Αλβανία – το τέλος της σιωπής* . Η τελική αναμέτρηση είναι επί θύραις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Η περιδίνηση της Αλβανίας 
και η αγωνία της Ελληνικής Μειονότητας.
(2) ΑΛΒΑΝΙΑ: Κερκόπορτα του Ερντογάν στα Βαλκάνια…
 ένας πρέσβης προειδοποιεί.
(3) Αλβανία-Έρευνα: Έξι στους δέκα νέους μεταναστεύουν.

GENT SHKULLAKU VIA GETTY IMAGES

Αλβανία – το τέλος της σιωπής*
Η τελική αναμέτρηση είναι επί θύραις΄. 

Πάλι  για  την  Αλβανία  ο  λόγος  τις  τελευταίες  εβδομάδες  ( μιλάμε για  τηγείτονα  η  οποία  κατ’ ουσίαν  ουδέποτε  έπαυσε  ν’ απασχολεί  μελετητές,  τηνκοινή  γνώμη  και  τα  μέσα  ενημέρωσης  στη  χώρα  μας  –  για  προφανείς λόγους ). Την φοράν αυτή, ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν ξεχωριστή βαρύτητα, ενώ οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές.

Λίγους μήνες πριν την κρίσιμη όσο και πολυπόθητη για την Αλβανία ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ η εσωτερική πολιτική σκηνή εμφανίζεται ρευστή, με την αντιπολίτευση να έχει αποχωρήσει από το κοινοβούλιο αξιώνοντας την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού Ράμα και τον ορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ κάθε διαδικασία κάθαρσης, πάρα τις ανειλημμένες διεθνείς σχετικές δεσμεύσεις, έχει κατ’ ουσίαν παγώσει. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος, ο διεθνής παράγων περιορίζεται σε νουθεσίες και το φάσμα ενός “νέου 1997” πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Η Αθήνα προφανώς μοιάζει να αναζητεί (όπως η λοιπή Ευρώπη) πυξίδα, σε μια στιγμή που τα διμερή θέματα με τα Τίρανα παραμένουν ανοιχτά και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα μοιάζει πιο μετέωρη από ποτέ άλλοτε. Η Χιμάρα δεν βρίσκεται πλέον σε καμία ημερήσια διάταξη και η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι πλέον επίκαιρη, καθώς στα Τίρανα δεν υφίσταται εν τοις πράγμασι Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τό αδιέξοδο είναι απόλυτο, θα έλεγε κανείς…

Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι τα αδιέξοδα υπάρχουν μόνον όταν λείπει η πραγματική βούληση και διάθεση άρσης τους, πράγμα που δεν πρέπει να ισχύει στην περίπτωση του διπόλου Αθηνών – Τιράνων.

Έχοντας θητεύσει δύο φορές στη χώρα αυτή – που πριν 35 χρόνια ο Paul Lendvai, σημαντικός κεντροευρωπαίος αναλυτής, προσφυώς χαρακτήριζε “μοναχική” (einsam) – η οποία επί 28 χρόνια εξακολουθεί να δομεί το δημοκρατικό πολίτευμα, καίρια δυστυχώς υπονομευμένο από την ενδημούσα στην πολιτική τάξη διαφθορά, είμαι σε θέση να γνωρίζω τις προτεραιότητες (γιατί όχι και τα όνειρα!) της νέας γενιάς ενός λαού που βαρύνει το πρόσφατο παρελθόν της τελευταίας και πιο τερατώδους δικτατορίας της ηπείρου μας. Οι προτεραιότητες αυτές, που το αλβανικό πελατειακό κράτος επιμένει να αγνοεί, κατοπτρίζονται σε κινήματα φοιτητών, εργαζομένων και άλλων λαϊκών ομάδων συμφερόντων, που τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν όλο και περισσότερο τη μορφή έντονης διαμαρτυρίας. Τη διαμαρτυρία αυτή εκμεταλλευόμενη η αντιπολίτευση προχωρεί σε κινήσεις που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στον εξωτερικό παράγοντα, ενώ ο Ράμα απευθύνεται στην (εκτός Τιράνων) λαϊκή βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Η τελική αναμέτρηση είναι επί θύραις – θα έλεγε κανείς…

Ουσιαστική διέξοδος για τον Αλβανό Πρωθυπουργό θα ήταν η με ειλικρινή προαίρεση προσέλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, βάζοντας κατά μέρος την εν πολλοίς προσχηματική διαμάχη του με τον Πρόεδρο Μέτα. Η Αθήνα, από πλευράς της έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να μην αφήσει την ευκαιρία να παρέλθει. Οι “ταγοί” της διπλωματίας και των δύο χωρών θα πρέπει να αντιληφθούν το ανεπανάληπτο της ευκαιρίας, πριν αυτή απολεσθεί ανεπιστρεπτί. 

*Τίτλος παλαιοτέρου (με ψευδώνυμο δημοσιευμένου στην εφημερίδα ΒΗΜΑ) σημειώματός μου – αναφοράς στην αλβανική λογοτεχνία – εξ αφορμής του θανάτου τότε του Martin Camaj (1925 – 1992), διακεκριμένου Αλβανού μυθιστοριογράφου, γλωσσολόγου και λαογράφου.

Παντελής Καρκαμπάσης 
Συνταξιούχος Διπλωματικός.

5/3/2019


                   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                      





1.
Η περιδίνηση της Αλβανίας 
και η αγωνία της Ελληνικής Μειονότητας.

Σε βαθιά κρίση η οποία όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλεί τον Ε. Ράμα, έχει εισέλθει η Αλβανία, αποτέλεσμα της διαφθοράς, της κυριαρχίας του οργανωμένου εγκλήματος και της διασύνδεσης του με τους πολιτικούς, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου αλλά και την αδυναμία της Αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή.

Με την απόφαση των βουλευτών της Αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, επιχειρείται μια έσχατη κλιμάκωση με σκοπό την αποδυνάμωση του Ε. Ράμα, ο οποίος ελέγχοντας ασφυκτικά το κράτος την δικαιοσύνη και έχοντας την ανοχή και στήριξη του οργανωμένου εγκλήματος, έχει οδηγήσει σε ασφυξία την δημοκρατική λειτουργία στην χώρα αλλά και την ίδια την αντιπολίτευση, η οποία δεν φαίνεται να διαθέτει και πολλές επιλογές αντίδρασης.

Μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης και η προσπάθεια εισβολής στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και τα επεισόδια με την Αστυνομία έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα, καθώς είναι προφανές το αδιέξοδο και για την αντιπολίτευση, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ώστε να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο κ. Ραμα, ενώ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις. 

Αρνητικό όμως είναι το μήνυμα που στέλνουν και οι ξένες πρεσβείες οι οποίες προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός, έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από την αντιπολίτευση και μάλιστα έδειξαν να αποδοκιμάζουν την παραίτηση των βουλευτών. Τέτοια μηνύματα μάλλον αποθρασύνουν τον κ. Ράμα ο οποίος έτσι συνεχίζει να απορρίπτει κάθε ιδέα συνεννόησης.

Ακόμη όμως κι αν η παράταση αυτής της κρίσης οδηγήσει τον κ. Ράμα σε πρόωρες εκλογές , οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης και επικίνδυνης πόλωσης ,το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει και πάλι ο κ. Ράμα καθώς ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς και μέσω των τοπικών συμφερόντων έχει ισχυρούς (ρουσφετολογικούς) δεσμούς σε όλη την Αλβανία.

Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα δε έχει κατορθώσει να εμπνεύσει τους Αλβανούς πολίτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια των συγκεντρώσεων οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος φώναζαν το όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα έχει αναλάβει και το βάρος προσωπικών επιθέσεων εναντίον του Ε. Ράμα, αντιπαραθέσεις οι οποίες πολύ συχνά βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Η μοναδική πιθανότητα να μπορέσει η Αντιπολίτευση να απειλήσει τον Ε. Ραμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε πρόωρες εκλογές είναι να υπάρξει συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, κόμμα που ίδρυσε ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του οποίου τώρα είναι η σύζυγος του Μόνικα Kρυεμάδι.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ που καθώς ο πρόεδρος του Β. Ντούλες έχει εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, συντάσσεται μαζί του, καθώς οι σχέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ με το Ε. Ράμα έχουν επιδεινωθεί περισσότερο μάλιστα μετά τα όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Κωσταντίνου Κατσίφα.

Η παράταση της πολιτικής κρίσης και το ενδεχόμενο ο κ. Μπάσα να επιλέξει το μποϊκοτάρισμα των Δημοτικών Εκλογών το καλοκαίρι (προκειμένου να αποφύγει ένα κακό αποτέλεσμα που θα υπονομεύσει την θέση του στο Κόμμα)προκαλεί ανησυχία στο ΚΕΑΔ, καθώς μόνο σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, έστω και σε επίπεδο εφορευτικών επιτροπών, θα έχει ισχυρές πιθανότητες να διεκδικήσει τον Δήμο Χειμάρρας με υποψήφιο τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη. Ένας Δήμος που έχει συμβολική σημασία για την μειονότητα αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ο Δήμος χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση των σχεδίων υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη και συνέχεια στις συνομιλίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει μεταξύ των Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι που είχαν καλύψει όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και αφορούσαν φυσικά και το μείζον ζήτημα της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών.

Χωρίς πρόοδο στα διμερή ζητήματα ,στο θέμα της Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών αλλά και στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει, εφόσον φυσικά τεθεί το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Πάντως η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο κράτος δικαίου, φαίνεται ότι κλείνουν τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Ίσως και έχοντας επίγνωση αυτού ο κ. Ράμα πυροδοτεί την ένταση στο Εξωτερικό αλλά και οξύνει με κάθε ευκαιρία τις σχέσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να μετακυλήσει αλλού τις ευθύνες που θα έχει αποκλειστικά ο ίδιος για μια αρνητική απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Ν.Μ.

21 Φεβρουαρίου 2019 


2.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Κερκόπορτα του Ερντογάν στα Βαλκάνια…
 ένας πρέσβης προειδοποιεί.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος Ερντογάν, περιοδεύοντας τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εδήλωνε ότι η εκάστοτε πόλη που επισκεπτόταν “είναι Τουρκία”. Τη διαπίστωση αυτή είχε κάμει και κατά το τότε πέρασμά του από τα Τίρανα, προκαλώντας ήπιες κατά το πλείστον αντιδράσεις των εντοπίων.

Ωστόσο, τον επισκεπτόμενο την αλβανική πρωτεύουσα εντυπωσιάζει η πυκνότητα των τουρκικών σημαιών σε διάφορα σημεία της πόλης – και όχι μόνο σε κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες και οργανισμούς που εκπροσωπούν την Άγκυρα στην Αλβανία. Με κάθε ευκαιρία -αναγκαία ή όχι- η ημισέληνος κυματίζει υπερήφανη στον ουρανό των Τιράνων με φόντο το μνημείο της Μητέρας Αλβανίας (έργο του πατέρα του Αλβανού πρωθυπουργού).

Εκτός της πανταχού παρούσης ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), που θεωρείται το μακρύ χέρι της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στον κόσμο, πλήθος τουρκικών πολιτιστικών και άλλων ινστιτούτων και εργαστηρίων κρατούν τη σημαία με την ημισέληνο αναπεπταμένη.

Η τουρκική πρεσβεία επιδεικνύει ζηλευτή δραστηριότητα, ενώ είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση πολιτικής φιλίας του κ. Ράμα με τον κ. Ερντογάν. Εξελίξεις και προοπτικές που αφορούν όχι μόνο την τουρκική παρουσία στην Αλβανία αλλά και κυρίως τα της οργανώσεως των Αλβανών μουσουλμάνων παρακολουθούνται στενά και εν πολλοίς ποδηγετούνται από την Άγκυρα.

Η εκλογή του νέου προέδρου της Αλβανικής Μουσουλμανικής Κοινότητας από το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης το Σάββατο 2 Μαρτίου κατέδειξε για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά.

Υπό τον τίτλο “Η σκοτεινή σκιά του Ερντογάν πάνω από τους μουσουλμάνους της Αλβανίας” κείμενο συντεταγμένο από εγνωσμένης εγκυρότητας πηγές αναφέρει ότι κατά την προηγηθείσα της εκλογής εβδομάδα ο τουρκικός παράγοντας κινήθηκε παρασκηνιακά, αλλά δραστήρια.

Αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας, μαζί με τον επί δεκαήμερο παρόντα στα Τίρανα Μουσταφά Ερντογάν, αδελφό του Τούρκου προέδρου, προσπάθησαν να επηρεάσουν τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελία και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλλα με στόχο να ασκηθεί παρέμβαση υπέρ του υποψηφίου που ευνοούσε ο Ερντογάν.

Το ότι τελικά ο υποψήφιος αυτός δεν εξελέγη οφείλεται αφενός μεν στην έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), αφετέρου δε στην εκ μέρους των εκπροσώπων των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα στενή παρακολούθηση της σχετικής διαδικασίας. Για την ιστορία, τελικώς εξελέγη υποψήφιος που το καθεστώς Ερντογάν τον θεωρεί αντίπαλό του.

Το επεισόδιο αυτό επιβεβαιώνει για μιαν ακόμη φορά το πόσο η Άγκυρα θεωρεί τα Βαλκάνια γενικώς και την Αλβανία ειδικότερα προνομιακό πεδίο για την άσκηση πολιτικής επηρεασμού των μουσουλμανικού θρησκεύματος πληθυσμών υπέρ της θέσης της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή. Η Τουρκία πιστεύει ότι η Χερσόνησος του Αίμου είναι “γήπεδό της” με ό,τι αυτό (μπορεί να) συνεπάγεται.

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΚΑΜΠΑΣΣΗΣ,
 πρέσβης ε.τ.

 6/3/2019  


3.
Αλβανία-Έρευνα: 
Έξι στους δέκα νέους μεταναστεύουν.

Η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό τραυματισμό στη χώρα, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-45 ετών. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους το 44% των νέων έχει δηλώσει ότι υπέβαλε αίτηση για μετανάστευση, ενώ περίπου το 20% δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτηση. Έτσι πάνω από το 60% των νέων της χώρας θέλει να φύγει από την Αλβανία.

Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολιτική για επιδότηση σε κάθε παιδί που γεννιέται στην Αλβανία λόγω της πληθυσμιακής αιμορραγίας, όταν όμως υπάρχει αυτή η μεταναστευτική τάση απλά τροφοδοτείται η μετανάστευση.

Το Αλβανικό Κέντρο για τη Χρηστή Διακυβέρνηση, δημοσίευσε σήμερα (χθες) την έρευνα του 2018, σύμφωνα με την οποία η ανεργία αποτελεί το κύριο πρόβλημα των πολιτών, εκτός από τη διαφθορά και τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην πολιτική.
Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 5.600 ανθρώπων σε 18 μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα έδειξε ότι ο πολίτες διαμαρτύρονται για την οικονομική δυσπραγία και εκφράζουν την προθυμία να μεταναστεύσουν, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη  στη χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Κέντρο Χρηστής Διακυβέρνησης διεξάγει αυτές τις έρευνες επί αρκετά χρόνια με την υποστήριξη του γερμανικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» για τη μέτρηση της συμπεριφοράς του κοινού σχετικά με τη διακυβέρνηση και το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα.

Το κύριο μέλημα των πολιτών ηλικίας από 20 έως 45 ετών ήταν η ανεργία και ιδιαίτερα η έλλειψη προοπτικών αναζήτησης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σε δημοσκοπήσεις που έγιναν μία τον Ιούνιο και μία τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι το 60% των πολιτών υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν το 30 τοις εκατό δήλωσε ότι  οι θέσεις εργασίας είναι οι ίδιες και μόνο το 10 τοις εκατό ότι βελτιώθηκαν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία επηρέασαν το συνολικό επίπεδο του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η αύξηση της διαφθοράς και έλλειψη σοβαρής καταπολέμησης της.Το ήμισυ των ερωτηθέντων (50,77%) είπε ότι η διαφθορά υπάρχει ανεπηρέαστη στα ανώτερα επίπεδα και το 18,14 τοις εκατό είπε ότι καταπολεμείται, ενώ το 31,09% δήλωσε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια μορφή «πολιτικής προπαγάνδας», σύμφωνα με την VOA στην αλβανική.

 Τίρανα,16/2/2019.

The Hellenic Information Team

 Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε 
από το  © Βαλκανικό Περισκόπιο


https://www.echedoros-a.gr/2019/02/blog-post_552.html






  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

3/3/2019. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: 
Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία μέχρι την ίδρυση κράτους.

4/3/2019. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: 
 Ἡ θρησκεία τοῦ Ἀλβανοῦ εἶναι ἡ ἀλβανικότητα.

5/3/2019. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: 
Πως εισάγεται ο θρησκευτικός φανατισμός στην Αλβανία.