Κίνδυνος αυτοπαγίδευσης σε έναν νέο «μακεδονισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1) Πολύς χαμός για το τίποτα – Ασήμαντη οικονομικά η Β. Μακεδονία, 
μόνο η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές το ΑΕΠ της.
(2) Τι πραγματικά συνέβη στα Σκόπια... 
 (3) Τα ενεργειακά του «μενού» της συνάντησης Τσίπρα -Ζάεφ. 
(4) Στα Σκόπια ο Χ. Ακάρ - Πανηγυρική υποδοχή 
μετά την επίσκεψη Τσίπρα.
(5) Τα μυθεύματα της Κυβέρνησης 
περί «εκτοπισμού της Τουρκίας» από τα Σκόπια!


Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, η πρώτη μετά τη 12η Φεβρουαρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι μόνο υψηλού συμβολισμού, είναι και κομβική για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει το κύμα κατακραυγής στο εσωτερικό, θέλει αυτή η επίσκεψη να συμβάλει στην αναστροφή του κλίματος, προβάλλοντας τη θετική ατζέντα και τα όποια οφέλη από τη Συμφωνία. Όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτοπαγίδευσης της ελληνικής πλευράς, με τον εξωραϊσμό και τη δικαιολόγηση κάθε παρασπονδίας της άλλης πλευράς στην εφαρμογή της Συμφωνίας, θεωρώντας έτσι ότι διευκολύνει την εμπέδωσή της. Τελικά, όμως, δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να καθιστά ακόμη χειρότερη τη Συμφωνία και να επιβαρύνει τελικά και τη δική της θέση, καθώς εμφανίζεται να καλύπτει τις παραβιάσεις που διαπράττονται από τη βορειομακεδονική πλευρά.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή της Συμφωνίας, που μέχρι τώρα εστιάζονται κυρίως στο θέμα της εμπορικής χρήσης των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικός», δεν είναι τα μοναδικά.

Και καθημερινά θα προκύπτει η δυσάρεστη διαπίστωση των αρνητικών επιπτώσεων της αποδοχής από τη Συμφωνία των Πρεσπών της γενικευμένης χρήσης του όρου «Μακεδονία, Μακεδόνας Μακεδονικός» για κάθε φορέα, ή δραστηριότητα που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος…

Είναι σημαντικό για το μέλλον των διμερών σχέσεων από την αρχή να τεθεί επιτακτικά στην άλλη πλευρά η ανάγκη σεβασμού και ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε τουλάχιστον να μην εξαϋλωθούν και οι όποιες θετικές προβλέψεις της και να αποφευχθεί μια ντε φάκτο διολίσθηση σε μορφή «διπλής ονομασίας». Και αυτό θα πρέπει να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις συνομιλίες του με τον Ζ. Ζάεφ.

Ακόμη και σήμερα:

- Δεν έχει δημοσιευθεί το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα της χώρας (έστω και με τις κολοβές αλλαγές) που αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

- Η ιστοσελίδα της «Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας» προβάλλει ακόμη το «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και μάλιστα στην παλιά εκδοχή του, χωρίς να έχει ενσωματώσει τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή αλλά ουδέποτε υπογράφτηκαν από τον πρόεδρο Ιβανόφ.

- Η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ιβανόφ απένειμε παράσημο στον τουρκικό κρατικό οργανισμό ΤΙΚΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

- Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» υπάρχουν και προβάλλονται οι παραπομπές στον κρατικό οργανισμό τουρισμού με την επωνυμία «https://macedonia-timeless.com», http://exploringmacedonia.com ενώ προβάλλεται και η ιστοσελίδα του www.investinmacedonia.com. (Η τελευταία έχει διατηρήσει το domain, παρά το γεγονός ότι στην αρχική εικόνα εμφανίζεται και το νέο όνομα).

- Υπάρχει όμως και το θέμα των εικονικών αλλαγών ονομασίας κρατικών υπηρεσιών. 

Το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (Macedonian Information Agency) μετονομάσθηκε, όχι με βάση το νέο όνομα της χώρας, αλλά πήρε το όνομα «Media Information Agency» προκειμένου να διατηρηθεί το ακρωνύμιο «ΜΙΑ», αν και στην ιστοσελίδα του παραμένει η ονομασία «Μακεδονικό Πρακτορείο».

- Σε πολλούς οργανισμούς προσδίδεται το συνθετικό «Εθνικό» για να αντικαταστήσει το «Μακεδονικό», με αποτέλεσμα φυσικά να διατηρείται η παλιά ονομασία, καθώς ο επιθετικός προσδιορισμός «Εθνικό» χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο κράτος παραπέμπει απλώς στο «Μακεδονία».

- Το «Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα» συνεχίζει να αποτυπώνεται ως Μουσείο της επαναστατικής παράδοσης της «Μακεδονίας και του Μακεδονικού λαού».
















Τα βιβλία 

Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, παρά την προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες να προβληθεί ως «μεγάλη νίκη» η αλλαγή στα βιβλία της άλλης πλευράς, ώστε με κάποιον τρόπο η διδασκαλία της περιόδου του Μ. Αλεξάνδρου να παραπέμπει στην Ελληνική Ιστορία, μένει να αποτυπωθεί και στην πράξη αυτό που εμφανίστηκε ως συμφωνία. Να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν απομείνει άλλου είδους αλυτρωτισμοί στα σχολικά βιβλία που δεν αφορούν την Αρχαία Μακεδονία, αλλά τη σύγχρονη έκφραση του Μακεδονισμού, όπως εκδηλώθηκε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φυσικά θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν ζητήθηκαν και ποιες αλλαγές σε ελληνικά βιβλία και εγχειρίδια.

Μείζον θέμα παραμένει φυσικά αυτό της εμπορικής χρήσης, που δείχνει το μεγάλο κενό που άφησε η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είναι προφανές ότι οι δυο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν επί του ζητήματος αυτού και προτίμησαν να το παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
 που κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη

  Νίκος Μελέτης

 2 Απριλίου 2019 


      ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ        



1.
Πολύς χαμός για το τίποτα – Ασήμαντη οικονομικά η Β. Μακεδονία, 
μόνο η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές το ΑΕΠ της.

Με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM 
είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα.

Η παρουσία του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού στην FYROM ή Βόρεια Μακεδονία όπως έχει μετονομαστεί έχει παρουσιαστεί ως μια επενδυτική ευκαιρία όπου η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη. 
Πέραν της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης λόγω του ονόματος η Βόρειος Μακεδονία είναι μια ασήμαντη χώρα για 3 βασικούς λόγους: 
1) Το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 11,5 δισεκ. δολάρια σε ονομαστικές αξίες έναντι 223 δισεκ. δολάρια της Ελλάδος. 
Ουσιαστικά με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα. 
Επίσης ως μέτρο σύγκρισης το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας είναι 5 φορές μικρότερο από το συνολικό ενεργητικό της Eurobank για να δώσουμε μια άλλη τάξη μεγέθους. 
Είναι ενδεικτικό ότι η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας. 

2) Από τα 2 εκατ πληθυσμό ο πραγματικά ενεργός είναι μόλις 940.000 άτομα με χαμηλή εξειδίκευση.
3) Με βάση τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος, του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει ότι αντιστοιχεί το 1/16 της Ελλάδος. 
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι η Βόρειος Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει μια χώρα στόχο όπου η Ελλάδα θα αναπτυχθεί μέσω οικονομικής διπλωματίας και εξαγορών. 
Όμως αναλύοντας το μέσο εισόδημα των 940.000 ενεργών πολιτών για εργασία εξάγεται το συμπέρασμα ότι διαμορφώνεται σε 8.400 δολάρια έναντι μέσου όρου της χώρας σε 5.000 δολάρια. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παράνομοι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα αποφέρουν περισσότερο κέρδος από ότι οι κάτοικοι της FYROM. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Βόρεια Μακεδονία περισσότερο για να υποστηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και να μετριάσει την οργή των ελλήνων Μακεδόνων αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της γείτονος χώρας είναι σχεδόν στα τάρταρα.
Το ισχυρό χαρτί της Βόρειας Μακεδονίας είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής μόλις 12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα. 
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν έδρα και στην Βόρεια Μακεδονία για λόγους φορολογικούς.
http://bankingnews.gr/index.php?id=417770
2/4/2019


 2.
Τι πραγματικά συνέβη στα Σκόπια...  

Μπροστά στις κάμερες, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με το υπουργικό κλιμάκιο και τους δεκάδες επιχειρηματίες, χαρακτηρίστηκε από εγκαρδιότητα και ισχυρούς συμβολισμούς. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη θετική προοπτική που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον των δύο χωρών και την κατάσταση στην περιοχή, εφόσον έμπρακτα οι δύο πλευρές  αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στις μεταξύ τους σχέσεις. 

Κυρίως, αυτό που επιδιώκουν οι δύο πλευρές είναι να αρχίσει άμεσα η συμφωνία να αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες, πέρα από τα γεωστρατηγικό επίπεδο, όπου ήδη η διεθνής θέση των δύο χωρών, κατ’ αναλογία, έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά. Αυτό δείχνει το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και η αποστολή άνω των 140 επιχειρηματιών μαζί με τον Πρωθυπουργό. Αυτό άλλωστε είναι δείγμα υπεροχής μιας χώρας που επανέρχεται στην κανονικότητα.  Άρα για την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση αλλά στρατηγική επιλογή για την προάσπιση εθνικών συμφερόντων.

Αποφάσεις που πάρθηκαν 

Στις συναντήσεις που έγιναν σε υψηλό επίπεδο, διαδραματίστηκαν οι πιο βασικές πράξεις της Συμφωνίας και τέθηκε ο οδικός χάρτης υλοποίησης των όρων της,  ο οποίος θα έχει πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα και κινητοποιεί τα επόμενα βήματα:

1. Ξεκινά η αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό όσο και πολιτικό, εξέλιξη με κομβική σημασία καθώς αυτό το προνόμιο διεκδικούσε η Τουρκία. 

2. Μέσα στο Μάιο συστήνεται η Επιτροπή για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων μεταξύ των δύο χωρών, το πιο καίριο, ίσως το μόνο ρευστό  ζήτημα της Συμφωνίας, όπου ρίχνει το διπλωματικό της βάρος η Κυβέρνηση. Η Επιτροπή θα είναι διεθνής και θα συμμετέχουν σε αυτήν στελέχη των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Θα κρίνει με βάση το διεθνές, ενδεχομένως και το Ενωσιακό δίκαιο και θα καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις . Αρμόδια από την ελληνική πλευρά θα είναι η Αν. Υπουργος για τη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία Σία Αναγνωστοπούλου.  

3. Από τον Πρωθυπουργό τέθηκε το θέμα των Διεθνών Εκθέσεων και των διαμαρτυριών ελλήνων επιχειρηματιών με παράδειγμα τα «Μακεδονικά Κρασιά» ενώ από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ υπήρξε η δέσμευση, και άρα συμφωνία, ότι οποιαδήποτε διαφήμιση και συνοδευτικό υλικό για τα προϊόντα και τουριστικές δραστηριότητες θα έχει ρητή αναφορά στην προέλευση από «τη Βόρεια Μακεδονία». Ως προς τα ακριβή  ονόματα, αυτά θα καθοριστούν από την επιτροπή των εμπορικών σημάτων.   

Επιτροπή για Βιβλία – Μνημεία

Έγινε αναφορά σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας , όπως το ζήτημα των σχολικών βιβλίων και των μνημείων, που αποτελεί και βασικό σκέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού  Μάρκου Μπόλλαρη  έχει κλείσει τις εργασίες της και έχει καταλήξει στις εξής αποφάσεις:

Αφαιρούνται οποιοιδήποτε αλυτρωτισμοί από χάρτες και σχολικά βιβλία της γείτονος.  Οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία θα εντάσσονται στο κεφάλαιο «Αρχαία Ελλάδα», και θα παραπέμπουν απευθείας στην αρχαία Ελληνική Μακεδονία, όπως προβλέπει με σαφήνεια η Συμφωνία των Πρεσπών.


Ως προς τα τοπωνύμια, αγάλματα και  μνημεία υπάρχουν οι εξής επιλογές, στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών:         

1. Τοπωνύμια και κτίρια με ονόματα που αναφέρονται στη Μακεδονία μετονομάζονται.
2. Πινακίδες που είχαν αναφορές σε ονόματα που παραπέμπουν στη Μακεδονία, όπως για παράδειγμα μορφές της ιστορίας της  Μακεδονίας ,αφαιρούνται και στη θέση τους προστίθενται ρητές αναφορές στην Αρχαία Ελληνική Μακεδονία
3. Κάποια μνημεία και γλυπτά με αναφορές στη μακεδονική ιστορία αφαιρούνται  πλήρως
4. Κάποια άλλα με τις ίδιες αναφορές μπορεί να αντικατασταθούν με άλλα θέματα.
5. Υπάρχει και το σενάριο ανταλλαγής κάποιων έργων ως επιλογή αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ποτέ  μια συμφωνία για τα μέρη και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Άρα  περιπτώσεις όπως του Δρομέα, μόνο ως γραφικές μπορούν να εκληφθούν.

Επιτροπή για τα οικονομικά θέματα

Συστήνεται επιτροπή για τα οικονομικά θέματα όπως είναι η προστασία των επενδύσεων και η διπλή φορολόγηση μεταξύ των δύο χωρών, όπου θα προϊσταται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ενώ  το εν λόγω Υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιήσει 9 χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σημαντική όσο και συμβολική είδηση ότι ήδη η Επιμελητηριακή Ένωση της γειτονικής χώρα που σήμερα ονομάζεται «Μακεδονική» συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Κ. Μίχαλο, και θα μετονομαστεί άμεσα σε «Ένωση της Βόρειας Μακεδονίας»

Συμφωνούν σε όλα και ζητούν στήριξη στην ενταξιακή πορεία

Οι επισκέψεις και οι επαφές θα συνεχιστούν και με άλλα Υπουργεία σε διάφορους τομείς που πρέπει να ρυθμιστούν στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίστοιχη επίσκεψη κλιμακίου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα δεν προβλέπετα πάντως ενώ η πλευρά των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  δεν πρόβαλε αντίρρηση σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Αθήνας, ούτε κάποια αξίωση.

Όμως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το μείζον για τη Βόρεια Μακεδονία είναι η στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της ενταξιακής πορείας. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και έχουν καθοριστεί τα επόμενα βήματα για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ενώ όπως τόνισε και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα θα παράσχει τόσο την πολιτική της στήριξη όσο και τεχνογνωσία. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και στο ενδεχόμενο δύο διαφορετικές κυβερνήσεις στο μέλλον να αμφισβητήσουν τη συμφωνία σημείωσε ότι αυτή παράγει σημαντικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες που είναι πια μη αναστρέψιμα, άρα οι δύο λαοί θα πρέπει να εργαστούν για την κοινή τους ευημερία.

Γιάννης Σιδηρόπουλος*

* Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος συμμετείχε στην αποστολή για την ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, το πρώτο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα. 

2/4/2019


3.
Τα ενεργειακά του «μενού» της συνάντησης Τσίπρα -Ζάεφ. 
  
Τρία ενεργειακά έργα περιελάμβανε μεταξύ άλλων η ατζέντα των συνομιλιών της ελληνικής και της σκοπιανής αντιπροσωπείας, για ένα εκ των οποίων, που είναι και το σημαντικότερο, θα υπογραφεί συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αφορά τον περίφημο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Σκόπια, με προοπτική επέκτασης του προς Κόσοβο και Μαυροβούνιο, και διασύνδεση όλων αυτών, με τον υπό ολοκλήρωση TAP, ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση των Δ.Βαλκανίων από τη Ρωσία, για αυτό και στηρίζεται ένθερμα από τις ΗΠΑ.

Το τμήμα Ελλάδας-Σκοπίων, χωρητικότητας 3 δισ κυβικών μέτρων, μήκους 120 χλμ και κόστους 100 εκατ ευρώ, για το οποίο ο ΔΕΣΦΑ και η σκοπιανή MER είχαν υπογράψει ένα αρχικό μνημόνιο το 2016, διεκδικεί και η εταιρεία Windows International (συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ), μέσω του οποίου λέγεται ότι η Μόσχα επιχειρεί να μπλοκάρει το έργο. 

Η εταιρεία του Λεμπέντεφ, πήρε προσφάτως άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να τρέξει ένα παράλληλο αγωγό, δίχως μέχρι σήμερα να έχει πάρει αντίστοιχη έγκριση και από τις σκοπιανές αρχές. Ακόμη ωστόσο και αν τρέξει τελικά το έργο ο ΔΕΣΦΑ, δεν αποκλείεται τελικά ένας από τους βασικούς χρήστες του να είναι η εταιρεία του Λεμπέντεφ, καθώς διαθέτει ήδη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στα Σκόπια, ενώ στα σχέδιά του βρίσκεται και η κατασκευή μιας δεύτερης. 

Τα παραπάνω θα φανούν στο market test που θα διενεργηθεί, όπου και οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να «καπαρώσουν» μέρος της χωρητικότητας. Τότε θα γίνει σαφές και κατά πόσο ο αγωγός, που έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής μια τριετία, και τον οποίο υποστηρίζει ένθερμα η ΕΕ, θα γεμίσει με αέριο δυτικών συμφερόντων ή θα συνεχιστεί η ρωσική ενεργειακή επιρροή στα Σκόπια.

Το δεύτερο έργο που κουβαλά μαζί του ο κ. Τσίπρας αφορά την αναβάθμιση και ενίσχυση της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στην ενεργειακή ένωση. Σήμερα τα Συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών συνδέονται με δύο Γραμμές Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση, προκειμένου να σηκώσουν μεγαλύτερα φορτία.

Το τρίτο έργο αφορά την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού, μήκους 213 χιλιομέτρων, από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη μέχρι το διυλιστήριο της χώρας ΟΚΤΑ, το οποίο και έχει εξαγοραστεί από την ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία.

Στόχος είναι με την επαναλειτουργία του ο αγωγός, να φτάσει να μεταφέρει στη γείτονα, ποσότητες, κυρίως diesel κίνησης, της τάξης του 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες από αυτές της τοπικής κατανάλωσης, οι οποίες και θα εξάγονται στις γύρω χώρες, προς Βουλγαρία, Σερβία, Κόσοβο.

Τα καύσιμα θα διοχετεύονται από τον αγωγό στις δεξαμενές των ΕΛΠΕ, χωρητικότητας 350.000 μετρικών τόνων στα Σκόπια που βρίσκονται 25 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι και το 2013, οπότε και το διυλιστήριο, λειτούργησε για τελευταία φορά. Τότε η λειτουργία είχε κριθεί ασύμφορη, οπότε και έκλεισε - βρίσκεται σε διαδικασία shut down - και μαζί του σταμάτησε και η χρήση του αγωγού.

Φωτογραφία intime news

Γιώργος Φιντικάκης

 2 Απριλίου 2019 


  

4.
Στα Σκόπια ο Χ. Ακάρ - Πανηγυρική υποδοχή 
μετά την επίσκεψη Τσίπρα.

Πριν καλά καλά απογειωθεί από το αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον Αλέξη Τσίπρα, νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκε το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. 

Επίσκεψη η οποία είχε προγραμματισθεί αρκετές εβδομάδες πριν και ενώ ήταν ήδη γνωστή η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία και ήταν κυρίως μια επικοινωνιακή επιχείρηση προεκλογικής στήριξης του Ζ. Ζάεφ αλλά και μια προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, ώστε να ξεπερασθούν οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας μας η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, στην επίσκεψη του κ. Ακάρ η φιλαρμονική των Σκοπίων παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών, κάτι που απέφυγε χθες να κάνει η σκοπιανή πλευρά υποδεχόμενη και μάλιστα σε επίσημη επίσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αυτό έγινε για έναν απλό λόγο:Ο εθνικός ύμνος της Βόρειας Μακεδονίας που έμεινε ο ίδιος, αποτελεί ύμνο στον «Μακεδονισμό» και στην «απελευθέρωση» της Μακεδονίας.

Και ενώ θα έπρεπε να είχε απαιτηθεί η αλλαγή του στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Εθνικός Ύμνος, μνημείο αλυτρωτισμού, έμεινε ο ίδιος. Απλώς θα αποφεύγεται η ανάκρουση των εθνικών ύμνων όταν υπάρχει επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις  θα ακούγεται κανονικά.

Το μεγάλο επικοινωνιακό «ατού» της κυβέρνησης που «πούλησε» τις τελευταίες ημέρες και χθες η ελληνική αποστολή ήταν ότι τα Σκόπια «παρέδωσαν τον εναέριο χώρο τους στην επιτήρηση και προστασία της Ελλάδας», αναφερόμενοι σε μια συνήθη διαδικασία που προβλέπεται εδώ και σχεδόν 10 χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη μέλη αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση χωρών μελών που δεν διαθέτουν ικανή για τον σκοπό αυτό Πολεμική Αεροπορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει στα πλαίσια του NATO την ευθύνη Air Policing για την Αλβανία, αλλά αυτό καθόλου δεν έχει επηρεάσει θετικά τις σχέσεις με τα Τίρανα. Μάα ακόμη απόδειξη ότι η ανάληψη του Air Policing του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάθε άλλο παρά αποτελεί απόδειξη «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δυο χωρών, η της πρόσδεσης της χώρας στο «άρμα» της Ελλάδας, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί.

Μια ακόμα απόδειξη ότι τα Σκόπια και η κυβέρνηση Ζάεφ επιθυμεί και επιδιώκει να κρατήσει ισορροπημένες σχέσεις με την Άγκυρα (για να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στην Άγκυρα) είναι το γεγονός ότι η βορειομακεδονική κυβέρνηση επέλεξε να προγραμματίσει για σήμερα, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τα Σκόπια την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακαρ, εκφραστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της επιρροής της Τουρκίας από τα Βαλκάνια μέχρι την Μοσούλη και την Αφρική.

Η επίσκεψη Ακάρ θα πρέπει να προσγειώσει όλους όσους ακόμη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ελαφρά τη καρδία, από την αγωνία τους να προβάλουν τις «θετικές πτυχές» της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγουν σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που είναι παραπλανητικά και συνεπώς επικίνδυνα.

Η ανάληψη του Air Policing της Βόρειας Μακεδονίας, όταν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οι συμφωνίες για συμμετοχή της Ελλάδας στην εκπαίδευση μονάδων του Στρατού της γειτονικής χώρας, ο ρόλος που έχει η Ελλάδα στην συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, έχουν την αξία και τη σημασία τους, όμως οι υπερβολές συνήθως επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ν.Μ.

 3 Απριλίου 2019 


5.
Τα μυθεύματα της Κυβέρνησης 
περί «εκτοπισμού της Τουρκίας» από τα Σκόπια!

Αφού η Κυβέρνηση έκανε την «ζημιά» με την βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών (τα αρνητικά της ήδη τα διαπιστώνουμε καθημερινά) και αφού διαπίστωσε ότι κατακρημνίζεται δημοσκοπικά, ιδιαίτερα στην Μακεδονία προσπαθεί με διάφορα αφηγήματα που καταλήγουν μάλλον σε… διηγήματα να ανακαλύψει τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας που κύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ «and friends»!

Ένα από αυτά τα μυθεύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας για το χθεσινό επιτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι ο πολυδιαφημισμένος «Έλεγχος του Εναερίου Χώρου» της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα που είναι στην πραγματικότητα μία κουτοπόνηρη απόδοση στα Ελληνικά του Νατοϊκού « Αir policing» που αποτελεί Πολιτική του ΝΑΤΟ! Βέβαια κάπου εκεί ο κ. Πρωθυπουργός χωρίς να ξέρει και τι ακριβώς είναι το μπέρδεψε το πράγμα μεταξύ «Μίκρας και Μακεδονικών κρασιών»!

Αυτή η πονηρή και βαρύγδουπη απόδοση, είναι μία απλή αποστολή ειρηνικής περιόδου και αφορά την αναχαίτιση – αναγνώριση αγνώστων επικινδύνων ιχνών και άλλων πιθανών ιπταμένων ασύμμετρων απειλών (NATO Renegade Concept). Όταν η ίδια η χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει δικά της μέσα μέσω ΝΑΤΟ καλείται γειτονική χώρα να καλύψει αυτή την αποστολή. Κάτι που το τόνισε και ο κ. Ζάεφ ίσως για να μην «στενοχωρήσει» την Άγκυρα. Η Ελλάδα το έχει κάνει αυτό εκ περιτροπής με την Ιταλία τόσο για την Αλβανία όσο και για το Μαυροβούνιο. Το γνωρίζατε; Μάλλον όχι γιατί ποτέ αυτή η αποστολή νατοϊκής ρουτίνας δεν είχε διαφημιστεί, όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τα Σκόπια, για να αποδείξει την δήθεν ελληνική «διείσδυση» μετά την Συμφωνία των Πρεσπών! Τα Α/Φ σταθμεύουν σε επιφυλακή στην χώρας τους και ίπτανται όταν απαιτηθεί. Που είναι λοιπόν αυτός ο…. Έλεγχος για τον οποίο μας λένε; 

Ότι και να λέει λοιπόν Τσίπρας, Αποστολάκης και φιλικός τους Τύπος δεν πρόκειται για… αεροπορική προστασία! Πρόκειται όμως πρωτίστως για μία κατ’ αρχήν Νατοϊκή διαδικασία που καθορίζεται από την Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ACO-SHAPE) και αφορά μέλη. Ξανατονίζω… μέλη! Όμως η «Βόρεια Μακεδονία» δεν είναι ακόμα μέλος και δεν αναμένεται να γίνει πριν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Γιατί λοιπόν μία τέτοια εξωθεσμική βιασύνη καθόσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πιέστηκε πάρα πολύ το ΓΕΕΘΑ να προετοιμάσει προσχέδιο σχετικής συμφωνίας χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που έχουν σχέση με διασύνδεση Ραντάρ, Κέντρων Ελέγχου περιοχής κλπ! Σε αυτούς που θα σπεύσουν να μας πουν «για να προλάβουμε την Τουρκία» ας αποκαλύψουμε ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Άγκυρα για κάτι τέτοιο. Μάλλον η Κυβέρνηση έσπευσε για να θριαμβολογήσει χθες για τα πόσα «πόσα πολλά πέτυχε» με αυτή την … «Πατριωτική» κατά τον Τσίπρα Συμφωνία.

Ο φιλικός στην Κυβέρνηση Τύπος αλλά και διάφοροι σχετικοί άσχετοι επανέλαβαν ως επιχείρημα την ατάκα Κοτζιά περί «εκτοπισμού της Τουρκίας» προκειμένου να πειστεί μέρος της κοινής γνώμης ότι παράγονται θετικά αποτελέσματα για την Χώρα. Ανενδοίαστα θα τα χαρακτήριζα όλα αυτά επιεικώς αφελή!

Είναι γνωστό ότι εδώ και 25 χρόνια, όλες τις κρατικές και κοινωνικές δομές στα Σκόπια ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τους Τούρκους με τις «αρμόδιες» υπηρεσίες τους! Ίσως να μην γνωρίζουν ότι πάνω από το 60% των στελεχών των ΕΔ τους έχουν εκπαιδευτεί είτε στην Τουρκία, είτε από Τούρκους εκπαιδευτές στα Σκόπια. Η ηγεσία του μικρού Στρατού των βορείων γειτόνων μας ακόμα και αυτή την περίοδο πηγαινοέρχεται στην Άγκυρα. Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα απομακρύνει την Τουρκία των 80 εκ, του δεύτερου σε νούμερα ισχυρότερου Στρατού του ΝΑΤΟ, της μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας και που ήταν «δίπλα» τους όλα αυτά τα χρόνια, για να «βάλουν μέσα» την Ελλάδα! Παρεμπιπτόντως να ρωτήσουμε το δίδυμο Τσίπρα – Αποστολάκη γιατί μέσα στους επιχειρηματίες που τους συνόδεψαν δεν ήταν κανείς από την Αμυντική Βιομηχανία;

Ο εν αποδρομή Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ας αναλογιστεί τι ζημιά έχει κάνει με την εθνικά άκρως βλαπτική Συμφωνία των Πρεσπών! Μπορεί να γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της πολιτικής εξαπάτησης και τα προηγούμενα χρόνια να «έπιασε» αλλά καλό είναι να πάψει να θριαμβολογεί και να δημιουργεί μύθους που θα λειάνουν την σκληρή πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός. Κάνατε μεγάλη ζημιά!

  Κωνσταντίνος Λουκόπουλος,
αντιστράτηγος ε.α., επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal».

 3 Απριλίου 2019 

* * *

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμφωνούν  πάντα με τις απόψεις που δημοσιεύονται στα εκάστοτε - χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού -  αναρτώμενα  κείμενα τρίτων.Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα κείμενα των αναρτήσεων εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται. 
 Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.