Το γερμανικό υπερπλεόνασμα "ανοίγει ορέξεις".


Την ώρα που η γερμανική οικονομία κινείται με πιο αργούς ρυθμούς το γερμανικό δημόσιο καταγράφει πλεόνασμα ρεκόρ 58 δισ. για το 2018. Όλo και δυνατότερες γίνονται οι φωνές για κρατικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Βερολίνο κατέγραψε πέρυσι περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το πλεόνασμα ρεκόρ έφθασε το 2018 τα 58 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι το υψηλότερο από την γερμανική επανένωση το 1990. Καθοριστικό ρόλο στο υψηλό πλεόνασμα παίζουν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, όσο και τα αυξημένα κέρδη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που καρπώνεται το γερμανικό δημόσιο. Σε σχέση με το γερμανικό ΑΕΠ το πλεόνασμα υπολογίζεται σε 1,7%. Κερδισμένο βγαίνει το Βερολίνο και από την, αμφιλεγόμενη στη Γερμανία, πολιτική του φθηνού χρήματος της ΕΚΤ. Χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια οι δαπάνες για τόκους του γερμανικού δημοσίου μειώθηκαν πέρυσι κατά 8,5%.

Την ίδια στιγμή όμως μειώνονται οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο άρχισε να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις σοβαρότατων διεθνών προκλήσεων, όπως η ασθμαίνουσα παγκόσμια ανάπτυξη, οι επαπειλούμενες εμπορικές διενέξεις, αλλά και η αβεβαιότητα λόγω του επικείμενου Brexit.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας KfW Γεργκ Τσόινερ "σήμερα η απειλή των Αμερικανών για δασμούς στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων είναι περισσότερο απτή από ποτέ. Την ίδια στιγμή ο εμπορικός μας εταίρος, η Μεγάλη Βρετανία, συνεχίζει την ξέφρενη πορεία προς το γκρεμό του Brexit και οι ειδήσεις για την παγκόσμια οικονομία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι".

Χαμηλότερους φόρους ζητούν οι επιχειρήσεις 

Τα έσοδα ρεκόρ του γερμανικού δημοσίου "ανοίγουν ορέξεις" στη χώρα. Ο τομέας της οικονομίας ζητά φοροελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων. Πρόσφατα ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπ επέκρινε ότι η Γερμανία από χώρα υψηλής φορολόγησης για επιχειρήσεις μετατράπηκε σε χώρα κορυφαίων φορολογικών συντελεστών. Παρόμοια άποψη εκφράζει και το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK): "Οι επιχειρήσεις επωμίζονται τόσα οικονομικά βάρη που μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Βανσλέμπεν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ ζητά από το γερμανικό δημόσιο να επενδύσει "σε οδικές αρτηρίες, ένα γρήγορο ίντερνετ και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης". Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Κάρστεν Μπζέσκι δηλώνει ότι "οι επενδύσεις του δημοσίου δεν είναι μόνο απαραίτητες μακροπρόθεσμα, αλλά και η καλύτερη συνταγή εναντίον των μειωμένων ρυθμών ανάπτυξης".

Όμως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι, παρά το πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, αναμένει μειωμένα φορολογικά έσοδα ύψους 25 δις μέχρι το 2023. Για το λόγο αυτό έχει ήδη ορίσει κόκκινες γραμμές για διάφορα πολυδάπανα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού.

Φριντερίκε Μαρξ, Γερν Μπέντερ (dpa)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

22/2/2019


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           






1.
Η Γερμανία χρειάζεται ετησίως 260.000 μετανάστες.

Η Γερμανία θα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 260.000 μετανάστες τα επόμενα 40 χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας της, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Στη μελέτη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη μια (ενδεχόμενη) αύξηση του ποσοστού γεννήσεων όπως επίσης και η αύξηση της συμμετοχής τόσο των γυναικών όσο και ανδρών στο εργατικό δυναμικό. «Αλλά ακόμα και αν άνδρες και γυναίκες εργάζονται τις ίδιες ώρες και εισαγόταν στη Γερμανία η συνταξιοδότηση στα 70, η ζήτηση δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από το εγχώριο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsmann Stiftung).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση (IAB) και του Πανεπιστημίου του Κόμπουργκ (Coburg) και φτάνουν μέχρι το 2060, η Γερμανία θα χρειαστεί κυρίως περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Το 2017 ανέρχονταν σε λίγο πάνω από 38.000 άτομα. Μακροπρόθεσμα όμως και μέχρι το 2060 θα χρειαστούν ετησίως σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα περίπου 146.000 μετανάστες από τρίτες χώρες και περίπου 114.000 μετανάστες από χώρες της ΕΕ. Ο νόμος περί μετανάστευσης, ο οποίος δρομολογήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα από τη γερμανική κυβέρνηση, πρέπει επομένως να ψηφιστεί γρήγορα, κατά το ίδρυμα Μπέρτελσμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  reuters.de, Spiegel

https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/
i-germania-xreiazetai-etisios-260000-metanastes
12/2/2019



2.
Η Κου Κλουξ Κλαν «επιστρέφει» στη Γερμανία.

Στη σύλληψη ατόμων μελών μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, που αυτοαποκαλούνται «Εθνικοσοσιαλιστές Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν Γερμανίας», προχώρησαν οι αρχές της Γερμανίας αφότου έκαναν επιδρομές σε διάφορα μέρη που ερευνούσαν.

Οι εισαγγελείς και η αστυνομία στο νοτιοδυτικό κρατίδιο του Baden-Wuerttemberg, δήλωσαν ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους περισσότερα από 100 όπλα, μεταξύ των οποίων πιστόλια, ξίφη, μαχαίρια και ματσέτες, τα οποία κατασχέθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Επίσης βρήκαν λίστες με τα στοιχεία των μελών της οργάνωσης.

Τα μέλη κατηγορούνται για επιθέσεις σε 17 άτομα, όμως δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τις αρχές ερευνώνται περίπου 40 άτομα. Τα μέλη της ομάδας είναι ύποπτα, καθώς υπερασπίζονται τον ναζισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελούν «βίαιες φαντασιώσεις». Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βρει στοιχεία σύνδεσης με άλλες ομάδες Κου Κλουξ Κλαν, ενώ τα μέλη προσεγγίζονταν ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται, ότι το περιστατικό υπενθυμίζει ότι οι διαστάσεις που έχει λάβει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι εκρηκτικές. Ειδικά στην κεντρική Ευρώπη, η πολιτική του μίσους δεν παρουσιάζει απλά μία αύξηση, αλλά θριαμβεύει.

Η Κου Κλουξ Κλαν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως μυστική αδελφότητα στο Τενεσί το 1860 και εξαπλώθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1920. Υποστηρίζει την υπεροχή των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η «δεξαμενή» για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποίησαν συχνά την τρομοκρατία, τη βία και πράξεις εκφοβισμού, για να καταπιέσουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ομάδες.

Αμερικανοί ηγέτες αυτών των οργανώσεων έχουν ταξιδέψει επίσης στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να κάψουν σταυρούς σε δάση και λιβάδια και να κάνουν άλλες ιεροτελεστίες. 

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση η Κου Κλουξ Κλαν στη Γερμανία έχει πολύ μικρό αριθμό μελών, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ακροδεξιά εξτρεμιστική σκηνή.

Ο ρατσισμός της KKK πάντως φαίνεται να έχει επηρεάσει τη δεξιά εξτρεμιστική σκηνή, ενώ υπήρξαν δολοφονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με οργάνωση. Για παράδειγμα, το 1992 μια ομάδα ακροδεξιών στο Βρανδεμβούργο επιχείρησε να σκοτώσει έναν Αφρικανό,  φωνάζοντας «Κου Κλουξ Κλαν». Ένας από τους άνδρες μάλιστα ζήτησε να κρεμάσουν το θύμα. Ο άνθρωπος τελικά επέζησε με σοβαρούς τραυματισμούς.

Από το 2001, οι αρχές έχουν υπολογίσει 68 εγκλήματα που συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση, ενώ τα τελευταία χρόνια η σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είχε σαν αποτέλεσμα την αναβίωση της Κου Κλουξ Κλαν στη Γερμανία.

https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/
i-koy-kloyks-klan-epistrefei-sti-germania

19/1/2019


3.
Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

Συνεχής ανάπτυξη, ιδανικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και συνεχώς αυξανόμενα φορολογικά έσοδα: αυτή είναι εν γένει η εικόνα της γερμανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τους τελευταίους μήνες οικονομικά ινστιτούτα διορθώνουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ενώ μόλις χθες, Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2018 καταγράφηκε η χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών (1,5% έναντι 2,2% το 2017). Τον Δεκέμβριο υποχώρησε σημαντικά και ο δείκτης Ifo -το σημαντικότερο ίσως αναπτυξιακό βαρόμετρο στη Γερμανία- και δη για τέταρτη συνεχή φορά.

Ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά πολιτικών ρίσκων, αρχής γενομένης από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, μέχρι το Brexit, το ιταλικό έλλειμμα και προσφάτως και το γαλλικό φρένο στις μεταρρυθμίσεις», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας LBBW Ούβε Μπούρκερτ.

«Την ίδια ώρα γίνονται επί τα χείρω διορθώσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη ενώ η διαδικασία του Brexit γίνεται όλο και πιο χαοτική», συμπληρώνει ο οικονομολόγος της Deka Αντρέας Σόιερλε.

Βέβαιο θεωρείται ότι ανεξαρτήτως τελικής έκβασης οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ με Κίνα και ΕΕ θα έχουν επιπτώσεις για τη Γερμανία. Η πολιτική Τραμπ στο εμπόριο που στηρίζεται στην αρχή «Πρώτα η Αμερική» θέτει ουσιαστικά εν αμφιβόλω το γερμανικό οικονομικό μοντέλο που με τη σειρά του έχει θεμελιωθεί στο ελεύθερο εμπόριο.

Δικαιολογημένες οι ανησυχίες;

Πόσο πιθανός είναι λοιπόν στα συμφραζόμενα αυτά ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία; Οι απόψεις των ειδικών μπορεί να διίστανται, ωστόσο έχουν τουλάχιστον έναν κοινό παρανομαστή: οι χρυσές εποχές για την ανάπτυξη έχουν παρέλθει. Τις εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν μείωση της παραγωγής αλλά και των εξαγωγών στη Γερμανία. Το Νοέμβριο οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι εισαγωγές κατά 1,6%. 

Σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα και η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα στάνταρ για τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πρόσφατου σκανδάλου ντίζελ.

Καθησυχαστικοί οι αναλυτές

Παρά ταύτα επιφανείς γερμανοί αναλυτές εμφανίζονται καταρχήν καθησυχαστικοί όσον αφορά το ερώτημα εάν ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία. «Δεν το πιστεύω, αν και καταλαβαίνω τους φόβους», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. «Δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνέλθει σύντομα, εκτιμώ ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 η γερμανική οικονομία θα καταγράψει θετικό πρόσημο. Σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση διότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την εσωτερική ζήτηση ενώ η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ: «Κόντρα στις Κασσάνδρες δεν αναμένω να αποδυναμωθεί φέτος η γερμανική οικονομία. Η δυναμική αγορά εργασίας όπου καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης και μια υγιής αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να ανάγει την κατανάλωση στον σημαντικότερο πυλώνα της ανάπτυξης. […] Παρά το Brexit θα έχουμε μια υγιή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι γερμανικές εξαγωγές θα σταθεροποιηθούν».

Πηγή: Deutsche Welle

https://tvxs.gr/news/kosmos/
poso-pithano-einai-endexomeno-yfesis-sti-germania

16/1/2019