Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου: Ο μοναδικός κομμουνιστής δήμαρχος της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
 Τουρκία: Μια παράξενη χώρα.

Η πρώτη κίνηση του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, όταν εξελέγη δήμαρχος της πόλης του, ήταν να κατεδαφίσει τους τοίχους γύρω από το γραφείο του σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της διαφάνειας.

Ως ο μοναδικός κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία σήμερα, ο 50χρονος Ματσόγλου κερδίζει θαυμαστές, αλλά έχει συγκεντρώσει και επικριτικά σχόλια για την καινοτόμο προσέγγισή του σε μια χώρα που τελεί επί 17 χρόνια υπό την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν.

Η πρώτη κίνηση του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, όταν εξελέγη δήμαρχος της πόλης του, ήταν να κατεδαφίσει τους τοίχους γύρω από το γραφείο του σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της διαφάνειας.

Αρνείται να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και έχει αναρτήσει τα οικονομικά στοιχεία του δήμου στην είσοδο του κτιρίου, στη διάθεση δηλαδή κάθε δημότη.

Ως ο μοναδικός κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία σήμερα, ο 50χρονος Ματσόγλου κερδίζει θαυμαστές, αλλά έχει συγκεντρώσει και επικριτικά σχόλια για την καινοτόμο προσέγγισή του σε μια χώρα που τελεί επί 17 χρόνια υπό την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να γνωρίζει ο λαός τι συμβαίνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP από το γραφείο του.

«Αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί προσβολή από κανέναν» λέει.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ματσόγλου εξελέγη δήμαρχος του Τούντζελι (της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται στη μέση της ανατολικής Ανατολίας και ήταν γνωστή ως Ντερσίμ), μιας πόλης οι κάτοικοι της οποίας είναι κούρδοι αλαουΐτες αριστερών πεποιθήσεων και ελάχιστα θρήσκοι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη του θητεία ως δημάρχου.

Το 2014 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Οβατζίκ, η οποία επίσης βρίσκεται στην επαρχία Τούντζελι, πάλι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του καθιέρωσε μια σειρά από δημοφιλή μέτρα, ανάμεσά τους η ενίσχυση της γεωργίας και οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές.

Ο Ματσόγλου, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως «ο κομμουνιστής δήμαρχος», δήλωσε ότι ανέλαβε ένα δήμο με «άδεια ταμεία», με όλα τα έσοδά του να έχουν κατασχεθεί.

Το 2014 τις δημοτικές εκλογές στο Τούντζελι κέρδισε το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ωστόσο επικεφαλής του ανέλαβε στη συνέχεια ένας «kayyum», ένα πρόσωπο διορισμένο από την κυβέρνηση του Ερντογάν, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους δήμους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Όχι κομμουνιστής, αλλά σοσιαλιστής»

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Ματσόγλου δεν αυτοχαρακτηρίζεται «κομμουνιστής δήμαρχος, αλλά σοσιαλιστής».

Αν με ρωτήσετε «Είστε σοσιαλιστής; Στηρίζετε τον κομμουνισμό; Φυσικά και είμαι, αλλά σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός έχει ξεφύγει, το να είσαι κομμουνιστής ή το να θεωρείται κομμουνιστική μια πόλη φαντάζει υπερβολικό».

Το Τούντζελι έχει, ιστορικά, αριστερό παρελθόν.

Το 1938, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την περιοχή για να καταστείλει μια εξέγερση Κούρδων, που αντιστέκονταν στην εξουσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που ανακηρύχθηκε το 1923.

Το 2011 ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, απολογήθηκε για τη δολοφονία περισσότερων από 13.000 Κούρδων κατά την επίθεση – ο πρώτος κρατικός άρχοντας που το κάνει.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Ντερσίμ, αλλά οι εθνικιστές το θεωρούν προσβολή προς τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο οποίος ονόμασε την πόλη Τούντζελι.

Ο Ματσόγλου ανάρτησε στο γραφείο του μια ταμπέλα που γράφει: «Η ονομασία, η εξουσία και η απόφαση εναπόκεινται στο λαό του Ντερσίμ», γεγονός που προκάλεσε κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται απομονωμένος επειδή υπερασπίστηκε τον κομμουνισμό, ο Ματσόγλου απάντησε στο AFP: «Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια από πλευράς του τουρκικού λαού».

«Αν σήμερα, ακόμα και οι εκπρόσωποι της μπουρζουά πολιτικής μιλούν για παραγωγή και για συνεταιρισμούς, αυτή είναι μια νίκη για εμάς».

Σε εθνικό επίπεδο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας είναι ένα περιθωριακό κόμμα και δε διαθέτει βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Ως δήμαρχος του Οβατζίκ, ο Ματσόγλου ξεκίνησε έναν συνεταιρισμό για να προωθήσει το οργανικό μέλι και τα ρεβίθια, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διατέθηκαν σε φοιτητές πανεπιστημίου από φτωχές οικογένειες.

Ο Ματσόγλου θέλει να επεκτείνει το μοντέλο του σε όλη την Τουρκία.

Από δήμαρχος, μελισσοκόμος

Η επαρχία του Τούντζελι πλήττεται από τη σύρραξη ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι Δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο στρατός εξακολουθεί να έχει σημεία ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή, με τους ενόπλους αντάρτες να βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά.

Οι ντόπιοι πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον Ματσόγλου και η επαρχία δείχνει ότι αλλάζει.

Ο Μαχμούτ Τουτάν, ένας ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου στο Οβατζίκ, λέει ότι τον περασμένο χρόνο η περιοχή γέμισε από τουρίστες.

«Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια σε αυτή την κοιλάδα» λέει ο Τουτάν δείχνοντας ένα χωριό ορεινό.

«Κάποια μέρα οι κάτοικοι του χωριού τού ζήτησαν να εργαστεί για το καλό τους. Έτσι ξεκίνησε».

Ο Ματσόγλου ασχολείται με το κομμουνιστικό κίνημα από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε μεγάλα όνειρα, το επόμενο που θέλει να κάνει είναι να γίνει μελισσοκόμος.

«Στ’ αλήθεια, αυτό είναι που θέλω πιο πολύ να κάνω…» λέει.

Κι όταν η κουβέντα επιστρέφει στην πολιτική, ο Ματσόγλου αρνείται να σχολιάσει τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατάγεται από το Τούντζελι.

«Αν βρίσκονται στο σωστό δρόμο οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές; Νομίζω πως όχι».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

5 Μαΐου 2019 


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ              








Kurdish Residents Return to Their Devastated City in Southeast Turkey:
https://www.theatlantic.com/photo/2016/03/kurdish-residents-return-to-their-devastated-city-in-southeast-turkey/472122/

 Τουρκία: Μια παράξενη χώρα.

-Θέλω να πάω στην Κολονία. Να κάνω σπουδές ιατρικής. Κατόπιν θέλω να γίνω Γερμανίδα πολίτης», δήλωσε μια νεαρή φοιτήτρια κατά τις εκδηλώσεις για την Γιορτή της Εθνικής Κυριαρχίας και των Παίδων στις 23 Απρίλη.

Παρολίγον να λυντσαριστεί από τους φιλοκυβερνητικούς εθνικιστές.

****

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμως διαμαρτυρήθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ξεκίνησε από την 1η Απρίλη να κάνει μαθήματα κουρδικής γλώσσας.

Παρότι η επίσημη τουρκική ιδεολογία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους πολίτες της και ότι μάχεται μονάχα ενάντια στους αποσχιστές τρομοκράτες!

Η τουρκική γλώσσα είναι ένας από τους πυλώνες του τουρκικού εθνικισμού. Η Άγκυρα, για τον λόγο αυτό, ήδη από το 1925 θεωρεί πως εάν η κουρδική γλώσσα χρησιμοποιείται ελεύθερα, εκείνοι θα μπορέσουν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος!

****

Θεωρητικά σύμμαχοι, οι δυο συνέταιροι της Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας, το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) και το ΜΗΡ του Μπαχτσελί (άκρα δεξιά) έχουν αρχίσει τα αλληλομαχαιρώματα μετά την εκλογική ήττα της 31ης Μαρτίου. Σε δυο επαρχίες της Καστανομής στην Μαύρη Θάλασσα, οι υποψήφιοι του ΑΚΡ κέρδισαν τους δήμους που πριν διοικούσαν οι άνθρωποι του ΜΗΡ. Οι τοπικοί πρόεδροι του ΜΗΡ, που πριν εργάζονταν ως δημοτικοί υπάλληλοι, τοποθετήθηκαν από τους νέους δημάρχους στις υπηρεσίες καθαριότητας. Ο πρόεδρος του ΜΗΡ δήλωσε όλος οργή: «Εάν αγγίξουν τα φύλλα, θα κόψουμε τα δέντρα τους».

****

Οι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας, δηλαδή του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρνήθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα να συστήσουν μια εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση της επίθεσης κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο επιτιθέμενος, μέλος του ΑΚΡ, γρονθοκόπησε τον ηγέτη του CHP κατά την κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη, που έχασε την ζωή του στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και το σύνολο των εκπροσώπων της κυβέρνησης χαρακτήρισαν την επίθεση ως «πράξη διαμαρτυρίας».

****

Η κα Μπέσρα Ερόλ, μητέρα του Ντενίζ, που σκοτώθηκε μαζί με άλλες 32 νέους κατά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στις Βάτνες (στα συριακά σύνορα) στις 20 Ιουλίου του 2015, καταδικάστηκε σε επτάμιση χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά της ήταν τα λόγια της μπροστά στον τάφο του γιου της. «Του είχα πει να μην πάει αλλά εκείνος δεν άκουσε. Δυστυχώς τον σκότωσαμε. Το κρίμα για όλα τα παιδιά είναι στον λαιμό μας. Μίλησα με την κα Εμινέ Ερντογάν (την σύζυγο του Ερντογάν). Χάσαμε τα παιδιά μας. Πως ζείτε ήρεμοι, χωρίς τύψεις; Λέτε ότι είστε μουσουλμάνοι. Μόνο εκείνοι που τυραννιούνται είναι μουσουλμάνοι. Κούρδοι, Τούρκοι, Αλεβίτες, Κυρκασιανοί ή ακόμη και από την Ζάζα. Δεν έχει σημασία. Όλοι άνθρωποι είναι. Πραγματικά τρέμουν τις μητέρες. Τρέμουν τις κηδείες μας.

Τα δικαστικά κιτάπια είναι γεμάτα από τέτοιες καταδίκες.

****

Η σιδερένια πόρτα των 100 κιλών του εβραϊκού νεκροταφείου του Τσορλού στην επαρχία της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη εκλάπη. Το νεκροταφείο ανακαινίστηκε και περιβάλλεται από τείχη το 2015. Η αστυνομία συνεχίζει την αναζήτηση για να συλλάβει τους κλέφτες!

****

Παράλληλα, η Κούρδισσα βουλευτής κα Λεϊλά Γκιουβέν είναι σε απεργία πείνας εδώ και 176 ημέρες. Περίπου 5.000 κρατούμενοι είναι επίσης σε απεργία πείνας σε περισσότερες από 15 φυλακές της χώρας. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ηγέτη του ΡΚΚ, που βρίσκεται σε απομόνωση εδώ και οκτώ χρόνια στις φυλακές του νησιού του Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά. Οι απεργοί πείνας ζητούν απλά την εφαρμογή του νόμου. Οι φυλακισμένοι έχουν σύμφωνα με τον νόμο το δικαίωμα να συναντήσουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τους δικηγόρους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τουλάχιστον επτά φυλακισμένοι απεργοί πείνας έδωσαν τέλος στην ζωή τους.

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης στην Τουρκία δεν γνωρίζει για αυτά τα τραγικά γεγονότα. Στην κυβέρνηση, όσοι το γνωρίζουν, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πράξη αποσχιστικής τρομοκρατίας!

Ραγκίπ Ντουράν

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/toyrkia-mia-parakseni-xora

5/5/2019