Το θηριώδες χάσμα του πλούτου στην Αμερική διευρύνεται.


Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve "τρελλαίνονται" να επιδαψιλεύουν επαίνους στην οικονομία αυτό το διάστημα, χρησιμοποιώντας όρους όπως "πλήρης απασχόληση" και "αξιοσημείωτα θετική πορεία" χωρίς ιδιαίτερη συγκράτηση. 

Ωστόσο, νέα έρευνα από την ίδια την Fed δείχνει ότι η υγεία της οικονομίας είναι πραγματικά μια εικόνα που εξαρτάται από τη "γωνία παρατήρησης". 

Με άλλα λόγια, η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι σημαντικότατο κριτήριο. Μια σταθερή οικονομική επέκταση και ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας μόλις που μπορούν να καλύπτουν τις βαθιές ανισότητες όσον αφορά το εισόδημα και τον πλούτο, κάτι που τελικά οδηγεί τα αμερικανικά νοικοκυριά σε πολύ διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις μεταξύ τους. 

Η έκθεση της Fed δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι το φτωχότερο 50% των Αμερικανών συνθλίβεται κυριολεκτικά υπό το βάρος των αυξανόμενων ανισοτήτων. 


"Το κορυφαίο 10% -με μωβ και πράσινο χρώμα- κατέχει ένα μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο μερίδιο του συνολικού πλούτου των ΗΠΑ, ενώ το κάτω μισό (η λεπτή κόκκινη περιοχή) κατέχει ελάχιστα ορατό μερίδιο", σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Fed σε έκθεση όπου περιγράφονται τα νέα δεδομένα σχετικά με τις ανισότητες, τα οποίο είναι πιο επικαιροποιημένα σε σχέση με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. 

Το γράφημα δείχνει ότι, "ενώ η συνολική περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών έχει τετραπλασιαστεί σε ονομαστικές τιμές από το 1989 (για την ακρίβεια είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη), η αύξηση αυτή έχει καταγραφεί σαφώς περισσότερο στην κορυφή παρά στα χαμηλότερα κλιμάκια”. 

Το 2018, το πλουσιότερο 10% κατείχε το 70% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών, σε σχέση με το 60% του 1989. Το μερίδιο που διοχετεύθηκε στο υψηλότερο 1% του πληθυσμού "πραγματοποίησε άλμα στο 32% του πλούτου πέρσι, όταν το 1989 ήλεγχε το 23%". 

"Η αύξηση του μεριδίου του πλούτου του πλουσιότερου 10% της κοινωνίας ήλθε εις βάρος των νοικοκυριών εκείνων που στην κλίμακα κινούνται μεταξύ του 50ης και της 90ής θέσης όσον αφορά το εισόδημα στην εκατοστιαία κλίμακα", αναφέρει η έκθεση. 

Το μερίδιο πλούτου αυτής της κατηγορίας μειώθηκε κατά 29% την ίδια περίοδο. Το κατώτερο 50% της κλίμακας είδε ουσιαστικά μηδενικά καθαρά κέρδη τα τελευταία 30 χρόνια, οδηγώντας το ήδη πενιχρό ποσοστό του συνολικού πλούτου τους σε μόλις 1% από το 4% προ τριακονταετίας.

Του Pedro Nicolaci da Costa 

7/6/2019