Ιταλία: Κυβερνητική κρίση με φόντο την ανίατη οικονομία.

ΣXETIKA KEIMENA:
(1) Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια 
το φόβητρο της Ευρώπης.
(2) «Βόμβα» Σαλβίνι: Ετοιμάζει επιστροφή στην ιταλική λιρέτα 
«εάν χρειαστεί» - Δημιουργεί παράλληλο νόμισμα.


 Ιταλία: Κυβερνητική κρίση με φόντο την ανίατη οικονομία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έδωσε τελεσίγραφο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ότι αν δεν ξεπεράσουν τις κόντρες και δεν επιταχύνουν την κυβερνητική δράση θα βρεθούν αντιμέτωπα με την παραίτησή του. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Ιταλία με την οποία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε το 2018 αντί να μειωθεί όπως απαιτείτο, στήνοντας το σκηνικό για μια πιθανή σύγκρουση με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Απαντώντας στο τελεσίγραφο του Κόντε, ο αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε πως δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης  και πως είναι έτοιμος να συναντήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους όποτε το θελήσουν εκείνοι, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο συνασπισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να καθυστερήσει την έγκριση των μέτρων που ο ίδιος επιθυμεί. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις της Λέγκα για ένα μέτρο “ενιαίου φορολογικού συντελεστή” και την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις. Πάντα λέγαμε “ναι” σε αυτά τα μέτρα με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Η ανίατη οικονομία της Ιταλίας

Η οικονομία της Ιταλίας είναι άρρωστη και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να συμφωνήσει για τη θεραπεία - ούτε στο εσωτερικό του ούτε με τις Βρυξέλλες, γράφει το Politico. Από τότε που Πέντε Αστέρια και Λέγκα ανέλαβαν τα ηνία στην Ιταλία οι αμφιβολίες για το ιδρυτικό κράτος - μέλος της ΕΕ εντείνονται. Στην απρόβλεπτη στάση της Ρώμης στην εξωτερική πολιτική έρχονται να προστεθούν τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Ο Ιταλός ασθενής».

Η οικονομική εφημερίδα σημείωνε λίγο πριν τις ευρωεκλογές: «Οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ιταλική οικονομία αποτελούν αναμφίβολα απειλή για την ΕΕ. Ακόμα και το ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς λύση. Στον προεκλογικό αγώνα ενόψει ευρωεκλογών ο υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υπόσχεται ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να αλλάξει τους κανόνες, κυρίως εκείνους που αφορούν τον προϋπολογισμό. Αρκετοί ιταλοί πολιτικοί επικρίνουν την απουσία ιταλικής επιρροής στις Βρυξέλλες. Κανείς όμως δεν σκέπτεται ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις σοβαρές αδυναμίες τις ιταλικής οικονομίας».

Την ίδια ώρα, βάσει στοιχείων, ζοφερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της βιομηχανίας στην ιταλική χερσόνησο. Η εφημερίδα Il Mattino της Νάπολης επισημαίνει ότι «είναι τουλάχιστον 140 οι ανοικτές υποθέσεις που αφορούν τη βιομηχανία και εκκρεμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορούν περίπου 200.000 εργαζομένους, οι 80.000 εκ των οποίων στον Νότο. Όμως μέσα σε αυτές τις ανοικτές υποθέσεις, περίπου 80.000 εργαζόμενοι μπορεί να μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι, μόνο με τα επιδόματα ανεργίας και χωρίς καμία ελπίδα να βρουν αλλού εργασία».

Η κρίση αγκαλιάζει ολόκληρους τομείς, τη βαριά βιομηχανία, την ένδυση, τις τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο. Στα τέλη του έτους, η συνολική δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας ενδέχεται να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Whirlpool, η υπόθεση μίας αναδιάρθρωσης είναι σχεδόν αδύνατη.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι βγήκε νικήτρια στις ευρωεκλογές με το 34,3% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό της εταίρο και τροφοδοτώντας τις φήμες ότι μπορεί και να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει αυτοδύναμη. Ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι και ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, που είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ανταγωνίζονται και συγκρούονται σχεδόν καθημερινά για διάφορα θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τη διαφθορά και βεβαίως για την οικονομία.

Ο Σαλβίνι είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% στο έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία. «Μέχρι να φτάσουμε την ανεργία στο 5% θα δαπανούμε ό,τι πρέπει και αν διαμαρτυρηθεί κάποιος στις Βρυξέλλες, δεν μας νοιάζει», είπε σε δημοσιογράφους στη Βερόνα. 

Δριμεία ήταν η κριτική που του άσκησε ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Περούτζια χαρακτήρισε ανεύθυνη ενέργεια την πρόκληση εντάσεων στις αγορές με το να μιλά κανείς για την αύξηση του χρέους και τόνισε ότι αντί για αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παρά την αντίδραση του εταίρου Λουίτζι ντι Μάιο, μετά τις δηλώσεις του Σαλβίνι το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας έφτασε σε υψηλό διμήνου.

Κομισιόν: Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω

Το τεράστιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος και την επόμενη χρονιά, ενώ η ανάπτυξη της χώρας παραμένει ασθενική, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εκ νέου τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ρώμης.

Οι Βρυξέλλες αναθεώρησαν πτωτικά την ήδη απαισιόδοξη πρόβλεψη για την ιταλική οικονομία, που τώρα εκτιμούν ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,1% φέτος αντί για 0,2% που είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο. Η χώρα αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, λιγότερο από το 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου και αρκετά χαμηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης του 1,9% το 2018. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα ανακάμψει στο 1,5% το 2020.

Το ιταλικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 133,7% του ΑΕΠ φέτος και να φθάσει στο 135,2% το 2020, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν. Το έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και να ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ξεπερνώντας το όριο του 3,0% που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η πρόβλεψη δείχνει την «προκατειλημμένη στάση» των Βρυξελλών, ενώ οι δύο «θορυβώδεις» κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν για το τι είναι σημαντικό. Αίσθηση δε προκάλεσε η δήλωση - εκτίμηση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και ιδρυτή του LC Macro Advisors, Lorenzo Codogno: «Οδεύουμε προς ένα ίσως προεπιλεγμένο σενάριο. Δεν μπορούμε καν να αποκλείσουμε την έξοδο από την ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά. Αν και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, είναι αλήθεια ότι η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το γερασμένο δημόσιο χρέος της κατά 84,5 δισ ευρώ.

Μειώσεις φόρων υπόσχεται ο Σαλβίνι

Παρά τις προειδοποιήσεις για παραβίαση των ορίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και εκτροχιασμού της Ιταλικής οικονομίας ο υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην έγκριση ενός flat tax (ενιαίου φόρου). Ωστόσο κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, όταν η Ρώμη έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες να μην υπερβεί το 2%.

Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται πως με την επιβολή ενιαίου φόρου μια μόνον κλίμακα για όλους τους πολίτες, η Ιταλία «μπορεί να δυσκολευτεί λίγο στην αρχή αλλά μετά θα ανακάμψει θεαματικά και θα μειωθεί οπωσδήποτε και η φοροδιαφυγή, η οποία είναι τεράστια πληγή». Ο ενιαίος φόρος θα κοστίσει στο κράτος γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Treasury, ενώ η Λέγκα λέει ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στα 13 δισεκατομμύρια. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αντίθετα πιστεύει ότι ένας σταθερός ενιαίος φόρος θα ωφελούσε τους πλουσιότερους πολίτες και σε καμία περίπτωση του φτωχότερους. Αναλυτές δε υπογραμμίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία και σε όλη την κοινωνική πολιτική, λόγω έλλειψης πόρων.

Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι, προς το παρόν, θέλει μόνο να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του. Και τα κατάφερε στις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με τα Πέντε Αστέρια, που συνεχίζουν την πτώση τους. 

4/6/2019


       ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ       




1.
Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδιδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg . «Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγαλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1684318/bloomberg-to-ellhniko-hreos-den-einai-pia-to-fovht.html?fbclid=IwAR1QO2XsFZzUdsL5JiVE3RonWmdp13vezwafF1gcDooR-_VVloPG1cboEBg

 1 Ιουνίου 2019 



2.
«Βόμβα» Σαλβίνι: Ετοιμάζει επιστροφή στην ιταλική λιρέτα 
«εάν χρειαστεί» - Δημιουργεί παράλληλο νόμισμα.

Δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.

Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.

H ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.

Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.

Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.

Και όπως σημειώνει, εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις των πιστωτών -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.

«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας -τρίτης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 η Λέγκα απέσπασε 17,4%, ποσοστό που κατάφερε να διπλασιάσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές με 34,3%.

Ο Σαλβίνι θα μπορούσε να πιέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν είδει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες. Και η απειλή και μόνον ενός παράλληλου νομίσματος σε μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 2,3 τρισ ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το 11% της οικονομίας της ΕΕ.

  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/777938
_vomva-salvini-etoimazei-epistrofi-stin-italiki-lireta-ean

5/6/2019