Τα ελληνοτουρκικά και η “κομματική μυωπία”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 (1) Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. 
(2) «Φωτογραφίζει» έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο. 

Σκίτσο του Μ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

Ο προβλέψιμος Ερντογάν και οι απρόβλεπτοι “δικοί” μας! 
Τα ελληνοτουρκικά και η “κομματική μυωπία”

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος Δρ Παντείου – Οθωμανολόγος και Δικηγόρος, έχει για χρόνια πολλά μελετήσει τον Ερντογάν και σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του “φωνάζει”: “Ο Ερντογάν ΔΕΝ είναι απρόβλεπτος”. Έχει δίκιο. Ο Τούρκος πρόεδρος μας λέει τι θα κάνει και το κάνει. Γι΄ αυτό και η μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου πέριξ του Καστελόριζου, είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Απρόβλεπτοι και γι΄ αυτό πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από τον κ.Σταθακόπουλο ή κάποιον άλλο επιστήμονα, είναι οι “δικοί” μας! Δείχνουν να έχουν “παραδοθεί” στην ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι , οι Αμερικανοί ή κάποια “θεϊκή δύναμη” θα παρέμβει την κατάλληλη στιγμή και θα μας υποστηρίξει. Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν θέμα μόνο στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε για την τηλεμαχία τους! Όλοι “μέτρησαν” το στενό κομματικό τους συμφέρον και κακά τα ψέμματα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμάχησαν για να μην δώσουν στο κυβερνών κόμμα και τον αρχηγό του να “παίξει” μια τελευταία ζαριά.

Καμία απολύτως κίνηση δεν έχει γίνει από κανέναν για να σταλεί ένα μήνυμα ομοψυχίας για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Έχει δίκιο να παραπονείται ο Μητσοτάκης που δεν τον έχει πάρει ένα τηλέφωνο ο Τσίπρας , αλλά κι εκείνος με τη σειρά του μάλλον δικαιούται να πιστεύει ότι θα εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές όχι, γιατί μόνο όχι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα μπορούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αυτός να έπαιρνε πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των αρχηγών. Μόνο κέρδος θα ΄χε. Αλλά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι “όμηροι” των κομματικών τους επιτελείων που έχουν άλλα μέτρα και σταθμά.

Και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στο θέμα των ελληνοτουρκικών με στόχο να κερδίσουν εντυπώσεις.

Ακόμη και τώρα πάντως, υπάρχει χρόνος να βρεθούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο “αυτοματοποιημένα” θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τουρκική κίνηση. Μην ψάχνουμε πάλι τελευταία ώρα τους κανόνες εμπλοκής…

Με λίγα λόγια οι προσωπικοί και κομματικοί εγωϊσμοί τοποθετούν σε δεύτερο πλάνο τα ελληνοτουρκικά τα οποία είναι προφανές ότι θα απασχολήσουν σύντομα κι όχι με ευχάριστο τρόπο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Είναι απορίας άξιο πως οι “μονομάχοι” της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου έχουν κατορθώσει να τιθασεύσουν τις ανησυχίες τους για τα ελληνοτουρκικά και να ασχολούνται μόνο με τα ποσοστά τους και την αυτοδυναμία! Σ΄ αυτό το τελευταίο θέμα θα επανέλθουμε ,γιατί είναι προφανές ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Και τα εθνικά θέματα πρωτίστως. Όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον ζει σε άλλο κόσμο…

Από Militaire News - 26/06/2019  

           ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ           



 1.
Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. 

Η τελευταία σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χρονολογείται ακριβώς πριν είκοσι χρόνια, όταν «ιδιωτικοποιήθηκε» η ελληνική εξωτερική πολιτική και το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη/αρπαγή του Αμπντουλά Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Η κρίση έληξε με τον διεθνή εξευτελισμό της Αθήνας. Ακολούθησε η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και ο εκλογικός εξοστρακισμός της παλιάς κραταιάς κεμαλικής φρουράς και η άνοδος των συντηρητικών του AKP και του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εικοσαετία 1999-2019 είναι η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία περίοδος κατά την οποία άνθησε το διμερές εμπόριο, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τουριστικές ροές, δημιουργήθηκαν θεσμοί και προσδοκίες διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα, έγινε μία ουσιαστική προσπάθεια οι δύο χώρες να αποκτήσουν ουσιαστικά πλαίσια συνεργασίας σε πεδία χαμηλής πολιτικής. Φυσικά η ένταση δεν έλειψε, αλλά διατηρήθηκε σε χαμηλά και απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όμως, οι συνθήκες, οι δηλώσεις και ο εκνευρισμός θυμίζουν άλλες εποχές. Οι αιτίες είναι πολλές και γνωστές. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η αποτυχία των διπλωματικών φιλοδοξιών της Άγκυρας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και η απομόνωση της που γίνεται πιο επώδυνη από την προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τις απειλές της Άγκυρας. Και μπορεί στην Συρία να κατάφερε η τουρκική εξωτερική πολιτική να εξουδετερώσει τον κουρδικό «κίνδυνο», αλλά και σε αυτή την περίπτωση ήταν η Ρωσία, η ισχύς της και ο στρατιωτικός της οπορτουνισμός που ευθύνεται και λιγότερο η αποφασιστικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Και φυσικά, υπάρχει και η διελκυστίνδα με την Ουάσιγκτον.

Αν πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω, αυτό θα ήταν ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Άγκυρα δεν «αντέχει» μια διπλωματική ήττα στην Κύπρο. Για την Άγκυρα, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώς δεν μπορεί να υπάρξει ερήμην και σε αντίστιξη με τα Τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα.

Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες. Η Άγκυρα δεν μπλοφάρει. Από την στιγμή που οι προσπάθειές της να προσεταιρισθεί κράτη της περιοχής για να προχωρήσουν σε οριοθετήσεις παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα απέτυχαν, η δημιουργία τετελεσμένων με ίδια μέσα ήταν μονόδρομος. Και θα συνεχίσει. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι αν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο έτσι ώστε να κατοχυρώσει με την χρήση βίας τις προτιμήσεις της. Θα έλεγα πως ενώ δεν είναι αυτοσκοπός, μία ένταση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση είναι μέσα στα σενάρια της τουρκικής ηγεσίας. Αν στην Άγκυρα έχουν πειστεί ότι έτσι θα αποκτήσουν θέση στο τραπέζι των εξελίξεων, τότε η ανάλυση κόστους-οφέλους για το ενδεχόμενο μιας κρίσης αποκτά θετικό πρόσημο.

Αυτό βεβαίως έχει και μία ακόμη οδυνηρή διάσταση για τη Ελλάδα. Η ελληνική αποτροπή έχει καταρρεύσει. Η Άγκυρα θεωρεί είτε ότι δεν έχουμε την απαραίτητη ισχύ είτε ότι δεν έχουμε το στομάχι. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο χρόνος είναι λίγος αλλά η Αθήνα πρέπει να (έχει ήδη) σχεδιάζει την αντίδρασή της στο χειρότερο σενάριο. Είναι εξωφρενικό να μιλάμε για μια τέτοια προοπτική αλλά δυστυχώς ο Θουκυδίδης εξακολουθεί να αρνείται επίμονα να απαξιωθεί. Και ενώ ο σχεδιασμός για το απευκταίο είναι απαραίτητος, άλλο τόσο είναι απαραίτητη μια ευφυής στρατηγική που θα οδηγεί στην αποκλιμάκωση. Οι δίαυλοι με την άλλη πλευρά πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. 

 Κώστας Υφαντής,
 καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
 και στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωσταντινούπολης

https://www.liberal.gr/apopsi/i-tourkia-den-mplofarei/257166#.XRKPiUw0TKw.facebook
 26 Ιουνίου 2019 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους
 τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αγκυρα.

2.
«Φωτογραφίζει» έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο.

Η ευρύτερη περιοχή των θαλασσίων ζωνών που περιβάλλουν το συμπλέγμα του Καστελλόριζου αναδεικνύεται στόχος για τουρκικές γεωτρήσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία «δεν πρέπει καν να το σκεφθούν να κάνουν γεώτρηση στο Καστελλόριζο», ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Εχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν καταγράφονται αφενός ως σχολιασμός όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφετέρου ως υπενθύμιση του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, ο κ. Ερντογάν υπονόησε –για ακόμα μια φορά– ότι σκοπός της Αγκυρας είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ για να αποτρέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν προσέθεσε πως «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. (...)

Μέχρι να επιτύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. ψευδοκράτος)».

Πρακτικά, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παρέμενε και χθες στην Αττάλεια, όπου, όπως γίνεται γνωστό από αρκετές πηγές, εφοδιάζεται με όσα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση γεώτρησης. Ο τελικός προορισμός του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, αν και οι Τούρκοι, δημοσίως τουλάχιστον, υποδεικνύουν τα ανατολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα νότια της Καρπασίας. Οσο καταγράφεται η ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το «Φατίχ» και προετοιμάζεται η κάθοδος του «Γιαβούζ», η Λευκωσία εξακολουθεί να κινητοποιείται διπλωματικά. Χθες, στα δημόσια έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναρτήθηκε η τελευταία επιστολή της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Πόλυς Ιωάννου, με την οποία κοινοποιούνται οι τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα εις βάρος της Κύπρου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Χθες, κατεγράφη μια ενδιαφέρουσα κάθοδος ακόμη ενός ερευνητικού πλοίου του τουρκικού στόλου, του «TCG-Cubuklu», το οποίο νωρίς το πρωί εξήλθε στο Αιγαίο από τα Στενά, δίχως ωστόσο να είναι σαφές προς τα που πλέει. Οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) παρακολουθούν διακριτικά και αυτή την κινητικότητα. Το «Cubuklu», όπως και το «Τσεσμέ», είναι παλαιού τύπου ερευνητικό πλοίο και χρησιμοποιείται τακτικά από την Αγκυρα σε δραστηριότητες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Αναζήτηση διαύλων

Παρά την ένταση που επικρατεί, Αθήνα και Αγκυρα αναζητούν διαύλους. Κατά την πρώτη συνάντηση για τη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα, η τουρκική αντιπροσωπεία μετέφερε μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη. Μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανή αύριο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές ο κ. Ακάρ επισκέφθηκε τους βασικούς ηγέτες των κεμαλικών και εθνικιστικών κομμάτων στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), Μεράλ Ακσενέρ (IYI) και Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP), προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, είναι ωστόσο σαφές ότι στην Τουρκία υπάρχει γενικότερη ανησυχία για όσα συμβαίνουν και στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

https://www.kathimerini.gr/1030800/article/
epikairothta/politikh/fwtografizei-ereynes-konta-sto-kastellorizo
26/6/2019




                ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             


Στα ύψη το θερμόμετρο με Τουρκία - Κλιμακώνεται ο ρητορικός πόλεμος.
https://slpress.gr/ethnika/sta-ypsi-to-thermometro-me-toyrkia
-klimakonetai-o-ritorikos-polemos/

Απτόητος ο Ερντογάν - Εγκαταλείπουν ξένοι ειδικοί τον 'Πορθητή'.
https://slpress.gr/ethnika/aptoitos-o-erntogan
-egkataleipoyn-xenoi-eidikoi-ton-porthiti/

Ο εκβιασμός της Τουρκίας: Ή μοιρασιά του αερίου ή δικές μου γεωτρήσεις.
https://slpress.gr/ethnika/o-ekviasmos-tis-toyrkias
-i-moirasia-toy-aerioy-i-dikes-moy-geotriseis/

Τα οθωμανικά οράματα και το μετέωρο βήμα του Ερντογάν.
https://slpress.gr/ethnika/ta-othomanika-oramata
-kai-to-meteoro-vima-toy-erntogan/


* * *

 Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.