Οι θρασύτατοι Τούρκοι, η δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ-Ευρώπη: Η ευκαιρία για τον αδιαίρετο Ελληνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων
 λόγω φόβου “κρίσης στο Αιγαίο” και της ατολμίας των Ευρωπαίων!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Οι θρασύτατοι Τούρκοι, η δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ-Ευρώπη: 
Η ευκαιρία για τον αδιαίρετο Ελληνισμό. 

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι ένα ξαφνικό και αναπάντεχο γεγονός. Η Τουρκία δεν ξεκίνησε την επεκτατική δραστηριότητά της από την εποχή που εξουσιάζει ο Ερντογάν. Έχει βαθιές ρίζες και τώρα αποκτά δύναμη και ο τουρκικός ισλαμοφασισμός.
  • «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες» τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων».

Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκρουόμενα συμφέροντα μέσα από τα οποία λειτουργεί η ΕΕ και τη συνήθη νωχελική και τις περισσότερες φορές ισορροπημένη αντίδρασή της για μια σειρά διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, η αναφορά σε «στοχευμένα μέτρα» μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα αξιοπρόσεκτο βήμα καταδίκης των παράνομων τουρκικών πράξεων. Βέβαια, από την στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, η αντίδραση απέναντι στην Τουρκία θα έπρεπε να ήταν άμεση και σκληρή, με πολιτικά και οικονομικά μέτρα, όπως συνέβη για άλλες χώρες, που, ούτε καν είναι μέλη της ΕΕ.

Για 45 ολόκληρα χρόνια, η Τουρκία κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους και καταβάλλει συστηματική προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με τους εκατοντάδες χιλιάδες έποικους, αλλά στην ουσία κανένας δεν την ενόχλησε γι’ αυτό το διαρκές έγκλημά της. Ακόμα και τώρα, αν οι εξελίξεις με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν επηρέαζαν δικά της συμφέροντα και δικούς της επιχειρηματικούς κολοσσούς, ενδεχομένως η ΕΕ ούτε καν θα έκανε λόγο για «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

Η κλοπή κυπριακού εδάφους, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ο εποικισμός που αποτελεί έγκλημα πολέμου, η παράνομη παρουσία σαράντα και πλέον χιλιάδων στρατευμάτων κατοχής και η βάρβαρη καταπάτηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών (που είναι εγγυημένες για τους πολίτες της ΕΕ) ουδέποτε τα διαχειρίστηκε ως δική της υπόθεση, ως ευρωπαϊκή.

Τόσο η ΕΕ, όσο και ο ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ουδέποτε έθεσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη κατάργησης της τουρκικής κατοχής και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντάσσονται στο πλαίσιο της πάγιας επεκτατικής πολιτικής της σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής.

Να δείτε που και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην επικείμενη (8-10 Ιουλίου) έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία θα συμπεριλαμβάνει και αναφορές στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, θα καλεί και πάλι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για αποκλιμάκωση της έντασης, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Η υποκριτική στάση της διεθνούς κοινότητας -ειδικότερα των οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων που έχουν ρόλο και επιρροή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου- συνθέτει την πτυχή του πλαισίου που επηρεάζει καθοριστικά τις προοπτικές για την απελευθέρωση, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Η άλλη πτυχή που έχει καθοριστική συμβολή στην πορεία των πραγμάτων αφορά τους Ελληνοκύπριους και γενικότερα τον Ελληνισμό. Για παράδειγμα, πώς γίνεται σχεδόν κάθε φορά που ένας Ελληνοκύπριος ηγέτης (είτε πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε αρχηγός κόμματος) συναντάται ή συντρώει με κάποιον αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώς να ακολουθεί δήλωση ή ενέργεια ή απόφαση εκ μέρους των Τούρκων, με την οποία εδραιώνονται τα τετελεσμένα της κατοχής και ενισχύεται ο τουρκικός επεκτατισμός;

Μήπως οι συζητήσεις σ’ αυτές τις συναντήσεις «κοινωνικού χαρακτήρα» επικεντρώνονται τελικά στη λεγόμενη «ρεαλιστική αποτύπωση» της πραγματικότητας επί του εδάφους και ότι δήθεν η λύση δεν μπορεί να αγνοεί τα τετελεσμένα που επέφερε ο διαχωρισμός με το πέρασμα του χρόνου; Με βάση την παραπάνω θεωρία, ορισμένοι Ελληνοκύπριοι (και Ελλαδίτες) πολιτικοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε μεγάλο μέρος των τουρκικών απαιτήσεων (για στρατεύματα, εγγυήσεις, ιδιοκτησία, βέτο κλπ) ώστε να λυθεί το Κυπριακό. Κάποιοι άλλοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η μόνη προοπτική που απομένει είναι η λύση «δυο κρατών».

Ελπίζουμε, χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρχηγοί κομμάτων όταν συναντώνται με εκπροσώπους του ψευδοκράτους ή ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων ή Τούρκους αξιωματούχους να μην τσαλαπατούν τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που οι ίδιοι αποδέχτηκαν, αλλά πάνω απ’ όλα να μην παραμερίζουν την έννοια του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Εάν λοιπόν η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται ευάλωτη, διχασμένη και υποχωρητική, τότε περιορίζονται και οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο τουρκικός επεκτατισμός σε όλα τα επίπεδα.
  • Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η κάπως υπολογίσιμη αυτή τη φορά αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως για τους δικούς της οικονομικούς λόγους) έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, η δρομολογούμενη ιστορική ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα με τη Δύση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μία ευκαιρία για τον Ελληνισμό ώστε να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανακοπής του τουρκικού επεκτατισμού και απελευθέρωσης των κατεχομένων κυπριακών-ευρωπαϊκών εδαφών.

Τώρα, που οι πειρατές της Μεσογείου αποθρασύνθηκαν ακόμη περισσότερο και προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε Ευρώπη και Αμερική, ας ενεργοποιηθεί επιτέλους το αγνό, πέρα από κόμματα και ψευτοπολιτικά διλήμματα, το πατριωτικό και αποδεσμευμένο από ποικιλόμορφα ιδιοτελή ντόπια και ξένα συμφέροντα κομμάτι του αδιαίρετου Ελληνισμού, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

21/6/2019


       ΣΧΕΤΙΚΑ   ΚΕΙΜΕΝΑ            



 Σκίτσο του Ηλία Μακρή 

Μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων
 λόγω φόβου “κρίσης στο Αιγαίο” και της ατολμίας των Ευρωπαίων!

Οι Ευρωπαίοι “σύμμαχοι” προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην στεναχωρήσουν τον Ερντογάν και την Τουρκία. Προσφέρουν σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ την ελάχιστη υποστήριξη με δηλώσεις και υποσχέσεις ότι κάποια στιγμή ίσως και να πάρουν κάποια μέτρα κατά της Τουρκίας που επιτίθεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η ζημιά που προκαλούν στην Ελλάδα έχει να κάνει και με την οικονομία της! Γι΄ αυτή την οικονομία για την οποία έβαλαν τη χώρα σε “χειρουργείο χωρίς αναισθησία” επί σχεδόν μια δεκαετία. Η αδυναμία των Ευρωπαίων να κάνουν τα αυτονόητα φαίνεται ότι προκαλεί φόβο σε επενδυτές και τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μαζική πώληση ομολόγων! Οι “σοφοί” των Βρυξελλών κάνουν ξανά το θαύμα τους…

Άνθρωποι που παρακολουθούν τα οικονομικά επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αυτή την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα 5μηνου που ανακοινώθηκαν ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, συνεπώς η μόνη αιτία που μπορεί να δικαιολογήσει τις πωλήσεις είναι ο φόβος για ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο”.

Οι Ευρωπαίοι αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά τελείως απαράδεκτοι και οι δικαιολογίες για “τις δυσκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες” είναι πολύ φθηνές. Από τον Μάρτιο έχουν γίνει τέσσερις συνεδριάσεις για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Κύπρου και μονίμως Γερμανοί και Ολλανδοί κάνουν ότι μπορούν για να “ρίξουν στα μαλακά” τον Ερντογάν”! Μόνο που μ΄ αυτό τον τρόπο προκαλούν και επιπλέον προβλήματα στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται το προσφυγικό όπως λένε για να δικαιολογήσουν την ατολμία τους να βάλουν την Τουρκία στη θέση της. Ή τέλος πάντων δεν φοβούνται κυρίως αυτό. Τα 80 και πλέον δις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν θέλουν να ρισκάρουν! Σ΄ αυτά δεν υπολογίζονται τα “προενταξιακά κονδύλια” που έχουν δοθεί στην Τουρκία.

Γι΄ αυτό το λόγο “τσαλακώνουν” περισσότερο και από τον Ερντογάν το διεθνές δίκαιο και αρνούνται να κάνουν τα αυτονόητα.

Αρκεί να διαβάσει κάποιος το κείμενο της απόφασης για να καταλάβει …που έχουμε μπλέξει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την EEAS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχοθετημένων μέτρων.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να αξιοποιείται το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».

Από Militaire News - 22/06/2019 



  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  

Θόδωρος Καρυώτης: Αν η Τουρκία τρυπήσει την υφαλοκρηπίδα 
στο Καστελλόριζο… (22/6/2019)

Η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν «δεν θα τολμούσαν να το κάνουν, εάν ήταν Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου». Βέβαια, η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα γνωρίζει ποια είναι τα θαλάσσια σύνορά της και δεν μπορεί να τηρεί την δικαιολογημένη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση ενός τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή του Καστελόριζου και να στείλει και τις ναυτικές της δυνάμεις για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από την τουρκική παραβατικότητα. Απλώς, να γνωρίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας.

Αλλά για να αξιολογήσουμε σωστά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να σταθούμε στη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Σήμερα το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο».

Η μοιρασιά ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν, για πολλά χρόνια, ότι το Καστελόριζο αποτελεί το κομβικό πρόβλημα για την μοιρασιά της ανατολικής Μεσογείου. Το Καστελόριζο δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης διεκδικώντας τίτλο τόσο για ΑΟΖ, όσο και για υφαλοκρηπίδα. Έτσι, το Καστελόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος και της ΕΕ, αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
- Η παγίδα Άτσεσον
- Κανείς δεν έδωσε σημασία
- Τα νησιά, ο εφιάλτης της Τουρκίας
- Δεν επιτρέπονται μονομερείς οριοθετήσεις, UNCLOS: Άρθρο 74.  

- Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα;
(...)


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ:
https://slpress.gr/ethnika/an-i-toyrkia-trypisei
-tin-yfalokripida-sto-kastellorizo/

Βαγγέλης Γεωργίου: Πως να πάρεις S-400 
και να μη τα χαλάσεις με τους Αμερικανούς (22/6/2019)

Συνηθίζεται σε ελληνικά ΜΜΕ να παρουσιάζονται ή να αναδημοσιεύονται ενδιαφέροντα άρθρα από ξένους αναλυτές, όσον αφορά τις οικονομικές και γεωπολιτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η γειτονική Τουρκία. Αν οι αναλύσεις είναι έγκυρες, τότε είναι εξαιρετικά ωφέλιμες τέτοιες παρουσιάσεις. Ωστόσο, είναι λιγότερο συχνό το φαινόμενο να δίνονται στο ελληνικό κοινό ολόκληρες αναλύσεις που είναι μάλλον υποστηρικτικές στην Τουρκία. Πρόσφατα, το German Marshall Fund, ένα πανίσχυρο αμερικανικό think tank που προωθεί τις ευρωατλαντικές σχέσεις, δημοσίευσε μεταξύ άλλων μια ενδιαφέρουσα ανάλυση.

Ενδεικτικά, πρόκειται για ένα think tank που προωθεί και σχετική αρθρογραφία για τη «Μακεδονία» αντί για «Βόρεια Μακεδονία». Ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου λοιπόν, Nicholas Danforth, παρακινεί το αμερικανικό establishment να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία ακόμα και αν η τελευταία αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

Στην ανάλυσή του, μεταφέρονται οι απόψεις τουρκικών κέντρων, όπως για παράδειγμα ότι η Τουρκία αναγκάζεται να προμηθεύεται τέτοιου είδους συστήματα και να απομακρύνεται από το ‘αμερικανικό στρατόπεδο’ λόγω της απειλητικής ενίσχυσης που παρέχουν οι ΗΠΑ και Ισραήλ στην Κύπρο! Το άρθρο του ειδικού για τουρκικά θέματα Danforth έχει τη σημασία του για τον τρόπο διαμόρφωσης/επηρεασμού πολιτικών στην Ουάσινγκτον.


Επίσης ο Nicholas Danforth είναι από τους ειδικούς που εξισώνουν τις μειονοτικές πολιτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας! «Στην περίπτωση της Κύπρου» έχει υποστηρίξει «η εισβολή της Τουρκίας το 1974 ήταν τόσο για την υπεράσπιση της στρατηγικής της θέσης όσο και για την προστασία της τουρκικής κοινότητας του νησιού«. Ας δούμε λοιπόν πως ερμηνεύει ο εν λόγω αναλυτής την αμερικανοτουρκική διαμάχη και τι προτείνει για να ξεπεραστεί η κρίση: (...)


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ:
https://slpress.gr/diethni/pos-na-pareis-s-400
-kai-na-mi-ta-chalaseis-me-toys-amerikanoys/