Οι S-400 και η συνάντηση της Οσάκα: Το μείζον ζήτημα για την Αμερική δεν έχει λήξει…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Ο επικίνδυνος Πούτιν,
η αθώωση του Ερντογάν από τον Τραμπ,
η απροστάτευτη Κύπρος.
Ο επικίνδυνος Πούτιν,
η αθώωση του Ερντογάν από τον Τραμπ,
η απροστάτευτη Κύπρος.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με την κόρη του Ιβάνκα στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, LUKAS COCH
Οι S-400 και η συνάντηση της Οσάκα:
Το μείζον ζήτημα για την Αμερική δεν έχει λήξει…
Με μια κίνηση που στόχευε και στο θυμικό, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επηρέασε τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατ’ ανάγκην προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών αντιβαλλιστικών συστοιχιών S-400 που τόση αναταραχή έχει προκαλέσει τελευταία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Το τουρκικό τέχνασμα φάνηκε αποτελεσματικό και ο Αμερικανός πρόεδρος, μη απομακρυνόμενος από την πάγια αμερικανική θέση περί γεωστρατηγικής χρησιμότητας του τουρκικού εδάφους και περί της σημασίας της Τουρκίας σε σχέση με τις οικονομικές, εμπορικές και άλλες συναλλαγές της με τις ΗΠΑ, φαίνεται να μη χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να μεταστραφεί. Ήταν αρκετή η προβολή, από τον κ. Ερντογάν, της άρνησης του προέδρου Ομπάμα να προμηθεύσει στην Άγκυρα το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot ώστε να μεταπεισθεί ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος ότι η Τουρκία είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.
Για τη στιγμή τουλάχιστον, η ενόχληση της αμερικανικής γραφειοκρατίας για την προτίμηση, από την Άγκυρα, του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, δείχνει να έχει μετριαστεί. Με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι “το πρόβλημα των S-400 θα εξεταστεί” και, παράλληλα, να αφήνει στην πλευρά του περιθώρια ελιγμών προκειμένου να μη κλονιστούν περισσότερο οι σχέσεις με την Τουρκία. Η τοποθέτηση του κ. Τραμπ διατυπώθηκε και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χωρίς να προβληθεί, όπως εικαζόταν από τους διεθνείς παρατηρητές, νέα έκφραση δυσφορίας.
Εκμεταλλευόμενη την ήπια αμερικανική στάση στην Οσάκα, η Τουρκική προεδρία, σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους του κ. Ερντογάν που πρόσφατα μειώθηκε από τη διατεταγμένη επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπως και από την όλη η φιλολογία για τρώση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων λόγω των S-400, υπογράμμισε και αυτή την επιθυμία του προέδρου Τραμπ για λύση του προβλήματος χωρίς να ζημιωθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Παράλληλα, όμως, φρόντισε να προβληθεί δεόντως ο προβληματισμός του Τούρκου προέδρου για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ “που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία τους”.
Το θέμα δεν έχει λήξει και αυτή ήταν η πρώτη φάση των δηλώσεων των δύο πλευρών μέσα στον αναβρασμό των συνεννοήσεων των G20. Όπως ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, θα ακολουθήσει διερεύνηση των διεξόδων για την αναστολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως και για μεθόδευση “για την αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεών τους στο τετραπλάσιο”.
Η αμερικανική πλευρά βρέθηκε μπροστά σε μια προετοιμασμένη επιχειρηματολογία της Άγκυρας η οποία γνωρίζει καλά να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αξία των μετοχών της. Απομένει τώρα να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι εισηγήσεις της αμερικανικής διοίκησης προς τον πρόεδρο Τραμπ.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σύντομα άλλαξε γνώμη τόσο σε σχέση με τους Κούρδους της Συρίας όσο και σε σχέση με την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος. Και αυτό, προφανώς, διότι η αμερικανική γραφειοκρατία είχε ισχυρή επιχειρηματολογία που φάνηκε ικανή να πείσει τον κ. Τραμπ να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Σύντομα και συγκεκριμένα μέχρι την παράδοση των S-400 στην Τουρκία, θα γίνει γνωστή η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα και η ικανοποίηση ή μη της τουρκικής πλευράς.
Γιώργος Κακλίκης,
πρέσβης επί τιμή
JUNE 30, 2019
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
hellasjournal
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL
Ο επικίνδυνος Πούτιν,
η αθώωση του Ερντογάν από τον Τραμπ,
η απροστάτευτη Κύπρος.
Αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν στη διεθνή πολιτική σκηνή και αφορούν άμεσα την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η ολομέλεια της Γερουσίας υπερψήφισε την Πέμπτη τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act) των Ηνωμένων Πολιτειών, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, περιέχονται σημαντικές αναφορές για μια διαφοροποιημένη αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρέχεται στήριξη στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ καταγράφονται και προϋποθέσεις για ενέργειες που πρέπει να κάνει η Κύπρος στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της «μη διευκόλυνσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».
Στο νόμο περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και υπογραμμίζεται ότι θα επιφέρει την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών F-35 και την έξοδο της Τουρκίας από τη διαδικασία παραγωγής των αεροσκαφών. Επίσης, καλείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να «εφαρμόσει πλήρως» τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) του 2017.
- Δυο μέρες μετά την έγκριση του νόμου από τη Γερουσία (σ.σ. αντίστοιχος νόμος αναμένεται να εγκριθεί και από την αμερικανική Βουλή), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στην Οσάκα της Ιαπωνίας (στο περιθώριο της συνόδου της G20), αντί να επικρίνει τον Ερντογάν για την εχθρική απόφασή του, επέκρινε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.
Μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός ηγέτης αθώωσε την Τουρκία για τη συμμαχία της με τη Ρωσία, δικαιολόγησε τον Ερντογάν που αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους και κατηγόρησε έναν Αμερικανό πρόεδρο για την «συστράτευση» τού Τούρκου ηγέτη με τον Πούτιν, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν μπορείτε να κάνετε μπίζνες με αυτό τον τρόπο».
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υποστήριξε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο Αμερικανός ομόλογός του τού υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
Και ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά με τους προέδρους ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας, στην ουσία το Κογκρέσο ζητά από τη μικρή Κύπρο να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Πούτιν και να μην του επιτρέπει να σταθμεύουν τα πλοία του για ανεφοδιασμό σε κυπριακά λιμάνια.
Αν το δούμε μόνο από την πλευρά των αμερικανικών συμφερόντων, η απαίτηση του Κογκρέσου είναι κατανοητή. Αλλά, πώς μπορεί η ημικατεχόμενη Κύπρος να έρθει σε ευθεία ρήξη με οποιαδήποτε μεγάλη χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν ο Ελληνισμός του νησιού προσπαθεί να επιβιώσει από τον Τούρκο κατακτητή;
- Μετά από 45 χρόνια παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εισηγήθηκε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και την κατάργηση της κατοχής. Αντίθετα, πέρα από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και την εξίσωση του θύτη με το θύμα, που, σε γενικές γραμμές τηρείται απ’ όλους (και από τη Γραμματεία του ΟΗΕ), το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον στηρίζουν -σιωπηλά ή φανερά- τον κατακτητή και τις παράνομες ενέργειές του.
Κάθε φορά που η Λευκωσία αναζητά «σανίδα σωτηρίας» επενδύει στην στήριξη της Μόσχας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αν ρωτήσουμε τους Κύπριους πρέσβεις που έχουν υπηρετήσει ως μόνιμοι αντιπρόσωποι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα μας διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες για αυτό το θέμα. Σίγουρα, η Μόσχα το κάνει για τους δικούς της λόγους και για τα δικά της συμφέροντα. Από την στιγμή όμως που η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στο ΣΑ «εχθρικά» απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Λευκωσία προσπαθεί να πιαστεί από κάπου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και τον τουρκικό επεκτατισμό.
Ακόμα και σήμερα, που επιδιώκεται και από τις δυο πλευρές η εμβάθυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» ΗΠΑ-Κύπρου, η Ουάσινγκτον επιμένει να επιδεικνύει μία ακατανόητη στάση στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήθεν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.
Στην ουσία, ταυτίζεται και πάλι με τις τουρκικές επιδιώξεις στο νησί, μεθοδεύοντας την κατάργηση της Δύναμης. Δηλαδή, αγνοεί το γεγονός ότι στην Κύπρο εξακολουθούν να υπάρχουν σαράντα χιλιάδες και πλέον τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και ότι οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο.
Οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προβούν σε προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη και με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί τους εδάφους. Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν αν αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη.
Πώς γίνεται λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος να στηρίζει τον ισλαμοφασίστα πρόεδρο μιας μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ που αγοράζει ρωσικούς πυραύλους σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και σε βάρος της ασφάλειας συμμαχικών χωρών της περιοχής (όπως της Ελλάδας) και την ίδια στιγμή να ζητείται από την ανυπεράσπιστη Κύπρο να έρθει σε αντιπαράθεση με τον επικίνδυνο Πούτιν;
- Παρεμπιπτόντως, ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε κρατηθεί παράνομα για δυο χρόνια στις τουρκικές φυλακές και σε κατ οίκον περιορισμό, κατέθεσε την Πέμπτη στην Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία. Το κύριο μήνυμα της κατάθεσής του ήταν ότι στην Τουρκία ο Χριστιανισμός θεωρείται «εθνική απειλή», όπως είπε.
Ο Μπράνσον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από το καθεστώς Ερντογάν ότι ήταν «τρομοκράτης», ανέφερε ότι η ίδια τακτική χρησιμοποιείται εναντίον άλλων ξένων χριστιανών που διαμένουν στην Τουρκία για να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ιδού, λοιπόν, ποιον αθωώνει, ποιον δικαιολογεί και ποιον επιβραβεύει ο Αμερικανός ηγέτης!
Αυτόν που συμμάχησε με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, σε βάρος των ΗΠΑ.
Αυτόν που στήριξε οικονομικά και στρατιωτικά το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτόν που φυλακίζει χιλιάδες συμπατριώτες του για τις ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Αυτόν που κατέχει ξένα εδάφη, καταπατά το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αυτόν που προσβάλλει και απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πανίκος Παναγιώτου
JUNE 30, 2019
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΑΠΟΨΗ: Θα δώσει τελικά ο Τραμπ τα F-35A στον Ερντογάν;
Απαντά ο Νικόλας Κατσίμπρας. (30/6/2019)
https://www.ptisidiastima.com/
will-trump-will-give-s400-in-turkey-or-not/
ΑΠΟΨΗ: Θα δώσει τελικά ο Τραμπ τα F-35A στον Ερντογάν;
Απαντά ο Νικόλας Κατσίμπρας. (30/6/2019)
https://www.ptisidiastima.com/
will-trump-will-give-s400-in-turkey-or-not/