Οι αγορές «τρελάθηκαν» - Από την... καταστροφή στην ευφορία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Που οδηγεί η «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων.
Από την απόλυτη καταστροφή που φαινόταν στο βάθος του τούνελ στα τέλη του 2018 κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου και την «μαύρη» παραμονή Χριστουγέννων, οι αγορές γύρισαν με εντυπωσιακό τρόπο στο α' τρίμηνο του 2019 παρά τις προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά τους υψηλά, ενώ μέχρι και τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ένα πρωτοφανές ράλι με την απόδοση του 5ετούς σε ιστορικό χαμηλό και το 10ετές να πλησιάζει στο ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου του 2005.
Πόσο δικαιολογημένη είναι η... άκρατη ευφορία που παρατηρείται στις αγορές όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ΗΠΑ και Κίνα θα επιβραδύνουν τόσο το 2019 όσο και το 2020; Πιο αναλυτικά, το Ταμείο εκτιμά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook ότι η αμερικανική οικονομία θα πατήσει φρένο από το 2,9% του 2018, στο 2,3% το 2019 και στο 1,9% το 2020, ενώ η κινεζική ανάπτυξη θα περιοριστεί από το 6,6% του 2018 στο 6,3% το 2019 και στο 6,1% το 2020. Αρκεί να πούμε ότι το 6,6% είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη σε διάστημα 28 ετών (από το 1980) για τον ασιατικό δράκο.
Στην Αμερική του Τραμπ, αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικό αξιοσημείωτο. Κόντρα στις εκτιμήσεις ακόμη και για ύφεση και ενώ το μπαράζ επιβολής δασμών έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις. Χθες, έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις αρχές Απριλίου κάτω από το επίπεδο των 200.000 για πρώτη φορά από το μακρινό 1969 και διαμορφώθηκαν στις 196.000 όταν οι αναλυτές προέβλεπαν 210.000. Η αύξηση των προσλήψεων και η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας κοντά σε χαμηλά 50 ετών ώθησαν τον S&P 500 στις 2.890 μονάδες, όταν το ιστορικό υψηλό είναι 2.940 μονάδες.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 15% από τα χαμηλά έτους στα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Όμως η οικονομία της Γερμανίας πέρασε ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο το 2018 και παραλίγο να πέσει σε ύφεση, ενώ τα προβλήματα με την Ιταλία παραμένουν και το Brexit δεν έχει διευθετηθεί. Η ελληνική αγορά έχει ωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τη βελτίωση του κλίματος με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να κερδίζει σχεδόν 30% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 3,339% που είναι χαμηλό 13,5 ετών. Παρ' όλα αυτά, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές παρατηρείται μία αναπάντεχη «ανάπαυλα» στις τεράστιες πιέσεις που δέχονταν έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις εν λόγω οικονομίες «στέγνωσαν» στο δεύτερο μισό του 2018, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων από την Fed για πέντε διαδοχικά τρίμηνα και της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Ήταν, άλλωστε, η Fed και η ΕΚΤ αυτές που συντηρούσαν την αναζήτηση αποδόσεων στις αναδυόμενες αγορές, με την άπλετη ρευστότητα που διοχέτευαν στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Η παύση της Fed και η διαφαινόμενη αλλαγή πορείας, βάσει της οποίας δεν αναμένονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, σε συνδυασμό με την «δέσμευση» του Μάριο Ντράγκι να αποχωρήσει από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια, είναι βασικός παράγοντας αλλαγής του κλίματος και «ανακούφισης» των αναδυόμενων αγορών. Επιπρόσθετα, υπάρχει αισιοδοξία για οριστική κατάπαυση του πυρός μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, επομένως οι επενδυτές σήμερα δεν αναμένουν επανάληψη του β' εξαμήνου του 2018.
Υπάρχουν, όμως και αναλυτές που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο εκτιμώντας ότι τα «καύσιμα» της ανόδου από την «στροφή» των κεντρικών τραπεζών έχουν τελειώσει. Όπως η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Guggenheim, η οποία υποστηρίζει η επόμενη ύφεση θα είναι πιο ήπια από την προηγούμενη αλλά παράλληλα βλέπει πτώση της Wall Street κατά 20% το 2020. Επόμενος βραχυπρόθεσμος καταλύτης θα είναι τα αποτελέσματα των αμερικανικών κολοσσών, με την JP Morgan και την Wells Fargo να ανοίγουν σήμερα το χορό. Αν τα εταιρικά αποτελέσματα ξεπεράσουν τις προσδοκίες της αγοράς τότε δεν αποκλείεται οι αμερικανικοί δείκτες να καλύψουν το μικρό κενό που τους χωρίζει από τα ιστορικά τους υψηλά.
Κωνσταντίνος Μαριόλης
12 Απριλίου 2019
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Που οδηγεί η «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων.
Tα ελληνικά ομόλογα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η απόδοση του 5ετούς είναι πλέον χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη των αντίστοιχων τίτλων του… αμερικανικού δημοσίου, και η μετα-μνημονιακή Ελλάδα τείνει να γίνει το «best seller» των διεθνών αγορών.
Προφανώς πίσω από αυτό το ράλι δεν κρύβεται κάποια αθέατη αναπτυξιακή έκρηξη στην χώρα που, έως και πριν από οκτώ μήνες βρισκόταν υπό διεθνή οικονομική εποπτεία. Κρύβονται όμως προφανείς και ρεαλιστικές προσδοκίες από την πλευρά τόσο των ξένων επενδυτών, όσο και της κυβέρνησης – προσδοκίες, οι οποίες ξεκινούν από την προοπτική άμεσης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ και φθάνουν έως την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους. Οι προσδοκίες αυτές είναι η βασική αιτία που έχει οδηγήσει πλέον την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2005 και στο 3,3%, όταν το επιτόκιο του τελευταίου δεκαετούς τίτλου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο ήταν 3,9%.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η υποχώρηση της απόδοσης των πενταετών τίτλων, που χθες υποχώρησε στο 2,17% εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα ακόμη και από τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα. «Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Societe Generale Άλμπερτ Έντουαρτς στη γερμανική Die Welt υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές αποδόσεις ξεπερνούσαν και το 20%.
Η απάντηση που δίνουν ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές είναι πως σίγουρα οι χρηματαγορές δεν τρελάθηκαν. Και παραπέμπουν στις ευκαιρίες για κέρδη χωρίς υψηλό που ανοίγουν για τους επενδυτές ενώπιον μιας σειράς θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα – ευκαιρίες, οι οποίες έρχονται την ώρα που η Γερμανία δίνει πλέον αρνητικά επιτόκια «αναγκάζοντας» τους επενδυτές να την πληρώσουν για να την… δανείσουν.
Η πρώτη εξ αυτών των ευκαιριών είναι η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Η συμφωνία, η οποία κλειδώνει αυτές τις μέρες στο ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, προβλέπει την αποπληρωμή περίπου 3,5 δις ευρώ από το σύνολο των 9,5 δις που είναι η οφειλή της Ελλάδας προς το Ταμείο. Γι αυτό το ποσό των 3,5 δις το επιτόκιο αγγίζει το 5% και είναι πολλαπλάσιο εκείνου με το οποίο μπορεί πλέον το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται από τις αγορές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμέσως μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να υποβληθεί και η επίσημη αίτηση της Αθήνας στον ESM για την προεξόφληση του συγκεκριμένου ποσού. Η σύμφωνη γνώμη του ESM θεωρείται επίσης δεδομένη, όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, και η χρηματοδότηση της αποπληρωμής θα γίνει από τα ποσά που έχει αντλήσει η Ελλάδα με τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων.
Εντός του Μαίου, άλλωστε, κι εάν δεν υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προγραμματίζεται και νέα έξοδος στις αγορές. Εδώ, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% με 2,80%. Εναλλακτικά, υπάρχει και η εκδοχή έκδοσης τριετούς τίτλου, όπου το επιτόκιο εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1,7%.
Ο συνολικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι, πέραν της αποπληρωμής του ΔΝΤ, τα ποσά που αντλούνται από τις νέες εκδόσεις μπορούν να αφήσουν δημοσιονομικό χώρο και για «ήπια» έστω, όπως χαρακτηρίζονται, μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και φοροελαφρύνσεις. Η δε εκτίμηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά είναι πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μπορεί να πέσει έως και στο 2,5%, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τον χρόνο των εκλογών…
https://tvxs.gr/news/ellada/
poy-odigei-i-anoiksi-ton-ellinikon-omologon
13/4/2019