Τα πέντε σενάρια για το Brexit μετά τη νέα παράταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Halloween Brexit: «Φάρσα ή κέρασμα» οι έξι μήνες παράταση; 
(2) Η συναίνεση Μέι και Κόρμπιν βέλτιστη λύση για το Brexit.


Αν η συμφωνία διαζυγίου, που συνήφθη από την Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν απ' αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν την περασμένη νύκτα σε μια αναβολή του Brexit η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019.

Αν η συμφωνία διαζυγίου, που συνήφθη από την Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν απ’ αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

Τα πιθανά σενάρια:

Έξοδος με συμφωνία την 1η Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε μέχρι τώρα ανίκανη να κάνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια Συνθήκη Αποχώρησης, η οποία ρυθμίζει τα του διαζυγίου, και μια Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Αν και η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Αποχώρησης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ποντάρει στην Πολιτική Διακήρυξη για να επιτύχει έναν συμβιβασμό που να μπορεί να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με αυτόν τον στόχο, η επικεφαλής των Συντηρητικών άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί επίσης να οργανώσει μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο πάνω σε διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της πριν από τις 22 Μαΐου, διότι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν το καταφέρει, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την ΕΕ την 1η Ιουνίου.


Έξοδος με συμφωνία αργότερα

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά την 1η Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει πως έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Αν η συμφωνία διαζυγίου περάσει το στάδιο του Κοινοβουλίου στη διάρκεια του Ιουνίου, οι Βρετανοί θα βγουν από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί τον Ιούλιο, την 1η Αυγούστου κ.ο.κ..

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου θα εξετασθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το Brexit.


«No deal»

Το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σήμαινε μια βίαιη έξοδο και χωρίς μεταβατική περίοδο ούτε σχέδιο για τη συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Έπειτα από 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η χώρα θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπόκειται πλέον στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το διαζύγιο αυτό θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ τη στιγμή των ευρωεκλογών τον Μάιο, αλλά αρνηθεί να συμμετάσχει σ’ αυτές.

Το «no deal» θα μπορούσε επίσης να συμβεί την 31η Οκτωβρίου, αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της στο τέλος της προθεσμίας των έξι μηνών.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους εν όψει αυτού του ενδεχομένου, έστω κι αν οι 27 και οι βρετανοί βουλευτές λένε πως δεν το θέλουν.

Βουλευτικές εκλογές

Μπορεί να προκηρυχθούν αν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν καταφέρουν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για το Brexit.

Εκλογές μπορεί επίσης να οργανωθούν έπειτα από ενδεχόμενη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. 

«No Brexit»

Μια τέτοια στροφή, η οποία υποστηρίζεται από μια μειοψηφία βουλευτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Η επιλογή της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αναφέρθηκε από το Εργατικό Κόμμα κατά τις συνομιλίες του με την κυβέρνηση, αλλά αυτή επανέλαβε πως είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση των άλλων κρατών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11/4/2019


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             



REUTERS/POOL

 1.
Halloween Brexit: «Φάρσα ή κέρασμα» 
οι έξι μήνες παράταση; 

Από τις 29 Μαρτίου στις 12 Απριλίου και τώρα στις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα που στον αγγλοσαξονικό κόσμο ο «τρόμος» ανακατεύεται με τη φάρσα, οι ψυχές υποτίθεται ότι αναζητούν την αθανασία και οι ζωντανοί, με πολύ θόρυβο, προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα. Το νέο Brexit θα είναι Halloween, εκτός εάν ώς τότε το βρετανικό κοινοβούλιο έχει καταφέρει να «ξορκίσει» την πολιτική κρίση και η χώρα έχει επιτέλους αποφασίσει ποιον δρόμο επιθυμεί να ακολουθήσει για να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στην Τερέζα Μέι - και κατ’ επέκταση στο βρετανικό κοινοβούλιο - την τελευταία διορία τους για το Brexit μοιάζει πολύ με το «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα») που είθισται να λένε τα παιδιά την ημέρα του Halloween γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το έθεσε ξεκάθαρα ως τελεσίγραφο: «Τελειώσαμε. Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου και συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ειδεμή έξοδος την 1η Ιουνίου. Παρακαλώ μη σπαταλήσετε και αυτόν τον χρόνο».

Τα υπόποιπα δεδομένα είναι ίδια και απαράλλακτα. Η συμφωνία αποχώρησης, και άρα και το backstop (το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων) παραμένουν  αμετάβλητα, το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης που τη συνοδεύει είναι το μόνο διαπραγματεύσιμο. Συνεπώς, το αν το Brexit θα έχει τη «γλυκιά γεύση» που φαντάστηκαν οι Βρετανοί όταν το ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 ή θα εξελιχθεί στη χειρότερη φάρσα της ιστορίας τους επαφίεται στη δική τους κρίση και διάθεση συνεργασίας.   

Brexit: Έξι μήνες προθεσμία

Η παράταση του Brexit είναι «ευέλικτη», υποστήριξε ο Τουσκ: δεν είναι ούτε η τόσο μακρά, που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το Λονδίνο, ούτε όμως και η πιο σύντομη (τέλη Ιουνίου) που επιθυμούσε διακαώς η Τερέζα Μέι. Τι σημαίνει αυτό για την ίδια;

Σίγουρα, οι έξι μήνες παράταση είναι μία πολιτική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί στα χέρια της. Η ίδια άλλωστε είχε δεσμευτεί τις προηγούμενες ημέρες ότι «ως προωθυπουργός» δεν θα μπορούσε να δεχτεί καμία άλλη παράταση πέραν του Ιουνίου, ήτοι τη συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές.  

Το σενάριο αυτό είναι επίσης βέβαιο ότι δεν ικανοποιεί τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της, οι οποίοι φοβούνται ότι έξι μήνες ίσως δεν είναι αρκετός χρόνος για να την κατεβάσουν από τον «θρόνο» της ή να πατήσουν «reset» και να στήσουν από την αρχή τη στρατηγική τους για το Brexit.

Έξι μήνες όμως είναι αρκετός χρόνος για τη Μέι, προκειμένου να διαπραγματευτεί ένα ηπιότερο Brexit είτε με τους Εργατικούς είτε με το κοινοβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεχομένως την τελωνειακή ένωση. Ανοιχτό παραμένει επίσης το σενάριο του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ορισμένες πηγές πάλι θέλουν τη Μέι αποφασισμένη να παραμείνει στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έως ότου καταφέρει να περάσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία που επί δύο χρόνια διαπραγματευόταν με τις Βρυξέλλες.

Γιατί στις 31 Οκτωβρίου;

Το Halloween Brexit ήταν έκπληξη για τους περισσότερους παρατηρητές. Έως χθες το μεσημέρι, ως πιθανότερες ημερομηνίες εξετάζονταν είτε τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τα τέλη Μαρτίου του 2020. Οι γαλλογερμανικές διαφωνίες ωστόσο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής κρίσης υπήρξαν πολύ έντονες. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή της «Guardian» μάλιστα, η αναλογία ήταν «26 προς 1».

Η Άγκελα Μέρκελ ήταν ίσως η μοναδική ηγέτιδα στην Ένωση, η οποία είχε από νωρίς διαμηνύσει τη διάθεσή της για συμβιβασμό, συμφωνώντας με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι μία μακρά παράταση δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέρκελ και Μέι είχαν μάλιστα μία χαλαρή στιγμή, αστειευόμενες για το σχεδόν ολόιδιο σακάκι τους.  

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του ήταν αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί λίγο προτού σπάσει. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε μεγάλη αναβολή του Brexit, αλλά για άλλον λόγο. Η Ε.Ε. – υποστήριξε – βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «εκβιασμό» από μία μελλοντική βρετανική κυβέρνηση να μπλοκάρει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν υπονόησε μία βρετανική κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ίσως ένας ευρωσκεπτικιστής Τόρις ή εν πάση περιπτώσει ένας σκληροπυρηνικός του Brexit. Με αυτή τη λογική, σύμφωνα πάντα με την «Guardian», ο Γάλλος πρόεδρος ήταν αυτός που εισηγήθηκε τον αποκλεισμό του Λονδίνου από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων της Ε.Ε.  

Της Μάρως Βακαλοπούλου

11 Απριλίου 2019

Δείτε ακόμα

 2.
Η συναίνεση Μέι και Κόρμπιν βέλτιστη λύση για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να εγκαταλείψει κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της και οι Εργατικοί την ιδέα του δεύτερου δημοψηφίσματος. Γιατί είναι προτιμότερη μια παράταση ως τον Δεκέμβριο. Ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος. 

Μια αίσθηση συμβιβασμού πλανάται στον αέρα. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να αποτελέσουν σημείο καμπής. Δεν έχω ιδέα αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταλήξουν κάπου. Μπορεί και όχι. Αλλά έχουν μια καλή ευκαιρία να εκπληρώσουν έναν άμεσο στόχο καθοριστικής σημασίας: μια συμφωνία την Τετάρτη από τους ηγέτες της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παράταση της επίσημης διορίας του Brexit, που λήγει την Παρασκευή.
Στην τελευταία του συνάντηση, το συμβούλιο επέμεινε σε μια πολιτική διέξοδο ως προϋπόθεση για μια μεγαλύτερη παράταση. Η διέξοδος πλέον υπάρχει: μια διακομματική διαδικασία. Είναι κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν.

Μειώνει την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit και ταυτόχρονα αυτήν ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η Ε.Ε. έχουν προετοιμαστεί για ένα άτακτο Brexit. Οι ειδικοί στον τομέα των ιατρικών συσκευών φοβούνται πως σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία θα δημιουργηθούν σημαντικές ελλείψεις και στις δύο πλευρές. Γνωρίζαμε για τα πιθανά προβλήματα εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν είχα υπόψη ότι και η Ε.Ε. βασιζόταν στις εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήταν ανεύθυνο για τους πολιτικούς να επιδιώξουν ένα άτακτο Brexit, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα ρίσκα αυτά.

H άλλη ακραία επιλογή θα ήταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Θα είχε κάποιες ελπίδες, αν προτεινόταν αντί ενός άτακτου Brexit μόλις είχαν αποκλειστεί όλες οι άλλες επιλογές. Αλλά υπήρξαν στο ενδιάμεσο άλλες εξελίξεις.

Η κα Μέι ορθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της ενότητας του συντηρητικού κόμματος, αφότου οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχώρησης τρεις φορές. Η θητεία της ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού θα λήξει φέτος. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεργαστεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για να επιτύχει μια διακομματική πλειοψηφία. Αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο μου θυμίζει λίγο τους μεγάλους συνασπισμούς της Γερμανίας, οι οποίοι σχηματίζονται όποτε είναι αδύνατο για κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να σχηματίσει πλειοψηφία.

Είναι εξαιρετικά ειρωνικό ότι τη στιγμή της αποχώρησής του το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια τόσο ευρωπαϊκή συμπεριφορά.

Θα ήμουν υπέρ μιας παράτασης ως τον Ιούνιο, όπως έχει υποστηρίξει η κα Μέι ή ως το τέλος Δεκεμβρίου. Μια διορία ως τον Ιούνιο έχει νόημα από την άποψη πως ό,τι πρέπει να αποφασιστεί τώρα μπορεί να αποφασιστεί σε μερικές εβδομάδες. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ανάγκη να συμφωνήσει η κα Μέι με τον κ. Κόρμπιν στα συγκεκριμένα σημεία ενός ήπιου Brexit. Μου άρεσε η κάπως γενική πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Οικονομικών, υπέρ μιας μόνιμης τελωνειακής ένωσης. Δεν υπάρχει νόημα να συζητάει κανείς συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το στάδιο, γιατί οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί χρόνια διαπραγματεύσεων. Το μόνο που χρειάζεται να επιτύχει η κα Μέι και ο κ. Κόρμπιν είναι να καταλήξουν σε μια συναίνεση για τις πολιτικές αρχές του Brexit.

H κα Μέι θα πρέπει να μετακινήσει μία από τις κόκκινες γραμμές της. Οι Εργατικοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Κόρμπιν. Και οι δύο συμφωνούν πλέον να μπει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση.

Το πιο δύσκολο ερώτημα θα είναι το εξής: θα σεβόταν τον συμβιβασμό ένας νέος συντηρητικός ηγέτης και πρωθυπουργός;

Αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία η νέα διορία. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης παράτασης. H πιο λογική διορία θα ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Η Μέι δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το κόμμα της ως τότε. Μια παράταση ως τον Δεκέμβριο θα πήγαινε πέρα από την κρίσιμη για τους Ευρωπαίους ηγέτες περίοδο αυτό το φθινόπωρο, κατά την οποία πρέπει να ρυθμίσουν σημαντικά ζητήματα: τον διορισμό των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσουν τον απόηχο των ευρωπαϊκών εκλογών.

Aν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρατείνει τη διορία ως το 2020, μπορεί να βρει απέναντί του τον Μπόρις Τζόνσον ως ηγέτη των Συντηρητικών και μέλος του επιφανούς κύκλου τους. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Δεκέμβριο ως το τελικό όριο της αποχώρησης της κας Μέι, για να διασφαλίσει ότι θα κάνει τη συμφωνία με αυτήν.

Mια παράταση επί τη βάσει διακομματικών διαπραγματεύσεων θα ικανοποιούσε τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δίκιο που αντιτίθεται σε μια άνευ όρων παράταση. Αλλά θα έπρεπε να συμφωνήσει σε έναν έξυπνο συμβιβασμό. Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να επιμείνει να δεσμευτούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να παρατείνουν ξανά τη διορία. Τούτο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καταλαγιάσει τη σύγχυση που επικρατεί στο βρετανικό κοινοβούλιο και να μας γλιτώσει από περαιτέρω ηλίθιες τροπολογίες όπως εκείνες που προσπαθούν να βγάλουν από το τραπέζι το άτακτο Brexit.

Η στρατηγική της κας Μέι δεν είναι εγγυημένη. Οι διακομματικές συνομιλίες μπορεί να αποτύχουν. Μπορεί να υπάρξει πολιτικό ατύχημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μπορεί να γίνουν βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι ενός δεύτερου δημοψηφίσματος δεν θα το στηρίξουν αυτό. Ούτε οι υποστηρικτές του άτακτου Brexit. Aυτό που δεν γνωρίζω είναι κατά πόσον όσοι είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν θα αποδειχθούν περισσότεροι από όσους δεν είναι.

Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως ένας διακομματικός συμβιβασμός είναι ο μόνος δρόμος προς ένα συντεταγμένο Brexit πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Του Wolfgang Munchau
Financial Times 

 https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/
article-ft-gr/1674783/h-synainesh-mei-kai-kormpin-h-veltisth-lysh-gia-to.html
 9/4/2019