Brexit: Ελιγμοί, παροχές και στο βάθος... χάος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
(1) Brexit: Τι είναι το Ιρλανδικό ''backstop'';
(2) Brexit: Οι συνέπειες μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Στα δύσκολα υπάρχει πάντα και το δημόσιο ταμείο. Και η προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού να επιλύσει τον νομικο-πολιτικό γρίφο του Brexit πήρε νέα τροπή στις αρχές της εβδομάδας με την εξαγγελία της δημιουργίας ενός "Ταμείου για Ισχυρότερες Πόλεις", το οποίο θα διοχετεύσει κονδύλια συνολικού ύψους 1,6 δισ. στερλινών, στα υποβαθμισμένα αστικά κέντρα της Αγγλίας – αυτά, όλως τυχαίως, που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.
Οι Εργατικοί κατήγγειλαν ότι η Τερέζα Μέι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να "δωροδοκήσει" την ενδοχώρα του Brexit (και μάλιστα με κινήσεις άπαξ, χωρίς μόνιμο αναπτυξιακό αντίκτυπο), προκειμένου να εγκριθεί επιτέλους η συμφωνία του διαζυγίου με τους "27", η οποία μοιάζει να έχει χαθεί στους δαιδάλους του Ουέστμινστερ. Η ίδια επιμένει να αποσυνδέει τα ζητήματα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι πολίτες επέλεξαν το Brexit επιδιώκοντας μιαν αλλαγή – και αυτή θα πρέπει να είναι προς το καλύτερο.
"Απελευθέρωση επενδύσεων"
Στο ίδιο πνεύμα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ενόψει της κατάθεσης του μίνι-προϋπολογισμού στις 13 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων σε αναστολή, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών, πρόκειται να απελευθερωθεί εάν οι βουλευτές στηρίξουν την τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης που η Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.
Λιγότερο ηχηρά, ο υφυπουργός Οικονομικών Μέλ Στράιντ πρόσθεσε, απαντώντας στις ανήσυχες παρατηρήσεις του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, ότι το 62% των επιχειρήσεων της Σκωτίας δεν είναι έτοιμες για ένα άτακτο Brexit, ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μην αποκλείοντας και την κατάθεση πρόσθετου προϋπολογισμού.
Γραμμή swap
Σε κάθε περίπτωση, απομένουν μόνο τρεις εβδομάδες μέχρι την 29η Μαρτίου, οπότε, βάσει του άρθρου 50 της Λισαβόνας η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. είτε με είτε χωρίς συμφωνία. Και το ανοιχτό ακόμη ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου αφήνει αναπάντητα κάθε είδους ερωτήματα, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και τεχνικά, υποχρεώνοντας τους θεματοφύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έκαναν γνωστό ότι ενεργοποίησαν μία προϋπάρχουσα γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων, με βάση την οποία οι βρετανικές τράπεζες θα εξασφαλίζουν σε εβδομαδιαία βάση δάνεια σε ευρώ τα οποία θα παρέχονται από τη Φρανκφούρτη έναντι στερλινών, ώστε να μη λείψει από τον επόμενο μήνα η αναγκαία ρευστότητα.
Εξάντληση του χρόνου
Διαπραγματευτικά, η κατάσταση δεν έχει ουσιωδώς τροποποιηθεί, καθώς η τακτική της Τερέζα Μέι στηρίζεται στην εξάντληση του διαθέσιμου χρόνου, ώστε να βρεθούν οι βουλευτές προ του διλήμματος "την υπάρχουσα συμφωνία ή το χάος", αποκλειομένων των άλλων επιλογών (λ.χ. δεύτερο δημοψήφισμα) που πολλοί στη Βρετανία φαντάζονται ακόμη ότι είναι διαθέσιμες.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ προβλέπει την κατάθεση του σχεδίου συμφωνίας προς κοινοβουλευτική έγκριση την ερχόμενη Τρίτη και (σε περίπτωση απόρριψής του) την πραγματοποίηση νέας ψηφοφορίας την επομένη με το ερώτημα της εξόδου χωρίς συμφωνία ή μη. Αν και πάλι επικρατήσει η λογική της αποφυγής του σκληρού Brexit, o κοινοβουλευτικός μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί (τουλάχιστον με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό) την Πέμπτη με νέα ψηφοφορία για τη μετάθεση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου.
Ζητούνται "κουκιά"
Η τακτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού στηρίζεται στο απλό δεδομένο ότι η συμπολίτευση δεν αρκεί για την έγκριση της συμφωνίας, εφόσον επτά ευρωπαϊστές συντηρητικοί βουλευτές επιμένουν στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και 20 με 30 ευρωσκεπτικιστές αρνούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία, κυρίως λόγω της πρόβλεψης για τη "δικλίδα ασφαλείας" (backstop) στο ιρλανδικό σύνορο. Συνεπώς, η αποφυγή του σκληρού Brexit στηρίζεται στην άμβλυνση του backstop και στην εξασφάλιση της θετικής ψήφου ή της αποχής ικανού αριθμού βουλευτών των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.
Αρχίζει έτσι και δημιουργείται η κατάλληλη "συναστρία" για την έγκριση της συμφωνίας, όμως τα "κουκιά" δεν έχουν ακόμη σιγουρευτεί.
Τα σενάρια της παράτασης και η γερμανική εμπλοκή
Είτε πρόκειται να προκύψει συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των "27" είτε ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας σκληρής εξόδου, η μετάθεση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου προβάλλει, και μόνο για τεχνικούς λόγους, αναγκαία.
Μόνο που η παράταση αυτή του θρίλερ δεν μπορεί παρά να είναι ολιγόμηνη. Για την ακρίβεια, οι νομικές υπηρεσίες του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου γνωμοδότησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Βρετανία να αποτελεί μέλος της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου, οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, διότι θα οφείλει να συμμετάσχει και αυτή προκειμένου να μην παραβιαστεί το δικαίωμα αντιπροσώπευσης (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) όλων των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών κατοίκων της βρετανικής επικράτειας.
Φυσικά η διεξαγωγή ευρωεκλογών σε μία χώρα η οποία θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. θα αποτελέσει υπόθεση όχι μόνο φαιδρή, αλλά και πολιτικά εκρηκτική για τους Βρετανούς. Από την άλλη πλευρά, η μη διεξαγωγή τους, σε περίπτωση παράτασης, ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές στο Ευρωδικαστήριο.
Οι δύο διαπραγματεύσεις
Όλα αυτά περιπλέκουν τους σχεδιασμούς ορισμένων εκ των συνεργατών της Τερέζα Μέι για μία παράταση αρκούντως μακρά, ώστε να συμπέσει η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης του "διαζυγίου" με την επόμενη διαπραγμάτευση που θα έχει αντικείμενο τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.
Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη μπλεχτεί λόγω της απαίτησης των "27" να προβλεφθεί το backstop, δηλ. ο επ' αόριστον εγκλωβισμός της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση, αν δεν συμφωνηθεί μια μελλοντική σχέση που να εξασφαλίζει ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα στην Ιρλανδία.
Είναι σε αυτό το θέμα, που η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να φανεί περισσότερο ελαστική (με την αλλαγή του πολιτικού προοιμίου της συμφωνίας και την παροχή κάποιων εγγυήσεων ότι τυχόν ενεργοποίηση του backstop θα είναι όντως προσωρινή). Εδώ ακριβώς στάθηκαν οι νέες ευρω-βρετανικές συνομιλίες της εβδομάδας αυτής στις Βρυξέλλες, όπου αναφέρεται και από τις δύο πλευρές ότι σημειώθηκε πρόοδος. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει θετική κατάληξη μέχρι την Τρίτη, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση της Μέι στη Βουλή.
Διαβάστε ακόμα
του Κώστα Ράπτη
11/3/2019
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
BEELDBEWERKING VIA GETTY IMAGES
1.
Brexit: Τι είναι το backstop.
Οπως έγραψαν και οι New York Times, το «Ιρλανδικό backstop» είναι μία «βολική συντομογραφία ενός διαβολικά περίπλοκου θέματος». Κι όσο πλησιάζει η 29η Μαρτίου, τόσο περισσότερο φαντάζει σαν την ξέρα η οποία κινδυνεύει να βυθίσει το Brexit.
Γιατί είναι απαραίτητο;
Με λίγα λόγια, είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός πραγματικού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της ΕΕ και της Β. Ιρλανδίας, που παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην θεωρία ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μάλλον πιο εύκολο να λύσει κανείς ένα παζλ με τα μάτια δεμένα, παρά να λύσει το πρόβλημα του backstop με τρόπο που να ικανοποιεί και το Βρετανικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μα, γιατί;
Εκτός όλων των άλλων, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπεγράφη το 1998 και βοήθησε στον τερματισμό των συγκρούσεων στη Β. Ιρλανδία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την δημιουργία ενός κανονικού, «σκληρού» συνόρου μεταξύ αυτού του τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Και δεν υπάρχει κανείς, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στη Β. Ιρλανδία, ούτε στο βρετανικό Κοινοβούλιο που να είναι υπέρ της αλλαγής αυτού του καθεστώτος.
Τι θα αλλάξει μετά το Brexit?
Η προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ λήγει στις 29 Μαρτίου, αλλά το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο καλούνται να ψηφίσουν το βράδυ της Τρίτης οι βρετανοί βουλευτές, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Η Βρετανία θα παραμείνει εντός τελωνειακής ένωσης και κοινής αγοράς μέχρι - τουλάχιστον - το τέλος του 2020. Στο διάστημα αυτό το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν μία μόνιμη, εμπορική σχέση.
Αν το Brexit προχωρήσει χωρίς συμφωνία, υπάρχουν δύο λύσεις: Η παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2022 και η ενεργοποίηση του backstop. Αν δεν βρεθεί καμμία λύση, το backstop θα ενεργοποιηθεί το 2022.
Μα τι είναι επιτέλους αυτό το backstop;
Οσο δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπορική συμφωνία, η Βρετανία παραμένει εντός της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ενωσης και η Β. Ιρλανδία θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους κανόνες της κοινής αγοράς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνον απαίτησαν την δημιουργία του backstop, αλλά επέμειναν να μην έχει ημερομηνία λήξης.
Ετσι, η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ΕΕ, χωρίς καμμία δυνατότητα παρέμβασης, αλλά στενά εξαρτημένη από τους κανόνες της. Για τους σκληροπυρηνικούς υπέρ του Brexit Συντηρητικούς βουλευτές της κυρίας Μέι, αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να αγνοήσει αυτούς τους βουλευτές και να συμφωνήσει με τους Εργατικούς για ένα «μαλακό» Brexit, το οποίο θα άφηνε την Βρετανία εντός της τελωνειακής ένωσης. Μία τέτοια απόφαση, όμως, θα αποξένωνε όλους όσοι ψήφισαν υπερ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα των Συντηρητικών - για πολλούς, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Μέι.
Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει μία λύση, σύμφωνα με την οποία μόνον η Β. Ιρλανδία θα κληθεί να υπακούσει στους κανόνες του backstop, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία θα μπορούσε να υιοθετήσει διαφορετικούς κανόνες. Η πρόταση απορρίφθηκε από το Λονδίνο, διότι δημιουργεί ένα σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, κόβοντας τη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο και οδηγώντας την πιο κοντά στην Ιρλανδία.
Εγινε συμφωνία τελευταίας στιγμής;
Την Δευτέρα, στο Στρασβούργο, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και γύρισε στο Λονδίνο με την διαβεβαίωση ότι η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει το backstop στην περίπτωση που η ΕΕ «δεν διαπραγματεύεται με καλές προθέσεις».
Οπως, όμως, ανακοίνωσε την Τρίτη ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αν τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ, παρά τις «καλές προθέσεις» τους, δεν καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία για το backstop λόγω «αγεφύρωτων διαφορών», τότε δεν θα υπάρξει νομικώς αποδεκτός τρόπος για τον τερματισμό του backstop και η Βρετανία «θα παραμείνει παγιδευμένη στην ΕΕ».
Και τώρα, τι;
Οι δηλώσεις αυτές θεωρείται ότι κατάφεραν ένα σοβαρότατο πλήγμα εναντίον της Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει ότι το σχέδιό της για το Brexit θα καταφέρει να πάρει την έγκριση του Βρετανικού Κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/brexit-ti-einai-to-backstop_gr_5c87bafae4b08d5b7865a4d4?utm_hp_ref=gr-homepage
12/03/2019
2.
Brexit: Οι συνέπειες μιας αποχώρησης
χωρίς συμφωνία.
Ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, απογείωση των τιμών, αποχώρηση διεθνών ομίλων: το Brexit χωρίς συμφωνία χαρακτηρίζεται το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πολλοί ανησυχούν πως θα έχει βαριές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η δραστηριότητα θα βρεθεί σε κενό αέρος και ορισμένοι προεξοφλούν ακόμη και ύφεση, λόγω των μειώσεων στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ), ο Τζέιμς Κάρνι, δεν αποκλείει προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η ΤτΑ περιμένει άνοδο του πληθωρισμού κατά 6,5%, αύξηση της ανεργίας στο 7,5% κι ελεύθερη πτώση κατά 30% των τιμών των κατοικιών.
Αγορές
Στο χειρότερο σενάριο, η ΤτΑ προβλέπει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κατά 25%. Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει χρηματοοικονομική κρίση, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του ΗΒ ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε επίπεδο που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο λίρες συνολικά.
Δασμοί
Η χώρα θα υποστεί επάνοδο σε καθεστώς δασμολόγησης και πολλά διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα σύνορα με την ΕΕ, καθώς πλέον οι εμπορικές ανταλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, η κυβέρνηση μελετά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τη δραστική, μονομερή μείωση των δασμών που επιβάλλει στα εισαγόμενα αγαθά.
Υπάρχουν φόβοι για τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στα βρετανικά λιμάνια. ι αυστηρότεροι έλεγχοι ενδέχεται εξάλλου να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στον σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια με τους συρμούς του Eurostar.
Κατανάλωση
Οι τιμές ορισμένων αγαθών ενδέχεται να απογειωθούν, λόγω της επιβολής δασμών και λόγω του ότι οι εισαγωγές θα ακριβύνουν μεσούσης της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας. Τα ράφια των σουπερμάρκετ ενδέχεται να μην είναι τόσο γεμάτα, λόγω των δυσχερειών στην προμήθεια αγαθών από τη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
Αυτοκινητοβιομηχανία, αεροπορική βιομηχανία
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται αυτός με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, αφού θα απορυθμιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και ενδέχεται μεγάλες βιομηχανίες να πάρουν την άγουσα προς την έξοδο. Ήδη, η ιαπωνική Nissan αποφάσισε ότι δεν θα κατασκευάσει ένα crossover στο ΗΒ. Η ανταγωνίστριά της, η Honda, ανακοίνωσε μια ακόμα πιο ριζοσπαστική απόφαση: πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βρετανία το 2021, μολονότι δεν επικαλέστηκε το Μπρέξιτ για την κίνηση αυτή.Η Toyota έχει απειλήσει ακόμη και να εγκαταλείψει τελείως το ΗΒ. Ενώ ο κολοσσός της αεροπορικής βιομηχανίας Airbus έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να χρειαστεί να πάρει «πολύ οδυνηρές» αποφάσεις. Διακυβεύονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
https://www.militaire.gr/
brexit-oi-synepeies-mias-apochorisis-choris-symfonia/
Από Militaire News - 13/03/2019
BEELDBEWERKING VIA GETTY IMAGES
1.
Brexit: Τι είναι το backstop.
Οπως έγραψαν και οι New York Times, το «Ιρλανδικό backstop» είναι μία «βολική συντομογραφία ενός διαβολικά περίπλοκου θέματος». Κι όσο πλησιάζει η 29η Μαρτίου, τόσο περισσότερο φαντάζει σαν την ξέρα η οποία κινδυνεύει να βυθίσει το Brexit.
Γιατί είναι απαραίτητο;
Με λίγα λόγια, είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός πραγματικού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της ΕΕ και της Β. Ιρλανδίας, που παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην θεωρία ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μάλλον πιο εύκολο να λύσει κανείς ένα παζλ με τα μάτια δεμένα, παρά να λύσει το πρόβλημα του backstop με τρόπο που να ικανοποιεί και το Βρετανικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μα, γιατί;
Εκτός όλων των άλλων, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπεγράφη το 1998 και βοήθησε στον τερματισμό των συγκρούσεων στη Β. Ιρλανδία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την δημιουργία ενός κανονικού, «σκληρού» συνόρου μεταξύ αυτού του τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Και δεν υπάρχει κανείς, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στη Β. Ιρλανδία, ούτε στο βρετανικό Κοινοβούλιο που να είναι υπέρ της αλλαγής αυτού του καθεστώτος.
Τι θα αλλάξει μετά το Brexit?
Η προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ λήγει στις 29 Μαρτίου, αλλά το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο καλούνται να ψηφίσουν το βράδυ της Τρίτης οι βρετανοί βουλευτές, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Η Βρετανία θα παραμείνει εντός τελωνειακής ένωσης και κοινής αγοράς μέχρι - τουλάχιστον - το τέλος του 2020. Στο διάστημα αυτό το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν μία μόνιμη, εμπορική σχέση.
Αν το Brexit προχωρήσει χωρίς συμφωνία, υπάρχουν δύο λύσεις: Η παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2022 και η ενεργοποίηση του backstop. Αν δεν βρεθεί καμμία λύση, το backstop θα ενεργοποιηθεί το 2022.
Μα τι είναι επιτέλους αυτό το backstop;
Οσο δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπορική συμφωνία, η Βρετανία παραμένει εντός της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ενωσης και η Β. Ιρλανδία θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους κανόνες της κοινής αγοράς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνον απαίτησαν την δημιουργία του backstop, αλλά επέμειναν να μην έχει ημερομηνία λήξης.
Ετσι, η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ΕΕ, χωρίς καμμία δυνατότητα παρέμβασης, αλλά στενά εξαρτημένη από τους κανόνες της. Για τους σκληροπυρηνικούς υπέρ του Brexit Συντηρητικούς βουλευτές της κυρίας Μέι, αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να αγνοήσει αυτούς τους βουλευτές και να συμφωνήσει με τους Εργατικούς για ένα «μαλακό» Brexit, το οποίο θα άφηνε την Βρετανία εντός της τελωνειακής ένωσης. Μία τέτοια απόφαση, όμως, θα αποξένωνε όλους όσοι ψήφισαν υπερ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα των Συντηρητικών - για πολλούς, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Μέι.
Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει μία λύση, σύμφωνα με την οποία μόνον η Β. Ιρλανδία θα κληθεί να υπακούσει στους κανόνες του backstop, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία θα μπορούσε να υιοθετήσει διαφορετικούς κανόνες. Η πρόταση απορρίφθηκε από το Λονδίνο, διότι δημιουργεί ένα σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, κόβοντας τη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο και οδηγώντας την πιο κοντά στην Ιρλανδία.
Εγινε συμφωνία τελευταίας στιγμής;
Την Δευτέρα, στο Στρασβούργο, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και γύρισε στο Λονδίνο με την διαβεβαίωση ότι η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει το backstop στην περίπτωση που η ΕΕ «δεν διαπραγματεύεται με καλές προθέσεις».
Οπως, όμως, ανακοίνωσε την Τρίτη ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αν τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ, παρά τις «καλές προθέσεις» τους, δεν καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία για το backstop λόγω «αγεφύρωτων διαφορών», τότε δεν θα υπάρξει νομικώς αποδεκτός τρόπος για τον τερματισμό του backstop και η Βρετανία «θα παραμείνει παγιδευμένη στην ΕΕ».
Και τώρα, τι;
Οι δηλώσεις αυτές θεωρείται ότι κατάφεραν ένα σοβαρότατο πλήγμα εναντίον της Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει ότι το σχέδιό της για το Brexit θα καταφέρει να πάρει την έγκριση του Βρετανικού Κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/brexit-ti-einai-to-backstop_gr_5c87bafae4b08d5b7865a4d4?utm_hp_ref=gr-homepage
12/03/2019
2.
Brexit: Οι συνέπειες μιας αποχώρησης
χωρίς συμφωνία.
Ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, απογείωση των τιμών, αποχώρηση διεθνών ομίλων: το Brexit χωρίς συμφωνία χαρακτηρίζεται το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πολλοί ανησυχούν πως θα έχει βαριές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η δραστηριότητα θα βρεθεί σε κενό αέρος και ορισμένοι προεξοφλούν ακόμη και ύφεση, λόγω των μειώσεων στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ), ο Τζέιμς Κάρνι, δεν αποκλείει προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η ΤτΑ περιμένει άνοδο του πληθωρισμού κατά 6,5%, αύξηση της ανεργίας στο 7,5% κι ελεύθερη πτώση κατά 30% των τιμών των κατοικιών.
Αγορές
Στο χειρότερο σενάριο, η ΤτΑ προβλέπει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κατά 25%. Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει χρηματοοικονομική κρίση, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του ΗΒ ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε επίπεδο που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο λίρες συνολικά.
Δασμοί
Η χώρα θα υποστεί επάνοδο σε καθεστώς δασμολόγησης και πολλά διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα σύνορα με την ΕΕ, καθώς πλέον οι εμπορικές ανταλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, η κυβέρνηση μελετά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τη δραστική, μονομερή μείωση των δασμών που επιβάλλει στα εισαγόμενα αγαθά.
Υπάρχουν φόβοι για τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στα βρετανικά λιμάνια. ι αυστηρότεροι έλεγχοι ενδέχεται εξάλλου να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στον σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια με τους συρμούς του Eurostar.
Κατανάλωση
Οι τιμές ορισμένων αγαθών ενδέχεται να απογειωθούν, λόγω της επιβολής δασμών και λόγω του ότι οι εισαγωγές θα ακριβύνουν μεσούσης της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας. Τα ράφια των σουπερμάρκετ ενδέχεται να μην είναι τόσο γεμάτα, λόγω των δυσχερειών στην προμήθεια αγαθών από τη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
Αυτοκινητοβιομηχανία, αεροπορική βιομηχανία
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται αυτός με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, αφού θα απορυθμιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και ενδέχεται μεγάλες βιομηχανίες να πάρουν την άγουσα προς την έξοδο. Ήδη, η ιαπωνική Nissan αποφάσισε ότι δεν θα κατασκευάσει ένα crossover στο ΗΒ. Η ανταγωνίστριά της, η Honda, ανακοίνωσε μια ακόμα πιο ριζοσπαστική απόφαση: πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βρετανία το 2021, μολονότι δεν επικαλέστηκε το Μπρέξιτ για την κίνηση αυτή.Η Toyota έχει απειλήσει ακόμη και να εγκαταλείψει τελείως το ΗΒ. Ενώ ο κολοσσός της αεροπορικής βιομηχανίας Airbus έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να χρειαστεί να πάρει «πολύ οδυνηρές» αποφάσεις. Διακυβεύονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
https://www.militaire.gr/
brexit-oi-synepeies-mias-apochorisis-choris-symfonia/
Από Militaire News - 13/03/2019