Οι δυο επιλογές του Τσίπρα και η μια προϋπόθεση: Εάν δεν ακύρωνε την επίσκεψη, να έθετε ευθέως και δημόσια την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Ο «στρατηγικός δεσμός» Γαλλίας-Κύπρου
 και το τουρκικό τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ. 
(2) Καμένο χαρτί η στρατηγική 
για εξημέρωση της Τουρκίας μέσω ΕE.

 Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay (Κ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Δ) στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως σουλτάνος, επιχειρεί να επιβάλλει τις θέσεις και επιδιώξεις του, διά της ισχύος. Με αυτή την διαχρονική προσέγγιση υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία.

Πριν ακόμη ο κ. Τσίπρας φθάσει στο μεγαλοπρεπές παλάτι του Ερντογάν, δείγμα κι αυτό ολοκληρωτικού καθεστώτος και αλαζονικού ( το ελάχιστον) δικτάτορα, επιχειρήθηκε να «κλειδώσει» το πλαίσιο των συζητήσεων. Με ένα εκ των προτέρων καθορισμένο «σχέδιο δράσης», η Άγκυρα πέρασε από μια δυνατή ψυχρολουσία την ελλαδική πλευρά, με το γκριζάρισμα των περιοχών από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, τις αλλεπάλληλες Navtex που εκδίδει, την παρουσία πολεμικών φρεγάτων και του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, την επικήρυξη των οκτώ στρατιωτικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το τελευταίο έγινε ενώ ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά του αεροσκάφους για να μεταβεί την Άγκυρα.

Τι επιλογές άφησε η Άγκυρα στην Αθήνα;
 Πώς θα έπρεπε να είχε ενεργήσει  ο κ. Τσίπρας;

Μια επιλογή ήταν να ακυρώσει το ταξίδι του. Αυτό για να γινόταν, θα έπρεπε να υπήρχε και σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Κυρίως σε ότι αφορά την αντίδραση της Άγκυρας. Μια τέτοια κίνηση, πάντως, θα αιφνιδίαζε την Τουρκία καθώς διαφορετικά την έχουν συνηθίσει Αθήνα και Λευκωσία: Να ανέχονται τις προκλήσεις της, να τις υποβαθμίζουν και τις υπομένουν.

Μια δεύτερη επιλογή ήταν να θέσει με το πιο έντονο τρόπο, δημόσια και κατ΄ ιδίαν, τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού:
  • Να του ζητούσε να αποσύρει τα κατοχικά του στρατεύματα και τους εποίκους από την Κύπρο.
  • Να του ζητούσε να αφήσει τους Τουρκοκύπριους ελεύθερα να ζήσουν με τους Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και Μαρωνίτες στην Κύπρο.
  • Να του ζητούσε να σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Να του υποδείξει πως γειτονία για να είναι καλή πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι σε ένα αλά καρτ, αλά τούρκα «δίκαιο».
Όλα τα πιο πάνω και μια σειρά άλλα θα πρέπει να προτάσσονται και να αποτελούν βάση και αφετηρία για συζητήσεις για εξομάλυνση των σχέσεων. Θα ήταν η απάντηση στους μαξιμαλισμούς της Άγκυρας. Εάν το ζητούμενο δεν είναι η ομαλοποίηση με την κατοχή, αλλά η ανατροπή της, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιμένει και δημόσια, μέσα στο μεγαλοπρεπές παλάτι, να αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο, στρατιωτικά, πολιτικά. Αυτή είναι προϋπόθεση για τα περαιτέρω.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://www.apopseis.com/oi-dyo-epiloges-toy-tsipra-kai-i-mia-proypothesi-ean-den-akyrone-tin-episkepsi-na-ethete-eytheos-kai-dimosia-tin-apochorisi-tis-toyrkias-apo-tin-kypro/
7/2/2019


            ΣΧΕΤΙΚΑ   ΚΕΙΜΕΝΑ           


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Γάλλο Πρόεδρο,
 Μανουέλ Μακρόν στο προεδρικό στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, 29.1.2019

1.
 Ο «στρατηγικός δεσμός» Γαλλίας-Κύπρου
 και το τουρκικό τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, θέλει να επανεκκινήσει και να ξανακτίσει την Ευρώπη. Το διακήρυξε στην περίφημη ομιλία του στη Σορβόννη (26.9.2017). Το επαναβεβαίωσε με τη Συνθήκη του Άαχεν (Aix-la-Chapelle), την οποία συνυπέγραψε στις 22.1.2019, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, στη γενέτειρα του Καρλομάγνου, ο οποίος πρώτος επιχείρησε να ενοποιήσει τη Γηραιά Ήπειρο. Η επανεκκίνηση και η επανοικοδόμηση της Ευρώπης θα γίνει, φυσικά, από κοινές γαλλογερμανικές δράσεις.

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται, λένε Μακρόν-Μέρκελ, «η ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής κουλτούρας, κοινή πολεμική βιομηχανία και κοινή γραμμή εξαγωγών όπλων. Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού».  Όμως, ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται να βιάζεται. Οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η εξαγγελθείσα αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία ενισχύουν τη θέση του Παρισιού, ότι η Γαλλία επιβάλλεται να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα πράγματα της εύφλεκτης αυτής περιοχής.

Εδώ ακριβώς η Κύπρος εντάσσεται στη γαλλική εξίσωση ασφάλειας και άμυνας ως το απώτατο ευρωπαϊκό άκρο. Οι δηλώσεις στις οποίες ο Γάλλος Πρόεδρος προέβη στις 29 Ιανουαρίου 2019, κατά τη Σύνοδο των Εφτά Νότιων Κρατών-Μελών της ΕΕ (MED7), είναι ενδεικτικές των σχεδιασμών της Γαλλίας και της εντυπωσιακής αναβάθμισης και εμβάθυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφού ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τον «στρατηγικό δεσμό», ο οποίος δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, ο Μακρόν υπογράμμισε:
  • «Η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτήν τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, που εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου».
Η ενίσχυση και εμβάθυνση των γαλλο-κυπριακών σχέσεων ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2017. Όπως δήλωσε ο τότε Κυβ. Εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι αποτέλεσε «σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία» και εστιάστηκε σε τρεις ενότητες. Διμερείς σχέσεις με έμφαση στην ασφάλεια και στην άμυνα. Στο Κυπριακό και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Και στο μέλλον της Ευρώπης. Ερωτηθείς, τότε (7.11.2017), «τι ζητούν οι Γάλλοι από τη ναυτική βάση στο Ζύγι», ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, κάτι στο οποίο η Γαλλία βλέπει την προστιθέμενη αξία».

Αυτή η «προστιθέμενη αξία» της ναυτικής βάσης Ζυγίου φαίνεται ότι θα αποκτήσει προσεχώς σάρκα και οστά, αν αληθεύουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να παραχωρήσει βάση για το γαλλικό ναυτικό. Η Γαλλία προφανώς θέλει την Κύπρο, ως εφαλτήριο για την υπεράσπιση σημαντικών γαλλικών ενεργειακών, στρατηγικών και άλλων συμφερόντων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Ειδικά και μετά το Brexit.
  • Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της αλληλεγγύης προς την Κύπρο. «Θέλω να υπενθυμίσω εδώ», είπε, «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου και να πω πόσο ανησυχούν τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψιν λαμβάνουν χώραν στην κυπριακή θάλασσα. Και να σας εκφράσω, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και την υποστήριξή μας. Είναι ένα θέμα το οποίο είχα, εξάλλου, την ευκαιρία να θίξω πολλές φορές στον Πρόεδρο Ερντογάν».
Την ώρα, όμως, που ο Μακρόν εξέφραζε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Γαλλίας προς τη Λευκωσία και την ανησυχία του, η Τουρκία, διά του ερευνητικού πλοίου «Βάρβαρος», παραβίαζε και εισέβαλλε ξανά σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ. Πώς αυτή η αλληλεγγύη και η ανησυχία μεταποιούνται σε πράξη και αντίδραση κατά της τουρκικής επιθετικότητας; Δεν θα μεταποιηθούν! Η Λευκωσία το ξέρει. Και όταν το τουρκικό γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, τι να αναμένει η Κύπρος από τη Γαλλία και τους φίλους  των τριμερών και τετραμερών συναντήσεων; Απλώς «ανησυχίες, ευχολόγια και παροτρύνσεις να τα βρούμε».

Κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας σε μια νέα κατοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας – και της ΕΕ. Τι θα κάνει η Λευκωσία σε ένα τέτοιο, σίγουρο πλέον, ενδεχόμενο; Θα επιδοθεί στο εύκολο άθλημα των καταγγελιών. Στην πλάστιγγα των συμφερόντων της Γαλλίας και άλλων χωρών με την Τουρκία, ο δήθεν «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» θα μείνει απροστάτευτος και αβοήθητος. Η μόνη παρηγοριά και ίσως κάποιο αντίβαρο να είναι -αν θα είναι…- ναυτική παρουσία της Γαλλίας στο νησί.

 ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
 Δημοσιογράφος

https://www.apopseis.com/o-stratigikos-desmos-gallias-kyproy
-kai-to-toyrkiko-trypani-stin-kypriaki-aoz/
5/2/2019



2.
Καμένο χαρτί η στρατηγική 
για εξημέρωση της Τουρκίας μέσω ΕE.

Η Τουρκία ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ενταξιακή της πορεία. Συντηρεί τα κανάλια επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, αλλά είναι σαφές πως καμία από τις δύο πλευρές (Άγκυρα και ΕΕ) δεν βλέπει προοπτική στη σχέση αυτή. Τις ημέρες αυτές, διεξάγεται συζήτηση συμβιβαστικών τροπολογιών στο πλαίσιο της έκθεσης της Ευρωβουλής για την Τουρκία.

Είναι πρόδηλο πως η Άγκυρα δεν έχει ιδιαίτερα στηρίγματα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της. Εισπράττει, ωστόσο, κάποια δωράκια σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπως είναι η επιμονή κάποιων για εναρμόνιση των Κατεχομένων με το κοινοτικό κεκτημένο. Υπάρχει, επίσης, μια προσπάθεια επαναφοράς του θέματος αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ. Κι όλα αυτά ενώ η Τουρκία προκαλεί, εκφοβίζει, αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου.

Είναι πρόδηλο πως η  Τουρκία χάνει το τρένο της Ευρώπης και αυτό είναι και δική της επιλογή. Η στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή Ελλάδος και Κύπρου, από τη δεκαετία του 1990, για στήριξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας δεν απέδωσε. Προβλήθηκε ως επιλογή που θα λειτουργούσε σαν καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού και θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Ο χρόνος έδειξε πως, τελικά, το θηρίο αντί να εξημερωθεί αποθρασύνθηκε και έγινε πιο επιθετικό.

Εάν υπάρξει, λοιπόν, αναγνώριση αυτού του δεδομένου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής. Στο κάτω-κάτω, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η διαδικασία ένταξης δεν προχωρεί και το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών μεγαλώνει. Για να ακριβολογούμε, αυτό που γίνεται τώρα είναι η συντήρηση, χωρίς βήματα προς τα εμπρός, των καναλιών επικοινωνίας.

Εδραίωση του κατοχικού status quo

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να επιμένουμε στον καταλύτη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, την ώρα που η Άγκυρα με δική της επιλογή απομακρύνεται από την Ευρώπη. Αυτή η επιμονή συνιστά συνταγή για εδραίωση του κατοχικού status quo. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ακολουθούμενη πολιτική δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύουμε σε πολιτικές που δεν αποδίδουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επιμονή σε πολιτικές που καταλήγουν σε παρατεταμένο αδιέξοδο.

Εκ των πραγμάτων, τέτοιες επιμονές επιβαρύνουν το σκηνικό και προκαλούν συνεχείς διολισθήσεις στο Κυπριακό. Η ανακάλυψη «καταλυτών», ως αποτέλεσμα αδυναμίας καθορισμού πολιτικής, έχει αποδειχθεί  κενού περιεχομένου, μηδενικής απόδοσης. Η αδυναμία καθορισμού πολιτικής είναι αποτέλεσμα των φοβικών συνδρόμων που κυνηγούν τη Λευκωσία από το 1974 και μετά και την οδηγούν να ανακαλύπτει «καταλύτες» για τη λύση.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως χάθηκε ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής που ποτέ δεν λειτούργησε. Θα αναζητηθεί ένας νέος καταλύτης; Θα μεταφέρουμε όλες τις ελπίδες στο φυσικό αέριο; Καταλύτης, πάντως, δεν σημαίνει δώρα στην Τουρκία ως δέλεαρ για να συνεργασθεί. Καταλύτης σημαίνει το εργαλείο που μέσα από εξελίξεις θα επηρεάσει το σκηνικό, προσφέροντας διεξόδους και λύσεις.


 Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας.

8 Φεβρουαρίου 2019 


Σκίτσο του Α. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ


  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

Είπε -και ουδείς συγκινήθηκε- ότι μόνο η Κύπρος 
χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία; Το Αιγαίο;
https://hellasjournal.com/2019/02/eipe-kai-oydeis-sygkinithike-oti-ellada-kai-toyrkia-tis-chorizei-mono-to-kypriako-to-aigaio/

Ο Αποστολάκης «φωτογράφισε» την Τουρκία 
ως τη χώρα που θέλει να προσηλυτίσει τα Σκόπια.
 https://hellasjournal.com/2019/02/o-apostolakis-fotografise-tin-toyrkia-os-ti-chora-poy-thelei-na-prosilytisei-ta-skopia/

Αθήνα-Λευκωσία εξαγοράζουν “ηρεμία” από Ταγίπ: 
Του δίνουν το κλειδί που θα κλείνει το κράτος.
https://hellasjournal.com/2019/02/athina-leykosia-exagorazoyn-quot-iremia-quot-apo-tagip-toy-dinoyn-to-kleidi-poy-tha-kleinei-to-kratos/

Τα Ίμια, το Ελσίνκι και η έμμεση αναγνώριση από την Ελλάδα 
όλων των τουρκικών διεκδικήσεων.
https://hellasjournal.com/2019/02/mipos-prepei-telika
-na-epikiryxoyme-ton-kateynasmo-apenanti-stin-toyrkia-to-elliniko-lathos/

Φανταστείτε τι άλλο θα μπορούσε να μας κάνει ο Ερντογάν 
αν δεν ήταν φίλος του Αλέξη! https://hellasjournal.com/2019/02/fantasteite-ti-allo
-tha-mporoyse-na-mas-kanei-o-erntogan-an-den-itan-filos-toy-alexi/