Μαυροβούνιο: Ένα βαλκανικό σκάνδαλο με «ελληνικό άρωμα».



Τα δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται σε αναβρασμό, με τους πολίτες τους να κατεβαίνουν κάθε βδομάδα στους δρόμους, κατά των κυβερνήσεων τους, διαμαρτυρόμενοι για το έλλειμμα δημοκρατίας, την τεράστια διαφθορά, και τις ανισότητες, διεκδικώντας ένα μέλλον με προοπτικές ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν.

Αυτή η ιδιότυπη “βαλκανική άνοιξη” έχει φέρει τις βαλκανικές κυβερνήσεις στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και τους πολίτες τους στα όρια της εξέγερσης, αυξάνοντας την πολιτική αστάθεια και θολώνοντας τις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών της περιοχής. Ενώ η προσοχή των περισσοτέρων είναι στραμμένη κυρίως στη Σερβία, όπου οι διαδηλώσεις έχουν συμπληρώσει ήδη 16 βδομάδες, και στην Αλβανία, όπου η εξέγερση κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα τείνει να λάβει εκρηκτική μορφή, λίγοι εστιάζουν την προσοχή τους στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου η αγανάκτηση σιγοβράζει εδώ και πολλά χρόνια κατά της κυβέρνησης του Μίλο Τζουκάνοβιτς, με ό,τι αυτή εκπροσωπεί.


Μικρή στο μάτι, μεγάλη στη διαφθορά

Το Μαυροβούνιο ή Τσέρναγκορα (Crna Gora), όπως είναι γνωστό στα Σερβικά, είναι η μικρότερη σε πληθυσμό βαλκανική χώρα, με μόλις 680.000 κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις πιο διεφθαρμένες της Ευρώπης. Αυτή η μικρή ορεινή χώρα των ακτών της Αδριατικής κυβερνάται στην ουσία ανελλιπώς εδώ και 30 χρόνια από το Μίλο Τζουκάνοβιτς, την οικογένειά του και την παρέα του, που ελέγχουν το λεγόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών”, το οποίο κατάγεται από το άλλοτε κραταιό “Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας”, αν και έχει επιφανειακά προσαρμοστεί στο πολυκομματικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, όπως και να το δει κανείς το Μαυροβούνιο είναι κάτι σαν “πριγκιπάτο της Αδριατικής”, που κυβερνάται από τον Μίλο Τζουκάνοβιτες και την οικογένεια του, με τις ευλογίες πάντα της Δύσης, καθώς από το 2017 η χώρα αποτελεί το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ και προσβλέπει αισιόδοξα στην ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Δύση έκανε πάντα τα “στραβά μάτια” και καλόπιανε τον αυταρχικό Τζουκάνοβιτς, ώστε να φέρει  το μικρό, αλλά στρατηγικής σημασίας, Μαυροβούνιο στην αγκαλιά της, απαγκριστρώνοντάς το αρχικά από το Βελιγράδι και κατόπιν από τη Μόσχα. Τη δεκαετία του 1990, όταν είχε επιβληθεί αυστηρό εμπάργκο κατά της Σερβίας, στο Μαυροβούνιο ανθούσε το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, σε συνεργασία με την ιταλική μαφία, και αρκετοί Μαυροβούνιοι “επιχειρηματίες”, φίλοι του Τζουκάνοβιτς, απέκτησαν ξαφνικά τότε τεράστιες περιουσίες. Μετά το 2000 και καθώς ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε αποφασίσει πως το μέλλον της χώρας του περνούσε μέσα από ένα “βελούδινο διαζύγιο” από τη “μαμά Σερβία” -κάτι που έγινε με το δημοψήφισμα και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου το 2006-, το Μαυροβούνιο ανοίχθηκε στις τουριστικές επενδύσεις. Τότε πολλοί Ρώσοι μεγιστάνες επέλεξαν να επενδύσουν και να κτίσουν πολυτελείς βίλες, μαρίνες και ξενοδοχεία σ' αυτό το “μαργαριτάρι της Αδριατικής”. Για να εγκριθούν αυτές οι ρωσικές επενδύσεις, που συχνά καταστρατηγούσαν περιβαλλοντικούς και άλλους κανονισμούς, πολλές βαλίτσες “μαύρου χρήματος” εισέρρευσαν στις τσέπες διεφθαρμένων Μαυροβούνιων πολιτικών φίλων του Τζουκάνοβιτς.

Μια διχασμένη χώρα εμποτισμένη στη διαφθορά και στο νεποτισμό

Την ίδια περίοδο η πλειονότητα του λαού, που είχε διχαστεί ανάμεσα σε “Σέρβους”, δηλαδή σε υποστηρικτές της ένωσης με τη Σερβία, και σε “Μαυροβουνιους”, δηλαδή σε υπέρμαχους της ανεξαρτησίας και οπαδούς του Τζουκάνοβιτς, δεν είδε το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται αισθητά, ενώ ταυτόχρονα τα πάντα γύρω του γίνονταν όλο και ακριβότερα. Τα ενοίκια έγιναν πανάκριβα, τα είδη διατροφής επίσης και η ενέργεια έπαψε να είναι φθηνή, ενώ ο μέσος μισθός στη χώρα μετά βίας έφτασε τα 400-500 Ευρώ το μήνα -αν βέβαια είχε κάποιος κατάλληλους γνωστούς για να βρει εργασία. Και αυτό γιατί το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή χώρα, όπου όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, επικρατεί οικογενειοκρατία και μια πατριαρχική παράδοση -ακόμη και βεντέτες στα ορεινά-, και όλα σχεδόν γίνονται μέσω κατάλληλων γνωριμιών και πολιτικής διαμεσολάβησης, με άλλα λόγια με διαφθορά και νεποτισμό.   

Στα τέλη Ιανουαρίου 2019 οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αν και αρχικά ήταν μια διαμαρτυρία για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών και για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην πραγματικότητα ήταν μια κραυγή αγανακτισμένων πολιτών απέναντι σε μια κατάσταση που δεν αλλάζει. Κάποιοι διαδηλωτές έφτασαν στο στο σημείο να ζητήσουν τις παραιτήσεις του προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του γενικού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στην πρωτεύουσα Πόντγκοριτσα, και συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, αριθμός μεγάλος για μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 680.000 κατοίκων. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν πως θα επανέλθουν αν δουν υψηλότερες τιμές στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, και όχι μόνον, καθώς οι αποκαλύψεις για μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς βαραίνουν την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας και την αγανάκτηση των πολιτών.


Ποιος είναι ο Ντούσκο Κνέζεβιτς; 

O Ντούσκο Κνέζεβιτς (Duško Knežević), πρώην στενός συνεργάτης του Μαυροβούνιου προέδρου, τους τελευταίους μήνες κυριολεκτικά βομβαρδίζει τα Media της μικρής βαλκανικής χώρας με δημόσιες κατηγορίες εναντίον του Μίλο Τζουκάνοβιτς και των στενών συνεργατών του. Αυτό που συμβαίνει στο Μαυροβούνιο μεταξύ Κνέζεβιτς και Τζουκάνοβιτς είναι συναρπαστικό και ανησυχητικό ταυτόχρονα, δείχνοντας ωστόσο ότι η αλήθεια στα δυτικά Βαλκάνια αρχίζει σιγά σιγά να απελευθερώνεται. 

Ο Ντούσκο Κνέζεβιτς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο σε Μαυροβούνιο και Σερβία. Ο 60χρονος Κνέζεβιτς υπήρξε ο ιδρυτής του Ομίλου Atlas, που έχει περισσότερες από 20 επιχειρήσεις στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία. Από το 1995 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος της “Τράπεζας Άτλας” (Atlas Bank) και, όταν αυτή πωλήθηκε στην ελληνική “Τράπεζα Πειραιώς”, επί ένα χρόνο ήταν και αντιπρόεδρος της εν λόγω τράπεζας στο Βελιγράδι. Υπήρξε ιδιοκτήτης της Τραπεζικής Ακαδημίας Βελιγραδίου, του Centroprom, του Hotel Majestic κ.ά.  

Το 2006 έλαβε μάστερ από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Βελιγραδίου, και PhD το 2010 από τη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου. Ήταν πρόεδρος της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ερυθρού Αστέρα από το 1992 ως το 1996 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ήταν ο διευθυντής της ολυμπιακής ομάδας υδατοσφαίρισης της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του 2003 ίδρυσε την Atlas Basketball Club. Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Επενδύοντας στο Μαυροβούνιο υπό την προστασία του Τζουκάνοβιτς

Ο Ντούσκο Κνέζεβιτς έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένας από τους πλουσιότερους και πιο σημαντικούς ανθρώπους στο Μαυροβούνιο, στενά συνδεδεμένος με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς.  Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ότι έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, χάρη στις διασυνδέσεις του με τους πολιτικούς, ο Κνέζεβιτς απάντησε: “Φυσικά και δεν υπάρχει καμία βάση σε μια τέτοια εικασία. Όπως έχω ήδη πει ήρθα στο Μαυροβούνιο όταν πούλησα δύο τράπεζες στη Σερβία, μια ασφαλιστική εταιρεία, τα σπίτια μου και την περιουσία μου. Ήρθα και επένδυσα αυτά τα χρήματα στο Μαυροβούνιο. Επιπλέον, δεν έχω καμία επιχείρηση μαζί με κανένα πολιτικό στο Μαυροβούνιο, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί εύκολα”.  

Στις αρχές του 2017 ωστόσο, ο Κνέζεβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vijesti είπε: “Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις είναι αλληλοεξαρτώμενες και η μεταξύ τους συνεργασία καθορίζει σημαντικά την ευημερία μιας κοινωνίας. Οι σχέσεις μου με τις Αρχές είναι πάντα σωστές και επαγγελματικές. Κατά την τελευταία δεκαετία στο Μαυροβούνιο είχα σημαντική υποστήριξη και κατανόηση από την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως από τον (σ.σ. πρόεδρο) Τζουκάνοβιτς, ο οποίος ξεχωρίζει όσον αφορά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Είχαμε επίσης μια σημαντική υποστήριξη για την προσέλκυση των ξένων επενδυτών, καθώς και στην προώθηση του Μαυροβουνίου ως επενδυτικού προορισμού”.

Η αντίστροφη μέτρηση

Τον Απρίλιο του 2018 ο Κνέζεβιτς δήλωσε πως έχει καλές σχέσεις με τον Ράντισλαβ Γιόβοβιτς, τον  διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας επενδύσεων “Capital”, η οποία ανήκει Μίλο Τζουκάνοβιτς, και ο οποίος (ο Γιόβοβιτς) έγινε πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου “Μεσόγειος”, που ανήκει στον όμιλο Atlas του Κνέζεβιτς, συμπυκνώνοντας έτσι τον ορισμό της διαπλοκής.  

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2018, η Atlas Bank λαμβάνει την απόφαση του δευτεροβάθμιου Εμπορικού Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου σύμφωνα με την οποία η εταιρεία ακινήτων Kaspia, πρέπει να πληρώσει 12,5 εκατομμύρια ευρώ, με βάση την τραπεζική εγγύηση. Η Atlas banka και ο Κνέζεβιτς αντιτάχθηκαν σε αυτή την απόφαση και αυτό, όπως φάνηκε, πυροδότησε εξελίξεις. 

Τον Δεκέμβριο του 2018 οι δικαστικές αρχές κατέθεσαν ποινική δίωξη κατά 79 ατόμων και 95 εταιρειών με την κατηγορία ότι βρίσκονται πίσω από την Atlas Bank, μέσω της οποίας από το 2011 “ξεπλύθηκαν” περίπου 550 εκατομμύρια Ευρώ χρησιμοποιώντας ένα σύστημα “e-commerce”. 

Δύο ημέρες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου (ΜΟΕ) εισήγαγε μια προσωρινή διοίκηση στην Atlas Bank και στην IBM Κνέζεβιτς, ενώ η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προειδοποίησε ότι αναμένει αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των δύο τραπεζών.

Τζουκάνοβιτς Vs Κνέζεβιτς 

Την 7η Δεκεμβρίου ο Ντούσκο Κνέζεβιτς πέρασε στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενος ότι η Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου μετέφερε παράνομα 15 εκατομμύρια Ευρώ, που προορίζονταν για την εταιρεία ακινήτων Kaspia, στα ταμεία της “First Bank”, η οποία ανήκει στον κατά δύο χρόνια νεότερο αδελφό του προέδρου Τζουκάνοβιτς, τον Αλεξάντερ (Άτσα).

Ο Κνέζεβιτς ισχυρίζεται πως, πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε η διαδικασία με την οποία επιχειρείται ο ίδιος να συσχετιστεί με το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Μέτωπο” και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 (όταν το Μαυροβούνιο ήταν ακόμη υποψήφιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και γινόταν στη χώρα “ρωσοκίνητες” διαδηλώσεις), και ότι η εταιρεία Kaspia, που ανήκει στον υπουργό Heidar του Αζερμπαϊτζάν, σχετίζεται, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καουράνα Νταλίζια στη Μάλτα. “Ποτέ δεν έχω εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τσιγάρων, ναρκωτικών, μπανανών, συσκευών ή με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων”, δήλωσε ο Κνέζεβιτς, φωτογραφίζοντας και προειδοποιώντας τον Μαυροβούνιο πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς. 

Πέντε ημέρες αργότερα ο Κνέζεβιτς δήλωσε πως “ως Όμιλος Atlas Group είμαστε έτοιμοι για μια συμβιβαστική λύση και για μια κοινή, πλήρη επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων”. Όμως στις 28 Δεκεμβρίου 2019 ένας ειδικός εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Ντούσκο Κνέζεβιτς, ο οποίος τότε βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο. 

Δύο ημέρες αργότερα ο Κνέζεβιτς αντέδρασε δηλώνοντας πως “Με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιος που ασχολείται με την εκπαίδευση, τις τράπεζες και την υψηλή τεχνολογία μπορεί να θεωρείται αρχηγός “εγκληματικής οργάνωσης”, ενώ τέτοιος μπορεί να θεωρηθεί μόνον αυτός που ασχολείται με την αποφυγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προϊόντων, τα ναρκωτικά, τα εγκλήματα πολέμου, τις επιθέσεις στο Ντουμπρόβνικ κ.ά.” φωτογραφίζοντας και πάλι τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.  

Αποκαλύψεις που κλονίζουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου

Στη συνέχεια, στις 5 Ιανουαρίου του 2019, ο Κνέζεβιτς αναφέρθηκε στον πρώην δήμαρχο της Ποντγκόριτσα, τον Σλαβολιούμπ Στιέποβιτς, λέγοντας πως είναι “φίλος από τα μαθητικά χρόνια” και ο οποίος γνωρίζει “ότι ήμουν χρηματοδότης του DPS (σ.σ. του κόμματος του Τζουκάνοβιτς)  και αυτό το γνώριζε και ο αρχηγός του κόμματός του”, λέγοντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα “μαύρα χρήματα” που έλαβε ο Τζουκάνοβιτς και το κυβερνών κόμμα του DPS. “Αν το DPS κρύβει τα ονόματα των χρηματοδοτών και χορηγών του, που ασχολούνται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αυτό συμβαίνει επειδή χρηματοδοτείται από τα κέρδη που αποκτήθηκαν μέσω του εμπορίου παράνομων προϊόντων”, δήλωσε ο Κνέζερβιτς, ισχυριζόμενος ότι οι οι εκλογές στο Μαυροβούνιο ήταν νοθευμένες καθώς υπάρχουν “μαύρα ταμεία” και με το παράνομο χρήμα το DPS αγοράζει ψήφους και κερδίζει τις εκλογές... 

Καθώς το κόμμα DPS παρέμεινε σιωπηλό και δεν αντέκρουσε αυτές τις κατηγορίες, όπως και ο ειδικός εισαγγελέας Katnić, ο Κνέζεβιτς έριξε άλλη μια “βόμβα”: Στις 11 Ιανουαρίου 2019  δημοσίευσε ένα βίντεο όπου φέρεται ο Στιέποβιτς να λαμβάνει περίπου 100.000 ευρώ σε μετρητά από τον Κνέζεβιτς για τη χρηματοδότηση των εκλογικών δραστηριοτήτων του DPS, και του ίδιου του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου εξέφρασε τον έντονο αποτροπιασμό της συγκλονισμένη από τις νέες αποκαλύψεις...

“Διαθέτω 2.000 ώρες βίντεο παρακολούθησης”

Ο Κνέζεβιτς υποστηρίζει ότι εδώ και 25 ετών χρηματοδοτούσε το κυβερνών DPS του Μαυροβουνίου, αλλά χρειάστηκε να δημοσιοποιήσει αυτό το αποκαλυπτικό βίντεο, ώστε να κινητοποιηθεί η Δικαιοσύνη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, δήλωσε πως “η υπόθεση Atlas Bank δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά ασχολείται με αυτή ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο”. Ο Κνέζεβιτς αντέδρασε αυτή τη φορά κατά του Μαυροβουνίου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι είναι ο ιδιοκτήτης μιας πολυτελούς βίλας των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, δίπλα στο Vila Gorica στην Ποντγκόριτσα, υπονοώντας πως είναι και εκείνος αποδέκτης παράνομης χρηματοδότησης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -το Μαυροβούνιο είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε.- αντέδρασε επίσης και καλώντας τις αρχές να “δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά και να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη του Ομίλου Atlas, Ντούσκο Κνέζεβιτς για αθέμιτες δωρεές στο DPS πριν από τις εκλογές”.

Στις 17 Ιανουαρίου ο Κνέζεβιτς συνέχισε τις αποκαλύψεις του ισχυριζόμενος πως για να λειτουργήσει σε αυτό το περιβάλλον του Μαυροβουνίου, θα πρέπει να σπονσοράρει συνεχώς το DPS, και τον Μίλο Τζουκάνοβιτς: “Δεν είναι μυστικό. Όλοι γνωρίζουν ότι ζητούσαν από όλους τους επιχειρηματίες, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση του Μίλο, να συμμετάσχουν οικονομικά  στην προεκλογική εκστρατεία προσδοκώντας ανταλλάγματα. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα που έχω δώσει ως τώρα (...) Καμιά ιδιωτικοποίηση στη χώρα δεν πραγματοποιείται χωρίς τον Τζουκάνοβιτς. Είναι απλά αδύνατον. Σε κάθε επένδυση ο Τζουκάνοβιτς περιλαμβάνεται ως αφανής εταίρος”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διαθέτει 2.000 ώρες βίντεο παρακολούθησης που υποβάλλονται σε ανάλυση στο εξωτερικό, και θα σκάσουν ως “βόμβα στο βόθρο” της διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου.

Η κομπίνα με το “Πρώτο Εκατομμύριο” του Τζουκάνοβιτς

Τέλος ο Κνέζεβιτς αποκάλυψε και πώς ο Μίλο Τζουκάνοβιτες κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο Ευρώ. Αφού άφησε για λίγο την πολιτική το 2007, έγραψε το “News”, ο Τζουκάνοβιτς έλαβε ένα δάνειο ύψους 1,5 εκατομμυρίων Ευρώ από το υποκατάστημα στο Λονδίνου της ελληνικής Τράπεζας Πειραιώς. Το δάνειο αυτό είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον Ντούσκο Κνέζεβιτς, ο οποίος έβαλε ως εγγύηση για το δάνειο αυτό 1,5 εκατομμύρια Ευρώ σε μετρητά. Τότε ο Τζουκάνοβιτς με αυτά τα χρήματα αγόρασε μετοχές της First Bank, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν ο αδελφός του Άτσα (Αλεξάντερ) Τζουκάνοβιτς. Από τη στιγμή που ο Τζουκάνοβιτς προέβη σε αγορά μετοχών, αυτές άρχισαν αμέσως να ανεβαίνουν στα ύψη: το 1,5 εκατομμύριο Ευρώ, τρεις μήνες αργότερα (Οκτώβριος 2007), άξιζε σχεδόν 7 εκατομμύρια. Ένα χρόνο αργότερα, ο Τζουκάνοβιτς πούλησε μόνο ένα μικρό μέρος των αγορασθέντων μετοχών του και με τα χρήματα αυτά αποπλήρωσε και όλο το δάνειο των 1,5 εκατομμυρίων Ευρώ που έλαβε το προηγούμενο έτος. Αμέσως μετά την απόπληρωμή του δανείου, οι μετοχές της First Bank σταμάτησαν να αυξάνονται...

Η συνέχεια θα δοθεί όχι μόνον μέσα από τα Media και στις δικαστικές αίθουσες, αλλά κυρίως στους δρόμους και στις πλατείες του Μαυροβουνίου, οι πολίτες του οποίου συνειδητοποιούν ότι η χώρα τους δεν είναι το πολυδιαφημιζόμενο “μαργαριτάρι της Αδριατικής” αλλά μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης, η οποία διοικείται πολιτικά και οικονομικά από την ίδια οικογένεια εδώ και τριάντα χρόνια. Οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων έχουν δικαίωμα να ζητούν πραγματική Δημοκρατία και Δικαιοσύνη στις χώρες του, καθώς και κάθαρση. Αλλιώς το βήμα τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει μετέωρο για πολλά χρόνια ακόμη...

  Γιώργος Στάμκος
 συγγραφέας και δημοσιογράφος.

6/4/2019