2050: Όταν το Λονδίνο θα «γίνει» Βαρκελώνη και η Μαδρίτη Μαρακές...




2050: Όταν το Λονδίνο θα «γίνει» Βαρκελώνη 
και η Μαδρίτη Μαρακές...  

Ζοφερή εικόνα από ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον - Πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων προειδοποιεί ότι μία στις πέντε μεγαλουπόλεις θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες

Ο πρόσφατος καύσωνας των 45 βαθμών Κελσίου στην Γαλλία, το απόκοσμο στρώμα πάγου από πυκνό χαλάζι που κάλυψε την Γκουανταλαχάρα του Μεξικού ύστερα από μια καλοκαιρινή μπόρα στις αρχές του μήνα, η τροπική ζέστη των 32 βαθμών Κελσίου στο Άνκορέιτζ της Αλάσκας την περασμένη εβδομάδα αλλά και η προχθεσινή φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική, με τους επτά νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, δεν είναι απλά «ακραία καιρικά φαινόμενα» πλην τυχαία. Με κάθε επιστημονική επιφύλαξη και επίγνωση του προβολικού ρόλου όλων των μοντέλων πρόβλεψης, είναι ένα είδος «πρόδρομων φαινομένων» για τον εφιάλτη που θα ζήσει η ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον αν η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Όχι με μεμονωμένα και κατά περίσταση μέτρα, αλλά με συντονισμένη, συλλογική δράση όλων των τομέων της κοινωνίας.

Μια τελευταία μελέτη από τους επιστήμονες του Crowther Lab, του ερευνητικού κέντρου που εδρεύει στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, και η οποία δημοσιεύθηκε προχθές στην επιθεώρηση «PLOS ONE», σκιαγραφεί μέσα από τους αριθμούς και τα δεδομένα μια ζοφερή εικόνα του κοντινού μέλλοντος. Στο 22% των μεγαλουπόλεων του πλανήτη θα επικρατήσουν κλιματικές συνθήκες τις οποίες καμία μεγάλη πόλη του κόσμου δεν έχει βιώσει μέχρι σήμερα. Μ’ άλλα λόγια, η ζωή σε αυτές τις πόλεις θα γίνει αφόρητη, αν όχι αδύνατη. «Το 22% των πόλεων θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες προς το 2050, όπως περισσότερες περιόδους ξηρασίας και μουσώνων" προειδοποιεί ο Ζαν Φρανσίς - Μπαστέν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται ότι θα ζει σε αστικές περιοχές το 2050. Όμως πολλές πόλεις, ειδικά στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ανάμεσά τους τους ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς των παραγκουπόλεων που στερούνται στοιχειωδών υποδομών και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από κλιματικές καταστροφές.

Αναλύοντας τις επιμέρους κλιματικές συνθήκες και συγκρίνοντας κατά ζεύγη 520 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες επεδίωξαν να διαπιστώσουν αν το κλίμα τους το 2050 θα ταιριάζει περισσότερο με τις δικές τους τρέχουσες κλιματικές συνθήκες ή με τις τρέχουσες συνθήκες άλλων πόλεων σε διαφορετικές βιοκλιματικές περιοχές. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης είναι συγκλονιστικά: ακόμα και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο για το πώς θα εξελιχθεί η κλιματική κρίση προκύπτει ότι το 77% των πόλεων του μέλλοντος είναι πολύ πιθανόν να βιώσουν κλιματικές συνθήκες πιο κοντά σε αυτές μιας άλλης υπάρχουσας πόλης, παρά στις δικές τους.

Από τον Βορρά στον Νότο

Ως γενική τάση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλες οι πόλεις «μετακινούνται» κλιματικά προς υποτροπικές περιοχές. Ειδικά εκείνες του βόρειου ημισφαιρίου «μετακομίζουν» προς θερμότερες περιοχές, κατά μέσο όρο 1.000 χιλιόμετρα νοτιότερα, με «ταχύτητα» 20 χλμ./έτος, ενώ πόλεις με τρέχον τροπικό ή υποτροπικό κλίμα μετακινούνται προς ξηρότερες «περιοχές» του κλιματικού χάρτη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το 2050 στη Μαδρίτη θα κάνει τόση ζέστη όσο κάνει σήμερα στο Μαρακές, ότι οι χειμώνες της Στοκχόλμης θα μοιάζουν με αυτούς της σημερινής Βουδαπέστης, ότι το Λονδίνο θα γίνει τόσο ζεστό και ηλιόλουστο όσο η Βαρκελώνη σήμερα, ότι η Μόσχα θα βρεθεί κλιματικά στα... Βαλκάνια και στη Σόφια και ότι το παγωμένο, γκρίζο Σιάτλ θα μοιάζει με το μονίμως ανοιξιάτικο Σαν Φρανσίσκο...

Η θερμοκρασία των πόλεων της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μπορεί να είναι κατά 3,5 έως 4,7 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι, εκτιμούν οι επιστήμονες του Crowther Lab. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, αρκετά για να σκοτώσουν κάθε κοραλλιογενή βράχο και να τινάξουν στον αέρα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στις πόλεις των τροπικών περιοχών, οι οποίες θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι αλλαγές στη θερμοκρασία θα είναι μικρότερης κλίμακας, όμως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο των βροχοπτώσεων, με μεγάλες περιόδους ξηρασίας, τις οποίες θα διαδέχονται πλημμύρες. Από το 22% των πόλεων που θα γνωρίσουν πρωτόγνωρες κλιματικές μεταβολές, το 64% βρίσκεται στις τροπικές ζώνες και περιλαμβάνει την Κουάλα Λουμπούρ, την Τζακάρτα, τη Ρανγκούν και τη Σιγκαπούρη.

Η μελέτη του Crowther Lab είναι η πρώτη μέχρι στιγμής παγκόσμια ανάλυση των πιθανών μεταβολών των κλιματικών συνθηκών στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Εκτός από προειδοποίηση για τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις, μπορεί να λειτουργήσει και ως μοντέλο για την προσαρμογή του σχεδιασμού των πόλεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή. Όμως ο Ζαν Φρανσίς - Μπαστέν, ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, στέλνει στον κόσμο ένα ξεκάθαρο μήνυμα με την ευκαιρία αυτής της πρωτοποριακής μελέτης. Ελπίζει ότι η δουλειά τους δεν θα μείνει μόνο στους τίτλους των ειδήσεων, αλλά θα συμβάλει στο να πειστούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμά τους και περιορίζοντας συνειδητά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Είναι προφανές ότι πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε στον πλανήτη. Διαφορετικά θα έχουμε όλο και περισσότερες περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα» προειδοποιεί.

  Κυριακίδης Νίκος

 12 Ιουλίου 2019  


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                





«Πύρινη κόλαση» στην Αρκτική
– Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. 

Μάρτυρες μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής γινόμαστε τον τελευταίο μήνα, με τις τεράστιες πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις σε Γροιλανδία, Σιβηρία και Αλάσκα να ελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από όσες έχουν παραχθεί την τελευταία οκταετία.

Τον Ιούνιο, οι πυρκαγιές στη δυτική Σιβηρία απελευθέρωσαν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το ίδιο με την ετήσια παραγωγή άνθρακα της Σουηδίας.
Την ίδια στιγμή, φέτος στο Αρκτικό καταγράφηκε ο πιο ζεστός Ιούνιος, ενώ από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές κατακαίνε τον Αρκτικό Κύκλο.

Ενδεικτικά, 11 από τις 49 περιοχές στη Ρωσία πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), μαζί με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισαν τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας, σε Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia, ενώ ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας.

Ακόμη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Στη Γροιλανδία, η φωτιά Sisimiut που έπληττε την περιοχή για ημέρες, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους της Γροιλανδίας να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι η αιθάλη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια και συνιστά απειλή για την υγεία των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι μετατρέπονται από ένα τοπικό πρόβλημα σε μια οικολογική καταστροφή που απειλεί την υπόλοιπη χώρα.


  31/7/2019