Ζοφερές εικόνες για την Ελλάδα: Τα πρώτα 4 τουρκικά stealth μαχητικά F-35 για πρώτη φορά σε κοινή πτήση.
Ζοφερές εικόνες, όχι από το μέλλον, αλλά από το παρόν καθώς για πρώτη φορά τα τέσσερα πρώτα τουρκικά F-35A πέταξαν σε κοινό σχηματισμό στο Fort Worth του Τέξας με Τούρκους χειριστές.
Πρόκειται για τα δύο νέα μαχητικά F-35A τα οποία παραδόθηκαν πρόσφατα στην τουρκική Αεροπορία όπου μαζί με τα δύο αρχικά έχουν σχηματίσει τον πρώτο «πυρήνα» αεροσκαφών για την εκπαίδευση των πιλότων και μηχανικών που θα στελεχώσει τον νέο τύπο μαχητικού.
Φυσικά και τα τέσσερα μαχητικά β βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ αφού μέχρι και το Φθινόπωρο ισχύει η απαγόρευση μεταφοράς τους σε τουρκικό έδαφος, η οποία αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Πέρα απο τις παραδόσεις όμως των αεροσκαφών κανονικά συνεχίζεται όμως και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των τούρκων πιλότων με το τρίτο (s/n 18-0003) και το τέταρτο (s/n 18-0004) αεροσκάφος F-35A.
Τι εκτιμούν οι Ρώσοι για F-35:
Θα τα πάρουν αλλά οι S-400 είναι καλύτεροι…
Ο καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας Σεργκέι Σουντακόφ, αποκάλυψε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα ακόμη και αν της δώσει τα F-35.
Ο καθηγητής βλέπει ότι οι S-400, θεωρούνται εξίσου σημαντικοί για την φαρέτρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα χαρτί που εν πολλοίς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύσκολα θα “κάψει”.
Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε στο Russia Today, στη ζυγαριά της ισχύος, οι S-400 υπερτερούν έναντι των F-35 καθώς κατά τις συγκριτικές αναλύσεις, προκύπτει ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε πυραύλους και σε κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα.
Όπως πρόσθεσε ο Σουντακόφ:
«Τα χαρακτηριζόμενα ως αόρατα αμερικανικά στρατηγικά μαχητικά F-35 που δύνανται να εισέλθουν στα εχθρικά εδάφη χωρίς να γίνουν αντιληπτά, απέναντι στους S-400 είναι ανήμπορα. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Τουρκία τα F-35, θα εφαρμόσουν κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω των S-400».
Σύμφωνα δε με τον Βλαντιμίρ Μπατγιούκ-πρόεδρο του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, το συγκεκριμένο βήμα είναι θεμελιώδες για την Τουρκία για την ανεξάρτητη πορεία που ο Ερντογάν διαμηνύει ότι θα χαράξει έναντι των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την ανεξάρτητη έναντι των ΗΠΑ πολιτική της έκανε μια επανάσταση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το αποτυχημένο πραξικόπημα και η απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα σημείο καμπής. Όλοι αντιλήφθηκαν πως πίσω από αυτή την απόπειρα βρισκόταν οι ΗΠΑ. Τέτοιου είδους πράγματα ούτε ξεχνιούνται ούτε συγχωρούνται».
27/2/2019
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί:
ΕΛΛΑΔΑ
2/3/2019.Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών
για τα υποβρύχια 214ΗΝ. Η λέξη έγκλημα δεν είναι υπερβολική. Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί, όταν έχουμε ξοδέψει δις για τα πιο προηγμένα υποβρύχια του κόσμου, και τα έχουμε αφήσει χωρίς τορπίλες. Και είναι διαρκές γιατί δεν έχει σταματήσει! Συνεχίζεται κανονικότατα! Βέβαια το έχουμε ξανακάνει σαν κράτος, αφήσαμε τα κορυφαία άρματα μάχης στον κόσμο χωρίς βλήματα, και τα είχαμε για πολύ καιρό ετοιμοπόλεμα μόνο με τα πολυβόλα τους… η αλήθεια είναι πως η βλακεία είναι ακίνητη, και δεν σκοπεύουμε να την κερδίσουμε από εδώ.
Το θέμα είναι πως πλέον, δεν έχουμε καιρό ή περιθώρια για άλλες ανοησίες. Η Τουρκία έχει έναν τεράστιο στόλο, τον μεγαλώνει, τον ενισχύει, τον εκσυγχρονίζει, κι εμείς απλά κοιτάμε. Ένα από τα πραγματικά ελάχιστα πλεονεκτήματά μας, είναι τα ελάχιστα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214ΗΝ. Αυτά προκαλούν τρόμο στους Τούρκους, και είναι και τα μόνα που μπορούν να απαγορεύσουν την Ανατολική Μεσόγειο για τους Τούρκους.
Εμείς όμως κοντόφθαλμα, συνεχίζουμε να τα εξοπλίζουμε με τορπίλες 35 ετών παλιές, καθώς, μάλλον τα έμβολα μάχης έχουν αποσυρθεί από τον Στόλο. Εντάξει, έχει ένα η Ολυμπιάς, αλλά μάλλον το χρειάζεται αλλιώς δεν θα μπορεί να πλεύσει. Μας βλέπετε δηκτικούς, αλλά δυστυχώς έχουμε περάσει τα περιθώρια ανοχής μας, καθώς έχει φτάσει Μάρτιος του 2019, κι ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα για το θέμα. Αντίθετα βλέπουμε την πολιτική ηγεσία να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πρόσληψη 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων και ελάχιστα για την περαιτέρω ενίσχυση των ΕΔ. Και μάλιστα δημοσιεύματα «αγοί» γνωστών ΜΜΕ, μας προετοιμάζουν ψυχολογικά για full stop της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Η δουλειά μας δεν είναι η συμπολίτευση, όπως πολλών και μη εξαιρετέων, ούτε η αντιπολίτευση. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ο κόμπος είναι στο χτένι. Και μιας και έρχονται εκλογές, ανησυχούμε, καθώς πιθανά κονδύλια στο ΥΠΟΙΚ θα πάνε σε νέα επιδόματα και προσλήψεις, ενώ τα κόμματα θα διαγκωνιστούν στην παροχολογία. Το ΠΝ όμως απαιτεί ενίσχυση, και σε αντίθεση με πολλούς, εμείς συνεχίζουμε να ανησυχούμε. Συγχωρέστε μας, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας…
https://www.ptisidiastima.com/
new-214hn-subs-needs-new-torpedoes-urgently/
1/3/2019. Πολεμική Αεροπορία Πρωτιάς …Ευαγγέλια για την 337η Μοίρα στο TLP της Ισπανίας: Οι Έλληνες πιλότοι “έσκισαν”…
Τον χορό της πρωτιάς συνέχισαν οι Έλληνες αεροπόροι και οι μηχανικοί υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Al Bathente της Ισπανίας κατά την Νατοϊκή άσκηση του TLP. Η 337η Μοίρα «Φάντασμα» από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας φέρνει και πάλι στην χώρα μας την πρώτη θέση, ενώ ως «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς του TLP, δηλαδή ως ο καλύτερος πιλότος στο ΝΑΤΟ, αναρριχήθηκε από τους συναδέλφους του ο Σμηναγός Ιπτάμενος Βασίλης Κοντόπουλος. Επτά ιπτάμενοι της 337η Μοίρας, δεκάδες μηχανικοί υποστήριξης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 Plus, εδώ και μερικές εβδομάδες βρέθηκαν στην Ισπανία για να πάρουν μέρος στο TLP μαζί με πολλές άλλες Μοίρες από άλλες χώρες και μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Γι’ ακόμη μια φορά οι Έλληνες ιπτάμενοι έκαναν αυτό ακριβώς για το οποίο είναι εκπαιδευμένοι. Χωρίς να θέλουν να εντυπωσιάσουν κανέναν και με απόλυτη ψυχραιμία δούλεψαν με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν και κατάφεραν με τον επαγγελματισμό τους να διατηρήσουν τον τίτλο των καλύτερων ιπταμένων στην χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Ελληνικά μαχητικά όσες φορές επέστρεφαν στην βάση του Al Bathente μετά την αποστολή που είχε ανατεθεί στους ιπταμένους, κατά τον έλεγχο από τους πολύτιμους μηχανικούς της ΠΑ, δεν είχαν την παραμικρή βλάβη. Πάντως είναι πολύ σημαντικό για την Πολεμική Αεροπορία πως εδώ και τρεις εκπαιδευτικές σειρές η πρωτιά παραμένει στην χώρα μας. Η 335η Μοίρα «Τίγρης» από την 116 ΠΜ, με F-16 Block 52 Adv, έσυρε πρώτη τον χορό της πρωτιάς και λίγους μήνες αργότερα η 331 Μοίρα με Mirage 2000-5 συνέχισε να κρατά τον τίτλο στα Ελληνικά χρώματα. Εδώ και λίγες ώρες η 337 Μοίρα «φάντασμα» κράτησε την παράδοση, ψηφισμένη από δεκάδες πιλότους Νατοϊκών χωρών.
https://hellasjournal.com,http://www.anixneuseis.gr/?p=203541
1/3/2019. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη χειμερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ.
Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση των Σπουδαστών της, στο Περτούλι Τρικάλων. Σκοπός της εκπαίδευσης, η οποία περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με έμφαση στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, ήταν η εξοικείωση στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής.
https://www.defence-point.gr/news/entyposiakes-fotografies-apo-ti-cheimerini-ekpaideysi-tis-smy
1/3/2019. THEON: Πέτυχε τη μεγαλύτερη εξαγωγή ελληνικού αμυντικού υλικού και διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά!Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγή αμυντικού υλικού. Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάθεση προμήθειας 187 εκ ελβετικών φράγκων για ηλεκτροοπτικά συστήματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 8.385 νέα όργανα νυχτερινής όρασης, 1.040 νέα όργανα θερμικής απεικόνισης και 5.700 ήδη υπάρχοντα όργανα night vision για αναβάθμιση, στη Γαλλοελβετική εταιρία Vectronix (του Ομίλου Safran),έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την αμυντική της βιομηχανία.
Στις 29 Νοεμβρίου 2017 η ΘΕΩΝ Αισθητήρες (THEON) είχε ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Vectronix , όπου ανακοίνωνε τη συνεργασία με την Γαλλοελβετική εταιρεία. Η συνεργασία αυτή προχώρησε με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η ελληνική εταιρεία THEON όχι μόνο θα αναλάβει την παραγωγή κάποιων από τα προϊόντα νυχτερινής όρασης της ελβετικής εταιρίας (λόγω υψηλού επιπέδου engineering, αλλά και οικονομικότερου κατασκευαστικού κόστους), αλλά θα συμμετέχει από κοινού στους δύο μεγάλους αντίστοιχους διαγωνισμούς του γαλλικού στρατού, σπάζοντας κάθε προηγούμενο στη Γαλλία στον τομέα αυτό.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελβετικής προμήθειας, αφορά την αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων οργάνων νυχτερινής όρασης που θα αναλάβει η THEON με προτεραιότητα στα δίκυαλα της ΤΗΕΟΝ. Λόγω της ελβετικής νομοθεσίας περί αντισταθμιστικών για τον κύριο ξένο υποκατασκευαστή που είναι η ΤΗΕΟΝ θα πρέπει να συναρμολογηθούν στην Ελβετία. Για τον ίδιο λόγο, η αγορά των λυχνιών θα γίνει απευθείας από την Vectronix, αν και βέβαια αυτό δεν επηρεάζει την ΤΗΕΟΝ εφόσον δεν κατασκευάζει λυχνίες. Αυτά όμως δεν ακυρώνουν το γεγονός που είναι ότι το τελικό προϊόν θα είναι αποκλειστικά ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής.Η ΤΗΕΟΝ Sensors, συμμετέχει στους περισσότερους διαγωνισμούς στην Ευρώπη όπου υπάρχει νομοθεσία για τα ΑΩ. Α.Ω υπάρχουν σε Δανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ελβετία. Η THEON έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Γερμανία) και κυριαρχεί στην Ευρώπη στον τομέα της νυχτερινής όρασης. Το μέλλον είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον αφού αναμένεται η απόφαση της Αυστρίας για την παροχή δίκυαλων νυχτερινής όρασης στις Ειδικές και Ένοπλες Δυνάμεις της, η κατάθεση προσφορών στους γαλλικούς διαγωνισμούς και προς το τέλος του χρόνου στους αγγλικούς. Οι πιθανότητες είναι 100% με το μέρος της ΤΗΕΟΝ, μιας και όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρίες σπεύδουν να συνάψουν συμμαχίες μαζί της για τα μονόκυαλα και δίκυαλά της . Η THEON θεωρείται μία από τις τρεις πιο επιτυχημένες εταιρίες στον κόσμο με τον μεγαλύτερό της ανταγωνιστή την αμερικανική L‐3,πολυεθνική κολοσσός με τζίρο 9,5 δις δολάρια. Η L‐3 είναι σήμερα η κορυφαία εταιρία στον κόσμο και αποτελεί τον κύριο προμηθευτή του Αμερικανικού Πενταγώνου της Αυστραλίας και της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ άλλων. Και εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη μάχη που αναμένεται για το ποια εταιρία θα είναι η πρώτη στον κόσμο σε δυο μήνες. Όταν η L‐3 θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη ΤΗΕΟΝ, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με την HARRIS night vision, τη δεύτερη εταιρία νυχτερινής όρασης μετά την L‐3! Πιο συγκεκριμένα, η HARRIS εδώ και τρία χρόνια στα δίκυαλα της χρησιμοποιεί το NYX της ΤΗΕΟΝ και το προωθεί με το εμπορικό της σήμα ως F5032. Η προμήθεια του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών (US Marine Corps) αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ σε ποσότητα την Ελβετική προμήθεια για δίκυαλα σε μια μαμούθ σύμβαση πλαίσιο διάρκειας 4 χρόνων, όπως αντίστοιχα αγοράζουν όλες οι προηγμένες χώρες.
https://www.militaire.gr/theon-petyche-ti-megalyteri-exagogi-ellinikoy-amyntikoy-ylikoy-kai-diekdikei-pagkosmia-protia/
28/2/2019.Ανατολική Μεσόγειος: Τώρα αρχίζει ο “υπέρ πάντων” αγώνας και η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 (Γλαύκος) της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φ.α. ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για ακαθάριστη αξία 50 δισ. ευρώ.Το κοίτασμα του Γλαύκου είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κοίτασμα του Ζορ (Αίγυπτος) διαθέτει περίπου 30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και το κοίτασμα Λεβιάθαν (Ισραήλ), περίπου 20 τρισ. κυβικά πόδια φ.α. Το κοίτασμα Ταμαρ (επίσης Ισραήλ) περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα φ.α. με το Γλαύκο.
Για πρώτη φορά και επίσημα, ο Ελληνισμός βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση. Μεχρι σήμερα, οι συζητήσεις για κοιτάσματα φ.α. στη κυπριακή ΑΟΖ ήταν λίγο πολύ θεωρητικές. Πλέον όλοι γνωρίζουν πως στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένα “Ελ Ντοράντο” φυσικού πλούτου με τεράστιες οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.Χθες ξεκίνησε η τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” με 102 πλοία του Τουρκικού Ναυτικού να έχουν αναπτυχθεί από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς αυτή η κινητοποίηση τυχαία συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση του κοιτάσματος στο Γλαύκο, ωστόσο ο σκοπός της είναι ο ίδιος: προβολή ισχύος προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς δυσμάς. Η Άγκυρα θέλει να δείξει πως μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή; Αυτό το ερώτημα απαιτεί ανάλυση στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δικαιούχων (Ελλάδα, Κύπρος) και των “εκβιαστών” (Τουρκία) που θέλει να αρπάξει κομμάτι του πλούτου, κάτι που αν και είναι σημαντικό, δεν είναι του παρόντος.
https://www.ptisidiastima.com/glafkos-greece-cyprus-turkey/
26/2/2019. Υπογραφή Follow On Support για τους ελληνικούς S-300.
https://www.ptisidiastima.com/follow-on-support-for-greek-s300s/?fbclid=IwAR2TpGJlhEK-tTQFDBbatGapuO8NkZyHM0WH0MoHQi5WJpzYGSXOJwgQLIw
26/2/2019 .“Ανάσταση” των ελληνικών Apache στο Ισραήλ
που ενδιαφέρθηκε και για τον εκσυγχρονισμό των F-16.
https://www.militaire.gr/quot-anastasi-quot-ton-ellinikon-apache
-sto-israil-poy-endiaferthike-kai-gia-ton-eksygchronismo-ton-f-16/
25/2/2019. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλά στην «Καθημερινή»
για την αμυντική βιομηχανία, τις σχέσεις με την Τουρκία και τον προγραμματισμό των ΕΕΔ.
https://www.ptisidiastima.com/apostolakis-kathimerini-interview/
Εντάξει, στα νέα τουρκικά τεθωρακισμένα η Ελλάδα θα προτάξει τα υπερσύγχρονα M-8 Greyhound του 1943, ενώ το ΠΝ θα πολεμήσει με BAR (προσεχώς και με Γκράδες)!
https://www.ptisidiastima.com/greek-armed-cars-from-ww2-still-in-service/
25/2/2019. Αναμένονται μέσα στο Μάρτιο οι παραδόσεις των Kiowa:
Τα ανταλλακτικά τους έφθασαν…
https://hellasjournal.com/2019/02/anamenontai
-mesa-sto-martio-oi-paradoseis-ton-kiowa-ta-antallaktika-toys-efthasan/
23/2/2019. Μας ενδιαφέρει; Οι Φινλανδοί αποκτούν 4 κορβέτες
(των 3000 τόνων) με Gabriel, ESSM Blk2 και τελικό κόστος 1,2 δις ευρώ.
https://www.ptisidiastima.com/
4-finnish-corvettes-with-essm-and-cost-1-2-bil-euros/
18/2/2019.Η Αθήνα αγοράζει χρόνο - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έστω και για κάποιους μήνες.
http://www.topontiki.gr/article/309874/i-athina-agorazei-hrono-metra-oikodomisis-empistosynis-me-tin-toyrkia-esto-kai-gia?fbclid=IwAR0eo0WP-V0Kcuei1UGm44WkGzrwYkf-h0KGY8xRGswv7w3WJ1Ijnpri1-0
15/2/2019. Βαφή «χαμηλής παρατηρησιμότητας»
για τα ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού;
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-changing-fast-attack-craft-camouflage/
13/2/2019. Επιβεβαίωση “Π&Δ”, το ΠΝ αποκτά 4 ελικόπτερα MH-60R σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκη.
https://www.ptisidiastima.com/four-mh60r-for-hellenic-navy/?fbclid=IwAR1wfSgcq-iTljhdQHQiZ3J3nUrIX91Me2cxYKvFNIsXxXe4D2Hu-fKiBxg
2/2/2019. Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά
και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία.
https://www.ptisidiastima.com/atacms-on-greek-islands/?fbclid=IwAR3dOXYqJA0gOgYgCVsKH5NupbbADD6aPpSmUbdeB9ZcKZS2S2T3Xeyapcg
25/11/2018. Ανάπτυξη πυραύλων ATACMS MGM -104A Block I στα νησιά του Αν Αιγαίου. Στον σχεδιασμό και την ετοιμότητα αερομεταφοράς και ανάπτυξης συστοιχιών βαλλιστικών ATACMS MGM – 104A Block I σε δύο νησιά του Βόρειου Αιγαίου και ενός νησιού των Δωδεκανήσων σε περίπτωση επιδεινούμενης κρίσης με τη Τουρκία, προσανατολίζεται το ΓΕΕΘΑ, καθώς εκτιμά ότι το βλήμα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμη αποτρεπτική παράμετρο σε τυχόν σχεδιασμό της Αγκυρας.
https://rp.news/article/232036/apokalyptiko-anaptyksi-pyraylon-atacms-mgm-104a-block-i-sta-nisia-toy-an-aigaioy?fbclid=IwAR2sK24G2kQGRst3j2HfepDrOkQOMjT3wPV9aTLot_dZlNZJHooqEDIIgDY
14/1/2019. 335Μ: Οι Τίγρεις του Αιγαίου (βίντεο). Η 335Μ εκτός από τις εσωτερικότερες Μοίρες είναι και η Μοίρα με τα πιο προηγμένα F-16 που διαθέτει σήμερα η ΠΑ: Τα F-16 block Adv. Δείτε ένα αφιέρωμα στην Μοίρα με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/742535_335m-oi-tigreis-toy-aigaioy-vinteo?fbclid=IwAR0nvEFMq6BWkenxN-zCzngSoTRABrT7Eoqe0YEbg-0-KuRFJbv3BFT73Uw
12/1/2019. Τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα από το Α ως το Ω!
https://www.militaire.gr/ta-antistathmistika-ofeli-apo-to-a-os-to-o/?fbclid=IwAR3bZjaOsi9x0QfRa9g8gZZPh1Wmr2AJh-ETdhHCXYP10uRGm6-hK2Cm2MM
9/1/2019. Πρόγραμμα F-16V: Για πρώτη φορά 230 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στην ελληνική βιομηχανία και... έρχεται η ώρα του F-35.
To μεγαλύτερο σε καθαρή οικονομική αξία «πακέτο» βιομηχανικού έργου που εισέρρευσε μέχρι σήμερα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και σίγουρα το μεγαλύτερο ποσό εισροής κεφαλαίων στα «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων, στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας, αποτελούν τα 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα απορροφήσουν οι εγχώριες βιομηχανίες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 της ΠΑ, συνολικού ύψους 996.775.000 δολαρίων. Από αυτά τα 996 εκατ. $ τα 488 εκατ. θα προέλθουν από χαμηλότοκο δάνειο μέσω FMS της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ουάσιγκτον.
Ας ελπίσουμε να περάσει γρήγορα η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΘΑ. Ειδικά για το ΥΠΟΙΚ είναι ίσως και η μοναδική, σαφώς υπέρ της Ελλάδος, υπογραφή που έχει βάλει στην θητεία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τόσα νομοθετήματα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας από το 2015 μέχρι σήμερα.
Αν προστεθούν και τα 230 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότοκο δάνειο των 488 εκατ. τότε έχουμε το 70% περίπου του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 σε επίπεδο "V" με ραντάρ AESA, είτε να επιστρέφει ως καθαρό βιομηχανικό έργο (για πρώτη φορά δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά σε ένα μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα, αλλά «καθαρή» βιομηχανική συμμετοχή), είτε χρηματοδοτείται με χαμηλότοκα δάνεια.Το ύψος των ετήσιων δόσεων, δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από το παραδοτέο έργο, δηλαδή την πρόοδο των εργασιών.
Τα αρνητικά σημεία του προγράμματος βιομηχανικής συμμετοχής: Οι ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες παίρνουν «ψίχουλα» και η ΕΑΒ λαμβάνει την «μερίδα του λέοντος». Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η προνομιακή συμπεριφορά στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.Οι λιγοστές βιώσιμες ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει, η IDE, η Theon, η ISI, η ΑΚΜΟΝ και δυο-τρεις άλλες μικρότερες είναι η ελπίδα της χώρας να κρατήσει εντός συνόρων, τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία για να μπορούμε να φτιάξουμε «άμυνα» και πάλι από την αρχή. Δεν μπορούν να παίρνουν ψίχουλα για να γίνονται διορισμοί «ημετέρων» στις κρατικές βιομηχανίες και να αποτελούν αυτές μονίμως παράγοντα καθυστέρησης στην υλοποίηση των προγραμμάτων που είναι αναγκαία για να επιβιώσει η χώρα.
https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-viomihania/741090_programma-f-16v-gia-proti-fora-230-ekat-eyro-zesto-hrima-stin?fbclid=IwAR2uP6nPEYufii--iV65bFNMagDk0-Bqm-yJkJhYMqncTrK3Kdnn3_M3KcU
1/1/2019. ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια προγράμματα του ΠΝ θα ξεκινήσουν εντός του 2019 (και μάλιστα στους πρώτους μήνες);
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-programs-for-2019/?fbclid=IwAR1WDYsP-IzjjYgcCLwYd9Tq4tqVEHaWtwM0GnkToLpVNL2uwjYnJQtR9k8
11/2/2019. Έκθεση-σοκ του ΓΕΣ: «Το 80% των τουρκικών αρμάτων θα περάσουν τον Έβρο αλώβητα λόγω συστημάτων αυτοπροστασίας» (upd).
Έκδηλη είναι η ανησυχία στο ΓΕΣ αναφορικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει ο τουρκικός Στρατός στο θέμα των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και M-60T.
Κανένα τουρκικό άρμα εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας δεν επλήγη στη Συρία και σε 16 περιπτώσεις που χρειάστηκε, τα εκτοξευθέντα βλήματα των Κούρδων καταρρίφθηκαν. Τώρα αριθμός εκθέσεων του ΓΕΣ που καταγράφουν αυτές τις επιδόσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέτωπο του Έβρου, με χρήση μεγάλων μαζών τεθωρακισμένων το 70 με 80% των βολών των Α/Τ πυραύλων του Πεζικού, θα αποτύχουν να πλήξουν το στόχο τους! Αυτό εξαιτίας της τοποθέτησης σε μεγάλους αριθμούς συστημάτων ενεργού προστασίας στα τουρκικά άρματα μάχης.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρη αποτυχία στην αμυντική διάταξη του Έβρου με τα τουρκικά άρματα να πραγματοποιούν εν συνεχεία ουσιαστικά «σκοποβολή» στα ελληνικά τα οποία θα δέχονται καταιγιστικά πυρά υποστήριξης από τα αντιαρματικά μέσα του τουρκικού Στρατού και θα καταστρέφονται κατά δεκάδες, ενώ τα τουρκικά θα επιβιώνουν χάρη στα συστήματα αυτοπροστασίας τους και θα επιτυγχάνουν τους Αντικειμενικούς τους Σκοπούς (ΑΝΣΚ).
Η τοποθέτηση του συστήματος Pulat που είναι η τουρκική έκδοση του ουκρανικού συστήματος Zaslon-L (Light) σε 200 άρματα μάχης, είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορά 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight). Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του σχεδόν από την Aselsan. Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μ./δευτ. Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές γραμμές θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα. Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180 μοιρών, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.
Να σημειωθεί πως η τουρκική βιομηχανία ετοιμάζει και το ακόμη πιο βελτιωμένο σύστημα Akkor το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στα τουρκικά Altay η μαζική παραγωγή των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει. . Το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας 54.000.000 $. Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων, κάνοντας την κατάσταση στον Έβρο ακόμη πιο δυσχερή για τις δυνάμεις του ΕΣ. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στον Αυλώνα η παρουσίαση του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος προστασίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων «Trophy», της «RAFAEL» σε επιτελείς του ΓΕΣ/ΔΙΤ-ΔΠΖ.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/734068_ekthesi-sok-toy-ges-gia-ta-sa-ton-toyrkikon-leopard-2a4-kai-m-60t-80?fbclid=IwAR1I-8BuZXIjfyrE_usuPfXaOcvql_HoJavygw-AY3Qs2u-CkyfvYx2AzS0
23/11/2019.Κύπρος: Επένδυση στην “αμυντική τεχνολογία” αποφάσισε το ΥΠΑΜ.Σε ειδικές δράσεις που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας [της Κυπριακής Δημοκρατίας].
https://www.defence-point.gr/news/kypros-ependysi-stin-quot-amyntiki-technologia-quot-apofasise-to-ypam?fbclid=IwAR0KXT2M-sSDEp3eGKBjp9wCvAm7q7LHj13uDuAh9GebpXEGivi5OtjBU8Q
ΤΟΥΡΚΙΑ
28/2/2019.Το ουσιαστικό μέλλον του τουρκικού αεροπλανοφόρου
είναι στην Ουάσινγκτον. Σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα φθάσει κοντά στο να αποκτήσει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, θέτοντας σε υπηρεσία ένα πλοίο που θα μπορεί να αξιοποιεί μαχητικά αεροσκάφη: το “TCG Anadolu”. Εάν αυτό θα λειτουργήσει ως αεροπλανοφόρο, ωστόσο, θα κριθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.Σε επίκαιρο άρθρο του για τους κινδύνους που κρύβει η επιλογή του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 στην παράδοση του μαχητικού F-35 στην Τουρκία, το “National Interest” χαρακτηρίζει το “TCG Anadolu” ως το μεγαλύτερο πλοίο που αποκτά το Τουρκικό Ναυτικό μετά το γερμανικό καταδρομικό μάχης “SMS Goeben”. Το “TCG Anadolu” θα είναι ένα σημαντικό νατοϊκό στοιχείο στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για πληθώρα σκοπών στην ευρύτερη περιοχή. Το πλοίο είναι εξελιγμένη μορφή του ισπανικού Juan Carlos I και θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 12 μαχητικά F-35B.
Αλλά το εάν επιχειρεί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, θα αποφασιστεί από τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό μαχητικό είναι σήμερα η μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την Τουρκία, όμως η παρουσία ενός τουρκικού πλοίου που θα διαθέτει το F-35B θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Για να προμηθευτεί το F-35B, η Άγκυρα οφείλει να γλυκάνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Διαφορετικά, θα αναγκαστεί να ναυπηγήσει πλοία Α/Α Άμυνας Περιοχής ή να επιχειρεί σε νατοϊκή μονάδα μάχης ή να μην αναπτύσσει το “TCG Anadolu” μακρυά από την ασπίδα προστασίας της Τουρκικής Αεροπορίας.
https://www.ptisidiastima.com/anadolu-future/
28/2/2019. AKINCI: Αυτό είναι, το νέο δικινητήριο τουρκικό αερόχημα κρούσης.
Περισσότερες πληροφορίες για το τουρκικό αερόχημα κρούσης Akinci της εταιρείας Baykar Makina έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB). Πιο αναλυτικά το τουρκικό αερόχημα κρούσης Akinci έχει άνοιγμα πτερύγων 20 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 4,5 τόνους, επιχειρησιακή οροφή 40.000 πόδια και αυτονομία 24 ώρες. Το αερόχημα είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες diesel PD-222 turbo κατασκευασμένους από την κρατική τουρκική εταιρεία Tusas Engine Industries (TEI) σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία General Electric παρα τις διαρκείς επισημάνσεις των Τούρκων ότι ο κινητήρας αυτός είναι εγχώριας ανάπτυξης.Ο νέος κινητήρας αποτελεί βελτίωση του τουρκικού κινητήρα PD-170 της εταιρείας ΤΕΙ ο οποίος με τη σειρά του αντικατέστησε τον κινητήρα diesel τύπου Thielert Centurion 2.0 S turbo που σήμερα χρησιμοποιείται στο τουρκικό αερόχημα ΑΝΚΑ. Σύμφωνα με το SSB θα μπορεί να μεταφέρει εσωτερικό φορτίο βάρους 450 κιλών και εξωτερικό ωφέλιμο φορτίο βάρους 900 κιλών.Το αερόχημα θα εξοπλιστεί με ένα ραντάρ AESA (Αctive Εlectronically Scanned Array) της Aselsan, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών επίσης της Aselsan.Όσον αφορά το οπλισμό που το τουρκικό αερόχημα θα μπορεί να φέρει αυτός περιλαμβάνει την κατευθυνόμενη βόμβα MAM-L (η οποία έχει βάρος 22,5 κιλά με πολεμική κεφαλή 10 κιλών), την κατευθυνόμενη ρουκέτα Cirit, το κατευθυνόμενο πυρομαχικό MAM-C (το οποίο αποτελεί έκδοση της κατευθυνόμενης ρουκέτας Cirit, έχει βάρος 8,5 κιλά με πολεμική κεφαλή βάρους 2,5 κιλών και μέγιστη εμβέλεια 8 χιλιόμετρα) της εταιρείας Roketsan.Τέλος το αερόχημα κρούσης Akinci μελλοντικά θα εξοπλιστεί με έκδοση του πυραύλου cruise SOM-A και κατευθυνόμενα πυρομαχικά με βάση τη βόμβα Mk 82.
https://www.defence-point.gr/news/akinci-ayto-einai-to-neo-dikinitirio-toyrkiko-aerochima-kroysis
27/2/2019. Ποια μηνύματα στέλνει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»,
σύμφωνα με τους Τούρκους.
http://www.pontos-news.gr/article/191154/poia-minymata-stelnei-i-askisi-galazia-patrida-symfona-me-toys-toyrkoys
27/2/2019. Νέα συστήματα και όπλα στην άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”
σύμφωνα με τον Μπαγτζίογλου.
https://hellasjournal.com/2019/02/nea-systimata-kai-opla-stin-askisi-quot-galazia-patrida-quot-symfona-me-ton-mpagtziogloy/
27/2/2019. Είναι η «Γαλάζια Πατρίδα 2019»
μια «γιγαντιαία πρόβα πολέμου»; Στο στόχαστρο Αιγαίο-Κύπρος.
https://hellasjournal.com/2019/02/einai-i-galazia-patrida-2019-mia-gigantiaia-prova-polemoy-sto-stochastro-aigaio-kypros/
27/2/2019. Η Τουρκία έκανε τα 35 και κάτι πλοία 120
για τη Γαλάζια Πατρίδα: Ξεκινούν οι απειλές του Ταγίπ.
https://hellasjournal.com/2019/02/pos-i-agkyra-ekane-ta-35-kai-kati-ploia-120-gia-ti-galazia-patrida-xekinoyn-oi-prokliseis/
26/2/2019.Η πρώτη επίσημη αναφορά ενίσχυσης του “Αττίλα”
με Α/Κ πυροβόλα Firtina.
https://www.ptisidiastima.com/firtina-cyprus/
25/2/2019. Η υποτίθεται “διαλυμένη” τουρκική αεροπορία
αγρίεψε στο Αιγαίο! Στοιχεία που ακυρώνουν τον εφησυχασμό.
https://www.militaire.gr/i-ypotithetai-quot-dialymeni-quot-toyrkiki-aeroporia-agriepse-sto-aigaio-stoicheia-poy-akyronoyn-ton-efisychasmo/
Εντός του έτους ξεκινούν οι παραδόσεις εγχώριων UGV στον Τουρκικό Στρατό--20 εγχώρια Μη Επανδρωμένα Επίγεια Οχήματα (UGV – Unmanned Ground Vehicles) UKAP.Θα χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου φίλιου προσωπικού και θα είναι εφοδιασμένα με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού SARP της Aselsan. Ο οπλισμός του θα απαρτίζεται από πολυβόλο ή βομβιδοβόλο. Τα UGV θα μπορούν επίσης να μεταφέρουν τραυματισμένους στρατιώτες ή εφόδια.
https://www.ptisidiastima.com/turkey-ugv/
23/2/2019. ATAK-2: Αυτό θα είναι το βελτιωμένο
επιθετικό ελικόπτερο για τον τουρκικό Στρατό.
https://www.defence-point.gr/news/atak-2-ayto-tha-einai
-to-veltiomeno-epithetiko-elikoptero-ton-toyrkon
23/2/2019. Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξοπλίσει μαχητικά F-16
με τη δική της βόμβα SDB. Η εμβέλεια της νέας τουρκικής “έξυπνης” βόμβας παρουσιάζεται να ξεπερνά τα 100km και η ίδια εμφανίζεται ικανή να διαπερνά 1m σκυροδέματος όταν ο στόχος είναι βρίσκεται στα 55km.
https://www.ptisidiastima.com/turkish-sdb/
22/2/2019. Τουρκία: Στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Video).
http://www.topontiki.gr/article/311174/
toyrkia-stratiotiki-askisi-galazia-patrida-video
16/2/2019. Νότια Κορέα:
Το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 υποψήφιο για Πεζοναύτες.
https://www.defence-point.gr/news/
ypopsifio-to-toyrkiko-elikoptero-t-129-se-notiokoreatiko-diagonismo
15/2/2019. Παράδοση 100 συλλογών ακριβείας HGK-84
στην Τουρκική Αεροπορία.
https://www.ptisidiastima.com/100-hgk-thk/
14/2/2019. Nαυπήγηση του πρώτου Ελικοπτεροφόρου του Τουρκικού Ναυτικού. Φιέστα Αγκυρας για το νέο «υπερόπλο» της (βίντεο).
http://www.kathimerini.gr/1010048/gallery/epikairothta/kosmos/
fiesta-agkyras-gia-to-neo-yperoplo-ths-toyrkias-vinteo
13/2/2019.Η Τουρκία παρουσιάζει το αεροπλανοφόρο Αναντολού [Βίντεο].
https://tvxs.gr/news/kosmos/i-toyrkia-paroysiazei-aeroplanoforo-anantoloy-binteo?fbclid=IwAR2svUGiXRHJkkI0_jBA6_6ujTtV5iF2JFr4XV4o1fRIdSWfbAKbGoSHmxo
9/2/2019.Πώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «βλέπουν» μέχρι... Πίνδο - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ελέγχουμε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο». Καθελκύστηκε μέσα σε τουρκικούς πανηγυρισμούς, το πρώτο εγχώριο κατασκοπευτικό πλοίο συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας (Sigint/Elint) με την ονομασία "Ορίζοντας" TCG "Ufuk" (A-591) που κατασκευάστηκε από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας καλύπτοντας έτσι τα κενά που είχε η Αγκυρα στον τομέα αυτό.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/750069_pos-oi-toyrkikes-enoples-dynameis-vlepoyn-mehri-pindo-erntogan?fbclid=IwAR3cZwKlUfewy-pAi65GAwbDFQR71yStp4G2QUz7AJKAUH7TjI3jJ-aBbCA
8/2/2019.Συγχωνεύσεις Πολεμικών Μοιρών:
Τραγικές ελλείψεις σε τεχνικούς εδάφους για την Τουρκία.
https://hellasjournal.com/2019/02/sygchoneyseis-polemikon-moiron-tragikes-elleipseis-se-technikoys-edafoys-gia-tin-toyrkia/?fbclid=IwAR1pCSOMfXEVk6cdMDtY_Kzksb4sJ1cRFTtiva_qh8rrv8UvxooucYEnRU0
8/2/2019. Έρχεται καταιγίδα: Οι ΗΠΑ τα έδωσαν ΟΛΑ στην Τουρκία
και τους άδειασε… για Πούτιν & S-400.
https://www.defence-point.gr/news/oi-ipa-ta-edosan-ola-stin-toyrkia-kai-toys-adeiase-gia-poytin-ki-s-400-erchetai-kataigida?fbclid=IwAR29_F4PiTpJ1_DmOlf10zhjI3saRkgyAyECTBCdG46eEpjdmXKV7QwBq04
7/2/2019.Τουρκία: Μετά από 16 χρόνια αποδεκτό από την Αεροπορία (THK) το σύστημα αυτοπροστασίας και Η/Π SPEWS II (vid.) Μετά από 16 χρόνια σχεδιασμού, προετοιμασίας, ανάπτυξης, κατασκευής και πολλαπλών δοκιμών λειτουργίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή αποδοχής του συστήματος αυτοπροστασίας AN/ALQ-178(V)5+ SPEWS II στα τουρκικά μαχητικά F-16C Block 50.Sύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αποκτηθούν 58 συστήματα για να εγκατασταθούν στα υπό αναβάθμιση σύμφωνα με το πρόγραμμα Peace Onyx III μαχητικά F-16C Block 50.
https://www.defence-point.gr/news/meta-apo-16-chronia-egine-apodekto-apo-tin-aeroporia-tis-toyrkias-to-systima-i-p-spews-ii?fbclid=IwAR2puhzZpuLEhnf1xbjDJs00lAIxNiirc_5GClYI8m4DFqSEaJPz1Jov0W4
4/2/2019. Το τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα ZAHA
σε φάση κατασκευής.Το πρόγραμμα υπογράφθηκε στις 7 Μαρτίου 2017 και προβλέπει την κατασκευή 27 οχημάτων (23 μεταφοράς προσωπικού, 2 διοικήσεως, 2 περισυλλογής). Το ZAHA θα ζυγίζει 30t, θα έχει μέγιστη ταχύτητα 70km σε οδό και θα αναπτύσσει ταχύτητα έως 7kn στο νερό. Ο οπλισμός του οχήματος θα περιλαμβάνει πολυβόλο των 12,7mm και βομβιδοβόλο των 40mm.Μεταξύ των πλοίων που θα μεταφέρουν το ZAHA, θα είναι το υβριδικό αεροπλανοφόρο “TCG Anadolu”. Το Anadolu θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021.
https://www.ptisidiastima.com/zaha/?fbclid=IwAR24OkIvYJAJJOeSQQxOs3zyk2UFze1Ek6s5irWJ_kQny_N7zZ7WU6JoEvA
3/2/2019. Νέα ναυτική βάση ετοιμάζουν οι Τούρκοι
κοντά στην Τραπεζούντα, στον Εύξεινο. Η βάση θα καλύπτει έκταση 60 εκταρίων και θα σταθμεύουν σε αυτή 600 άτομα, 400 του ναυτικού και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό. Η βάση θα μπορεί να παρέχει λογιστική υποστήριξη σε όλα τα σκάφη επιφανείας και τα υποβρύχια του τουρκικού ναυτικού.
https://www.defence-point.gr/news/nea-naytiki-vasi-etoimazoyn-oi-toyrkoi-konta-stin-trapezoynta-ston-eyxeino?fbclid=IwAR1wPh2a8bMwgv8Yn8L3lLNh2p68I8DNNygEM9kIr8rJAE_nWFFGSO3LHms
2/2/2019. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των UCAS Bayraktar TB2 για το Κατάρ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και οι δοκιμές αποδοχής των αεροχημάτων κρούσης τύπου Bayraktar TB2 που έχει παραγγείλει το Κατάρ στην τουρκική εταιρεία Baykar. Η παραγγελία περιλαμβάνει την κατασκευή έξι αεροχημάτων και τριών σταθμών ελέγχου εδάφους. Παράλληλα 55 αξιωματικοί του Κατάρ εκπαιδεύτηκαν από την τουρκική εταιρεία και αποφοίτησαν από την σχολή της Baykar. Οι αξιωματικοί αυτοί θα αναλάβουν την πλήρη αξιοποίηση και υποστήριξη της επιχειρησιακής χρήσης των έξι τουρκικής κατασκευής αεροχημάτων κρούσης.
https://www.defence-point.gr/news/oloklirothike-i-kataskeyi-ton-uas-bayraktar-tb2-gia-to-katar?fbclid=IwAR0UjaF-jeaXQFTwqj3oVOME8lZfIDKkOEZU8LnUTxBwSjqqN96mTUmouU0
2/2/2019.Τουρκία: Νέο εντυπωσιακό σύστημα εξουδετέρωσης Drones
από την Aselsan: Ένα νέο φορητό σύστημα εξουδετέρωσης Drones παρουσίασε η τουρκική εταιρεία Aselsan. Πρόκειται για το σύστημα “İHASAVAR” το οποίο φέρεται από ένα άτομο και μπορεί να εξουδετερώσει Drones με την εκπομπή παρεμβολών.Το τουρκικό σύστημα μπορεί να παρεμβάλει τον τηλεχειρισμό των αεροχημάτων, τη ζεύξη δεδομένων ή τις συχνότητες τηλεμετρίας των Drones και να παρεμβάλει το σήμα των συστημάτων ναυτιλίας GPS/GLONASS. Το σύστημα “İHASAVAR” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία στρατιωτικών βάσεων, εγκαταστάσεων, υποδομών μεγάλης σημασίας, σημεία ελέγχου, κλπ.
https://www.defence-point.gr/news/to-neo-systima-exoydeterosis-drones-paroysiase-i-etaireia-aselsan?fbclid=IwAR0UNmg_asRxrOUCOQLkWq72ZeXl4lypEE-2xyamf4E8wbEMGjgsClNY7M0
24/1/2019. SOM-C1 και SOM-C2, οι νέες εκδόσεις του τουρκικού πυραύλου SOM: Η τουρκική πολεμική βιομηχανία σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο νέων εκδόσεων του όπλου μακρού πλήγματος SOM για την αντιμετώπιση εχθρικών πλοίων. Οι νέες εκδόσεις θα λέγονται SOM-C1 και SOM-C2 και θα έχουν αποστολή την καταστροφή αντίπαλων ναυτικών μονάδων επιφανείας. Σε παραγωγή βρίσκονται σήμερα οι εκδόσεις SOM-A, SOM-B1 και SOM-B2. Η έκδοση SOM-A διαθέτει καθοδήγηση από αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, radar παρακολούθησης αναγλύφου και GPS. Η έκδοση SOM-B1 προσθέτει και αισθητήρα υπερύθρων, για την τελική προσέγγιση του στόχου. Η έκδοση SOM-Β2 έχει διπλή διατρητική κεφαλή για «δύσκολους» στόχους. Η έκδοση SOM-J αναπτύσσεται για χρήση από το F-35. Το SOM υπηρετεί σε άγνωστη ποσότητα στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας, πιστοποιημένο στα μαχητικά F-16C/D Block 40 CCIP και F-4E 2020. Σύμφωνα με το πλάνο των νέων “100 ημερών” της SSB, θα υπάρξει σύντομα σύμβαση παραγγελίας για 415 μονάδες.
https://www.ptisidiastima.com/som-c1-som-c2/?fbclid=IwAR3hqh0gtniv8ZbXvJ8jqIn10rq0_9keRMKagqO6TGCeh76sfOdegxx_wFU
23/1/2019. Αντιπλοϊκή έκδοση του πυραύλου SOM τύπου cruise
αναπτύσσει η Τουρκία.
https://www.defence-point.gr/news/antiploiki-ekdosi-toy-pyrayloy-cruise-som-anaptyssei-i-toyrkia?fbclid=IwAR3Z1J06tc6ydsICLlCWNYE9SMZGu81MDO6F-gDJ8EZcDycgk2Comv9Ink8
19/01/2019. Αεροσκάφη AV-8B ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση για τα αεροπλανοφόρα της μέχρι την έλευση των F-35B!
Αεροσκάφη Harrier πιθανότατα AV-8B των αμερικανών Πεζοναυτών αναζητά η Τουρκία. Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, καθώς πλησιάζει η ώρα που το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων και αεροπλανοφόρο (κάτι μεταξύ των δύο) TCG Anadolu θα παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό.Από όσα έχουν γίνει γνωστά η Τουρκία αναζητά ένα αριθμό από 8 έως 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη προκειμένου να ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις από το Anadolu το οποίο καθελκύεται εντός του ΄19 με χρονικό ορίζοντα αποδοχής από το τουρκικό Ναυτικό το 2021.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/744539_aeroskafi-harrier-av-8b-anazita-i-toyrkia-mehri-tin-eleysi-ton-f-35b?fbclid=IwAR2enJnyWonR-qIurBMlN3rJUodJ0uC8-s1tFvlfhqV9F8pi4pVBiohwkfk
17/1/2019. Aselsan και Roketsan υπέγραψαν συμφωνία
για τον ανιχνευτή IR του Κ/Β OMTAS: Οι τουρκικές εταιρίες Aselsan και Roketsan έχουν υπογράψει συμφωνία αξίας ₺198 εκατ. (για την ακρίβεια ₺63 εκατ. + €31 εκατ.) για τη μαζική παραγωγή του υπέρυθρου ανιχνευτή του Κ/Β OMTAS. Με βάση τη σύμβαση, οι ανιχνευτές πρέπει να κατασκευαστούν μεταξύ 2019 και 2024.Το Κ/Β OMTAS έχει μέγιστη εμβέλεια 4km έναντι τεθωρακισμένων στόχων και μπορεί να εγκατασταθεί σε στρατιωτικά οχήματα, σταθερές θέσεις βολής και τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού. Ο OMTAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα και νύκτα, προσφέρεται σε διαφορετικές διαμορφώσεις και έχει λειτουργίες χρήσης “Fire & Forget” και “Fire & Update”.
https://www.ptisidiastima.com/aselsan-roketsan-omtas/?fbclid=IwAR1_fJL0QoWN0ebboYzfLl3GX2XUWLaq0q_6dxUGJ8jthG6qnSY2BOM0_8c
8/2/2019. Ο Ντεμίρ ανακοίνωσε καθυστερήσεις στα Hisar-A και Hisar-O.
Η είσοδος των τουρκικών Α/Α συστημάτων Hisar-A και Hisar-O θα καθυστερήσει κατά 12 μήνες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ. Τώρα αναμένεται το Hisar-A να γίνει επιχειρησιακό το 2021 και το Hisar-O το 2022. Τα δύο συστήματα βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης, αποτελούν προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και στοχεύουν στην κάλυψη των Α/Α αναγκών του Τουρκικού Στρατού. Η μέγιστη εμβέλεια του Hisar-A φθάνει τα 15km και του Hisar-O τα 25km.
https://www.ptisidiastima.com/delays-for-hisar-a-and-hisar-o/?fbclid=IwAR387P6jP0l9k2iSTdA018SjJOCgKUCah0s0TSTRIW2vRb9piUFunFhGMRE
31/12/2019. Ο Ντεμίρ μιλά για τα κυριότερα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα: Μιλώντας στο “CNN Turk” ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ βρήκε την ευκαιρία να εκθειάσει τις επιδόσεις της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σχετικά με τα εγχώρια προγράμματα, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η κορωνίδα αυτών θα είναι το πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους. Σχετικά με τον κινητήρα του, τόνισε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce, που είναι η κυριότερη υποψηφιότητα. Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης εγχώριου κινητήρα.
Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα γίνει η τελετή καθέλκυσης του “TCG Anadolu”, ενώ οι διάφορες εργασίες σε αυτό θα συνεχιστούν για ακόμη δύο χρόνια. Το κόστος του πλοίου θα προσεγγίσει τα $650 εκατ. και το ποσοστό εγχώριας συμμετοχής στην κατασκευή του θα φθάσει το 65%.
Το πρώτο εγχώριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurkus-B παραδόθηκε στην Τουρκική Αεροπορία και το αεροσκάφος ΕΑΥ Hurkus-C έχει πραγματοποιήσει δοκιμές όπλων και του συστήματος αυτοπροστασίας. Το Hurkus-C προορίζεται να παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό και την Στρατοχωροφυλακή.
Ο Ντεμίρ ανέβασε τον τελικό αριθμό των ΜΕΑ Bayraktar TB2 που θα παραληφθούν συνολικά από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε περισσότερα από 100. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν εξαρτάται πλέον από άλλες χώρες για τον εξοπλισμό των πολεμικών αεροσκαφών με συλλογές ακριβείας, αν και αυτό είναι ακόμη αμφιλεγόμενο.
Σχετικά με τα προγράμματα ελικοπτέρων, ο εγχώριος κινητήρας των ATAK και Gokbey θα είναι έτοιμος σε δύο χρόνια. Ο αντίστοιχος κινητήρας για το άρμα μάχης Altay θα είναι έτοιμος το 2022. Για το F-35, ο Ντεμίρ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση, ενώ η Τουρκία θα διαθέτει το πρώτο διεθνές κέντρο υποστήριξης του κινητήρα του αεροσκάφους. Για το Α/Α σύστημα S-400, τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι δύο συστήματα δεν είναι αρκετά και ότι θα εξεταστεί η επιλογή των Patriot.
https://www.ptisidiastima.com/demir-turkish-armaments/?fbclid=IwAR2NzuWzgTjhdViItdhgDHqpVuvGN7v76g3hJf-3UwwuL-a_AcWGe1M3Yd4
8/12/2019. Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 σε εδάφη Κατεχόμενα, μιας χώρας της ΕΕ, της Κύπρου (vid.) Σε μια σημαντική αποκάλυψη για την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο έκανε η εφημερίδα Σημερινή. Όπως γράφει η εφημερίδα ο Τουρκικός Στρατός μετέφερε πρόσφατα στα κατεχόμενα μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Leopard 2A4TR.Δεδομένου ότι η τυπική σύνθεση μιας Τουρκικής Επιλαρχίας αρμάτων περιλαμβάνει 45 άρματα μάχης η μεταφορά των αρμάτων αυτών στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό αλλά και ποσοτικό βήμα αναβάθμισης του τουρκικού αρματικού δυναμικού στα κατεχόμενα.
Σήμερα ο Τουρκικός Στρατός στα κατεχόμενα διαθέτει 164 άρματα μάχης τύπου Μ48Α5Τ2 εξοπλισμένα με θερμικό σκοπευτικό και 188 παλαιά άρματα μάχης τύπου Μ48Α5Τ1 τα οποία πλέον θεωρούνται τεχνολογικά ξεπερασμένα.Τα νέα άρματα μάχης θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Μ48Α5Τ1 και στην πραγματικότητα θέτουν νέα δεδομένα στο χερσαίο πόλεμο στην Κύπρο, αφού τα Leopard 2A4TR διαθέτουν πυροβόλο Rheinmetall Rh-120 L44 των 120 χλστ σε αντίθεση με τα Μ48Α5Τ2 και τα Μ48Α5Τ1 που διαθέτουν το πυροβόλο Μ68 των 105 χλστ, ενώ Σύστημα Ελέγχου Πυρός EMES-15 με το θερμικό σκοπευτικό WBG-X Zeiss-Eltro Optronik για τον πυροβολητή και το σταθεροποιημένο πανοραμικό περισκόπιο PERI-R17A1 για τον αρχηγό του πληρώματος αναβαθμίζουν τις δυνατότητες του τουρκικού αρματικού δυναμικού.
https://www.defence-point.gr/news/germanika-armata-machis-se-katechomena-edafi-choras-tis-ee-vid?fbclid=IwAR0-XQk700DoqaKHs2RL-0AiHmscLmyb7x4SZZlh8qcPTLZTcgUc4fqOZd8
18/11/2019. Σχέδιο «PAX-TURKana» στην Ανατολική Μεσόγειο.
https://www.liberal.gr/arthro/229453/amyna--diplomatia/2018/schedio-isonPAX-TURKanasinstin-anatoliki-mesogeio.html?fbclid=IwAR0RFQ8S4yKVuqXvOaeB8GczaXadHimMtB798ykrkohz9g8uZr8ucqGfgb8