Έξι στους δέκα Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θέλουν να γυρίσουν πίσω.




Σύμφωνα με την έρευνα 
που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. 

Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους λόγους επιστροφής, οι περισσότεροι (το 70%) αναφέρουν την ποιότητα ζωής, καθώς και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%). Οι προϋποθέσεις που, όπως λένε, θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους (44%) και με την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους στη χώρα μας (36%).

Αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας για την καταγραφή των αναγκών, των δεξιοτήτων και των προθέσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΕΚΤ ”Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, στόχος της οποίας είναι η δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίως και η σύνδεση τους με την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μία ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και ενισχύεται η ανάπτυξη δυναμικών δεσμών με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μέχρι σήμερα σε αυτήν έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.200 Έλληνες από 40 χώρες.

Αναφορικά με την πρόθεση της διασύνδεσής τους με την Ελλάδα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (86%) ενδιαφέρεται για δράσεις που αφορούν τη μεταφορά καλών πρακτικών, γνώσης και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επίσης, το 84% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, το 80% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί σε δράσεις με αντικείμενο την έρευνα & ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν η πρόσβαση σε προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων (75%), η ανάληψη/ανάθεση εργασιών σε ελληνικές εταιρείες/φορείς/οργανισμούς (71%) και η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία προϊόντων ή/και εργασιών (70%).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ”Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, σύμφωνα με το ΕΚΤ, στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας νέος θεσμός, που αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή, για την επιβράβευση των δικτυώσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με την ελληνική οικονομία και το σύστημα έρευνας και καινοτομίας.

Με βάση εξάλλου τα αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνες του ΕΚΤ, σε σύνολο 2.697 ωφελούμενων υποτρόφων, ο ένας στους πέντε (το 20%) επέστρεψε από το εξωτερικό, όπου διέμενε τα τελευταία πέντε έτη για επαγγελματική απασχόληση και σπουδές. Επίσης για το 39% των ωφελούμενων υποτρόφων που αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό, λειτούργησαν ανασταλτικά στην προοπτική μετεγκατάστασης τους μια σειρά από δράσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Μια ακόμη σχετική δράση του ΕΚΤ είναι η παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των νέων επιστημόνων μετά τη λήψη του διδακτορικού τους. To EKT διερευνά την κινητικότητα των νέων διδακτόρων, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και συσχετίζοντας τα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Η επεξεργασία αυτών των στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, για τους διδάκτορες στους οποίους απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος σπουδών κατά τα έτη 2002, 2007 και 2012, καταγράφεται κινητικότητα προς το εξωτερικό, η οποία εντείνεται τα έτη 2011 έως 2014. Αντίθετα, παρατηρείται μικρή υποχώρηση της «εξόδου» τους κατά τα τελευταία έτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

18/03/2019  



               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ               





Μπαμπά, θέλω να με πας στην Ελλάδα... 

Οι 6 στους 10 Έλληνες επιστήμονες εξωτερικού θέλουν να γυρίσουν πίσω!! Το άλλο..με τον Τοτό που ήθελε να ζήσει στην Ελλάδα της χούντας το ξέρετε; 

Αγαπημένο ανέκδοτο (και σε δημοσιογραφικά γραφεία), τα χρόνια του "μεγαλείου" της χούντας, ήταν με τον Τοτό και τον μπαμπά του να βλέπουν στην τηλεόραση τον, επαγγελματία προπαγανδιστή (και Σοβιετολόγο), Γεώργιο Γεωργαλά να μιλάει για την ονειρεμένη ζωή των νέων στην Ελλάδα της επανάστασης... και τον Τοτό κλαψουρίζοντας να λέει στον μπαμπά του... " Μπαμπά, θέλω να με πας να ζήσω στην Ελλάδα...".

Γύρισε το μυαλό μου στις προπαγανδιστικές τεχνικές της χούντας (που, ως δημοσιογράφοι, τις κάνουμε ανέκδοτα...) ξεκαρδισμένος στα γέλια με την έρευνα του κρατικού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (της ταλαίπωρης –από υπουργείο σε υπουργείο– Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας) που (σύμφωνα με το επίσης κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ανακάλυψε πως... "σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα". 

Θα μου πείτε, τώρα, τι με έπιασε και μιλάω περί προπαγάνδας, με ακραίες εικόνες... όπως οι χουντικές. 

Είμαστε στην καρδιά προεκλογικής περιόδου (ανεξάρτητα αν οι εκλογές γίνουν Μάιο-Ιούνιο ή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και, ως γνωστόν, στη μεταπολιτευτική Ελλάδα η οικονομία, η κοινωνία και οι κρατικές υπηρεσίες, "κουρδίζονται" να λειτουργούν σε εκλογικό ρυθμό, τουλάχιστον ένα 10μηνο πριν τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας το χειροτέρεψαν και αυτό...

Από τις αρχές Μαρτίου, λοιπόν, σε διάφορα φόρουμ και συγκεντρώσεις βράζει το δημογραφικό, με πυρήνα, το γιγαντιαίο θέμα της πτώσης της παραγωγικότητας λόγω της μετανάστευσης και των πάνω από 500.000 νέων (ανάμεσά τους χιλιάδες επιστήμονες) που ψάχνουν τη ζωή τους εκτός Ελλάδας.

Μέχρι και ο ΣΕΒ, χθες, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα βιομηχανική χώρα, θίγει την υπόθεση της ανεργίας και της παραγωγικότητας, που ευθέως συνδέεται με τη μετανάστευση νέων και την ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση ακόμη και στα Σκόπια!!

Η ανάπτυξη που βλέπει και πιπιλάει (τι άλλο να κάνει...) ο σύντροφος Τζανακόπουλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν διαφέρει από εκείνη που έβλεπε στο ανέκδοτό μας και ο Γεωργαλάς...

Και ενώ κουνάμε μαντήλια... στους 30άρηδες και 40άρηδες (από τις 500.000, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα) βγαίνει, προχθές, το κρατικό, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης της κρατικής Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (του υπουργείου του συντρόφου Γαβρόγλου) και ενημερώνει το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ... πως τα πράγματα με την ελληνική μετανάστευση δεν είναι τόσο θλιβερά...

Γιατί από έρευνα του Κέντρου (σ.σ. στην οποία η κρατική υπηρεσία ευλογεί και τα γένια της...) προκύπτει πως "...Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους λόγους επιστροφής, οι περισσότεροι (το 70%) αναφέρουν την ποιότητα ζωής, καθώς και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%). Οι προϋποθέσεις που, όπως λένε, θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους (44%) και με την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους στη χώρα μας (36%)." 

Να δεχθούμε πως η στήλη έχει τη διαστροφή και την εμμονή... να παρερμηνεύει το επιστημονικό έργο της συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας (και ας ανήκει στους Οργανισμούς που δεν καλοβλέπουν οι δανειστές, αλλά τέλος πάντων...) και ότι η δημοσίευση αισιόδοξων στοιχείων... για επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού (σε ημέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και χάνει αυγά και πασχάλια) είναι εντελώς συμπτωματική...

Να δεχθούμε επίσης πως δεν έχουμε να κάνουμε με προπαγάνδα, στιλ Γεωργαλά, αλλά με σοβαρή πρόθεση επιστροφής (υπό προϋποθέσεις βεβαίως) των 6 από τους 10 επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό. 

Είναι όμως δυνατόν, βρε θεομπαίχτες, να μαζεύουμε στοιχεία για την (απόλυτα φυσιολογική) νοσταλγία, Ελλήνων μεταναστών (όταν μιλάνε για τον τόπο τους) και να την παρουσιάζουμε ως τάση επαναπατρισμού όταν αυτά που οι ίδιοι ζητάνε (αμετακίνητα ως προϋποθέσεις επιστροφής) ευκόλως αντιλαμβανόμαστε (όλοι εκτός από το κόμμα...) πως δεν πρόκειται να συμβούν στην Ελλάδα ούτε το 2040... Αν ήταν ηλίθιοι και πρόβατα, οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού (και οι 500.000 που τους ακολούθησαν), δεν θα είχαν φύγει. Θα έμεναν και αυτοί στην Ελλάδα να χορεύουν στο Σύνταγμα για την πρώτη φορά αριστερά... του Τσίπρα. Την αριστερά που ήρθε να σώσει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα Σκόπια...

Του Γιώργου Κράλογλου 

https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3349995/
mpampa-thelo-na-me-pas-stin-ellada

21/3/2019


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμφωνούν  πάντα με τις απόψεις που δημοσιεύονται στα εκάστοτε - χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού -  αναρτώμενα  κείμενα τρίτων.Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα κείμενα των αναρτήσεων εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.  

  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.