 δισ. δολάρια σε μία τάση που όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται και απειλεί τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα στο επόμενο 12μηνο λήγουν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενώ οι καταθέσεις των ξένων πιστωτών διαμορφώνονται περί τα 32 δισ. δολάρια.

Αν τα δάνεια δεν ανανεωθούν και οι καταθέσεις κάνουν φτερά, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει μέσα σε ένα χρόνο 70 δισ. δολάρια, εξέλιξη που ισοδυναμεί με… ακαριαίο θάνατο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τουρκικές τράπεζες αντέχουν να διαχειριστούν ένα ποσοστό «μη ανανέωσης» της τάξης του 50%, ωστόσο τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί, είτε λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων είτε άλλων αρνητικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και στα χρηματιστήρια.

Το 2019 επίσης, λήγουν βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας τον συνολικό κίνδυνο του χρέους στα 80 δισ. δολάρια. Οι τουρκικές τράπεζες δεν είναι «άοπλες» αφού εκτιμάται πως διαθέτουν 40 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά και αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), με αποτέλεσμα η κατάσταση να θεωρείται, τουλάχιστον προσώρας διαχειρίσιμη.

Όμως στην περίπτωση που αντιστραφεί εκ νέου το κλίμα και δεχτούν ξανά πλήγμα, κυρίως σε επίπεδο εκροών καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και με τον Ερντογάν να είναι πλέον και «τσάρος της οικονομίας», εκτός από σουλτάνος, όλα είναι πιθανά.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

2/2/2019


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              

 

  
 1.
Η τουρκική κυβέρνηση πάσχει από κουρδοφοβία.

Δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ελλείψει επιχειρημάτων και υποσχέσεων επιτίθενται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή τους Κεμαλιστές του CHP, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που διαθέτει 142 έδρες στις 600 του Κοινοβουλίου. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, που κινδυνεύει να χάσει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την αποτυχία:

Οι εκλογικές λίστες είναι ήδη «πειραγμένες». Ανύπαρκτοι ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί σε αυτές, ιδίως στις περιφέρειες όπου το κυβερνόν κόμμα είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν διαγραφεί από τις λίστες των εκλογικών κέντρων όπου η αντιπολίτευση είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), η επίσημη αρχή διοργάνωσης των εκλογών, αρνήθηκε κάθε καταγγελία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου παρατάθηκε πρόσφατα με προεδρικό διάταγμα για ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άλλη μια φορά, όπως ακριβώς και στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, να ανακοινώσει την νίκη των υποψηφίων της πριν το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.

Πολιτικά, ο Ερντογάν επιδιώκει να επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στον φόβο της διαίρεσης και της τρομοκρατίας, δηλαδή με δυο λόγια στο κουρδικό πρόβλημα. Αυτό είχε κάνει αμέσως μετά την πρώτη του εκλογική ήττα στις 7 Ιουνίου του 2015 με μια κάποια επιτυχία. Ο Πρόεδρος δεν θέλει καθόλου να γίνεται λόγος για την οικονομία που βρίσκεται σε κρίση.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τους δυο χιλιάδες στρατιώτες του από την Συρία, ενθάρρυνε τον Ερντογάν καθώς πιστεύει ότι μπορεί στο εξής να καταλάβει στρατιωτικά την βόρεια και ανατολική Συρία, που αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Κούρδους. Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη του Πούτιν, του πιο δυνατού διεθνούς παράγοντα στην Συρία. Ο Ερντογάν προσπάθησε να επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό των Ρώσων και των Αμερικάνων, όμως πλέον το πάνω χέρι έχουν πάρει ο Πούτιν και ο Άσαντ. Στο εξής, μια νίκη επί των Κούρδων πριν την 31η Μαρτίου δεν είναι ένα από τα χαρτιά στο χέρι του Ερντογάν. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η απόφαση του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (Κούρδοι και Αριστεροί, με 65 έδρες στην Βουλή), να μην παρουσιάσει υποψηφίους σε τρεις μεγάλες πόλεις: Στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη και στα Άδανα. Το HDP, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πιθανώς να μην παρουσιάσει υποψηφίους σε ακόμη τέσσερις μεγάλες πόλεις: στην Άγκυρα, στην Μερσίνη, στο Γκαζιαντέπ και στην Σανλιούρφα. Αυτό σημαίνει ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υποψηφίους που αντιτίθενται στους υποψηφίους της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ οργισμένα επιτέθηκαν στο CHP: «Στηρίζετε τους τρομοκράτες!», «Το CHP συμμάχησε με το PKK!», «Η διαβολική συμμαχία!», ήταν κάποιοι από τους τίτλους εφημερίδων του Ερντογάν. 

Η κουρδοφοβία είναι ορατή με γυμνό μάτι στις ειδήσεις και στα άρθρα. Η κυβέρνηση αισθάνεται τον κίνδυνο να χάσει σε συγκεκριμένες μεγάλες πόλεις και ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου χαρούμενος βλέποντας Τούρκους, σοσιαλδημοκράτες και Κεμαλιστές να συμμαχούν με τους Κούρδους. Θέλει να απομονώσει τους Κούρδους καθώς αυτοί διευρύνουν το πεδίο εκλογικής τους δράσης.

Όμως μένει ακόμη ένα ερώτημα πολύ δύσκολο να απαντηθεί: Είναι πια πραγματικά δυνατό να διοργανωθούν ελεύθερες εκλογές στην Τουρκία;

Ραγκίπ Ντουράν

[* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.
(Μετάφραση: Νίκος Μίχος) ]

https://tvxs.gr/news/kosmos/
i-toyrkiki-kybernisi-pasxei-apo-koyrdofobia
2/2/2019


 ASSOCIATED PRESS

2.
BBC: Πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει το εμπόριο χρυσού με τη Βενεζουέλα. Υποψίες πως ο χρυσός καταλήγει στο Ιράν. 

Πιέσεις προκειμένου να σταματήσει τις αγορές χρυσού από τη Βενεζουέλα δέχεται η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η Τουρκία αποτελεί πλέον τον κύριο προβληματισμό μεταξύ των χωρών που επιδίδονται στο συγκεκριμένο εμπόριο, καθώς αυξάνονται οι υποψίες πως ο χρυσός που εξάγεται στην Τουρκία καταλήγει στο Ιράν, κάτι που θα ήταν κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ταχθεί υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση που ολοένα και κλιμακώνεται.

Στο μεταξύ, το εμπόριο χρυσού μεταξύ Βενεζουέλας και Τουρκίας βρίσκεται τα ύψη: Πέρυσι η λατινοαμερικανική χώρα έκανε εξαγωγές ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία, υποτίθεται για επεξεργασία εκεί και στη συνέχεια επιστροφή στη Βενεζουέλα- αν και δεν υπάρχουν αρχεία που να δείχνουν ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Οπότε αυξάνονται οι υποψίες ότι μέρος του χρυσού ίσως να πηγαίνει μέσω Τουρκίας στο Ιράν.

Όπως υπέπεσε στην αντίληψη του BBC, η Άγκυρα έλαβε νέες προειδοποιήσεις σχετικά με πιθανή παράβαση κυρώσεων- μάλιστα, η Τουρκία θεωρείται ο σοβαρότερος λόγος προβληματισμού πάνω στο θέμα, περισσότερο μάλιστα και από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης φέρονται να λαμβάνουν χρυσό. Ρωσικά και τουρκικά τζετ φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στο Καράκας. Ωστόσο η Άγκυρα επιμένει πως το εμπόριο δεν είναι κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορείται από τους επικριτές της για εξόρυξη χρυσού με παράνομους και επιβλαβείς προς το περιβάλλον τρόπους, καθώς και για χρήση συνδικάτων εγκλήματος προκειμένου να ελέγχει τους μικρότερους χρυσωρύχους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/bbc-pieseis-pros-ten-toerkia-yia-na-stamatesei-to-emporio-chresoe-me-te-venezoeela_gr_5c558619e4b087104753ce7c?utm_hp_ref=gr-homepage
2/2/2019


 GETTY EDITORIAL


ADEM ALTAN VIA GETTY IMAGES


UMIT BEKTAS / REUTERS


3.
Πώς σώθηκε ο οικισμός με τους 732 πύργους 
-εκτρώματα της Τουρκίας και ποιοι τους αγόρασαν.

Στριμωγμένοι και κακόγουστοι, αλλά οι μισοί έχουν αγοραστεί ήδη. 

Ένας μισοχτισμένος οικισμός στην Τουρκία που αποτελείται από εκατοντάδες μίνι κάστρα πέτυχε σήμερα την αναστολή εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης πτώχευσης, καθώς οι πιστωτές του ψήφισαν υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου από την αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία.

Οι εμπνευστές του Burj al Babas, που δεσπόζει σε μια λοφώδη περιοχή σε απόσταση 200 χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, το είχαν φανταστεί ως έναν οικισμό με πολυτελείς κατοικίες ίδιου ακριβώς χρώματος, που θα έμοιαζαν με κάστρα με γκρίζους πυργίσκους και θα χτίζονταν γύρω από ένα εμπορικό κέντρο κι ένα ξενοδοχείο.

 Όμως, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των οικοδομικών αδειών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατασκευής, καθώς η πτώση της λίρας οδήγησε στα ύψη τις τιμές των υλικών. Η εταιρεία, όπως και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία, ένιωσαν τις επιπτώσεις της πτώσης της ισοτιμίας και της αύξησης των επιτοκίων. Οι εργασίες στο θέρετρο σταμάτησαν πέρυσι, προτού ολοκληρωθούν τα 732 σπίτια και η εταιρεία κήρυξε πτώχευση.
Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους πιστωτές της εταιρείας Burj al Babas έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου να συνεχιστεί η οικοδόμηση του συγκροτήματος στην πόλη Μουντουρνού, χρησιμοποιώντας κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως εξήγησε ο δικηγόρος της εταιρείας Ουζγκούρ Γιανάρ στο Reuters.

Εντούτοις, η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες των οικιών-καστρών. Σχεδόν οι μισές από τις κατοικίες, με τιμή μεταξύ 300.000-550.000 δολαρίων έκαστη σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, αγοράστηκαν από Κουβεϊτιανούς. Ένας δικηγόρος από το Κουβέιτ που εκπροσωπεί τους αγοραστές περισσότερων από 70 κάστρων, δήλωσε ότι η εταιρεία απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που είχε δώσει στους πελάτες της, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι θα ολοκληρώσει το έργο. «Δεν στηρίζουμε την απόφαση που ελήφθη σήμερα» είπε ο Φαουάζ αλ Μουταϊρι. «Η εταιρεία αθέτησε τον λόγο της σε τόσες πολλές ρήτρες, επομένως δεν τους έχουμε τώρα καμία εμπιστοσύνη».

 https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-sotheke-o-oikismos-me-toes-732-peryoes-ektromata-tes-toerkias_gr_5c547d8ce4b0871047530699?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles

1/2/2019