ΕΦΙΑΛΤΗΣ για την παγκόσμια υγεία και οικονομία η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Εφιάλτης και για την οικονομία η κλιματική αλλαγή 
– Αστρονομικό το κόστος για την Ελλάδα μέχρι το 2100
(2) Κλιματική Αλλαγή: «Η μεγαλύτερη απειλή 
για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας». 
   (3) Κλιματική αλλαγή:  Οι απαντήσεις 
σε επτά πολύ κρίσιμα ερωτήματα. 
 (4) «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 είναι θέμα πολιτικής βούλησης»
(5) 41 άβολες αλήθειες για την «νέα οικονομία της ενέργειας». 
(6) Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του αιώνα; 
Τρομολαγνικές προφητείες.


 1. 

 Εφιάλτης και για την οικονομία η κλιματική αλλαγή  

 – Αστρονομικό το κόστος για την Ελλάδα μέχρι το 2100. 

Το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ.

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Πέρα από το γεγονός ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι φυσικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνές, ειδικές μελέτες που έγιναν κατά καιρούς περιγράφουν και τις οικονομικές συνέπειες.

Η νέα τραγωδία στη Χαλκιδική, με 7 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, ήρθε να υπενθυμίσει τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τις επιπτώσεις και για το τι πρέπει να γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία η Τράπεζα της Ελλάδας, έχει προειδοποιήσει και για το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Σε ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενείς έως εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε: «εάν κοστολογήσουμε το σενάριο της μη-δράσης για την κλιματική αλλαγή, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, ceteris paribus, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τα επόμενα 80 χρόνια η Ελλάδα θα χάνει περί τα 9 δις ευρώ το χρόνο, πέραν των ανθρώπινων απωλειών.

Σε έρευνα της ΤτΕ το 2011 είχε αναφερθεί ότι «το Σενάριο Προσαρµογής κοστίζει στην ελληνική οικονοµία (σωρευτική µείωση του ΑΕΠ κατά τη χρονική περίοδο µέχρι το 2100) 123 δισεκ. ευρώ (σταθερές τιµές του 2008) λιγότερο από ό,τι το Σενάριο Μη ∆ράσης.

Το αποτέλεσµα αυτό υπολογίζεται µε προεξοφλητικό επιτόκιο ίσο µε το µηδέν και αναφορικά µε το µέγεθος του ΑΕΠ έτους βάσης. Η διαφορά είναι πάλι θετική υπέρ του Σεναρίου Προσαρµογής και ανέρχεται στα €24 δισεκ. σωρευτικά, αν χρησιµοποιηθεί ετήσιο προεξοφλητικό επιτόκιο ίσο µε 2%. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά µε τα µέτρα προσαρµογής και τις συνέπειές τους ως κόστος για την ελληνική οικονοµία, το αποτέλεσµα της ανάλυσης κόστους-οφέλους µε βάση το πρότυπο γενικής ισορροπίας πρέπει να θεωρηθεί ασφαλές.

Μικρότερο κόστος

Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να σχεδιαστεί κατάλληλο πρόγραµµα προσαρµογής, του οποίου το κόστος να είναι µικρότερο από το κόστος που αποφεύγεται επειδή η προσαρµογή µετριάζει τις οικονοµικές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Στην ανάλυση αυτή δεν ελήφθη υπόψη το όφελος που προκύπτει από το γεγονός ότι η προσαρµογή ως πολιτική προληπτικού χαρακτήρα έχει το χαρακτήρα ασφάλισης έναντι των ακραίων συνεπειών για την οικονοµία λόγω της κλιµατικής αλλαγής».

Δηλαδή, αν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε θα έχει οικονομική απώλεια 701 δις ευρώ ενώ η προσαρμογή θα κοστίσει 123 δις μέχρι το 2100.

Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Αμεσα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με μέτρα χαμηλού κόστους, όπως η μόνωση των κτιρίων, που περιορίζουν την τρωτότητα και την έκθεση στη σημερινή μεταβλητότητα του κλίματος. Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής στοχευμένα σε ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή ομάδες, όπως τα κοινωνικά στρώματα χαμηλού εισοδήματος, που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αλλαγές, ούτε να χρηματοδοτήσουν μέτρα μείωσης των εκπομπών και μέτρα προσαρμογής.

Σημαντικές θετικές επιδράσεις στην απασχόληση έχει η ανάπτυξη των «πράσινων υποδομών» (π.χ. μικρά αντιπλημμυρικά έργα) που συμβάλλουν στην προσαρμογή, μειώνοντας τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Αντιστοίχως, επεμβάσεις μετριασμού του φαινομένου θερμικής νησίδας στις πόλεις, προστασία και ανάπτυξη των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων. «Ετσι, η προσαρμογή μπορεί να πετύχει διπλό όφελος: προστασία από την κλιματική αλλαγή (οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος) και ενδυνάμωση της οικονομίας (αναπτυξιακό όφελος)», τονίζει η ίδια.

Θα χρειαστούν νέες στρατηγικές ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στον τουρισμό, εάν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο».


Άλλες επιπτώσεις

Στο βόρειο ημισφαίριο σε τριάντα χρόνια, πολλές πόλεις θα μοιάζουν με τους τόπους που βρίσκονται νοτίως και πιο κοντά στον Ισημερινό και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, προβλέπει η μελέτη. Οι συνθήκες αυτές θα διαμορφωθούν αν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ισχύουν σήμερα υλοποιηθούν.

Η θερμοκρασία των πόλεων της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, αλλά τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μπορεί να είναι κατά 3,5 έως 4,7 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι αντιστοίχως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με το σενάριο της μελέτης, το 2050 το κλίμα του Λονδίνου θα μοιάζει με το σημερινό κλίμα της Βαρκελώνης, στη Μαδρίτη οι συνθήκες θα είναι αντίστοιχες του σημερινού Μαρακές, το Σιάτλ θα μοιάζει με το σημερινό Σαν Φρανσίσκο και το Τόκιο με την Τσανγκσά της κεντρικής Κίνας.

Μία άλλη έρευνα, αυτή του Εθνικού Κέντρου Breakthrough για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη, παρουσιάζει ένα πραγματικά αποκαλυπτικό σενάριο για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, διαβλέπει καθόλου αμελητέες πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας.


Σε άρθρο της η Huffington Post φιλοξενούσε τις απόψεις του γνωστού καθηγητή Χρήστου Ζερεφού o οποίος έλεγε ότι από το σύνολο της ακτογραμμής της Ελλάδας, περίπου 16.300 χλµ. περίπου τα 1.000 χλµ. αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιµατική αλλαγή. Η ευπάθεια έγκειται στον κίνδυνο ανόδου της µέσης στάθµης της θάλασσας στη χώρα µας, η οποία εκτιµάται ότι θα κυµανθεί µέχρι το 2100 µεταξύ 0,2 και 2 µέτρων. Από το σύνολο της ακτογραµµής της Ελλάδος, περίπου το 20% αποτελεί ακτές µε µέτρια έως υψηλή ευπάθεια στις αναµενόµενες, βάσει των εκτιµήσεων, εξελίξεις. «Ο κίνδυνος, ιδιαίτερα για ορισμένες περιοχές, είναι πολύ αυξημένος, αλλά είναι αδύνατον να απαριθμηθούν. Αυτές που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτές στα μεγάλα Δέλτα των ποταμών, όπως του Νέστου και του Αξιού, το Μεσολόγγι κ.α.» υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός- συμπληρώνοντας ότι πριν το 1950 η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από φυσικά αίτια ήταν της τάξης του 1 – 1,5 χιλιοστού τον χρόνο περίπου, δηλ 15 εκατοστά τον αιώνα. «Αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας (αμμουδιές κλπ) οι οποίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές π.χ. στη Χαβάη».

Λιγότερες βροχές

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τα προσεχή 50 χρόνια, οι μειώσεις που υπολογίζονται στις βροχοπτώσεις στα δυτικά είναι της τάξης του 15-20%, μέσα στα επόμενα 50-70 χρόνια. «Σήμερα περίπου 2 μήνες τον χρόνο ο καιρός είναι επικίνδυνος για πυρκαγιές. Αυτή η περίοδος επικινδυνότητας αναμένεται να αυξηθεί. Κατά τις εκτιμήσεις της ΤτΕ μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 1 μήνα. Οι δασικές πυρκαγιές, ως γνωστόν,έχουν πάρα πολλά κακά, διότι σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε αυτές που είναι στους πρόποδες ορεινών όγκων, έχουν σαν αποτέλεσμα να ακολουθούνται από ερημοποίηση- κυρίως επειδή αρχίζουν και τρώνε τα βλαστάρια τα ζώα. Αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Αν δει κανείς τη συνέργεια κάποιων ακραίων βροχοπτώσεων και την εναλλαγή τους με ξηρασία σε ένα υπόβαθρό όπου οι μικροσεισμοί που, ακόμα και αν δεν τους καταλαβαίνουμε, δημιουργούν ένα συνεχές τρεμούλιασμα του εδάφους, με αποτέλεσμα αποσταθεροποίηση, οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ερημοποίησης» συμπληρώνει ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF Ελλάς για το 2020-2050, οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 ως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά. Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν επίσης μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Παρουσιάζεται επίσης αυξημένος κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

12 Ιουλίου 2019 



 2. 

 Κλιματική Αλλαγή: «Η μεγαλύτερη απειλή  

  για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας». 

Ορισμένες από τις πιο γνωστές μολύνσεις στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme, της λύσσας και του Έμπολα, προέρχονται από ζωονοσογόνες ασθένειες. Πρόκειται για ασθένειες που υπάρχουν σε άγρια και εξημερωμένα ζώα και που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Προκαλούνται δηλαδή από παθογόνα βακτήρια, ιούς ή άλλους παρασιτικούς οργανισμούς που μπορούν να περάσουν από ζώα σε ανθρώπους. Αλλά, αν και έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχει ένα κενό στις γνώσεις μας σε ό,τι αφορά αυτές τις ασθένειες. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως πώς μεταδίδονται τα βακτήρια μεταξύ διαφορετικών ειδών και προκαλούν επιδημίες - και η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Περίπου το 70% των νόσων που ανακαλύφθηκαν τον τελευταίο αιώνα ήταν ζωονοσογόνα. Ο Έμπολα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Η πανδημία της Δυτικής Αφρικής το 2013-2016 πιστεύεται ότι ξεκίνησε όταν ένα αγόρι ηλικίας ενός έτους ήρθε σε επαφή από μια μολυσμένη από Έμπολα νυχτερίδα στη Γουινέα.   Η ασθένεια εξαπλώθηκε στη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά του και στη συνέχεια σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Οι ιοί, μεταβαλλόμενοι συνεχώς, μεταδίδονται ταχέως από τα άγρια ζώα στα ζώα εκτροφείων και στη συνέχεια στον άνθρωπο. Μπορούν να εξαπλωθούν με τσιμπούρια, αλλά η ταχύτερη μετάδοση γίνεται μέσω αέρος.

Ο αριθμός των ζωικών ειδών που μολύνονται από  παθογόνα βακτήρια είναι ένας δείκτης της ικανότητάς τους να μεταδίδονται. Οι ιοί λύσσας, για παράδειγμα, είναι φαινομενικά ικανοί να μολύνουν σχεδόν όλα τα είδη θηλαστικών, θέτοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει και το Conversation, oι νέες μελέτες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον. Μελέτες έχουν βρει ότι τα περιβάλλοντα γύρω μας καθώς και οι κλιματικές συνθήκες δημιουργούν νέες προϋποθέσεις και συνθήκες μετάδοσης ασθενειών από την άγρια ​​πανίδα στους ανθρώπους.

Άγρια ζωή και εξάπλωση των ασθενειών

Ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε κι επεμβαίνουμε στη φύση, μάς έχει σπρώξει κοντύτερα στην άγρια ζωή. Που σημαίνει απλά ότι δεν υπάρχει πλέον παρθένο περιβάλλον. Έτσι, η προηγουμένως απομονωμένη άγρια ​​πανίδα και τα παθογόνα της έχουν ενσωματωθεί σε ένα παγκόσμιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο δίκτυο, όπου μεταξύ άλλων εξαπλώνονται και οι ασθένειες. 

Αλλά η απειλή δεν αφορά μόνο τους παθογόνους παράγοντες της άγριας ζωής που μολύνουν τους ανθρώπους. Πολλά παθογόνα έχουν εισαχθεί από εμάς και τα κατοικίδια ζώα μας σε νέες περιοχές. Από τα σχεδόν 400 είδη παρασιτικών σκουληκιών που έχουν καταγραφεί στους ανθρώπους, σχεδόν το 50% έχει βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των βοοειδών και της άγριας ζωής, όπως τα πρωτεύοντα, τα τρωκτικά και τα ελάφια. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η μετατόπιση των παρασίτων πιθανότατα έχει εντατικοποιηθεί από την παγκοσμιοποίηση καθώς οι άνθρωποι και τα ζώα συντροφιάς τους κινούνται σε όλο τον κόσμο.

Έως και ένα δισ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ασθένειες λόγω της υπερθέρμανσης

Έως και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κουνούπια που φέρουν ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξετάζει τις μηνιαίες μεταβολές της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας», δήλωσε ο βιολόγος Κόλιν Κάρλσον, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν και συνεπικεφαλής της νέας μελέτης. «Τα κουνούπια είναι μόνο ένα μέρος της πρόκλησης, αλλά μετά την επιδημία Ζίκα στη Βραζιλία το 2015, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Κάρλσον και της Σέιντι Ράιαν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξέτασε τι θα συμβεί στις κινήσεις των δύο πιο συνηθισμένων κουνουπιών που φέρουν μολυσματικές ασθένειες, τα Aedes aegypti και Aedes albopictus, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κουνούπια είναι από τα πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο, μεταφέροντας ασθένειες που προκαλούν εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τόσο το Aedes aegypti όσο και το Aedes albopictus μπορούν να μεταφέρουν το δάγκειο πυρετό, τον ιό Ζίκα, καθώς και δεκάδες άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή τα επόμενα 50 χρόνια.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σχεδόν όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτά κάποια στιγμή τα επόμενα 50 χρόνια.

«Αυτές οι ασθένειες, τις οποίες θεωρούμε αυστηρά τροπικές, εμφανίζονται ήδη σε περιοχές με κατάλληλα κλίματα, όπως η Φλόριντα, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ ικανοί να μετακινούν τους ιούς τους σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η Ράιαν.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η έγκυρη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Eκθεσή της, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο –από 24 πανεπιστήμια–, τονίζει ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια απειλή για την παγκόσμια υγεία. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο επιβραδύνει, αλλά δεν αποκλείεται και να «σβήσει» –αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα– την πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μεγάλη πρόκληση και στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις νέες απειλές. Να εντοπίζουν εγκαίρως τα τρωτά σημεία σε τοπικό/εθνικό επίπεδο και να αναπτύσσουν στρατηγικές πρόβλεψης/διαχείρισης κρίσεων. Τα κύματα καύσωνα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις, οι καταστροφικές πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι επιδημίες μολυσματικών ασθενειών δεν θα αποτελούν εξαίρεση – αλλά, δυστυχώς, τον κανόνα. Kαι ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία και η ευζωία των ανθρώπων δεν εξαρτώνται μόνο από τις μεταβολές στο μοτίβο του καιρού αλλά και από τις κοινωνικές προεκτάσεις τους: το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα μπορούν και στο μέλλον να απολαμβάνουν επάρκεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, να αναπνέουν όσο το δυνατόν πιο καθαρό αέρα και να διαθέτουν ασφαλή στέγη.

https://tvxs.gr/news/kosmos/agria-zoi-kai-eksaplosi-ton-astheneion?fbclid=IwAR3bmMSV-KbgUUY_0eZv4F3oFS0JiB8ptSuDTc_p1aajj3G7voaFrIEULSw
23/5/2019




   3.  

   Κλιματική αλλαγή: Οι απαντήσεις σε επτά πολύ κρίσιμα ερωτήματα. 

Κάθε χρόνο και χειρότερα, πιο έντονα «βλέπουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής στα τοπικά ακραία φαινόμενα», συνοψίζει ο καθηγητής Μάικλ Μαν του πανεπιστημίου Πενσυλβάνια στον Guardian. Πλήθος τα ερωτήματα, με τα πλέον κομβικά:

1. Υπάρχει σαφής τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη
 ή έχουμε τυχαίες εξάρσεις;

Ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Ιούνιος από καταβολής μετρήσεων κι αυτό σε μια χρονιά με το φαινόμενο Λα Νίνια ενεργό, δηλαδή με τον Ειρηνικό Ωκεανό να απορροφά μεγάλες ποσότητες θερμότητας τις οποίες θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα το 2019 (φαινόμενο Ελ Νίνιο). Τα έτη 2015, 2016, 2017 ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη εξελίσσεται με «ασυνήθιστο» ρυθμό, σύμφωνα με προειδοποίηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

2. Τι άλλες συνέπειες έχει η κλιματική αλλαγή;

Προκαλεί μια γενική διαταραχή του κλίματος, γενική ανισορροπία: ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, καύσωνες, ξηρασία, μεγάλες πυρκαγιές, ραγδαίες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες κ.λπ. Κρίσιμη πλευρά αποτελεί η τήξη των πάγων στους πόλους. Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική έχει επιταχυνθεί με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2012-2017 η παγωμένη ήπειρος έχανε περίπου 219 δισ. τόνους πάγου ετησίως. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών εκτιμάται από 40 εκατοστά έως ένα μέτρο μέχρι το 2100.

3. Πού οφείλεται αυτή η διαδικασία;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία έχει συσταθεί από τον ΟΗΕ και περιλαμβάνει χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μιλά για «ανθρωπογενή» αίτια, που αλληλεπιδρούν και οξύνουν φυσικές διαδικασίες. Το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα προκαλεί πολύ μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο κ.λπ.), που συσχετίζονται με την απορρύθμιση του κλίματος.

4. Τι ισχύει για την περιοχή της Μεσογείου;

Η περιοχή της Μεσογείου και η νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρούνται «hotspot» της κλιματικής αλλαγής, καθώς βρίσκονται σε κλιματικό μεταίχμιο. Η Μεσόγειος Θάλασσα υπερθερμαίνεται χρόνο με τον χρόνο, τόσο στην επιφάνεια όσο και σε βάθος, επισημαίνει ο διευθυντής του WWF Mediterranean Πάολο Λομπάρντι.

5. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Ελλάδα;

Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές. Ξεχωρίζουμε μερικές: Σύμφωνα με την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος θα σημειωθεί μείωση των βροχοπτώσεων κατά 5%-19% μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Ταυτόχρονα, όμως, θα παρατηρείται αύξηση των ραγδαίων βροχοπτώσεων στην Ανατολική Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, θα διευρυνθεί κατά έναν ολόκληρο μήνα η περίοδος πυρκαγιών (σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών αναμένεται διπλασιασμός των επικίνδυνων για πυρκαγιά ημερών), ενώ θα οξυνθούν προβλήματα ξηρασίας και ερημοποίησης. Ιδιαίτερα μεγάλη θα είναι η πίεση στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας, των 16.300 χλμ. εκ των οποίων το 20% έχει μέτρια ή υψηλή ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα πλήξει τις ελληνικές παραλίες και ειδικά περιοχές σε εκβολές ποταμών. Το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε απόσταση μέχρι δύο χιλιομέτρων από τη θάλασσα, ενώ το 90% των τουριστικών υποδομών είναι παράκτιο.

6. Μήπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ακριβή;

Απεναντίας. «Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μη Δράσης, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, υπολογίστηκε σε 701 δισ. (σε τιμές του 2008). Το Σενάριο Μετριασμού, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εκπομπές στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας περιορισμού της αύξησης στους δύο βαθμούς Κελσίου, έχει κόστος 40% μικρότερο. Το Σενάριο Προσαρμογής έχει κόστος 577 δισ., δηλαδή και πάλι σημαντικά μικρότερο του να μην κάνουμε τίποτα», λέει στην «Κ» η κ. Θεοδώρα Αντωνακάκη από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της ΤτΕ. «Αρα πρέπει να δράσουμε άμεσα, δρώντας προοδευτικά και όχι συντηρητικά για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να στραφούμε σε νέες καλλιέργειες, σε νέες πηγές ενέργειας, σε νέα υλικά και καινοτομία, μελετώντας συγκεκριμένα την τρωτότητα υποδομών και συστημάτων και λαμβάνοντας μέτρα», συμπληρώνει.

7. Υπάρχει κάποιο σχέδιο;

«Εχει ήδη ψηφιστεί το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή», σημειώνει η κ. Αντωνακάκη. «Τώρα πρέπει να περάσουμε στην υλοποίησή του, ενώ προγραμματίζεται και η συγκρότηση Εθνικού Παρατηρητηρίου». Πάντως, μέχρις σήμερα ο παράγοντας κλιματική αλλαγή στην πολιτική σκηνή περισσότερο μοιάζει με «πολιτική σάλτσα» παρά για κεντρική επιλογή που επιφέρει τομές. Τείνει να γίνει πολιτικό άλλοθι για να κρύψει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για μεγάλες καταστροφές, αντί να ανεβάζει τον πήχυ των πολιτικών περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας κ.λπ. Μόλις τον Νοέμβριο του 2017 η Ελλάδα κατετάγη 23η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

https://www.kathimerini.gr/978411/article/epikairothta/perivallon/klimatikh-allagh-oi-apanthseis-se-epta-poly-krisima-erwthmata
5/8/2018


  4.  

 «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  

  είναι θέμα πολιτικής βούλησης» . 

Ο καθηγητής της Επιστήμης των Παγκόσμιων Αλλαγών Σάιμον Λιούις εξηγεί τι είναι η «Ανθρωπόκαινος εποχή», διευκρινίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν πολλαπλασιαστή ήδη υπαρχόντων προβλημάτων. Θεωρεί ότι η συζήτηση για τον καπιταλισμό, την παραγωγή και την κατανάλωση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και τονίζει ότι η απάντηση στις σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Συνέντευξη

• Στην Ελλάδα οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Αττική οδήγησαν στον θάνατο κοντά 100 ανθρώπους, ενώ έγιναν και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει διαχρονική ευθύνη στις κυβερνήσεις για την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση δημόσιας γης. Πώς το σχολιάζετε;

Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία. Καύσωνες και κίνδυνοι πυρκαγιών θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται ταχύτατα, καθώς το κλίμα αλλάζει. Η κλιματική αλλαγή συχνά πολλαπλασιάζει τις απειλές που ήδη υπάρχουν. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να γίνουν ακόμα πιο θανάσιμες. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική ορολογία, η κλιματική αλλαγή είναι ένας πολλαπλασιαστής των απειλών. H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιδράσεών της σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη «μετριασμού» και «προσαρμογής». Για να ελέγξουμε τις δασικές πυρκαγιές, χρειάζεται διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων των ζωνών πυρασφάλειας και των σχεδίων εκκένωσης, όπως και πολλών άλλων μέτρων, εάν θέλουμε να μειώσουμε τα δεινά στο μέλλον.

Δεν νομίζετε ότι η έννοια της «Ανθρωποκαίνου» εποχής καταλογίζει εξίσου τις ευθύνες σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση και συγκαλύπτει τις ευθύνες ενός αρπακτικού συστήματος όπως ο καπιταλισμός;

Δεν υπάρχει κάποια μοναδική οντότητα που να ονομάζεται «ανθρωπότητα» και να έχει προκαλέσει τις αλλαγές που βλέπουμε στον πλανήτη μας. Κάθε ιδιαίτερη ομάδα έχει μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική επίδραση. Ενας κυνηγός-συλλέκτης στα δάση του Κονγκό έχει μια εντελώς διαφορετική σχέση με το περιβάλλον από έναν επικεφαλής μιας πολυεθνικής επιχείρησης.

Η ιδέα της Ανθρωποκαίνου –ότι η ανθρώπινη δράση έχει προκαλέσει τέτοιες σοβαρές αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, ώστε τώρα οι επιστήμονες να λένε ότι ζούμε πλέον σε ένα νέο στάδιο στην ιστορία της Γης– δεν ισχυρίζεται ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ευθύνες. Μπορεί πολλοί επιστήμονες να νιώθουν άβολα όταν συζητούν για πολιτική και πολιτικά συστήματα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την ανθρώπινη δράση και τον μετασχηματισμό της Γης, χωρίς να μιλήσουμε για τον καπιταλισμό.

• Εννοείτε τη λατρεία της «ανάπτυξης»;

Η παραγωγικότητα της παγκόσμιας οικονομίας είναι τεράστια. Εχει παραχθεί αρκετό τσιμέντο για να καλύψει όλη την επιφάνεια της Γης με ένα στρώμα πάχους δύο χιλιοστών. Επίσης έχει κατασκευαστεί αρκετό πλαστικό για να την καλύψει παντού. Μετακινούμε περισσότερο έδαφος, βράχους και ίζημα όσα και όλες μαζί οι φυσικές διαδικασίες. Παράγουμε 4,8 δισ. τόνους των πέντε κορυφαίων σιτηρών μας, συν 4,8 δισ. κεφάλια ζωικού κεφαλαίου ετησίως. Υπάρχουν 1,2 δισ. μηχανοκίνητα οχήματα, δύο δισ. προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περισσότερα κινητά τηλέφωνα από τα 7,5 δισ. ανθρώπων στη Γη.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της παραγωγής και κατανάλωσης συνιστά μια χρόνια, κλιμακούμενη και πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση. Αυτό που γίνεται λιγότερο καθαρά αντιληπτό είναι ότι η Ανθρωπόκαινος, ή όπως αλλιώς θέλουμε να την ονομάσουμε, σημαίνει ότι οι ασυνήθιστα σταθερές πλανητικές συνθήκες για περισσότερα από δέκα χιλιάδες χρόνια, οι οποίες επέτρεψαν την ανάδυση της γεωργίας και των σύνθετων πολιτισμών, έχουν τελειώσει. Μια νέα ασταθής εποχή, η οποία θα εκτείνεται για αιώνες στο μέλλον, έχει αρχίσει. Το φάντασμα της ταχείας περιβαλλοντικής αλλαγής που θα οδηγήσει την κοινωνία σε κατάρρευση μας απειλεί. Το καίριο ερώτημα σήμερα είναι: «Τι πρέπει να κάνουμε;»

Η τάση μακροπρόθεσμης ανόδου της θερμοκρασίας οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου, κυρίως στο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι εκπομπές οφείλονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Δεδομένης της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ, πιστεύετε ότι υπάρχει η αναγκαία βούληση για πολιτική δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή;

Ο Τραμπ είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ό,τι νόμιζα αρχικά. Η πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού, παρότι οι δράσεις που αυτή επιτάσσει για τα κράτη είναι προαιρετική, προσφέρει τη δικαιολογία σε άλλες χώρες να περιορίσουν τις δράσεις τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Είναι μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στον διεθνισμό, η οποία είναι απίστευτα επικίνδυνη για όλους μας.

Σήμερα ζούμε σε ένα παγκοσμίως διασυνδεδεμένο δίκτυο πολιτισμών, με τα πραγματικά σημαντικά προβλήματα να διαπερνούν τα σύνορα. Είτε αντιμετωπίζουμε τη ρίζα της μαζικής μετανάστευσης –δηλαδή τη φτώχεια και τον πόλεμο– ή τον σχεδιασμό για την παραγωγή τροφής για 7,5 δισ. ανθρώπους καθώς το κλίμα αλλάζει ή τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν, για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή. Ολα αυτά είναι διεθνή προβλήματα που απαιτούν παγκόσμια δράση.

Ο διεθνισμός είναι αναγκαίος για να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα του 21ου αιώνα. Ο Τραμπ και οι υπόλοιποι νέοι δεξιοί λαϊκιστές είναι πολύ επικίνδυνο εμπόδιο στον διεθνισμό που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινοι πολιτισμοί σήμερα.

• Σε ένα πρόσφατο άρθρο σας στην «Γκάρντιαν» λέτε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις επιλογές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Μπορείτε να μας τις εξηγήσετε εν συντομία;

Ναι, αντιμετωπίζουμε τρεις επιλογές. Πρώτον, μπορούμε να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου για να περιορίσουμε τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, τακτικής γνωστής ως «μετριασμός». Δεύτερον, κάνουμε αλλαγές για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των νέων κλιματικών συνθηκών που δημιουργούμε, κάτι που αποκαλούμε «προσαρμογή». Τρίτον, μπορούμε να υποστούμε τις συνέπειες όλων αυτών που αποτυγχάνουμε να μετριάσουμε ή να προσαρμοστούμε. Είναι χρήσιμο να επανέλθουμε σε αυτές τις επιλογές και να καταλήξουμε στην απλή φόρμουλα ότι ο σοβαρός «μετριασμός» και οι επενδύσεις στην «προσαρμογή» συνεπάγονται ορισμένα δεινά.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επίδραση του κλίματος θα κλιμακωθεί μέχρι οι εκπομπές του άνθρακα να φθάσουν στο μηδέν. Για να αποφύγουμε αυτό που οι πιο ευάλωτες χώρες ορίζουν ως επικίνδυνη κλιματική αλλαγή –το να μειώσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα– σημαίνει μείωση των εκπομπών κάθε δεκαετία μέχρι να φτάσουμε στο μηδέν περίπου μέχρι το 2050. Μια πολύ σοβαρή πρόκληση.

• Σε τι συνίσταται αυτή;

Με όρους «προσαρμογής», το θερμό κύμα του φετινού καλοκαιριού επικέντρωσε την προσοχή στο πόσο απροετοίμαστες είναι οι περισσότερες πόλεις για να αντιμετωπίσουν ακραίες θερμοκρασίες και πόσο ελάχιστα είναι προετοιμασμένοι διάφοροι τόποι να έρθουν αντιμέτωποι με περισσότερες αγροτικές προκλήσεις, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι κακές σοδειές. Επειδή οι πολιτικοί δεν έλαβαν υπόψη τους τις συμβουλές των επιστημόνων τα τελευταία τριάντα χρόνια, τώρα είναι αναγκαίες μεγάλες δαπάνες για την «προσαρμογή», όπως και για κάποιο σοβαρό «μετριασμό», εάν θέλουμε να αποφύγουμε φοβερά δεινά σ’ αυτόν τον αιώνα.

• Ενα από τα μεγάλα θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι η βιοποικιλότητα. Ποιες συνέπειες έχει αυτό για τους ανθρώπους και το μέλλον τους;

Λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο πολύ θα αλλάξουν τα οικοσυστήματα αυτόν τον αιώνα. Καθώς το κλίμα αλλάζει, διάφοροι τύποι φυτών και ζώων μπορούν είτε να κινηθούν μαζί με το κλίμα, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, είτε να πεθάνουν. Ο ρυθμός της περιβαλλοντικής αλλαγής είναι απίστευτα ταχύς σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς ρυθμούς του γεωλογικού παρελθόντος, κάτι που σημαίνει ότι πολλά είδη δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν ή να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα.

Αναμένουμε εξαφάνιση πολλών ειδών. Τα οικοσυστήματα αλλάζουν γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα είδη φυτών και ζώων. Αυτό μας αφορά άμεσα, καθώς βασιζόμαστε στη φύση για την τροφή και το νερό, περιλαμβανομένης και της παραγωγικότητας πολλών από τα σιτηρά που μας συντηρούν ζωντανούς. Πολιτισμικά, δεν είμαι βέβαιος για το τι μπορεί να σημαίνει ένας πλανήτης με πολύ μικρότερη βιοποικιλότητα. Ολα εκείνα τα είδη των βιβλίων που δείχνουμε στα παιδιά και τα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούμε στην τηλεόραση, γεμάτα από μεγαλειώδη ζώα, γίνονται όλο και σπανιότερα.

Παρά την προφανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι πολίτες αρνούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο σοβαρά. Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να εμπλακούμε συλλογικά στην πολιτική και χωρίς να διεκδικήσουμε μια αλλαγή πολιτικής;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αφορά την εξουσία και το χρήμα. Εχει υπάρξει μια μακροχρόνια και πολυδάπανη εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, ενώ και πολλές κυβερνήσεις βασίζονται στα έσοδα από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο.

Οπως είπε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σε ένα αμερικανικό πετρελαϊκό συνέδριο πέρσι: «Καμία χώρα δεν θα έβρισκε 173 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο υπέδαφος και απλώς θα τα άφηνε εκεί». Ομως το να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει, κάτι που αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για την καπιταλιστική ιδεολογία.

• Και οι πολίτες;

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολύ άμεσα προβλήματα. Και όταν εμπλέκονται, εισπράττουν αντιφατικά μηνύματα από τους πολιτικούς και τη βιομηχανία. Πρώτον, τους λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα αυτόν τον αιώνα, όπως και πραγματικά είναι, και μετά απλώς τους ενθαρρύνουν να αναλάβουν κάποιες μικρές ατομικές δράσεις, όπως η ανακύκλωση, προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην κλίμακα του προβλήματος και στις προτεινόμενες λύσεις οδηγεί σε δυσπιστία για το πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η απειλή. Η πραγματικότητα είναι ότι ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας είναι αναγκαίος για να ευδοκιμήσει η ανθρωπότητα αυτόν τον αιώνα, αλλά οι πολίτες δεν ακούνε αυτό το μήνυμα.

Ποιος είναι     

Ο Σάιμον Λιούις Κατέχει την έδρα της Επιστήμης των Παγκόσμιων Αλλαγών στο University College of London, ενώ διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις συνέπειες της ανθρώπινης δράσης στο «σύστημα Γη». Εχει συγγράψει μαζί με τον Μαρκ Μάσλιν το βιβλίο «The Human Planet: How We Created the Anthropocene» (Ο ανθρώπινος πλανήτης: Πώς δημιουργήσαμε την Ανθρωπόκαινο) (Pelican Books).

Τάσος Τσακίρογλου

https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/167156_
i-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis-einai-thema-politikis-boylisis

7/10/2018


      Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ     




  5 . 

   41 άβολες αλήθειες για την «νέα οικονομία της ενέργειας».  

Σχεδόν κάθε εβδομάδα ένας δήμαρχος, κυβερνήτης, αρμόδιος ή δημοσιολόγος μπαίνει στη χορεία εκείνων που σπεύδουν να απαιτήσουν ή να προβλέψουν ένα ενεργειακό μέλλον που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, καθώς και τις μπαταρίες, απελευθερωμένο από το «βάρος» των υδρογονανθράκων που εδώ και αιώνες τροφοδοτούν ενεργειακά τις κοινωνίες.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς ως προς το αν, ή το γιατί, χρειάζεται μια ενεργειακή «μεταμόρφωση», τα φυσικά και οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των μεγεθών καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να δούμε κάτι που θα μοιάζει με μια ριζικά «νέα οικονομία της ενέργειας» στο ορατό μέλλον. 

Ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι για να καταλάβουμε την ενεργειακή πραγματικότητα «πρέπει να βάλουμε τα μαθηματικά στην εξίσωση». Και έχει δίκιο. Γι’ αυτό λοιπόν στην πρόσφατη έκθεσή μου για το Manhattan Institute με τίτλο «The New Energy Economy: An Exercise in Magical Thinking» (Η νέα οικονομία της ενέργειας: μια άσκηση στη μαγική σκέψη) έκανα αυτό ακριβώς.

Ακολουθεί μια σύναψη κάποιων από αυτές τις θεμελιώδεις αλήθειες όπως αυτές προκύπτουν από τα μαθηματικά δεδομένα. (Ανατρέξτε στο πλήρες κείμενο της έκθεσης για εξηγήσεις, τεκμηρίωση και αναφορές).

Οι πραγματικότητες ως προς την κλίμακα της ενεργειακής ζήτησης

1. Οι υδρογονάνθρακες παρέχουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας ενέργειας: Αν είχαν όλοι τους τη μορφή του πετρελαίου, τότε τα βαρέλια τοποθετημένα σε μια γραμμή θα έφταναν από την Ουάσινγκτον μέχρι το Λος Άντζελες και η γραμμή αυτή θα ψήλωνε κάθε εβδομάδα όσο το Μνημείο του Ουάσινγκτον. 

2. Η μικρή μείωση 2% στη συμμετοχή των υδρογονανθράκων στη χρήση της παγκόσμιας ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 2 τρις δολάρια συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εναλλακτικές την περίοδο αυτή. Σήμερα η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρέχουν λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας ενέργειας.

3. Όταν τα τέσσερα δισεκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων του κόσμου αυξήσουν τη ενεργειακή τους χρήση μόλις στο ένα τρίτο του κατά κεφαλήν επιπέδου της Ευρώπης, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί όσο δύο φορές η συνολική κατανάλωση της Αμερικής.

4. Ο εκατονταπλασιασμός των ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να φτάσουν τα 400 εκατομμύρια το 2040, θα αντικαταστήσει το 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης.

5. Η ανανεώσιμη ενέργεια θα πρέπει να αυξηθεί 90 φορές ώστε να αντικαταστήσει παγκοσμίως τους υδρογονάνθρακες σε δύο δεκαετίες. Χρειάστηκε μισός αιώνας για να επεκταθεί η παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή κατά «μόνο» 10 φορές.

6. Η αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα απαιτούσε την κατασκευή κατασκευαστικό πρόγραμμα εκτός του υφιστάμενου δικτύου 14 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

7. Η εξάλειψη των υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ (σύντομα αδύναμη, εδώ και δεκαετίες μη εφικτή) θα άφηνε ανεπηρέαστο το 70% της χρήσης υδρογονανθράκων από τις ΗΠΑ - η Αμερική χρησιμοποιεί το 16% της παγκόσμιας ενέργειας.

8. Η αποδοτικότητα αυξάνει την ενεργειακή ζήτηση καθώς καθιστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες φτηνότερα: από το 1990, η παγκόσμια ενεργειακή αποδοτικότητα βελτιώθηκε κατά 33%, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 80% και η παγκόσμια ενεργειακή χρήση κατά 40%.

9. Η αποδοτικότητα αυξάνει την ενεργειακή ζήτηση: Από το 1995, η χρήση καυσίμων / επιβατο-μίλια στην αεροπορία μειώθηκε κατά 70%, η αεροπορική κίνηση υπερδεκαπλασιάστηκε, και η παγκόσμια χρήση καυσίμων αεροπορίας αυξήθηκε κατά 50%.

10. Η αποδοτικότητα αυξάνει την ενεργειακή ζήτηση: Από το 1995, η ενέργεια που χρησιμοποιείται ανά μπάιτ μειώθηκε κατά 10.000 φορές, αλλά η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο φορές. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από υπολογιστές έχει εκτοξευθεί.

11. Από το 1995, η παγκόσμια χρήση ενέργειας αυξήθηκε κατά 50%, ένα ποσό που ισούται με την πρόσθεση δύο επιπλέον Ηνωμένων Πολιτειών.

12. Για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας, ανά πάσα στιγμή είναι αποθηκευμένο το ισοδύναμο δύο μηνών της εθνικής ζήτησης για υδρογονάνθρακες κατά μέσο όρο. Σήμερα, το αντίστοιχο μόλις δύο ωρών της εθνικής ζήτησης για ηλεκτρισμό μπορεί να αποθηκευτεί σε όλες τις μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες συν όλες τις μπαταρίες στο ένα εκατομμύριο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αμερική.

13. Οι μπαταρίες που παράγονται κάθε χρόνο στο Gigafactory της Tesla (το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών του κόσμου) μπορούν να αποθηκεύσουν το αντίστοιχο τριών λεπτών της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

14. Για να κατασκευαστούν αρκετές μπαταρίες ώστε να αποθηκευτεί το αντίστοιχο δύο ημερών της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια των ΗΠΑ Gigafactory της Tesla (το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών του κόσμου) θα χρειαζόταν 1.000 χρόνια παραγωγής.

15. κάθε 1 δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανάται για την κατασκευή αεροσκαφών οδηγεί σε περίπου 5 δις δολάρια κατανάλωσης καυσίμων για τη λειτουργία τους σε διάστημα είκοσι χρόνων. Η παγκόσμια δαπάνη σε νέα αεριωθούμενα υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ετησίως - και αυξάνεται.

16. Κάθε 1 δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανάται για κέντρα δεδομένων οδηγεί σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια κατανάλωσης ενέργειας σε διάστημα είκοσι ετών. Η παγκόσμια δαπάνη για κέντρα δεδομένων υπερβαίνει τα 100 δις δολάρια ετησίως - και αυξάνεται.

Η πραγματικότητα για τα οικονομικά της ενέργειας

17. Σε μια περίοδο 30 ετών, εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας ηλιακής ή αιολικής ενέργειας αξίας 1 εκ. δολαρίων παράγουν 40 και 55 εκατομμύρια κιλοβατώρες αντιστοίχως. Οι σχιστολιθικές εξορύξεις αξίας 1 εκ. Δολαρίων παράγουν αρκετό φυσικό αέριο για την παραγωγή 300 εκατομμυρίων κιλοβατώρων σε διάστημα τριάντα ετών.

18. Η κατασκευή μιας εγκατάστασης σχιστολιθικής εξόρυξης κοστίζει το ίδιος με δύο αιολικές τουρμπίνες: οι δύο αυτές τουρμπίνες μαζί παράγουν το ενεργειακό ισοδύναμο 0,7 βαρελιών πετρελαίου την ώρα, ενώ η εγκατάσταση εξόρυξης παράγει κατά μέσο όρο 10 βαρέλια πετρελαίου την ώρα.

19. Η αποθήκευση ενός βαρελιού πετρελαίου ή το αντίστοιχο σε φυσικό αέριο κοστίζει λιγότερο από 0,50 δολάρια, αλλά η αποθήκευση του ενεργειακού ισοδύναμου ενός βαρελιού πετρελαίου σε μπαταρίες κοστίζει 200 δολάρια.

20. Τα μοντέλα του κόστους για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια υποθέτουν αντιστοίχως 41% και 29% δυναμικό(δηλαδή πόσο συχνά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια). Τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο αποκαλύπτουν μέχρι και δέκα ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο δυναμικό και για τις δύο. Αυτό συνεπάγεται σε 3 εκατομμύρια δολάρια λιγότερης παραγόμενης ενέργειας απ’ ό,τι υποτίθεται στην εικοσαετή διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας 2 μεγαβάτ και κόστους 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

21. Για να αναπληρώνουν τις απώλειες από την ασταθή παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι ενεργειακές εταιρίες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν γεννήτριες πετρελαίου και αερίου (μεγέθους ντιζελομηχανών κρουαζιερόπλοιων). Από το 2000, έχουν προστεθεί στο δίκτυο διανομής τρεις φορές περισσότερες από όσες τα προηγούμενα 50 χρόνια.

22. Οι συντελεστές δυναμικού των φαρμών αιολικής ενέργειας βελτιώνονται κατά περίπου 0,7% ετησίως. Αυτή η μικρή βελτίωση οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανεμογεννητριών ανά εκτάριο, που οδηγεί σε μια αύξηση της χρήσης γης για την παραγωγή μιας ανεμο-κιλοβατώρας κατά 50%.

23. Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής, και το 99% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές προέρχεται από πηγές που μπορούν εύκολα να παράσχουν ενέργεια στην οικονομία ανά πάσα στιγμή το ζητήσει η αγορά. 

24. Οι γεννήτριες αιολικής και ηλιακής ενέργειας παράγουν ενέργεια κατά μέσο όρο το 25% με 30% του χρόνου και μόνο όταν αυτό το επιτρέπει η φύση. Οι συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας μπορούν να λειτουργούν σχεδόν συνεχώς και είναι διαθέσιμες όταν αυτό χρειαστεί.

25. Η σχιστολιθική επανάσταση μείωσε δραματικά τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, τα δύο καύσιμα που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Οι τιμές όμως του ηλεκτρικού δεν έχουν μειωθεί, αλλά αυξήθηκαν κατά 20% από το 2008. Τα οφέλη απορροφήθηκαν από άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Οι άβολη αλήθεια της φυσικής

26. Οι πολιτικοί και οι δημοσιολόγοι αρέσκονται να επικαλούνται το παράδειγμα της μεταφοράς ανθρώπων στη σελήνη. Όμως η μεταμόρφωση της οικονομίας της ενέργειας δεν μοιάζει καθόλου με τη μεταφορά κάποιων ανθρώπων στη σελήνη κάποιες φορές. Μοιάζει με τη μεταφορά όλης της ανθρωπότητας στη σελήνη, και μόνιμα.

27. Είναι κοινό το κλισέ ότι η επανάσταση στην ενεργειακή τεχνολογία θα ακολουθήσει την αντίστοιχη επανάσταση στην ψηφιακή τεχνολογία. Όμως οι μηχανές που παράγουν πληροφορία και αυτές που παράγουν ενέργεια διαφέρουν σε βάθος ως προς τις αρχές της φυσικής που συνεπάγεται η λειτουργία τους - το κλισέ αυτό είναι πιο ανόητο και από την σύγκριση μήλων με μπάλες του μπόουλινγκ.

28. Αν η ηλιακή ενέργεια μπορούσε να κλιμακωθεί όπως η τεχνολογία υπολογιστών, τότε ένα και μόνο ηλιακό κύτταρο μεγέθους γραμματοσήμου θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το Empire State Building. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο στα κόμιξ. 

29. Αν οι μπαταρίες μπορούσαν να κλιμακωθούν όπως η ψηφιακή τεχνολογία, τότε μια μπαταρία μεγέθους βιβλίου και κόστους τριών σεντ, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια την πτήση ενός επιβατηγού αεριωθούμενου αεροσκάφους από την Αμερική στην Ασία. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο στα κόμιξ. 

30. Αν οι μηχανές εσωτερικής καύσης μπορούσαν να κλιμακωθούν όπως οι υπολογιστές, μια μηχανή αυτοκινήτου θα μπορούσε να συρρικνωθεί στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού και να παράγει χίλιες φορές μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Οι σημερινές μηχανές μεγέθους μυρμηγκιού παράγουν 100.000 φορές λιγότερη ενέργεια.

31. Δεν υπάρχουν βελτιώσεις στην ηλιακή τεχνολογία της τάξης του δεκαπλάσιου αντίστοιχες αυτών της ψηφιακής τεχνολογίας. Το φυσικό όριο για τα ηλιακά κύτταρα (το όριο Shockley-Queisser) είναι η μέγιστη μετατροπή του περίπου 33% των φωτονίων σε ηλεκτρόνια - τα εμπορικά κύτταρα σήμερα βρίσκονται στο 26%.

32 Δεν υπάρχουν βελτιώσεις στην αιολική τεχνολογία της τάξης του δεκαπλάσιου αντίστοιχες αυτών της ψηφιακής τεχνολογίας. Το φυσικό όριο για τις ανεμογεννήτριες (το όριο Betz) είναι η μέγιστη σύλληψη του 60% της ενέργειας του κινούμενου αέρα - οι εμπορικές γεννήτριες πετυχαίνουν σήμερα 45%.

33. Δεν υπάρχουν βελτιώσεις στις μπαταρίες της τάξης του δεκαπλάσιου αντίστοιχες αυτών της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Μέγιστη θεωρητική ενέργεια σε ένα κιλό πετρελαίου είναι 1.500% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μέγιστη θεωρητική ενέργεια στο καλύτερο κιλό χημικών μπαταρίας.

34. Χρειάζονται περίπου 60 κιλά μπαταρίες για να αποθηκεύσουν την αντίστοιχη ενέργεια ενός κιλού υδρογονανθράκων.

35 Τουλάχιστον 100 κιλά πρώτων υλών απαιτούνται για την αποθήκευση της αντίστοιχης ενέργειας ενός κιλού υδρογονανθράκων.

36. Η αποθήκευση της ενέργειας που αντιστοιχεί σε ένα βαρέλι πετρέλαιο, το οποίο ζυγίζει περίπου 150 κιλά, απαιτεί περίπου 10.000 κιλά μπαταριών Tesla (που στοιχίζουν 200.000 δολάρια).

37. Η μεταφορά της ενέργειας που αντιστοιχεί στα καύσιμα που χρησιμοποιεί ένα αεροσκάφος σε μία πτήση από την Αμερική στην Ασία θα απαιτούσε μπαταρίες τύπου Tesla αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα ζύγιζαν πέντε φορές περισσότερο από το ίδιο το αεροσκάφος.

38. Για την κατασκευή των μπαταριών που χρειάζονται για την αποθήκευση της ενέργειας ενός μόνο βαρελιού πετρελαίου απαιτείται το ενεργειακό ισοδύναμο 100 βαρελιών πετρελαίου.

39. Ένα βασισμένο σε μπαταρίες δίκτυο και περιβάλλον αυτοκινήτων σημαίνει γιγατόνους περισσότερων εξορύξεων για την πρόσβαση σε λίθιο, χαλκό, νικέλιο, γραφίτη, σπάνιες γαίες, κοβάλτιο κλπ - και τη χρήση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και άνθρακα τόσο κατά την εξόρυξη όσο και για την κατασκευή μετάλλων και σκυροδέματος.

40. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών με το δίκτυό της να τροφοδοτείται κατά 70% από άνθρακα: τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που χρησιμοποιούν τις κινεζικές μπαταρίες θα δημιουργούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο εξοικονομούν αντικαθιστώντας τις μηχανές πετρελαιοειδών.

41. Είναι το ίδιο απίθανο να χρησιμοποιήσει κανείς ελικόπτερα για τακτικές διατλαντικές μετακινήσεις - κάτι το εφικτό πλην όμως εξαιρετικά ακριβό - με το να χρησιμοποιήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για να τροφοδοτήσει με ενέργεια ένα τρένο, ή φωτοβολταϊκά συστήματα για να τροφοδοτήσει με ενέργεια μια χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Economics 21

  Mark P. Mills,
στέλεχος του Manhattan Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Ιουλίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του ''Foundation for Economic Education'' και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.

https://www.liberal.gr/think-tanks/41-aboles-alitheies-gia-tin-isonnea-oikonomia-tis-energeiassin/259183?fbclid=IwAR1-2Gd5zKSMME0XsHHbprdfA-iEiMRk9LSsJbflcjqjeWNrQoKve6Vg63Y#.XSbzpc0tlrY.facebook
11/7/2019


 File Photo: A youngster wears a surgical mask due to the high pollution levels,
 in Mexico City, Mexico. EPA, Mario Guzman 

  6.  

   Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του αιώνα;   

   Τρομολαγνικές προφητείες.  

Οι νέες τρομολαγνικές και καταστροφολογικές προφητείες διάφορων επιστημόνων εναντίον των λαών ξεκίνησαν πάλι. Η νέα προσπάθεια επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου 2,4 μέτρα, [1].  Αυτό το καταστροφολογικό bulling δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Τέτοιες μέθοδοι bulling είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. 

Το 1969 ορισμένοι κινδυνολάγνοι-καταστροφολόγοι εκείνης της εποχής προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας και αυτό μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη, [2]. Δέκα χρόνια μετά, το 1979, επί Προεδρίας του Jimmy Carter, παρουσιάσθηκε το θεωρητικό μοντέλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον Gordon MacDonald. Οι αναγνώστριες/τες ίσως δεν γνωρίζουν το όνομα Gordon MacDonald. Ο Gordon MacDonald επηρέασε όσο λίγοι τη θεωρία της υπερθέρμανσης του Πλανήτη. Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 το περιοδικό «People Magazine» σε αφιέρωμά του παρουσίασε την προφητεία του Gordon MacDonald για την ανύψωση της στάθμης των νερών και της Κλιματικής Αλλαγής. Τί προφήτεψε ο MacDonald πριν ακριβώς από 40 χρόνια; Ότι μέχρι το 2020 (δηλαδή του…χρόνου!) το επίπεδο της θάλασσας θα έχει ανέβει 6 μέτρα λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα, [3]. 
  •  Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι θιασώτες της Κλιματικής Αλλαγής, είναι σαν να μας λένε ότι του χρόνου το Ενετικό  Λιμάνι των Χανίων θα εξαφανισθεί πλήρως. Μη τρελαθούμε. Πόσο ανέβηκε τελικά η στάθμη των ωκεανών από το 1979; Με όλο το σεβασμό, ούτε μέχρι τη σόλα του παπουτσιού του κ. MacDonald. Τί επακολούθησε όμως την αποτυχημένη πρόβλεψη του κ. Mac Donald; O τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter υιοθέτησε τις απόψεις του MacDonald με αποτέλεσμα, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια όχι απλώς να σέρνεται αυτό το αποτυχημένο επιστημονικό θεωρητικό μοντέλο, αλλά πάνω σε αυτό στηρίχθηκε ολόκληρη η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. 

Πάνω σε αυτό το θεωρητικό μοντέλο στηρίχθηκε η επιβολή των δυσβάστακτων σοβιετικού τύπου πράσινων φόρων. (Ο Jimmy Carter δεν κατάφερε να ξαναεκλεγεί, αλλά οι πράσινοι φόροι παρέμειναν). Με όλα τούτα, θα έπρεπε λογικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων – αλλά και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης – να το εγκαταλείψουν. Να πουλήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν στα βουνά. Οι δε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές να μη χτίζουν 5άστερα ξενοδοχεία σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κλπ. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να συμβεί και στην Καλιφόρνια και αλλού. 

Παρόμοιες προφητείες υπήρξαν δεκάδες στο παρελθόν. Όλες αποτύγχαναν και εμφανιζόταν νέες.

 Εδώ και 20 χρόνια διάφορες κινδυνολογίες αναφερόταν σε κίνδυνο ερημοποίησης της Κρήτης, [4]. Κι όμως! Φέτος έβρεξε τόσο πολύ στην Κρήτη που έσπασε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης που ακτείχε η Νορβηγία από το 1989. Η ερημοποίηση της Κρήτης πήρε παράταση για τους επόμενους καταστροφολόγους. Ακόμη ένα θεωρητικό μοντέλο αποδείχτηκε εσφαλμένο. Όταν μία καταστροφολογική προφητεία αποτυγχάνει πάντα θα βρίσκονται ευκολόπιστοι να πιστέψουν στην επόμενη. Φυσικά, κάθε φορά πίσω από μία τέτοια καταστροφολογική προφητεία εμπλέκονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια ή ευρώ: η καταστροφολογία της Κλιματικής Αλλαγής έχει χρήμα με ουρά. Πάρα πολλοί κερδίζουν από αυτή: ακαδημαϊκοί, ερευνητές, πολιτικοί, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ακτιβιστές κλπ. 

  • Ωστόσο, τόσο χρήμα και χρόνος που σπαταλείται γύρω από τη φούσκα της Κλιματικής Αλλαγής που προφητεύει ότι το ύψος του νερού από το λιώσιμο των πάγων θα υψωθεί από 2,4 εώς 6 μέτρα, δεν μπόρεσε να κατανικήσει μία βασική αρχή με ηλικία 2200 ετών περίπου: την Αρχή του Αρχιμήδη. 

Ας κάνετε ένα απλό πείραμα Φυσικής. Ας το κάνετε με τα παιδιά σας. Βάλτε ένα παγάκι να επιπλέει µέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν αφήσετε το παγάκι να λιώσει, τί νομίζετε πώς θα συμβεί; Η στάθµη του νερού µέσα στο ποτήρι θα ανέβει ή θα κατέβει; Ας δοθεί κετευθείαν η απάντηση: το ύψος της στάθμης του νερού στο ποτήρι δεν θα µεταβληθεί (δείτε την πλήρη απάντηση στην παραπομπή [5]). Πρόκειται για βασικές γυμνασιακές γνώσεις…Το ίδιο θα συμβεί και με τους πάγους στην Ανταρκτική και στον Αρκτικό  κύκλο (εάν και εφόσον αυτοί λιώσουν). Σύμφωνα δε με το Κλιματολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, το πάχος των πάγων στον Αρκτικό κύκλο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται, [6]. 

Ας ξεκαθαρισθεί: Η Κλιματική Αλλαγή δεν συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο δείκτης του διοξειδίου του άνθρακα δεν συνδέεται με την Κλιματική Αλλαγή. Κλιματικές Αλλαγές είχαν συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν: τότε που υπήρχαν μόνο δεινόσαυροι και δεν υπήρχαν εργοστασιακά φουγάρα και αυτοκίνητα ντήζελ. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα βρισκόταν σε τρομερά υψηλά ποσοστά, κι όμως, η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν χαμηλή (ή και το αντίθετο). Παρομοίως, οι πάγοι έχουν λιώσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Όπως και έχουν ξαναδημιουργηθεί αρκετές φορές. Πρόσφατα δε, ορισμένοι επιστήμονες υπεδειξαν μία νέα θεωρία: ότι υπάρχει πιθανότητα αντί για υπερθέρμανση του πλανήτη να περάσουμε σιγά-σιγά σε μία νέα μεγάλη περίοδο υπερψύξης του πλανήτη.
  •  Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως ανθρωπότητα είναι να λάβουμε μέτρα απομείωσης της συνολικής επικινδυνότητας. Το μοντέλο της Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο στηρίχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, δεν είναι παρά ένα θεωρητικό επιστημονικό μοντέλο. Όπως ακριβώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδων θεωρητικά επιστημονικά μοντέλα. Όλα τα θεωρητικά επιστημονικά μοντέλα πάσχουν από το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα: έχουν πιθανότητες αποτυχίας ακριβώς επειδή είναι θεωρητικά. 

Η πολιτική απάτη στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο (οι αλλαγές του κλίματος) το οποίο συνέβαινε διαρκώς εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ώστε να επιβληθούν πράσινοι φόροι. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Στο χρήμα! Η πολιτική απάτη αφορά τη χρήση του φόβου για τις μελλοντικές γενιές – για τα παιδιά μας – ως ψυχολογική επιχείρηση (Psy-Ops) ώστε οι λαοί να αποδεχτούν ένα καταστροφολογικό σενάριο και κάποιοι να εισπράτουν χρήμα. Φόβος = χρήμα.

 Στις 27 Ιουνίου 2018 δόθηκε από τον παρόντα αρθρογράφο ξεκάθαρα η εκτίμηση κινδύνου ότι «η σύνδεση της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος (κλίμα) με τους φόρους (οικονομία) θα φέρει ίσως επικίνδυνες κοινωνικές καταστάσεις στο μέλλον. Τα παραπάνω ίσως λειτουργήσουν ως (επιπλέον) έμμεσος παράγοντας αύξησης του λαϊκισμού και των πολιτικών άκρων στην ΕΕ. Για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δυστυχώς, ισχύει η εξίσωση: Περιβάλλον=Φόροι. Αυτό πρέπει να σταματήσει τάχιστα», [7]. 

Λίγους μήνες μετά ξέσπασε το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων με βασικό διακύβευμα τη μη-επιβολή των πράσινων φόρων. Έπειτα, ο κ. Μακρόν άρχισε τις στρογγυλεύσεις στην οικονομική πολιτική του ελέω των ασφυκτικών πολιτικών αντιδράσεων που δέχεται στο εσωτερικό της Γαλλίας εξαιτίας των Κίτρινων Γιλέκων. 

Στη Γερμανία η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), κυρία Annegret Kramp-Karrenbauer, προτίθεται να θέσει το CDU ενάντια στην υιοθέτηση των πράσινων φόρων για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Το γεγονός αυτό αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. 

  •  Ουσιαστικά πρόκειται για θεαματική κυβίστηση (κολοτούμπα) στη Γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και τεράστιο πλήγμα στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Εάν όντως συμβεί αυτό, τότε η Συμφωνία του Παρισιού θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε μία συμφωνία-ζόμπι. Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην αρέσουν σε ορισμένους, αλλά οι Γερμανοί βιομήχανοι και οι πολιτικοί, δεν είναι τυφλοί ούτε ανόητοι: τα βλέπουν αυτά και κατανοούν ότι εάν συνεχισθεί η λανθασμένη πολιτική των πράσινων φόρων τότε η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας θα τρωθεί ανυπερθέτως.

 Αλλά και το Γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κατάλαβε τι συμβαίνει και ετοιμάζεται για μερική κυβίστηση: μιλώντας πρόσφατα σε ειδική ημερίδα του SPD για το Κλίμα, η αρχηγός του SPD κυρία Νάλες «άδειασε» την Υπουργό της (η οποία δεν παρευρισκόταν καν στην ημερίδα)  σχετικά με τους πράσινους φόρους καθώς αυτοί δεν γίνονται αποδεκτοί πλέον από την κοινωνία της Γερμανίας. 

Πρν λίγο καιρό οι τοπικές κυβερνήσεις της Αλμπέρτα και του Οντάριο του Καναδά έπεσαν και αυτές εξαιτίας των πράσινων φόρων. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην  Αυστραλία συνέβη η απόλυτη έκπληξη. Το αποτέλεσμα των εκλογών για τα διεθνή ΜΜΕ ήταν «σοκαριστικό» και ως «θαύμα». To κυβερνών Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα της Αυστραλίας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του εθνικού κοινοβουλίου της Αυστραλίας. Το Εργατικό κόμμα υπέστη σοκαριστική ήττα. Γιατί τα διεθνή ΜΜΕ περιέγραψαν ως «σοκ» και «θαύμα» την πανηγυρική επανεκλογή των συντηρητικών, [8], [9] και [10]; Γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν μέχρι και την τελευταία στιγμή ως νικητή το Εργατικό Κόμμα. Η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεεων στην Αυστραλία υπέστει βαθύ πλήγμα: αυτές κατέστησαν παντελώς αναξιόπιστες. Το διακύβευμα των εκλογών στην Αυστραλία ήταν αποκλειστικά και μόνο η Κλιματική Αλλαγή.

 Αυτό είναι σαφέστατο και όλοι το γνώριζαν, ασχέτως εάν σήμερα ορισμένοι προσπαθούν να το κρύψουν. Το Εργατικό Κόμμα είχε μετατρέψει την Κλιματική Αλλαγή σε σημαία του προεκλογικού του αγώνα. Το Εργατικό Κόμμα μάλιστα ειρωνευόταν τον συντηρητικό συνασπισμό ως «COALition», από τη λέξη coal (= λιγνίτης), επειδή οι συντηρητικοί-φιλελεύθεροι στήριζαν στον προεκλογικό τους αγώνα τη συνέχιση εξόρυξης του λιγνίτη. Εάν θυμόμαστε καλά, πέρυσι τα διάφορα συστημικά δελτία ειδήσεων (ακόμη και τα Ελληνικά) βομβάρδιζαν το κοινό με καταστροφολογικές ειδήσεις σχετικές με τον υπερβολικό καύσωνα και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, [11]. 

Όλες λοιπόν οι δημοσκοπήσεις προϊδέαζαν ότι οι Αυστραλοί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν με οικολογικά κριτήρια επηρεασμένοι από την περιβαλλοντική καταστροφολογία και τη διαρκή πλύση εγκεφάλου που εχίαν σκοπίμως εφαρμόσει τα ΜΜΕ. Τελικώς, οι Αυστραλοί δεν πτοήθηκαν από την κλιματική καταστροφολογία και το Εργατικό Κόμμα υπέστη σοκαριστική ήττα. Οι εκλογές στην Αυστραλία θα επιφέρoυν σοβαρό – παγκόσμιο – πλήγμα στoυς θρησκόληπτους της Κλιματικής Αλλαγής, [12]. 

  • Οι λαοί αντιδρούν στις κάλπες και τιμωρούν την κλιματική καταστροφολογία η οποία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ψευδο-θρησκείας. Όποιος τολμήσει να αντιδράσει στη Νέα Θρησκεία στέλνεται στην πυρά για εξόντωση. Νέο Μεσαίωνα, με πράσινα χαρακτηριστικά, οι λαοί δεν θα ξαναζήσουν: θα πρόκειται για το Φασισμό του 21ου αιώνα. Ο πράσινος Φασισμός.

 Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ή θα καθίσταται συμφωνία-ζόμπι. Κανείς λαός δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί βάρβαρη οικονομική επιδρομή πράσινων φόρων η οποία συνδέεται χωρίς καμία επιστημονική βάση με το διοξείδο του άνθρακα. Ειδικά, όταν υπάρχουν φωνές και ικανά επιχειρήματα να στηρίξουν την υπόθεση ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Η καταστροφολογία της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί τρομερή πολιτική απάτη με δεινές οικονομικές επιπτώσεις.

 Τα κόμματα, αριστερά και δεξιά, ας έχουν τα παραπάνω στο νου τους, γιατί ίσως να  υποστούν το μαρτύριο των κυβιστήσεων, και πιθανώς, σοκ στις κάλπες.

 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 

1. https://www.capital.gr/diethni/3360992/nees-tromaktikes-ektimiseis-epistimonon-oti-i-anodos-tis-stathmis-ton-thalasson-mporei-na-xeperasei-ta-duo-metra-eos-to-2100 
2. https://www.nytimes.com/1969/02/20/archives/expert-says-arctic-ocean-will-soon-be-an-open-sea-catastrophic.html 
3. https://people.com/archive/co2-could-change-our-climate-and-flood-the-earth-up-to-here-vol-12-no-15/
4.http://www.kathimerini.gr/93887/article/epikairothta/ellada/erhmopoioyntai-megales-perioxes-ths-xwras 
5. http://users.sch.gr/filplatakis/Exercises/General/Melting_Ice_Cube_Sep_06.pdf
 6.  http://greeklignite.blogspot.com/2019/05/blog-post.html#more
7.https://www.huffingtonpost.gr/entry/ochi-stoes-prasinoes-foroes_gr_5b2d220fe4b0b4221bcdc98b
8. https://www.nytimes.com/2019/05/19/world/australia/election-climate-change.html 
9. https://www.abc.net.au/news/2019-05-20/what-happened-to-the-climate-change-vote/11128128
10. https://www.bbc.com/news/world-australia-48305001 
11.https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%202018%20%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%83%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82%20%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%82%20%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE&cad=h 
12.https://www.straitstimes.com/asia/australianz/australian-election-could-have-global-climate-change-impact 

Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
 PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης 

  Οικολογική καταστροφολογία από το 1969:
 Η κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης
  
 https://hellasjournal.com/2019/05/einai-i-klimatiki-allagi-i-megalyteri-politiki-apati-toy-aiona-tromolagnikes-profiteies/
28/5/2019




  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   



   Πολιτική της ΕΕ: Ενέργεια, κλιματική αλλαγή, περιβάλλον.
https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment_el

Κλιματική Αλλαγή, «Πράσινη» Ενέργεια, Ορυκτές Πρώτες Ύλες: 
Από τον Μύθο στην Πραγματικότητα.
https://www.energia.gr/article/155904/klimatikh-allagh-prasinh-energeia-oryktes-protes-yles-apo-ton-mytho-sthn-pragmatikothta

Simon L Lewis :«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/167156
_i-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis-einai-thema-politikis-boylisis

Ο καθηγητής Hans Joachim Schellnhuber, διευθυντής του Potsdam Institute for Climate Impact Research, εξηγεί τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για την καταπολέμησή της.




* * *

 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα), εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν και μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του ιστολογίου.  Οι  ενδεχόμενες ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.