Στο 181,9% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος.


 Στο 181,9% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος. 

Στο 181,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώθηκε το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το προηγούμενο τρίμηνο ο λόγος χρέους/ΑΕΠ ήταν 181,1% ή 334,5 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 177,9% ή 322,5 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, σε ύψος σχεδόν 270 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναλογεί σε μακροπρόθεσμα δάνεια, από τα προγράμματα στήριξης.

Αντίθετα, 61,5 δισ. ευρώ ευρώ αναλογεί σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια που έχει εκδώσει το Δημόσιο, καθώς η χώρα σταδιακά επιστρέφει στις αγορές δανεισμού μετά την κρίση.

Σημειώνεται ότι κατά την ίδια περίοδο, το χρέος των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 85,9% του ΑΕΠ τους, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2018, ήταν στο 85,1%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χρέος διαμορφώθηκε στο 80,7% του ΑΕΠ, από 80%, αντίστοιχα.

Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, κατέγραψαν η Ελλάδα (181,9%), η Ιταλία (134%), η Πορτογαλία (123%), το Βέλγιο (105,1%) και η Κύπρος (105%).

Το χαμηλότερο επίπεδο χρέους κατέγραψαν η Εσθονία (8,1%), η Βουλγαρία (21,2%) και το Λουξεμβούργο (21,3%).


Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 αύξηση του χρέους καταγράφηκε σε 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στο Βέλγιο (+3,1%), την Κύπρο (+2,5%), την Ιρλανδία (+2%) και την Ιταλία (+1,9%). Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Σουηδία (-2,5%), στη Σλοβενία (-2,3%), την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5% και στις δύο).

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πέντε κράτη-μέλη και συγκεκριμένα στην Κύπρο (+12,2%), στην Ελλάδα (+4,1%), στη Λετονία (+1,7%), στην Ιταλία (+1%) και στη Γαλλία (+0,3%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Σλοβενία (-7,6%), την Αυστρία (-4,4%) και την Ολλανδία (-4,2%). 

19 Ιουλίου 2019 


        ΣΧΕΤΙΚΑ   ΘΕΜΑΤΑ        


Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ


 Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο
 για το εμπορικό έλλειμμα.

Εντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα οποία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και εκτόξευση των εισαγωγών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,5% στο πεντάμηνο του έτους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 124 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών το οποίο αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 3,7% σε τρέχουσες τιμές (1,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,8% τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εξαγωγές καυσίμων παρουσιάζουν πτωτική τάση παρά την αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών, με αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,5% σε τρέχουσες τιμές (6,3% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 8,8%. Παράλληλα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 14,4%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,9%. 

Ισοζύγιο Κεφαλαίων 

Το Μάιο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε μικρή μείωση. 

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων 

Το Μάιο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 276 εκατ. ευρώ, κατά 223 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Μαΐου του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 134 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018. 

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών 

Το Μάιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 695 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από την Invel Real Estate B.V. (Netherlands).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 606 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 531 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 709 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 1,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 172 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 4,7 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 6,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και τη μείωση (κατά 782 εκατ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Μαΐου 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Μαΐου του 2018. 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

https://www.liberal.gr/economy/
anisuchia-sto-oikonomiko-epiteleio-gia-to-emporiko-elleimma/260255
 19 Ιουλίου 2019