Η φυγοστρατία απ’ την… ανάποδη.



ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της φυγοστρατίας και της αποχής από την Εφεδρεία, που ανέδειξε την περασμένη βδομάδα «ακάλεστος και παρεμπιπτόντως» ο Γενικός Ελεγκτής, είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί, κατά κύριο λόγο, προϊόν και «γνήσιο τέκνο» τής εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής στην Αμυντική Θωράκιση του τόπου.

ΥΠΗΡΞΑΝ και εποχές που το πρόβλημα εμφανιζόταν απ’ την… ανάποδη:

Το κράτος δεν είχε τότε την ετοιμότητα και η Ε.Φ. δεν διέθετε εγκαίρως τις δυνατότητες ώστε να στρατεύσει, να εξοπλίσει, να οργανώσει και να εκπαιδεύει το σύνολο των πολιτών που φορτικά πίεζαν να ενταχθούν στις μονάδες της εφεδρείας και να υπηρετούν την ένοπλη άμυνα έναντι του Αττίλα εισβολέα - κατακτητή. Είναι σημαντικά ενδεικτικό να θυμηθούμε κάποια γεγονότα:

- ΟΤΑΝ ΤΟ 1978, για πρώτη φορά μετά την Καταστροφή του 1974, η Κυβέρνηση μερίμνησε να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο οπλισμό του Β΄ Παγκ. Πολέμου, τυφέκια Λι-Ένφιλντ, αυτόματα Στεν, οπλοπολυβόλα Μπρεν, πολυβόλα Βίκερς κ.ο.κ. της Ε.Φ., με καινούργια τότε γιουγκοσλαβικά Ζάσταβα και βραζιλιάνικα τεθωρακισμένα Κασκαβέλ και Τζαραράκα, γαλλικά αντιαρματικά Μίλαν κ.ο.κ., πλήθος «ακάλεστοι» στην Εφεδρεία εκλιπαρούσαν να ενταχθούν στις μονάδες, να μάθουν τον χειρισμό των νέων τυφεκίων, να παίρνουν μέρος στις εξαήμερες ασκήσεις ΕΥΑΓΟΡΑΣ αρχικά και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στη συνέχεια.

- ΟΤΑΝ ΤΟ 1987, για πρώτη φορά η Ε.Φ. προμηθεύτηκε τα πρώτα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2, τα τεθωρακισμένα Βαπ, τα ελληνικά ερπυστριοφόρα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, τα ελβετικά αντιαεροπορικά Έρλιγκον, τα γαλλικά ελικόπτερα Γκαζέλ κ.ο.κ., πολλαπλάσιο πλήθος πολιτών παρουσιαζόταν στις μονάδες με αιτήσεις ένταξης στην Εφεδρεία, στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις.

- ΟΤΑΝ ΤΟ 1988 ο Αττίλας πυροβολούσε και σκότωνε φαντάρους της Ε.Φ. στα φυλάκια της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός (Γ.Κ.Π.), στον Άγιο Κασσιανό, στην Αθηαίνου κ.α., εκατοντάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες «βομβάρδιζαν» το Υπουργείο Άμυνας με γραπτές αιτήσεις, να οργανώσει την ένταξή τους, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους, ώστε ο καθένας, ένα δίωρο την εβδομάδα να υπηρετεί ενόπλως στη φρούρηση της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (Π.Γ.Α.) απέναντι στον Αττίλα.

- ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ 1989, το Υπ.Αμ. και η Ε.Φ., ανταποκρινόμενοι στη λαϊκή πίεση, συγκρότησαν για πρώτη φορά τους Λόχους Κατοικημένων Τόπων (Λ.Κ.Τ.) της Εθνοφυλακής, στους οποίους κλήθηκαν να υπηρετούν οι συμπληρώσαντες την ηλικία υπηρεσίας στην Εφεδρεία. Και για πρώτη φορά το κράτος εμπιστεύθηκε στους Εθνοφύλακές του, να έχουν ο καθένας στο σπίτι του το τυφέκιο και τα πυρομαχικά του. Ώστε να αποτελεί ο Λ.Κ.Τ. στον τόπο διαμονής τους, την πρώτη σε χρόνο ένοπλη δύναμη απόκρουσης οιασδήποτε αιφνιδιαστικής επιχείρηση του Αττίλα.

- Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εντάχθηκαν στην Ε.Φ. οι γυναίκες εθελόντριες μόνιμες υπαξιωματικοί και το Υπ. Άμ. εξήγγειλε και τους σχεδιασμούς του για στρατιωτική θητεία και των 18χρονων κοριτσιών (σχέδιο που ωστόσο ναυάγησε λόγω γονεϊκών αντιδράσεων «πουριτανισμού & παρθενίας»).

- Τότε έσπευδαν οι πάντες να ενταχθούν στην Εθνοφυλακή, να χρεωθούν τυφέκιο, να εκπαιδεύονται κάθε 15 μέρες και να κάνουν αμέτρητες βολές στα κατά τόπους πεδία βολής της Ε.Φ. Η οποία συνέχιζε και τον πολλαπλασιασμό των εξοπλισμών της και την αύξηση των μονάδων της και τον εμπλουτισμό των εκπαιδεύσεών της.

- ΟΛΑ ΑΥΤΑ εντάθηκαν σε κορυφώσεις ανάπτυξης από την «άγια μέρα» που το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έφερνε στην Κύπρο την ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τους αλεξιπτωτιστές, στις συνδυασμένες Ασκήσεις ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ από το 1994 και την ενίσχυση από το 1996 της Ε.Φ. με τα ρωσικά Τ-80, τα ΒΜΡ-3 κ.ο.κ.

- ΠΡΑΓΜΑΤΙ εκείνα τα χρόνια υπήρξε το επίτευγμα του Ένοπλου Λαού. Πρόπλασμα της Παλλαϊκής Στράτευσης: Ο παππούς Εθνοφύλακας με το τυφέκιο και τα πυρομαχικά του, ο πατέρας Έφεδρος, επίσης με το τυφέκιό του και τα πυρομαχικά του στο σπίτι και ο εγγονός κληρωτός στην 26μηνη θητεία.

- ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των ίδιων των πολιτών - Εθνοφυλάκων, το Υπ. Άμ. σχεδίασε και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ενέκρινε ώστε οι Εθνοφύλακες αρχικά, στη συνέχεια και οι Έφεδροι, να εκτελούν και υπηρεσία νυχτερινής ενίσχυσης των φυλακίων της Ε.Φ. μαζί με τους κληρωτούς στην πρώτη γραμμή απέναντι στον Αττίλα.

- ΜΠΟΡΕΙ κανείς να αναζητήσει και τα αποτελέσματα  δημοσκοπήσεων εκείνης της εποχής:

(α) «Φιλελευθέρου & AMER» του Φεβρουαρίου 1997 με συντριπτικές πλειοψηφίες άνω του 90% των πολιτών:

- ΥΠΕΡ του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου,

- ΥΠΕΡ της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300,

- ΥΠΕΡ της διάθεσης περισσότερων χρημάτων για την Αμυντική Θωράκιση.

(β) Του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Ιουλίου - Αυγούστου 1997, με πλειοψηφίες πολιτών 87%:

- ΥΠΕΡ της λήψης περισσότερων μέτρων ενίσχυσης της άμυνας.

- ΥΠΕΡ μεγαλύτερων οικονομικών θυσιών για την άμυνα.

- ΥΠΕΡ της στράτευσης και των γυναικών.

- ΥΠΕΡ της βελτίωσης της Εφεδρείας για την κατάσταση της οποίας μόνο το 19% των ερωτηθέντων έκριναν ότι λειτουργούσε αρκετά ή και πολύ καλά, ενώ το 32% την έκριναν ως μέτρια και το 39% απαιτούσαν βελτίωσή της.

ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ η φυγοστρατία ήταν μια άγνωστη, σπάνια και αποτροπιαστική λέξη, που καμιά οικογένεια δεν επέτρεπε στα μέλη της να της την φορτώσουν…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, όμως:

- Το ατιμωτικό φιάσκο με τους S-300.

- Το διαδέχθηκε η κατάργηση της άσκησης ΤΟΞΟΤΗΣ.

- Το ξήλωμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

- Το Σχέδιο Ανάν.

- Η κατάργηση και του «ορφανού» ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ.

- Η διακοπή των εξοπλισμών της Ε.Φ.

- Το φάγωμα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.

- Η μείωση της θητείας.

- Η κατάργηση μονάδων, η συρρίκνωση σχηματισμών, η εγκατάλειψη φυλακίων.

- Η ραγδαία αύξηση των απαλλαγών λόγω… ψυχολογικών προβλημάτων.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ που δεν ερεύνησε βέβαια - λόγω αναρμοδιότητας - ο Γενικός Ελεγκτής και τα οποία αποσιωπούν και δεν σχολιάζουν ούτε οι κυβερνώντες, ούτε οι αντιπολιτευόμενοι, ούτε η Βουλή τους, ούτε τα κόμματά τους.

ΕΠΕΙΔΗ είναι συνένοχοι. Και το ξέρουν.


Λάζαρος Μαύρος
 αρθρογράφος στην εφημερίδα ''Σημερινή'' 
και ραδιοφωνικός παραγωγός στο ''Ράδιο Πρώτο''

17/2/2019


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            



Οι σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά στην παρέλαση για την ανεξαρτησία. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIO

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ που θεωρεί «χαράμι» την υπηρεσία στον «στρατό-βραχνά» της Ε.Φ.
Κάποτε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν το κόμμα των γνήσιων, ακραιφνών και αγωνιστών εθνικοφρόνων. Δηλαδή, συναποτελείτο από ανθρώπους οι οποίοι πίστευαν στην Ελλάδα, στα εθνικά ιδεώδη και αξίες και με έναν γνήσιο πατριωτισμό, μακριά από φανατισμούς και άλλους ιογενείς –ισμούς, ήταν έτοιμοι ακόμα και να θυσιάσουν τη ζωή τους για τη δούλη πατρίδα. Ο ιστορικός ηγέτης του ΔΗΣΥ, μ. Γλαύκος Κληρίδης, συχνά ανέμελπε τον όρκο των Αθηναίων οπλιτών: «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ούδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην, ότω αν στοιχήσω. Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα δε ουκ ελάσσω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι».
  • Ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν ένας ωραίος, γνήσιος κόσμος πατριωτών, οι οποίοι πίστεψαν την ηγεσία τους και ασμένως υπηρετούσαν την πατρίδα, κατατασσόμενοι με υπερηφάνεια στην Εθνική Φρουρά. Τότε… Σήμερα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ αποτελείται κατά πλειοψηφία από άτομα που έχουν ποδοπατήσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του κόμματος και σαλπίζουν την παραίτηση, την καλοπέραση και το ραγιαδισμό. Η ηγεσία του κόμματος ας βάλει τα αυτιά της πίσω να ακούσει τι οργισμένα μουρμουρίζει η αποκαρδιωμένη βάση των μελών και υποστηρικτών του.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Δεν την ενδιαφέρει! Απόδειξη; Πρόσφατα ξέσπασε πρωτοφανής σάλος με αφορμή έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς. Ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι Εκπρόσωπος Τύπου κόμματος δεν υπηρετεί στην εφεδρεία. Και επειδή «όποιος έχει μύγα, μυγιάζεται», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, αυτοαποκαλύφθηκε. Με ανάρτησή του (7.2.2019) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραδέχθηκε:
  • «Υπηρέτησα στην Ε.Φ. για 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 1999 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2001. Υπηρέτησα με τον βαθμό του απλού στρατιώτη στο πεζικό, με την ειδικότητα του οδηγού. Δεν κλήθηκα ποτέ στην εφεδρεία. Άγνοια νόμου, φυσικά, δεν συγχωρείται και αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία. Έκανα λάθος και είμαι στη διάθεση της Πολιτείας. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί οφείλουμε να αναλαμβάνουμε δημόσια την ευθύνη. Αν εμείς δεν κινούμαστε με ειλικρίνεια και διαφάνεια δεν δικαιούμαστε να τις επικαλούμαστε για να φτιάξουμε τα πράγματα».
Μετά τη δημόσια παραδοχή του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, σε ανάρτησή του, θριαμβολόγησε (8.2.2019): «Είναι ωραίο να ‘χεις κοντά σου άτομα με ήθος και καθόλου αλαζονεία. Που αναγνωρίζουν τα λάθη και αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. Μπράβο @dmdemetriou. Ουδείς αλάθητος».
Όψιμη ομολογία
Απίστευτη υποκρισία και ανεκδιήγητος φαρισαϊσμός! Ιδού: Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του (8.2.2019) κατακεραύνωσε και τον Πρόεδρο και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ: «Όσον αφορά την όψιμη ομολογία του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ αλλά και την κίνηση του προέδρου του ΔΗΣΥ να του δώσει κιόλας συγχαρητήρια, το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι τον περασμένο Οκτώβριο (2018), όταν έγινε ξανά θέμα από εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (σ.σ. ο «Φιλελεύθερος») για την απουσία επωνύμων από την εφεδρεία, δεν παρατηρήσαμε καμία ανάληψη ευθύνης». Ο Δ. Δημητρίου απλώς σιώπησε…
Δυστυχώς, η επισήμανση του ΑΚΕΛ είναι ορθή. Και γίνεται ακόμα πιο πικρή για τον ΔΗΣΥ, τον πρόεδρο και τον βουλευτή αν ληφθούν υπόψη όσα ο Δ. Δημητρίου, σε ανύποπτο χρόνο, είχε γράψει και δημοσιεύσει για τη θητεία, την Εθνική Φρουρά και με πόσο πάθος είχε επιτεθεί, κατακεραυνώσει και απαξιώσει την υπηρεσία στη Δύναμη. Σε άρθρο του με τίτλο, «Παρουσιάστε, αρμ!», το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» Κύπρου (19.7.2015), ο βουλευτής αναφερόταν στην προωθούμενη μείωση της θητείας και έγραψε:
  • «Αυτό, αν γίνει, θα είναι, ναι, μεταρρύθμιση. Ουσιαστική και εφαρμοσμένη. Θα είναι μια εξέλιξη που θα χαροποιήσει και θα χαιρετιστεί από το σύνολο της κοινωνίας. Δεν υπάρχει οικογένεια, που να μη λυπάται για το χαράμι δύο από τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής των δεκαοχτάρηδων στο στρατό. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα όσα χάνουν και τα όσα χάσαμε όλοι μας δύο χρόνια στο στρατό είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που κερδίσαμε. Και όχι μόνο οι στρατιώτες, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά χαμένη είναι και η κοινωνία και η οικονομία του τόπου».
Ψηφοθηρικοί λόγοι
Να θυμίσουμε στο βουλευτή του ΔΗΣΥ, που χαράμισε (!!) δύο παραγωγικά χρόνια της ζωής του στην Ε.Φ. ότι το 2015, η πατριωτική και εθνικόφρων κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρώτον, αποφάσισε να μειώσει τη θητεία για λόγους εξόφθαλμα προεκλογικούς και έκδηλα ψηφοθηρικούς, αγνοώντας και υποτιμώντας ασύγγνωστα ότι απέναντι έχουμε σε μόνιμη επιθετική διάταξη 45.000 πάνοπλους Αττίλες. Δεύτερον, τα χρήματα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία ο Δ. Δημητρίου στηρίζει, για την άμυνα διέθεσε: 2013, 75 εκ. ευρώ, 2014, 29 εκ., 2015, 60.4 εκ., 2016, 46,1 εκ., 2017, 68,7 εκ., 2018, 122 εκ., 2019, 51,8 εκ., ενώ το 2020 προβλέπει να διαθέσει 34,7 εκ. και το 2021, 27,9 εκ. ευρώ. Τρίτον,αν η κοινωνία είναι χαμένη εξαιτίας της θητείας, γιατί ο Δ. Δημητρίου δεν σαλπίζει την υποταγή στον Αττίλα; Το κόμμα του έχει άριστες σχέσεις με τους Τ/κ προαγωγούς της τουρκικής κατοχής!
Και πότε αυτά τα εξωφρενικά μηδαμινά ποσά για την άμυνα σε έναν τόπο κατακτημένο και διαρκώς απειλούμενο με εθνική και βιολογική εξόντωση και αφανισμό; Την ώρα που ο Πρόεδρος, ο πρώην όπως και ο νυν υπουργός Άμυνας διακηρύσσουν προς όσους θέλουν να τους πιστέψουν ότι, η Κύπρος είναι «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας»! Δεν θα μιλήσουμε εμείς, επειδή δεν είμαστε ειδικοί. Καταφεύγουμε στον κατ’ εξοχήν ειδήμονα και γνώστη της τραγικής κατάστασης της άμυνας του τόπου, Φοίβο Κλόκκαρη, αντιστράτηγο ε.α.
Κρίσιμα ερωτήματα
Σε ανάλυσή του (16.4.2018) – μια από τις πολλές που έχει γράψει αλλά απευθύνεται, δυστυχώς, σε επίσημα ώτα μη ακούοντα – έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού:
  • Γιατί μετά από 44 χρόνια κατοχής, η ΚΔ δεν έχει θεσμοθετήσει Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (από την οποία πηγάζει η αμυντική και η εξωτερική πολιτική του κράτους), ούτε έχει συγκροτήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τη σύνταξη της, την παρακολούθηση υλοποίησης της, την πρόληψη και τον χειρισμό κρίσεων;
  • Γιατί αδρανοποιήθηκε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Κύπρου – Ελλάδας, με συνέπεια την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπου εκτείνονται οι ΑΟΖ των δύο χωρών, τις οποίες επιβουλεύεται η Τουρκία;
  • Γιατί το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ), που έχει επάρκεια εισπράξεων από τη φορολογία των πολιτών, δεν διατίθεται ολόκληρο για τους εξοπλισμούς της ΕΦ, η οποία, αν ελάμβανε όλες τις εισπράξεις του από το 1984 που ιδρύθηκε , θα μπορούσε σήμερα να έχει εκσυγχρονισμένα και συμπληρωμένα τα μέσα και οπλικά συστήματα της καθώς και αξιόλογο πολεμικό ναυτικό και αεροπορία;
  • Γιατί αποδυναμώθηκε η μαχητική ισχύς της ΕΦ, με τη στασιμότητα στους εξοπλισμούς, τη μεγάλη και απότομη μείωση της θητείας, χωρίς να έχει μεταβληθεί η Τουρκική απειλή, και τη βεβιασμένη αναδιοργάνωση, χωρίς να έχει προηγηθεί η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαίων για τον εκσυγχρονισμό και την συμπλήρωση των μέσων και οπλικών συστημάτων της;
  • Γιατί δεν υποβλήθηκε ακόμα αίτηση ένταξης της ΚΔ στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, με συνέπεια να είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ, που δεν έχει πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες ΝΑΤΟ και στις συζητήσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ασφάλεια;
  • Γιατί δεν έχουμε υποβάλει ακόμα στα ΗΕ, τις συντεταγμένες των ορίων της ΑΟΖ μας στο Δυτικό, Βόρειο και Ανατολικό τμήμα της, όπου η Τουρκία καταπατά δυναμικά και συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ ; Αναμένουμε την άφιξη του Τουρκικού γεωτρύπανου και μετά να το πράξουμε;
  • Γιατί στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, δεν έχουμε αναθεωρήσει ακόμα τις θέσεις μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας, για αποστρατιωτικοποίηση του Κυπριακού Κράτους, παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο για μια μεταβατική περίοδο και συμμαχία με την Τουρκία μετά τη λύση, που θα αφήσει την Κύπρο έρμαιο στις Τουρκικές ορέξεις;
«Στρατός-βραχνάς» η Ε.Φ.!
Ψιλά γράμματα για τον ΔΗΣΥ και τον Δ. Δημητρίου. Προφανώς, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και το κόμμα του δεν θέλουν να καταλάβουν ποια είναι η στοχοθεσία του τουρκικού επεκτατισμού κατά της Κύπρου. Γι’ αυτό και ο Δ. Δημητρίου, στο ίδιο απαξιωτικό-υβριστικό για την Εθνική Φρουρά, άρθρο, γράφει και τα εξής:
«Είναι κρίμα, να έχουμε μιαν Εθνική Φρουρά, που με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο επηρεάζει όλους του πολίτες του τόπου. Από τους στρατιώτες, τις μανάδες τους, τους εφέδρους, τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς, την πολιτική ηγεσία, τους πολιτικούς υπαλλήλους και να είναι τόσο αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι κρίμα να έχουμε μιαν Εθνική Φρουρά, που να σπαταλά και όχι να αξιοποιεί τον αισθητά μεγάλο για τα δεδομένα του τόπου προϋπολογισμό της. Είναι κρίμα να μιλάμε για στρατό – βραχνά και όχι για στρατό που θα εκπαιδεύει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων του τόπου».
Πόσο κανείς να συγκρατηθεί ενώπιον των ακαταλόγιστα απαξιωτικών και υβριστικών αναφορών του συναγερμικού βουλευτή κατά της Εθνικής Φρουράς, του αηδούς γλειψίματος των μανάδων και της καθύβρισης της Δύναμης, την οποία χαρακτηρίζει ως «στρατό-βραχνά», ο οποίος σπαταλά (!) τον αισθητά μεγάλο προϋπολογισμό του! Αν η Ε.Φ. είναι «στρατός-βραχνάς», γιατί έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Πολιτείας, δηλ. να υπηρετήσει ως έφεδρος, πράγμα που, παρανομώντας, δεν έπραξε για 17 χρόνια; Δεν είναι χάσιμο χρόνου; Δεν θα χαραμίζει τον παραγωγικό χρόνο του σε έναν «στρατό-βραχνά»;
Αποδυνάμωση της Ε.Φ.
Ας καταφύγουμε ξανά στον Φοίβο Κλόκκαρη. Σε ανάλυσή του για την ολέθρια αποδυνάμωση της Ε.Φ. από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία στηρίζουν ο ΔΗΣΥ και ο Δ. Δημητρίου, αφού αναφέρεται στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, γράφει (6.6.2018):
«Σήμερα, αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, είναι η αποδυνάμωση της μαχητικής ισχύος της Ε.Φ. στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, με κύρια αιτία την έλλειψη της αναγκαίας ηθικής και υλικής στήριξής της από την πολιτεία, η οποία διαθέτει μόνο μικρό μέρος από τις εισπράξεις του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) για τους εξοπλισμούς της ΕΦ.
»Η παρατεταμένη, για πολλά χρόνια, συμπίεση των προϋπολογισμών για την άμυνα (με σοβαρές επιπτώσεις στον εκσυγχρονισμό και την κάλυψη των ελλείψεων στα μέσα και οπλικά συστήματα της ΕΦ), σε συνδυασμό με την αδρανοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, τη μεγάλη και απότομη μείωση της θητείας χωρίς να έχει μειωθεί η Τουρκική απειλή και την αναδιοργάνωση της ΕΦ, σε λανθασμένη κατά την άποψή μου βάση, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της Κ.Δ.».
Πότε θα διωχθεί ποινικά;
Επειδή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ όψιμα προθυμοποιείται να υπηρετήσει ενώ όφειλε, μετά τις σπουδές του, να αναφερθεί αμέσως στο οικείο στρατολογικό γραφείο και να ζητήσει να κληθεί προς υπηρεσία, όπως προβλέπει ο Νόμος, ρωτάμε:
Πρώτον, ο Υπουργός Άμυνας επιτέλους θα διώξει ποινικά τον βουλευτή του ΔΗΣΥ επειδή για 17 χρόνια παρανομούσε και ενσυνείδητα απέφυγε να υπηρετήσει ως έφεδρος;
Δεύτερον, έστω και τώρα θα κληθεί να υπηρετήσει ως έφεδρος και αργότερα ως εθνοφύλακας σε αυτόν τον «στρατό-βραχνά», όπως υβριστικά τον χαρακτήρισε;
Τρίτον, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ θα ζητήσει, έστω και καθυστερημένα, συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του και τους πολίτες επειδή συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για πολιτικό;
Τέταρτον, επειδή λέγει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της παρανομίας του και επειδή αναφέρεται σε «ειλικρίνεια και διαφάνεια», αυτές οι αρχές θα τον οδηγήσουν, έστω και τώρα, σε υποβολή παραίτησης για λόγους καθαρά πολιτικής ευθιξίας, σεβασμού της νοημοσύνης των πολιτών και της ιστορίας και των θυσιών κληρωτών και εφέδρων οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου, τους οποίους ο Δ. Δημητρίου απαξίωσε και καθύβρισε;
Αμφιβάλλουμε! Απαιτείται ισχυρή δόση πολιτικού ανδρισμού και ευθιξίας, αξιοπρέπειας και περηφάνιας για να αναληφθεί έμπρακτα αυτή η ευθύνη, για την οποία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ με τόση ευχερή επιτηδειότητα κάνει λόγο. Σε λίγες ημέρες, οι Τούρκοι θα τρυπήσουν το τεμάχιο 9 της κυπριακής – και ευρωπαϊκής – ΑΟΖ μας, αφού ήδη το κατέκτησαν, χωρίς ο ΔΗΣΥ να βγάλει άχνα. Τι εισηγείται ο βουλευτής του ΔΗΣΥ να πράξουμε; Απάντηση: Ό,τι ακριβώς το κόμμα του έκανε το 2005, με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο: Να μεταβούν ομοθυμαδόν στα τουρκικά Σούσα και να δηλώσουν υποταγή στον πολυχρονεμένο σουλτάνο Ερντογάν, τον οποίο ο Ν. Αναστασιάδης θαύμαζε ως «εκσυγχρονιστή ηγέτη»!
ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
https://www.apopseis.com/o-voyleytis-toy-disy-poy-theorei-charami-tin-ypiresia-ston-strato-vrachna-tis-e-f/

15/2/2019


 ''Never saw off the branch you are on, 
unless you are being hanged from it.''
                                                                        Stanislaw Jerzy Lec