Τop 10: O ελληνόκτητος στόλος αξίζει $105 δισ. και βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως.


Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο ακριβότερος παγκοσμίως και έσπασε το «φράγμα» των 100 δισ. δολαρίων – Αιτία της ανόδου η αύξηση των παραγγελιών για ναυπήγηση LNG.

Τop 10: O ελληνόκτητος στόλος αξίζει $105 δισ. 
και βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως. 

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ανέβηκε η ελληνική ναυτιλία όσο αφορά την αξία του ελληνόκτητου στόλου. Μάλιστα έσπασε το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φθάνοντας τα 105 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της «vessels value».  Η αύξηση μέσα στο 2018, δηλαδή σε έναν μόλις χρόνο, άγγιξε τα 5 δισ. δολάρια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί ανάμεσα στα κράτη που βρίσκονται στο Top 10.

Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές έφτασαν στην κορυφή

Αιτία της ανόδου είναι η αύξηση του αριθμού παραγγελιών για ναυπήγηση LNG-Πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η αύξηση της αξίας των δεξαμενόπλοιων μετά τη θετική ναυλαγορά. 

Η Ελλάδα κατέλαβε την…pole position ως ιδιοκτήτρια του ακριβότερου στόλου από LNG παγκοσμίως, που από 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2018 ανέβηκε στα 18,4 δισ. Οι Έλληνες ξεπέρασαν τους Ιάπωνες που έχουν στόλο LNG αξίας 15,2 δισ. «Χασούρα» είχε ο ελληνόκτητος στόλος μετά την πώληση του στόλο με drill ships του Γιώργου Οικονόμου. Αλλιώς θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη η αξία του.

Στη δεύτερη θέση οι Ιάπωνες 

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες οι οποίοι διατηρήθηκαν το 2019 στη δεύτερη θέση. Βγήκαν κερδισμένοι από την αύξηση της αξίας των φορτηγών πλοίων προς τα τέλη του 2018 με τα δεξαμενόπλοια και τα LNG να ακολουθούν.  Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία είχαν προστιθέμενη αξία στον στόλο τους από τα LNG.

Η Κίνα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στα πρώτα δέκα κράτη 

Τρίτη είναι η Κίνα. Η αξία του εμπορικού της στόλου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα κράτη του top 10, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας τη συνολική αξία στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχαν όμως μείωση στην αξία του στόλου της με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. 
 Αντιθέτως εκ του γεγονότος ότι η Κίνα ήταν η αιτία να αυξηθεί η ζήτηση σε κατανάλωση LNG είχε ως αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές με στόλους από πλοία μεταφοράς LNG να δουν την αξία του στόλους να αυξάνει.

Ακολουθούν Σιγκαπούρη, Νορβηγία και ΗΠΑ 

Τέταρτη είναι η Σιγκαπούρη η οποία αύξησε την αξία του στόλου της κατά 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Συνολική αξία 49,9 δισ. δολάρια.  Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε τη Νορβηγία με στόλο αξίας 48,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διατηρεί έναν μεγάλο στόλο από δεξαμενόπλοια. Στην έκτη θέση είναι οι ΗΠΑ , με στόλο αξίας 44,5 δισ. δολάρια. Παρουσίασαν μείωση της αξίας του στόλου λόγω του γεγονότος ότι τα ποντοπόρα πλοία είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 15 ετών.

Στην 7η θέση αλλά με διαρκή συρρίκνωση στόλου η Γερμανία 

Στην έβδομη θέση είναι η Γερμανία με αξία στόλου 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόλος της συνεχίζει να συρρικνώνεται κάθε χρόνο, με βασικότερη αιτία δεινών να είναι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων-containerships. 
Έχασε ήδη 1,7 δισ. δολάρια μέσα στο 2018, ο στόλο με τα containerships συνεχίζει να συρρικνώνεται λόγω πώλησης πλοίων αλλά και διάλυσης πολλών εξ αυτών. Η Κίνα βρίσκεται πλέον στην κορυφή όσο αφορά τους στόλους με containerships. Η αξία του κινεζικού στόλου με αυτού τύπου πλοία ανέρχεται στα 17,3 δισ. και του γερμανικού στα 16,4 δισ. δολάρια. 

Στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας Νότια Κορέα, Βρετανία και Δανία 

Στην όγδοη θέση είναι η Νότιος Κορέα με αξία στόλου 30 δισ. δολάρια. Μέσα στ ο 2018 αύξησε κατά πέντε δισεκατομμύρια την αξία του στη φορτηγό ναυτιλία, στα δεξαμενόπλοια και στα containers. Aπό αυτά τα πέντε δισ. η συνεισφορά των containers είναι τρία δισ. Στην ένατη θέση είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία είδε την αξία του στόλου της να μειώνεται στα 29 δισ. Στη 10η θέση είναι η Δανία με αξία δύο δισεκατομμύρια. Εξαρτάται από την ναυλαγορά των containers. Όμως η αδυναμίας στον κλάδο των δεξαμενόπλοιο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να μπει στο top 10. 

Μηνάς Τσαμόπουλος
5/2/2019 


               ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ                



1.
Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν δισεκατομμύρια
 στο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου ποντάρουν οι Έλληνες εφοπλιστές, που θέλουν να είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Οι συνεχιστές του μεγιστάνα εφοπλιστή Ωνάση επενδύουν δισεκατομμύρια σε τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν για υπερπροσφορά στην ικανότητα μεταφοράς, αλλά οι Έλληνες θέλουν να είναι προετοιμασμένοι», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Ποιες είναι οι μεγάλες επενδύσεις σε LNG-τάνκερ 

Μάλιστα, η εφημερίδα παραθέτει τις μεγάλες επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε LNG- τάνκερ.  Δύο ημέρες πριν τελειώσει το 2018, το τάνκερ Maria Energy του εφοπλιστικού ομίλου «Τσάκος» κατέπλευσε στο νησάκι του Πειραιά, Ρεβυθούσα, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), μεταφέροντας για πρώτη φορά υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Τέξας (ΗΠΑ) στην Ελλάδα όγκου 150.000 κ.μ. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από άλλες ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες, όπως η Gaslog του Πέτρου Λιβανού, η οποία παρήγγειλε πριν τα Χριστούγεννα δύο τάνκερ στη Samsung Heavy Industries, συνολικού κόστους 378 εκατ. δολ., με ικανότητα μεταφοράς 178.000 κ.μ. Η ίδια εταιρία είχε παραγγείλει δύο ακόμα LNG τάνκερ τον Αύγουστο. Ο Λιβανός έχει κλείσει ήδη συμβόλαια μεταφοράς LNG από το Texas, με τον αμερικανικό ενεργειακό όμιλο Cheniere, για τα τάνκερ που θα παραδοθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από τις 65 παραγγελίες LNG οι 33 προέρχονται από την Ελλάδα 

Στόχος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι να επωφεληθούν από την μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Από τις 65 παραγγελίες LNG τάνκερ στην Άπω Ανατολή για το 2018, οι 33 προέρχονται από την Ελλάδα. 

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει καράβια αξίας 8,9 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2/3 αφορούν τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιτυχία τους εξασφαλίζεται από το αλάνθαστο ένστικτό τους για την τάση στις μεταφορές των φορτηγών πλοίων.  Ως εκ τούτου, διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και ελέγχουν τον 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, όντας μπροστά από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία στην κατάταξη.

Ο Ωνάσης διέσωσε τη γερμανική εφοπλιστική βιομηχανία

Μάλιστα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος κάνει αναδρομή στο παρελθόν. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες εφοπλιστές Λιβανός, Νιάρχος, Λαιμός και Λάτσης κυριάρχησαν διεθνώς στη μεταφορά πετρελαίου με τα τάνκερ τους. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, «βασιλιάς των τάνκερ», θεωρείται ότι διέσωσε τη γερμανική εφοπλιστική βιομηχανία, με παραγγελίες, μεταπολεμικά, 18 πλοίων σε Βρέμη, Κίελο και Αμβούργο. Η καθέλκυση του τάνκερ «Τίνα Ωνάση» το 1953 στο Αμβούργο, του μεγαλύτερου τάνκερ της εποχής, πραγματοποιήθηκε ενώπιον 100.000 θεατών. 

Το πετρέλαιο ήταν προσοδοφόρο για τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν πλέον στραφεί στη μεταφορά LNG. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει καταστήσει πιο ευέλικτο το εμπόριο και τη μεταφορά φυσικού αερίου, διότι οι χώρες που το λαμβάνουν δεν εξαρτώνται από αγωγούς και προμηθευτές, τονίζει η Handelsblatt .

Ποιες ελληνικές εταιρείες έχουν παραγγείλει LNG τάνκερ 

Το 2018, οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν έμφαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.  Η Gaslog του Π. Λιβανού διαθέτει 26 LNG τάνκερ, ενώ εννέα ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή.  Η TMS Cardiff Gas του εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου έχει κάνει οκτώ παραγγελίες τάνκερ σε δύο ναυπηγεία.  Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης έχει παραγγείλει τέσσερα LNG τάνκερ.  Η εφοπλιστική οικογένεια Αγγελικούση έχει παραγγείλει δύο τάνκερ αξίας 370 εκατ. δολ. στο κορεάτικο ναυπηγείο Daewoo. Με την παραγγελία αυτή, τα LNG τάνκερ της οικογένειας ανέρχονται στα 37 συνολικά, με τα 27 να βρίσκονται ήδη σε χρήση και τα 10 υπό κατασκευή. Ο εφοπλιστικός όμιλος Αγγελικούσης μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση, ελέγχοντας 125 πλοία με ικανότητα μεταφοράς 24 εκατ. τόνους νεκρού βάρους (DWT), όπως αναφέρεται.

Περιμένουν καλές αποδόσεις 

Σύμφωνα με την Handelsblatt , οι Έλληνες εφοπλιστές περιμένουν καλές αποδόσεις από τις επενδύσεις τους σε LNG τάνκερ. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, οι τιμές charter αυξάνονται ταυτόχρονα. Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Αλγερία και Αυστραλία βασίζονται στο LNG για τις εξαγωγές τους σε φυσικό αέριο. Οι μεγαλύτερες χώρες-αποδέκτες είναι η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Κίνα. Η Κίνα, συγκεκριμένα, εισήγαγε τους 11 μήνες του 2018 48 εκ. τόνους LNG- αύξηση 44% σε σύγκριση με πέρυσι.

Θεωρούν ότι παρά την υπερπροσφορά, η ζήτηση θα αυξηθεί 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται 100 τάνκερ υπό κατασκευή και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ήδη για υπερπροσφορά.  Αν και οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί στις παραγγελίες, οι Έλληνες εφοπλιστές το βλέπουν διαφορετικά. Ειδικοί στον Πειραιά εκτιμούν ότι στις αρχές του 2020 θα υπάρξει μεν υπερπροσφορά, όμως η ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου τερματικών σταθμών, από το 2023 θα αυξήσει τη ζήτηση και οι εφοπλιστές στον Πειραιά θέλουν να είναι προετοιμασμένοι. 

Σημαντική αύξηση του LNG στην παγκόσμια κατανάλωση
 φυσικού αερίου 

Το LNG αντιστοιχεί σήμερα στο 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά από το 2035 θα αντιστοιχεί στο μισό της παγκόσμιας μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτίμηση της BP.

Για χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν καλό δίκτυο αγωγών και σύνδεση με χώρες παραγωγούς, όπως η Γερμανία με τον αγωγό Nord Stream, το σχετικά ακριβό LNG ίσως δεν παίζει μεγάλο ρόλο μέχρι στιγμής. Η Γερμανία, άλλωστε, δεν διαθέτει τερματικό σταθμό LNG, αν και ο Υπ. Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έχει εκφραστεί υπέρ της κατασκευής μιας τέτοιας υποδομής. 

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, πιέζουν τη Γερμανία να κάνει άνοιγμα στο LNG. Μελλοντικά, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη δημιουργία δικών της τερματικών σταθμών, καθώς το LNG θα αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εμπορική ναυτιλία με στόχο την αντικατάσταση του ρυπογόνου πετρελαίου. To «Aida Nova» είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που χρησιμοποιεί ως καύσιμο LNG αντί diesel.

Για τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, το LNG αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Εκτός από τον ήδη εν ενεργεία τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται υπό κατασκευή νέος τερματικός σταθμός LNG. Ο σταθμός αυτός θα μπορούσε να συντελέσει στην ανεξαρτησία των χωρών της Αν. Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό, το έργο προωθείται από την ΕΕ και στηρίζεται πολιτικά από τις ΗΠΑ. Η Βουλγαρία έχει ήδη εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, στο εν λόγω εγχείρημα συμμετέχει με ποσοστό 20% η εταιρεία Gaslog του Π. Λιβανού. Ο εφοπλιστής μπορεί να αναμένει διπλά κέρδη σε στεριά και θάλασσα με την αναμενόμενη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt .

03/01/2019 


2.
Die Welt: Εάν η Γερμανία στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο,
 θα εξαρτάται από τους Έλληνες εφοπλιστές.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «υπεροχή της Ελλάδας» στη μεταφορά LNG - Η Γερμανία θέλει να δημιουργήσει υπερπόντιο τερματικό σταθμό ώστε να μπορεί να γίνει εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων.

Στη Γερμανία, συζητείται η κατασκευή ενός υπερπόντιου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να μπορέσει να γίνει εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων, καθώς μέχρι στιγμής, το προϊόν φθάνει στους πελάτες σχεδόν αποκλειστικά με τα πλοία. 

Σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυριαρχεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες έχουν παραγγείλει ένα στα δύο τάνκερ μεταφοράς LNG στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής για τη φετινή χρονιά. Οι 33 από τις 66 παραγγελίες ανήκουν σε Έλληνες αγοραστές.  Οι Έλληνες ιδιοκτήτες τάνκερ φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν νωρίτερα από τους γερμανούς ανταγωνιστές τους τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την μεταφορά LNG. «Η υπεροχή της Ελλάδας. Εάν η Γερμανία στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα εξαρτάται από τους εφοπλιστές της Αθήνας», γράφει η γερμανική Die Welt.

Πηγή: Die Welt

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο  θα είναι από τις βασικές πηγές ενέργειες καθώς και η  κύρια πηγή καυσίμων για τις θαλάσσιες μεταφορές. Είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Το τρένο έφυγε από το σταθμό!» λόγια του Πήτερ Γ.Λιβανού αποτυπώνουν ανάγλυφα το νέο πεδίο δόξας των Ελλήνων εφοπλιστών που είναι η επένδυση σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, τα γνωστά LNG- Liquefied Natural Gas. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο κερδίζει ολοένα έδαφος και τώρα θα χρησιμοποιείται και ως καύσιμο για τα πλοία.  Oι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που στράφηκαν στη συγκεκριμένη αγορά με πρωτοπόρους  τον Γιάννη Αγγελικούση, τον Πήτερ Λιβανό και τον Γιώργο Προκοπίου.  Τη ρότα αυτή ακολουθούν ή ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες  πλοιοκτήτες.

Ο  ενεργειακός χάρτης αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο  και στο πλαίσιο  αυτό ξεχωρίζει η αύξηση της ζήτησης  για υγροποιημένο φυσικό αέριο   η οποία  αναμένεται  τα επόμενα 20 χρόνια  να εκτοξευθεί  όπως εκτιμούν  οικονομικές αναλυτές. Το εμπόριο  του LNG  θα αυξάνει κατά 3% το λιγότερο ανά χρόνο φθάνοντας 2030 από τα 290 εκατομμύρια τόνους στα 425 εκ. τόνους. Το 2000 υπήρχαν μόλις 10 εισαγωγικές χώρες και 12 εξαγωγικές. Σήμερα υπάρχουν 33 εισαγωγικές και περισσότερες από 30 εξαγωγικές. Ο στόλος του LNG αριθμεί  σήμερα 600 πλοία εκ των οποίων 500 στο νερό και 100 υπό ναυπήγηση. Το 2000 ήταν μόλις 100. Το 2030 θα χρειαστούν επιπλέον 120 πλοία LNG  χωρίς να υπολογίζονται εκείνα που θα αναπληρώσουνε τα παλαιότερα που θα αποσυρθούν. Στα επόμενα χρόνια ο στόλος των LNG θα ξεπεράσει εκείνο των VLCC.

Οι Έλληνες εφοπλιστές με πλοία μεταφοράς LNG

Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν σήμερα έναν από τους ισχυρότερους στόλους  με πλοία LNG Carriers. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικών συμφερόντων   στόλος αποτελείται από  84 πλοία στο νερό.  Επίσης, οι Έλληνες έχουν σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για επιπλέον 28 LNG με την παραλαβή των οποίων η δύναμη του ελληνόκτητου στόλου με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα σπάσουν το φράγμα των 100 και θα φθάσουν  στα 112.  

Στο  χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπάρχουν ήδη δύο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες με πλοία μεταφοράς αερίου. Πρόκειται για την Gaslog του Πήτερ  Γ. Λιβανού και την  Dynagas LNG Partners του Γιώργου Προκοπίου. Από ελληνικής πλευράς, στην πρώτη θέση όσο αφορά τους πλοιοκτήτες με πλοία LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «protothema.gr» από  ναυλομεσιτικούς οίκους βρίσκεται  ο Γιάννης Αγγελικούσης με  τη  Maran Gas. Ο  στόλος της αποτελείται  από  35 πλοία στο νερό  συνολικής μεταφορικής ικανότητας 5,5 εκατ. κυβικών μέτρων. Υπό ναυπήγηση έχει οκτώ LNG.

Μηνάς Τσαμόπουλος

06/12/2018