Γαλλογερμανικός συμβιβασμός για τον North Stream 2.



 Γαλλογερμανικός συμβιβασμός 
για τον North Stream 2.

Η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου North Stream 2 κατέληξε σήμερα στις Βρυξέλλες σε έναν πρώτο σημαντικό συμβιβασμό. "Αναφορικά με την οδηγία σχετικά με τον αγωγό καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία κατέστη δυνατή αποκλειστικά χάρη στη στενή γαλλογερμανική συνεργασία" ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ κάνοντας λόγο για μια "καλή μέρα" για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τον North Stream 2 ως καθαρά "οικονομικό εγχείρημα" που θα διασφαλίσει φθηνότερες και πιο αξιόπιστες ενεργειακές προμήθειες.

Σύμφωνα με το κείμενο τoυ συμβιβασμού, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτoρείο ειδήσεων afp καθώς και το γερμανικό δίκτυο ARD, η αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, αναφορικά με τον αγωγό θα ανήκει στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την επικράτεια της οποίας θα διέρχεται ο αγωγός. Εν προκειμένω για τον North Stream 2 η χώρα αυτή είναι η Γερμανία, αφού ο αγωγός θα διέρχεται ειδικότερα από την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η διαχείριση και η παροχή φυσικού αερίου διαχωρίζονται

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τάχθηκαν λοιπόν σήμερα κατά πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας για το φυσικό αέριο. Η Γερμανία είχε εγείρει ενστάσεις στο προσχέδιο της Κομισιόν και υπολόγιζε να έχει τη στήριξη της Γαλλίας. Εντούτοις την Πέμπτη, μια ημέρα δηλαδή πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η Γαλλία τάχθηκε ξαφνικά της αυστηροποίησης των σχετικών κανόνων, μια κίνηση που θα μπορούσε να είχε τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Γερμανίας. Ωστόσο ο συμβιβασμός επήλθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να διαψεύδει ότι υπάρχει "γαλλογερμανική κρίση".

Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή της οδηγίας, η Κομισιόν προτείνει να ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες τόσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου που υπάρχουν εντός της ΕΕ όσο για εκείνους που φτάνουν σε ευρωπαϊκά εδάφη από τρίτες χώρες. Στόχος της ΕΕ είναι επίσης ο διαχωρισμός διαχειριστή και παρόχου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν θα είναι η Κομισιόν αλλά η Γερμανία, ο έλεγχος όμως των σχετικών διαδικασιών θα μπορεί να ασκείται απευθείας από τις Βρυξέλλες.

Ένα μακρόπνοο ενεργειακό σχέδιο τεραστίων διαστάσεων

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα καθεστώς, ήταν εφικτό η ρωσική Gazprom να είναι συγχρόνως διαχειριστής και πάροχος φυσικού αερίου, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την άποψη αμερικανών διπλωματών στη Γερμανία, τη Δανία και την ΕΕ, η κατασκευή του North Stream μπορεί να αυξήσει δραστικά την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία. Τόσο ο North Stream 2 μέσω Βαλτικής όσο και ο TurkStream μέσω Τουρκίας, θα σήμαιναν επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διοχετεύσει φυσικό αέριο στην ΕΕ προσπερνώντας την Ουκρανία, μια κίνηση με ευρύτερες οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες. Πάντως ο σημερινός συμβιβασμός στης Βρυξέλλες περιέχει, όπως φαίνεται, ειδική μνεία και για το μέλλον της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτή συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες όπως η Uniper και η Wintershall, η Shell δανογαλλικών συμφερόντων, η γαλλική Engie ή η αυστριακή OMV. DW, dpa, afp, reuters 

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle
8/2/2019



             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            

North Stream 2: Ο αγωγός φυσικού αερίου 
που διαχωρίζει την Ευρώπη.  
13/1/2016

 Οι αγωγοί στην ατζέντα 
της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν.
'' (...) Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, χθες, την ελπίδα ότι η Ρωσία θα κάνει στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Μάλιστα, ετάχθη σαφώς υπέρ της επέκτασης του ρωσοτουρκικού αγωγού Turkish Stream και στο ελληνικό έδαφος, κάτι που δεν προχωράει κυρίως λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από τη Δύση. «Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream», είπε ο κ. Τσίπρας (στη ρωσική εκπομπή Formula of Power). Επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ε.Ε. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Εχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Τσίπρας ενέταξε μια πιθανή επέκταση του Turkish Stream σε ένα πλαίσιο «πολυδιάστατης στρατηγικής», λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία». Υπενθυμίζεται ότι ο Turkish Stream όπως και ο Nord Stream II (που θα συνδέει Ρωσία και Γερμανία μέσω Βαλτικής) είναι δύο σχέδια στα οποία αντιτίθεται σφόδρα η Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, η Αθήνα είχε ουκ ολίγες φορές θέσει και σε επίπεδο Ε.Ε. την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών ως προς την αντιμετώπιση αυτών των σχεδόν παράλληλων σχεδίων (...) ''
7/12/2018