«Ποντάρουν» στην άνοδο έξι αναδυόμενων αγορών το 2019
Στρατηγικοί επενδυτές στοιχηματίζουν στην άνοδο των νομισμάτων αναδυόμενων χωρών έναντι του δολαρίου καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται να προσανατολίζεται σε λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.
Κάποιοι από τους ισχυρότερους διαχειριστές κεφαλαίων «κλείνουν το μάτι» στις αναδυόμενες αγορές, δείχνοντας προτίμηση σε Ινδία, Ρωσία, Κίνα, Τσεχία, Βραζιλία και Χιλή.
Στρατηγικοί επενδυτές στοιχηματίζουν στην άνοδο των νομισμάτων των χωρών αυτών έναντι του δολαρίου καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται να προσανατολίζεται σε λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία. «Υπάρχουν περιθώρια για μια ανατίμηση των νομισμάτων στις περισσότερες αγορές του αναδυόμενου κόσμου», σχολιάζει ο Πασκάλ Μπλανκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Amunidi που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1,2 τρισ. δολαρίων σε όλον τον κόσμο. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προβληματίζουν τη Fed, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι ανοδικές τάσεις στο δολάριο.
Ορισμένοι παίκτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs, θεωρούν επίσης πολύ πιθανή μια αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Εικάζεται πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποπειραθεί να αντισταθμίσει το οικονομικό κόστος από την 35ήμερη αναστολή των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους που έληξε προσωρινά την περασμένη Παρασκευή, με μια αποκλιμάκωση της έντασης με το Πεκίνο.
Τη Δευτέρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε πως το κόστος αυτής της προσωρινής αλλά μακράς διακοπής ομοσπονδιακών υπηρεσιών ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. Και το κόστος αυτό δεν θα μπορεί να καλυφθεί με κανέναν τρόπο στο μέλλον, αναφέρουν οι New York Times. «Δεν θεωρώ πως θα γίνει κάτι πολύ κακό στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της αμερικανικής με την κινεζική κυβέρνηση», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής στο Bloomberg.
Βέβαια, έπειτα από ένα περιπετειώδες 2018 εξακολουθούν να υπάρχουν επίφοβες επιλογές για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές. Επιφυλακτικοί παραμένουν στρατηγικοί επενδυτές για την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και τη Νιγηρία λόγω της αδύναμης δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Κίνδυνος υφίσταται, επίσης, για πολιτική αστάθεια στις τρεις τελευταίες χώρες ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν δρομολογηθεί το 2019. Το Μεξικό θεωρείται μια ριψοκίνδυνη επιλογή λόγω των σχεδίων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κτίσει ένα τείχος στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Βέβαια, οι Δημοκρατικοί δεν ενδίδουν στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου παρά την 35ήμερη αναστολή των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους που προκλήθηκε από αυτήν τη σύγκρουση.
Με τι κριτήρια στρέφονται οι επενδυτικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές; Σύμφωνα με την Amundi, οι ισοτιμίες της Κίνας, της Ινδονησίας, της Τσεχίας, της Βραζιλίας και του Περού προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ υπάρχουν τα περιθώρια στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για τη θωράκιση αυτών των οικονομιών. Στελέχη της Goldman Sachs εξέφρασαν προτίμηση στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, θεωρώντας πως θα ανταμείψουν τους επενδυτές με υψηλές αποδόσεις όσο τα επιτόκια της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμάται πως θα καθυστερήσουν με την άνοδο των επιτοκίων τους. Οπως τονίζουν στρατηγικοί επενδυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg, οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν πρώτες προ δέκα μηνών από τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Οπότε θα είναι οι πρώτες μέσα στο 2019 που θα επωφεληθούν εάν η Fed είναι «υπομονετική» με τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.
«Υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ δεν παγιδεύονται σε ύφεση μέσα στο 2019, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης είναι τελικά καλά νέα», σχολιάζει ο κ. Μπλανκ. Μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα είναι μεγάλη πρόκληση όχι μόνον για τις αναδυόμενες αγορές αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.
31/1/2019