Έσπασε το «φράγμα» του 2% το 10ετές - Ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα.




 Έσπασε το «φράγμα» του 2% το 10ετές
- Ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα.

Είναι αναμφίβολα μία ιστορική ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,98% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διασπώντας καθοδικά το ψυχολογικό «φράγμα» του 2% και πλέον όλα είναι πιθανά. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες πριν την πρώτη «ετυμηγορία» της Fitch για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αύριο ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται για μία ακόμη ιστορική συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ποσοτική χαλάρωση.

Όσο δημοσιεύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν βελτιώνεται – τουλάχιστον με τον ρυθμό που θα έπρεπε – και όσο πλησιάζει η ημέρα που η ΕΚΤ θα κάνει γνωστές τις προθέσεις της, τόσο αυξάνεται η τεράστια μανία των επενδυτών για ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε σήμερα στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,98% καταγράφοντας πτώση άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πλέον σε όλες τις διάρκειες, ακόμη και στο 25ετές, το ελληνικό δημόσιο απολαμβάνει επιτόκια χαμηλότερα του 3%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς έφτασε στο 1,045%, του 15ετούς υποχωρεί στο 2,465%, του 20ετούς στο 2,675% και του 25ετούς στο 2,927%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γερμανία να δανείζεται πλέον με αρνητικό επιτόκιο ακόμη και στην 20ετία, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αγγίζει ξανά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,4%. Μεγάλη πτώση εμφανίζουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές στο 1,534%.

Όπως έγκαιρα ενημέρωσε το Liberal.gr, στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μπουν οι βάσεις για νέα διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα. Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου ο Ντράγκι, λίγο πριν αποχωρήσει και δώσει τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ, θα αλλάξει το guidance λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2020 και ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πατήσει το κουμπί του QE.

Η μεγάλη έκπληξη του Ντράγκι θα είναι να ανακοινώσει τον δεύτερο γύρο του QE τη στιγμή που κανείς δεν το περιμένει. Σήμερα οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητες να ανακοινώσει η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Πάντως, πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι ο Ιταλός δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις και θα περιμένει έως τον Σεπτέμβριο. Είτε μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων είτε ενεργοποιήσει το QE, το πιθανότερο είναι ότι ο Ντράγκι δεν θα φύγει από την ΕΚΤ χωρίς να αφήσει τη δική του «κληρονομιά». Άλλωστε τον περιμένουν άλλες προκλήσεις στις οποίες η ΕΚΤ θα παίξει σημαντικό ρόλο…

Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων έχουν γεμίσει «τουρίστες αποδόσεων», επενδυτές δηλαδή που δεν έχουν πλέον συγκεκριμένη στρατηγική – αφού στις ανεπτυγμένες αγορές δεν βρίσκουν αυτά που θέλουν - και έχουν καταντήσει γυρολόγοι αναζητώντας επιτόκια που για τα δικά τους πρότυπα θεωρούνται ικανοποιητικά. 

 Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

24 Ιουλίου 2019 


            ΣΧΕΤΙΚΑ   ΚΕΙΜΕΝΑ            




 1.
ΕΥ: Πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα 
δηλώνουν 7 στους 10 ξένους επενδυτές.

Το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης φαίνεται να αποκαθίσταται σταδιακά, με τους ξένους επενδυτές να δηλώνουν διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους επί ελληνικού εδάφους, καθώς βλέπουν προοπτική ανάπτυξης, δεδομένης και της πολιτικής σταθερότητας που έχει επέλθει στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές για να περάσουν από τη θεωρία στην ... πράξη ξεκαθαρίζουν πως είναι επιτακτική η  ανάγκη υλοποίησης δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε η EY με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, αξιοποιώντας ένα δείγμα 202 στελεχών μεγάλων, ξένων επιχειρήσεων, οι μισές εκ των οποίων (110) έχουν ήδη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το 70% των επενδυτών θα πραγματοποιούσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Βάσει των στοιχείων του ΕΥ European Investment Monitor, η χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2009-2018), κατατάχθηκε στην 32η θέση ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων που προσέλκυσε, οι οποίες άγγιξαν τις 129, ήτοι το 0,27% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Δυστυχώς η κρίση δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να βελτιώσει τη θέση της όπως συνέβη με την περίπτωση της Σερβίας που αναρριχήθηκε από την 23η, στη 12η θέση, της Λιθουανίας που ανέβηκε 15 θέσεις από την 31η, στη 16η, αλλά και της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης που μεταπήδησε από την 36η, στη 18η.

Τρεις στις πέντε επενδύσεις στην Ελλάδα (60%, έναντι 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη) αφορούσαν σε γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, χαρακτηριστικό μιας επαναναδυόμενης οικονομίας που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ενώ σημαντική υστέρηση καταγράφεται σε επενδύσεις στη βιομηχανία (20%, έναντι 27% στην Ευρώπη).

Ενδεικτικό είναι πως τη χρονιά που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 13 ΑΞΕ, όταν σε άλλες χώρες  της Γηραιάς Ηπείρου με παρόμοιο μέγεθος ή πληθυσμό, ο αριθμός ήταν τουλάχιστον εφταπλάσιος (Πορτογαλία (74), η Σερβία (119), η Φινλανδία (194) και η Ιρλανδία (205).

Ανακτά την ελκυστικότητά της η Ελλάδα

Σχεδόν πέντε στους δέκα (47%) συμμετέχοντες θεωρούν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα το 76% δεν κρύβει την αισιοδοξία του και εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία, έναντι 37% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, 40% στη Γερμανία, 30% στη Γαλλία και 52% στην Πορτογαλία. Συγχρόνως, 30% δηλώνουν ότι εξετάζουν σχέδια να δημιουργήσουν, ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας κατά τον επόμενο χρόνο, έναντι 27% στην υπόλοιπη Ευρώπη, 25% στην Πορτογαλία, 23% στη Γερμανία και μόλις 10% στο Βέλγιο.  

Να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα το ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 4%!

Εφτά στους δέκα επενδυτές (69%) συμφωνούν πως την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ο τουρισμός. Την ίδια ώρα, μόλις το 18% των ερωτώμενων αναφέρουν την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ΙΤ) ως βασικό κλάδο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει ενώ ο αριθμός των ΑΞΕ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας έφτασε στο 19% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη το 2018, έχοντας υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.    

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν 

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ως βασικά θετικά στοιχεία της ελκυστικότητας της χώρας, την ποιότητα ζωής (83%), το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (70%) και τις υποδομές τηλεπικοινωνιών (67%). Αρνητική αξιολόγηση λαμβάνει η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (29% τη θεωρούν ελκυστική, έναντι 61% που τη θεωρούν λίγο έως καθόλου ελκυστική), το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (27% έναντι 67% ), και η φορολογία των επιχειρήσεων (20% έναντι 64%). 

Στις προτεραιότητες που πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της οι επενδυτές καταδεικνύουν τη μείωση της φορολογίας (49%), την ενίσχυση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων (32%), τη στήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας (25%), όπως επίσης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (24%). 

Τέλος στο ερώτημα αν θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στη χώρα, εφόσον αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, το 70% των στελεχών απαντά θετικά. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 91% μεταξύ όσων έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, και το 44% μεταξύ όσων δεν έχουν σήμερα δραστηριότητα στη χώρα, έναντι 51% που απαντούν αρνητικά και 4% που δεν τοποθετούνται. 

  24 Ιουλίου 2019 


2.
Στον αστερισμό του φθηνού χρήματος η Ελλάδα.

Από χθες η Ελλάδα εισήλθε σε μία τροχιά η οποία μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ενάμιση χρόνο και οδηγεί στη σύγκλιση των επιτοκίων δανεισμού, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από χθες, η ελληνική οικονομία μπήκε στο μονοπάτι της κανονικότητας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για τράπεζες και επιχειρήσεις, για την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ο δρόμος θα είναι μακρύς αλλά μπορεί να συντομεύσει μέσω της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. 

Πριν ακόμη η κυβέρνηση κάνει νόμους τα όσα έχει υποσχεθεί, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακολουθούν τη φρενίτιδα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων, αξιοποιούν το χωρίς τέλος κυνήγι αποδόσεων και σπάνε όλα τα κοντέρ με διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και το 10ετές κάτω από το 2%. Είναι πλέον προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και άλλες θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως για παράδειγμα την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου.

Τι ακριβώς έγινε χθες στις αγορές;

- Ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,024%, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο βρισκόταν στο 3,28%. Πτώση της τάξης του 69% σε πέντε μήνες.

- Ιστορικό χαμηλό για το 10ετές ομόλογο στο 1,99%, όταν στα τέλη Ιανουαρίου βρισκόταν στο 4,173%. Πτώση άνω του 52% σε έξι μήνες.

- Ιστορικό χαμηλό για το 15ετές στο 2,446%, όταν στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν στο 4,489%. Πτώση άνω του 45% σε 4,5 μήνες.

- Ιστορικό χαμηλό για το 20ετές ομόλογο στο 2,662%, όταν στα τέλη Ιανουαρίου βρισκόταν στο 4,998%. Πτώση της τάξης του 47% σε έξι μήνες.

- Σχεδόν ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 25ετούς ομολόγου στο 2,909% πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,881%.

Σε μία σχεδόν εβδομάδα, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική αξιολόγηση από την Fitch. Ο οίκος διατηρεί την υψηλότερη βαθμολογία για το ελληνικό αξιόχρεο «ΒΒ-» από τις 10 Αυγούστου του 2018 δίνοντας μάλιστα «σταθερό» outlook, που σημαίνει ότι είχε προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, τα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και η αναβάθμιση τουλάχιστον του outlook θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Που σημαίνει ότι η χώρα θα κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα», εξέλιξη που θα ενισχύσει σημαντικά τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει μία ακόμη ιστορική συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ποσοτική χαλάρωση. Ανεξάρτητα από το πότε θα τεθεί σε λειτουργία το QE, οι αγορές είναι έτοιμες να το υποδεχθούν με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα πρωτοφανή επίπεδα κάτω του μηδενός για την επόμενη διετία. Δεν αποκλείεται, λοιπόν να κάνει και η Ελλάδα τη δική της επιστροφή, όπως τα κατάφερε η Πορτογαλία και η Κύπρος και να εκπλήξει ευχάριστα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Έτσι ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία η οποία μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το τέλμα και να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, όχι σε επίπεδο πολιτικών αλλά σε επίπεδο εισοδημάτων και ανάπτυξης. Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί τρέχουν για να κλείσουν με αποτελεσματικό τρόπο όλα τα ανοιχτά ζητήματα, οι ελληνικοί τίτλοι γίνονται ανάρπαστοι τόσο από τους «κυνηγούς» αποδόσεων όσο και από όσους θέλουν να προλάβουν να επιβιβαστούν στο άρμα της ανάκαμψης.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

https://www.liberal.gr/economy/
i-ellada-ston-asterismo-tou-fthinou-chrimatos/260905

 25 Ιουλίου 2019 

***

    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν. Η ανάρτηση των άρθρων/κειμένων κλπ δεν σημαίνει και ταύτιση με το περιεχόμενο των ιδεών των αρθρογράφων. Οι αναρτήσεις αξιολογούνται ως ενδιαφέρουσες για κοινό προβληματισμό. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.  
  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.